Isparta'da askerler yumurtadan zehirlenmiş

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Ocak 2008 14:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Isparta Sağlık İl Müdürü Süleyman Önal, gıda zehirlenmesi belirtisiyle hastaneye kaldırılan askerlerin, yedikleri patates püresinde bulunan yumurtadan zehirlediklerinin belirlendiğini bildirdi.

Süleyman Önal, yaptığı açıklamada, askerlerin zehirlenmesinin ardından Gülhane Askeri Tıp Akademisi ve Sağlık İl Müdürlüğü uzmanları tarafından yapılan incelemelerin sonuçlandığını ifade etti.

Önal, zehirlenme ile ilgili araştırmada, söz konusu askerlerin o gün yedikleri patates püresi ve köfte üzerine yoğunlaştıklarını anlattı.

Yapılan araştırmalar neticesinde zehirlenmeye püreye konulan yumurtanın neden olduğunun belirlendiğine dikkati çeken Önal, şöyle konuştu:

''Çünkü, yumurta kırıldıktan sonra en az 5-6 saat bekletilmiş, daha sonra patates püresine eklenmiş. Yumurtadan alınan örneklerdeki bakteri ile zehirlenen askerlerin kan ve dışkı kültürlerinden alınan örneklerdeki bakterinin aynı olduğu tespit edildi. Buna tıp dilinde salmonella zehirlenmesi deniyor. Bunun belirtileri de mide bulantısı, kusma, ishaldir.''

Normalde patates püresine yumurta katılmadığına da işaret eden Önal, ''Yemeği yapan askerimiz bir disiplinsizlik yaparak yumurtayı köfteye koyması gerekirken püreye katmış. Sıradışı bir uygulama yapmış. Bu yumurta da içinde bakterinin üremesine izin verecek kadar bekletilmiş. Bu bakterinin en önemli özelliği yumurta ve süt gibi gıdalarda çok hızlı üreyebilmesidir'' dedi.

Süleyman Önal, zehirlenerek hastanelere kaldırılan toplam 496 askerden 14'ünün tedavisinin halen Süleyman Demirel Üniversitesi Hastanesi'nde sürdüğünü bildirdi. Önal, bu askerlerin de yarın taburcu edilebileceklerini kaydetti.

Isparta 40. Piyade Er Eğitim Alayında 12 Ocakta meydana gelen olayda, akşam yemeğinden sonra bulantı, kusma ve ishal belirtileri görülen 496 asker, kentteki çeşitli hastanelerde tedavi altına alınmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber