YÖK Başkanı Teziç, Çankaya'dan, Rektör Alemdaroğlu'nu azil kararnamesini bekliyor

Haber Giriş : 18 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü Kemal Alemdaroğlu'nun görevden alınmasıyla ilgili olarak, "Takdir Sayın Cumhurbaşkanı'ndır. Bu kararı beklemek lâzım" dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Jacguec Chirac, YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'e Legion d'Honner'in en üst derecelerinden biri olan 'Commandeur' liyâkat nişanı verilmesini kararlaştırdı. YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'e, liyâkat nişanı, Fransa'nın Ankara Büyükelçiliği'nde düzenlenen bir törenle takdim edildi. Nişan, Chirac adına Fransa'nın Türkiye Büyükelçisi Bernard Garcia tarafından verildi. Edinilen bilgiye göre; Teziç'e verilen bu liyakat nişanının dünyada toplam 400 kişilik kontenjanı bulunuyor. Fransızların yanı sıra yabancılara da verilen bu nişanın bir üst nişanının ise sadece devlet başkanlarına takdim edildiği belirtiliyor. Teziç, bu nişana Türk-Fransız ilişkilerindeki bilimsel, kültürel ve idari hizmetlerdeki üstün gayretleri nedeniyle verildiği kaydedildi.

Fransız Büyükelçiliği'nin bahçesinde düzenlenen tören, akademik çevrenin yanı sıra daha çok Galatasaray Lisesi ile yükseköğretimden bu zamana kadar mezun olan siyasetçi ve bilimadamlarını da biraraya getirmiş oldu. Törene, Dışişleri eski Bakanı Şükrü Sina Gürel eşi Zeliha Gürel, gazeteci-yazar Onur Öymen, MİT Müsteşarı Şankal Atasagun, akademisyenler ve diğer davetliler katıldı. Verilen kokteylin ardından Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Garcia, Teziç'e 'Commandeur' liyakat nişanını takdim etti. Ardından Teziç'in Türk-Fransız ilişkilerine yönelik yaptığı hizmetler ile Galatasaray Lisesi'ndeki öğrencilik ve müdürlük yaptığı dönemlerdeki hizmetlerini içeren bir konuşma yaparak, teşekkür etti. Teziç ise törende yaptığı konuşmada liyakat nişanı verilmesinden dolayı onurlandığını belirterek, teşekkürlerini iletti. Teziç, hayatında ülkelerarasında yaşanan kültür şokuna yer vermeyerek var olmadığını ifade ederek, Galatasaray Lisesi'ne sade bir şekilde giriş yaptığını söyledi.
Teziç, törenin ardından tebrikleri kabul etti ve günün anısına davetlilerle tek tek fotoğraf çektirdi. Teziç, ayrıca gazetecilerin Türkiye gündemini meşgul eden konulara ilişkin kısa bir açıklama yaptı. Bir gazetecinin İÜ Rektörü Kemal Alemdaroğlu'nun görevden alınmasına ilişkin sorusunu "Rapor, gelişmelerle ilgili bir tespittir, bunları Sayın Cumhurbaşkanına ilettik. Takdir Sayın Cumhurbaşkanı'ndır. Bu kararı eklemek lazım" şeklinde cevapladı. Teziç, başka bir gazetecinin Meclis'te kanunlaştırılma aşamasında olan TCK'daki 'zina' konusunda yaşanan tartışmalarla ilgili olarak ise "Bu konu teknik bir konu. Parlamentoda akademik olarak bu günlerde tartışılıyor. Tartışmalarda renkli geçiyor. Tartışma olmadan sonuca kolay ulaşılmıyor. Tartışmalar sonucunda ikna olunarak uzlaşmak lazım" şeklinde değerlendirmede bulundu.

netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber