Hakime 'duruşma yapmadan boşama kararı verdi' davası

Haber Giriş : 21 Ocak 2008 21:52, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, hakkında ?resmi evrakta sahtecilik', ?görevde yetkiyi kötüye kullanma' ve ?görevi ihmal ve zimmete neden olma' suçlarını işlediği iddiasıyla dava açılan eski Bursa 3. Asliye Hukuk Hakimi İ.K. nın davasını görüşecek.

Yargıtay 6. Ceza Dairesi, ?Duruşma yapmaksızın boşanma kararı vermeö, ?İş sahiplerine hoş olmayan muamelede bulunmaö ve ?Çıkar karşılığı Orhaneli veya Büyük Orhan Noterliğinin defterlerinin tasdikini yapmaö suçlarını işlediği iddiasıyla hakkında dava açılan hakim İ.K. yı ilk derece mahkemesi olarak yargılamaya başladı.

Daire, hakim İ.K.nın baktığı davalarda çıkar sağladığı konusunda yaygın söylenti ve bunu doğrulayacak biçimde usulsüz kararlar vermesini, evlilikleri bir yıldan az süren anlaşmalı boşanma davalarını duruşma yapmadan karara bağlamasını, boşanma davalarında tarafları dinlemeden vekillerin beyanları doğrultusunda hüküm kurmasına ilişkin iddialara dair beraat kararı verdi. Daire, hakim İ.K. nın yargılama yetkisi ve takdir hakkını kullanarak kararlar verdiğini belirtti.

Hakim İ.K.nın görevi savsama suçunu ise zincirleme işlediğine karar vererek 2 ay 27 gün hapis ve 136 YTL adli para cezası ile cezalandırılmasına karar hükmetti. Daire, hakim İ.K. nın mahalline gitmeden gitmiş gibi keşif tutanağı düzenlediği ve yol tazminatı aldığı iddialarına ilişkin olarak da ?görevi kötüye kullanma' suçu işlendiğini belirterek, 11 ay 20 gün hapis ve 136 YTL daha adli para cezası ile cezalandırılmasına ilişkin verdiği kararda, hapis cezalarının da ertelenerek bin 400 YTL adli para cezasına çevrilmesine karar verdi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Yargıtay 6. Ceza Dairesi'nin verdiği kararı temyiz etti. Başsavcılık, sanık hakim İ.K. resmi belgede sahtecilik suçlarını işlediğini ve bu suçtan da hüküm giymesi gerektiğini belirtti. Dosya, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun gündemine alındı. Genel Kurul'un vereceği karar sonrası hakim İ.K. nın resmi evrakta sahtecilik suçunu işleyip işlemediği netlik kazanmış olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber