'Meslek lisesi' teklifine TOBB ve MEB desteği

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 22 Ocak 2008 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK başkanının meslek yüksek okulu mezunlarının kısa dönem askerlik yapması projesine MHP, TOBB ve MEB'den destek geldi. MHP, öneriyi bir kanun tasarısıyla Meclis'e taşıdı.

YAKUP BULUT / ANKARA

YÖK başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın kısa dönem askerlik görüşüne Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Milliyetçi Hareket Partisi ve Milli Eğitim Bakanlığı'ndan destek geldi.

MHP, meslek yüksek okulu mezunlarının özlük hakları, hazırladığı kanun teklifini, TBMM Başkanlığı'na sundu. MHP milletvekili Abdülkadir Akcan'ın verdiği teklife göre, 2 yıllık meslek yüksek okulu mezunu olanlar; kara, deniz ve hava kuvvetleri ile jandarma genel komutanlığında er ve erbaş olarak askerliklerini 9 ay süreyle yapacak.

SINAVSIZ GEÇİŞ OLMAYACAK

MHP'nin tasarısına göre meslek liselerinden meslek yüksek okullarına sınavsız geçiş hakkı sona erecek, mesleki eğitim sınavıyla geçiş olabilecek. Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan öğrenciler, istedikleri takdirde, bitirdikleri programın devamı niteliğindeki veya buna en yakın programın uygulandığı meslek yüksek okullarına, ÖSYM tarafından yapılacak mesleki eğitim sınavıyla yerleştirilecek. Bu sınavda başarılı olup mezun olan öğrencilerin, en az yüzde 10'unun lisans programlarına dikey geçişi yapması sağlanacak.

TOBB: TEKLİF OLUMLU

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Meslek Yüksek Okulu mezunlarının kısa dönem askerlik yapmalarına ilişkin teklifini olumlu bulduğunu açıkladı. Hisarcıklıoğlu, uyumsuzlukları gidermek için meslek eğitiminin hem kalitesinin, hem de cazibesinin artırılması gerekiyor dedi.

MEB DE DESTEKLİYOR

MEB yetkilileri, Özcan'ın teklifinin kabul görmesinin mesleki eğitim oranlarını yükselteceğini ve meslek liselerine ilgiyi artıracağını belirtti.

ÖĞRENCİLER KARARI BEKLİYOR

YÖK'ün projesine göre meslek yüksek okullarının özendirilmesi için, 4 yıllık fakülte mezunlarına tanınan 6 ay kısa dönem askerlik hakkı MYO mezunlarına da tanınacak. Özcan önce proje için Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'tan randevu istedi. Büyükanıt olumlu bakarsa, Özcan, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e giderek konuyla ilgili kanun teklifi verilmesini talep edecek. Çelik konuya sıcak bakarken, halen 522 meslek yüksek okulunda okuyan toplam 482 bin 208 MYO öğrencisinin gözü alınacak kararda.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber