600 bin öğretmene ev ve bilgisayar verilecek

Haber Giriş : 20 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakan Çelik, 600 bin öğretmeni konut ve bilgisayar sahibi yapacaklarını açıkladı. Çelik, okul yaptırıp bakanlığa devreden vatandaşlara da bu okulları işletmek isterlerse 'vergi indirimi' sağlamayı düşündüklerini bildirdi.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Türkiye genelindeki 600 bin öğretmenin hayat şartlarını iyileştirmek ve teknolojik gelişmelere uyum sağlamalarına katkıda bulunmak için iki önemli proje üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Çelik, Yeni Şafak'a yaptığı açıklamada, öğretmenleri "kelepir" fiyatına birer konut ve dizüstü bilgisayar sahibi yapmayı planladıklarını söyledi. Çelik, ayrıca özel eğitimi teşvik amacıyla, yaptıkları okulları Milli Eğitim Bakanlığı'na devreden hayırsever vatandaşlara, bu okulları kendilerinin işletmeleri durumunda "vergi indirimi" sağlamayı düşündüklerini bildirdi.

Öğretmenlerin ekonomik şartları düzeltildikçe bu mesleğe olan ilginin her geçen gün giderek arttığına işaret eden Bakan Çelik, başarısız öğrencilerin öğretmen olarak atanma döneminin artık geride kaldığını belirterek, "KPSS sonuçları bunun en güzel örneğidir. Bazı branşlarda öğretmen adayları 90 puanla ancak girebildiler. 9 bin 267 öğretmen ataması yaptık, 173 bin başvuru oldu. Ataması yapılanların puanları da 80-90 arasında değişiyor. Açıkcası, öğretmenlik profili iyiye gidiyor" dedi.

Öğretmenler doktorları yakaladı

Çelik, göreve yeni başlayan bir öğretmenin ortalama 700 milyon lira maaş aldığını, bu rakamın da "az" ancak "küçümsenmeyecek" miktarda olduğunu anlattı ve "Bir uzman hekim 900 milyon, bir pratisyen hekim 700 milyon lira alıyor. Yani öğretmenlerimiz pratisyen hekimleri yakaladı. Ayrıca öğretmenlerimiz kesintisiz 2 ay tatil yapıyorlar. 15 ders maaş karşılığı 5 günde 3 saat, eğer 30 ders maaş karşılığı olursa günde 6 saat derse giriyorlar" dedi.

Her öğretmene bir konut

Çelik, buna rağmen mevcut imkanlarla öğretmenlerin hayat şartlarını iyileştirmeye çalıştıklarını anlatırken, "her öğretmene bir konut" projesini şöyle açıkladı: "TOKİ ile görüşüyoruz. Öğretmenler uzun vadeli, düşük faizli kredilerle konut sahibi olabilecekler. Mesela, Sincan'daki projemizde, öğretmenler konut bedelinin dörtte birini ödeyecek, konut teslim edilinceye kadar bir kuruş ödemeyecek, konuta yerleştikten sonra borcun kalanı ödenmeye başlanacak o da en az 10 yıl vadeli olacak. Yani öğretmenlerimiz, kira öder gibi konut sahibi olacak."

Kelepir fiyatına bilgisayar

Ekonomik durumu iyi olmadığı için teknolojik gelişmelere ayak uydurmakta zorlanan öğretmenlere katkıda bulunmak için "kelepir" fiyatına "dizüstü bilgisayar" dağıtacaklarını belirten Çelik, "Tüm öğretmenlerimize duyurduk. Talep eden ne kadar öğretmenimiz varsa onlara kelepir fiyatına lab top dağıtacağız. Bilgisayar firmalarıyla görüşüyoruz. Yakında sonuçlandırırız" dedi.

Özel eğitime vergi indirimi

Çelik, daha çağdaş bir eğitim için devlet yükünün azaltılması gerektiğini, bu nedenle özel eğitimi teşvik etmek istediklerini belirterek, "Ama maalesef bunu söylediğinizde bazı çevreler hemen tepki gösteriyorlar. Bunlar sosyalist kafasını terketmiş değiller. Özel eğitimin oranı bugün yüzde 1,5, 2. Bunu yüzde 15-20'ye çıkarırsak, 4 milyon öğrencinin okul masrafları devletin üzerinden kalkacak. İmkanı olanlar parasıyla okuyacak, olmayanlara da devlet daha iyi eğitim verecek" dedi. Özel eğitimi teşvik için KDV ve matrah indirimi gibi bazı düzenlemeler yapıldığını belirten Çelik, "Ancak bunlar yeterli değil. Eğer bu okullar yüzde 40 kapasite ile çalışıyorsa nasıl yeni bir yatırım yapsınlar" diye konuştu. Çelik, bu çelişkili durumu düzeltmek için kendi okulunu yaparak işletmek isteyenlere "vergi indirimi" düşündüklerini açıkladı. Çelik, şunları söyledi: "Hayırsever bir vatandaşımız okul yaptırıp bakanlığa devrediyor. Yaptığı masrafı da vergi matrahından düşüyor. Ama bu vatandaş yaptığı okulu kendisi işletmeye kalksa, vergi alıyorsunuz, matrah indirimi sağlamıyorsunuz. O zaman bu okulları işletmeye açarlar mı? Açmazlar. Milli Eğitim Bakanlığı'na devrederler. Matrah indirimi için, diğer bazı teşvikler için Maliye Bakanlığı ile görüşüyoruz."

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber