İlköğretim 7. sınıf öğrencisi 'elektirikli mont' yaptı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 22 Ocak 2008 15:19, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Behçet DALMAZ/HAKKÂRİ,

HAKKÂRİ Cumhuriyet İlköğretim Okulu 7'nci sınıf öğrencisi 13 yaşındaki Ozan Çiftçi, elektrikli battaniyenin çalışma sisteminden etkilenerek elektrikli mont yaptı.

Hava sıcaklığının gece sıfırın altında 30 dereceye kadar düştüğü Hakkari'deki öğrenci Ozan Çiftçi, giydiği montu içine rezistanlar yerleştirirken bunları bezlerle kapattı. 220 volt elektrikle çalışan montun fişini elektriğe takan Çiftçi, montun ısındığını görünce amacına da ulaşmış olduğunu söyledi. Bilime büyük ilgisi olduğunu belirten Ozan Çiftçi, ders saatleri dışında sürekli kafasında tasarladığı buluşlarla zamanını geçirdiğini söyledi. Bilgisayarı kullanarak araştırma yapmayı çok sevdiğini anlatan Ozan Çiftçi, şöyle dedi:

?Burada havalar çok soğuk. Üşüdüğüm için aklıma bu fikir geldi. Elektrikli battaniyenin ısınma sisteminden esinlenerek elektrikli mont yapmaya karar verdim. Bu kararımı baba anlattım. Babam kabul edince montumun içine rezistan görevi gören kabloları döşedim. Monttan çıkan kabloları fişe taktığımda 2 dakika içinde ısınmaya başladı. Montumu evden çıkmadan önce elektriğe takıp ısıttıktan sonra giyip çıkıyorum. Okuldan çıkmadan okuldaki prize takıp ısıtıyorum. Önce şarjlı pille çalışan mont yapacaktım. Ama bunun için çok güçlü şarjlı pillere ihtiyacım vardı. Bunları bulamadım'' dedi.

Ozan Çiftçi'nin babası Kemal Çiftçi, oğlunun kafasında tasarladığı ilginç buluşları pratiğe döktüğünü söyledi. Çelik, ?Oğluma güveniyorum. Gelecekte çok iyi bir bilim adamı olacak. Ancak elinden tutulması gerekiyor'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber