Kamu Görevlileri Etik Kurulu pasif kalıyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 24 Ocak 2008 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıdan kurtulan bürokrata 'etik kurul' engeli

Yolsuzlukla mücadelede memurlara yönelik denetimler yapan Kamu Görevlileri Etik Kurulu, yargıya intikal eden konuları da inceleyecek. Bürokratlar, mahkemede suçsuz bulunsa da kurulun takibinde olacak. Etik davranış ilkelerine aykırılık tespit edilen bürokratların ismi Resmî Gazete'de yayımlanacak.

'Temiz ülke' sıralamasında 179 ülke arasında 64. sırada yer alan Türkiye'de, yolsuzlukla mücadelede memurlara yönelik denetimler yapan Kamu Görevlileri Etik Kurulu'na geçen yıl 63 şikâyet geldi. Kurulun incelediği bürokratların hiçbirinde etik davranış ilkelerine aykırılık tespit edilmedi. Şikâyet başvurularının yetersiz kalması üzerine Kurul, harekete geçti. Yeni bir kanun düzenlemesi üzerinde çalışan Kurul, yargıya intikal eden konuları da inceleyecek. Böylece mahkemelik bürokratlar, suçsuz bulunsa da Kurul'un takibinde olacak. Etik davranış ilkelerine aykırılık tespit edilenlerin isimleri Resmî Gazete'de yayımlanacak. Bu, memurların tayin ve terfilerine olumsuz etki edecek.

Türkiye'de yolsuzluğun önlenmesi için Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu ve Avrupa Birliği'nin desteğiyle yürütülen proje çerçevesinde kamu kurumları mercek altına alındı. 'Yolsuzluğun Önlenmesi İçin Etik Projesi Çalışma Toplantısı'nın ilk günkü atölye çalışmalarında rüşvetin ve iltimasın en çok görüldüğü sektörler analiz edildi. Sivil toplum kuruluşlarıyla özel sektörde etiğin yerleştirilmesi ve haberlerde etiğin de masaya yatırıldığı projenin ayrıntılarını ve Kurul'un çalışmalarını anlatan Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bilal Eryılmaz, 35 eğitim programıyla toplumu ahlâk konusunda bilgilendireceklerini söyledi. "Yolsuzluk uyuyan bir dev. Üzerine gidilmediği zamanlarda büyür ve zamanı geldiğinde uyanır." diyen Eryılmaz, 2001'deki bankacılık krizini örnek gösterdi. Eryılmaz, "Anaokulundan başlayarak etik davranış ve değerleri yeniden düzenleyeceğiz. Derslerde bunları öğreteceğiz." diye konuştu.

Etik Kurul aktif hale gelecek

Kamu Görevlileri Etik Kurulu, mevcut haliyle mahkemeye intikal eden bürokratların incelemesini yapamadığı için pasif kalıyor. Şikâyet başvuruları söz konusu çarpıklığı bütün çıplaklığıyla ortaya koyuyor. Kurul, son üç yılda kendisine gelen 30'a yakın bürokrata yönelik şikâyeti yargıya taşındığı için inceleyemedi. Eryılmaz, "Yeni bir kanunla yargıya intikal eden konulara bakmak istiyoruz. Aynı kanunda kurulumuzun, bürokratlara uyarma ve kınama cezası verme yetkisi olmalı." dedi. Yeni düzenleme üzerinde çalıştıklarını anlatan Eryılmaz, 10 kişilik ekiple denetim, eğitim ve ilkeleri belirleme işlemlerini yapmakta zorlandıklarını ve personel sayısının 30'a çıkacağını ifade etti.

Kamu Görevlileri Etik Kurulu'na son üç yılda toplam 188 şikâyet geldi. Şu ana kadar hiçbir bürokrat hakkında 'etik dışı davranış sergiledi' kararı verilmedi. Kurul'un kapsamına girmeyen kamu görevlileri de zaman zaman şikâyet konusu oluyor. 2005 ve 2006 yıllarında milletvekili ve bakanlar hakkında 4 şikâyet geldi. 1 yargı mensubu etiksizlikle suçlanırken, 8 üniversite yöneticisi etik dışı davranış sergilediği için Kurul'a taşındı. Hasan Bozkurt, Ankara

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber