Sayıştay'dan Belediye Başkan Yardımcıları ve Müdürlerini şok eden karar

Haber Giriş : 19 Haziran 2005 06:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SAYIŞTAY Temyiz Kurulu, belediye başkan yardımcılarının ve birim müdürlerinin cep telefonlarından yaptıkları görüşmeleri, kendi ceplerinden ödemeleri gerektiğine karar verdi. Sayıştay, kendilerine tahsisli resmi telefon ile telsiz hatları bulunan belediye başkan yardımcıları ile birim müdürlerine cep telefonu tahsis edilip, görüşme bedellerinin belediye bütçesinden ödendiği gerekçesi ile ilgili verilen ?tazmin' hükmünü bozdu.

İŞTE SAYIŞTAY KARARI

Sayıştay Temyiz Kurulu, söz konusu telefonların belediye hizmetlerinin görülmesi amacıyla kullanıldığı, yapılan konuşmaların resmi konuşma olduğunun iddia edildiğine dikkat çekerek, ?Bu iddiaları kanıtlayıcı herhangi bir belge ibraz edilmemiştir. Kendilerine cep telefonu tahsis edilen kişiler belediye başkan yardımcısı ve birim amiri olduklarından ve kendilerine tahsisli resmi telefon ve telsiz hatları bulunduğundan, ayrıca cep telefonu tahsis edilerek konuşma bedellerinin belediye bütçesinden ödenmesi mümkün değildir' dedi.

3 BİN 225 BELEDİYE VAR

İçişleri Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de 3 bin 225 adet belediye bulunuyor. Bunların çoğunluğunu oluşturan belde belediyelerinde belediye başkan yardımcıları ile birim müdürlerinin sayısı oldukça düşük. Ama özellikle sayısı 13 olan büyükşehir belediyelerinde en az 5 belediye başkan yardımcısı ya da hiyerarşik olarak belediye başkan yardımcılarından sonra gelen genel sekreter ve yardımcıları bulunuyor. Büyükşehirlerde belediye daire başkanları ya da birim müdürlerinin sayısı ise 10'un üzerinde bulunuyor.

TRİLYONLUK TASARRUF

Örneğin Ankara Büyükşehir Belediyesi'nde başkan yardımcılığı makamı yok. Yerine genel sekreter ve 4 genel sekreter yardımcısı ile birimlerin başında 11 daire başkanı bulunuyor. Bir cep telefonu faturasının aylık ortalama 200 milyon lira olduğu düşünülürse, söz konusu 16 kişiden bir ayda 3 milyar 200 milyon lira, bir yılda da 38 milyar 400 milyon lira tasarruf edilecek. Beldelerde sayının az olduğu, bu nedenle bütçelerinden yıllık ortalama 15 milyar lira tasarruf edileceği düşünülse dahi, bir yılda 48 trilyon 375 milyar liranın belediyelerin kasasında kalacağı hesaplanıyor.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber