İcradaki yüz dosyadan 55'ini kredi kartı borcu

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Ocak 2007 16:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüketicileri Koruma Derneği Genel Başkanı (TÜKDER) Fikri Karagöz, kredi kartlarında yasal düzenlemeye rağmen faiz oranlarında bir düşüş kaydedilmediğini, Bursa'da icralık olan 325 bin dosyanın yüzde 55'ini kredi kartı mağdurlarının oluşturduğunu açıkladı.

Yeni yasal düzenlemeyle kredi kartı faiz oranlarının Merkez Bankası tarafından belirlendiğini, ancak bu rakamların da tüketicinin "yarasına merhem" olmadığını ifade eden Karagöz, ciddi düzenleme yapılmasını istedi.

TÜK-DER Genel Başkanı Karagöz, Türkiye'de 30.3 milyon kişinin kredi kartı kullandığını, kredi kartlarında geçici yasal düzenlemelere rağmen faiz oranlarının halen daha yüksek olduğunu, 3 ayda bir en yüksek aylık 5.63 olarak faiz oranı açıklayan Merkez Bankası'nın, bankalardan yana tavır izlediğini öne sürdü. Bursa'da 11 ayrı İcra Dairesi'ndeki 325 bin dosyadan yüzde 55'ini kredi kartı borçlularının oluşturduğunu hatırlatan Karagöz, "Faiz oranları çok yüksek. Mağdur sayısı bundan sonra daha da artacak. Bize müracaat eden kredi kart mağduru sayısında her geçen gün artış var. Merkez Bankası faiz oranlarını belirlediği için yasal olarak bankalara dava da açamıyoruz. Merkez Bankası, 'Bankalar arasındaki rekabet faiz oranını düşürür' diyor. Daha önce 3.70'lere kadar düşen kredi kartı faiz oranları şu an yine yüksekte. Enflasyonun tek haneli olduğu, mevduat faizlerinin yıllık yüzde 13-15 olduğu ülkede kredi kartlarının faiz oranları yüzde 80'i buluyor" dedi.

Karagöz, Merkez Bankası Başkanı'nın "kredi kartı borcu olanlar tüketici kredi alsınlar" tavsiyesinin ise bir anlamı olmadığını ifade ederek, "Kredi kartı borcu olanlar zaten kara listeye girmiş. İki defa asgari tutarı ödemeyezseniz kara listeye giriyorsunuz. Bir daha size tüketici kredisi de vermiyorlar. Geçici düzenlemelerin bu işe çözüm olmayacağı ortada. İnsanlar keyfinden dolayı kredi kartıyla harcama yapmıyor. Temel ihtiyaçlarını kredi kartıyla alıyorlar. Gıda ihtiyaçlarını, sağlık ihtiyaçlarını kredi kartıyla yapıyorlar. Ben inanıyorum ki önümüzdeki yıl kredi kartında icralık olanların sayısı daha da çoğalacak. Yabancı yatırımcıların Türkiye'de banka satın almasının perde arkasında da yüksek kar yatıyor" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber