'Paket kadük mü' tartışması anayasa komisyonunu böldü

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Temmuz 2007 13:36, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM Anayasa Komisyonu üyeleri, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini de içeren anayasa değişikliği paketinin ?kadük? olacağı yönündeki iddialar karşısında ikiye bölündü. CHP'li üyeler bu görüşe destek verirken, AK Parti'li üyeler karşı çıktı.

Anayasa Komisyonu Başkanı, AK Partili Burhan Kuzu, bu konuda söyleyeceklerinin net olduğunu ifade ederek, ?Bu, tamamıyla ya tutarsa cinsinden atılan bir görüş. Bunun hiçbir anayasal temeli yok, savunulacak hiçbir tarafı yok" dedi. Referandum sürecin işlediğine ve otomatik olarak durmayacağını belirten Kuzu, iddiayı, ?deli saçması bir görüş? diye niteledi.

AK Partili Ayhan Sefer Üstün ise, iddianın siyasi ve hukuki açıdan doğru olmadığını belirtirken, AK Partili Ersönmez Yarbay, paketin ?kadük? olmayacağını belirterek, ?Cumhurbaşkanı veto etmiş ve görüşülmemiş olsa, kadük olurdu. Vetodan sonra tekrar oylandı. Cumhurbaşkanınca referanduma gidilmesi uygun görüldü. Kadük olmaz, süreç işliyor" görüşünü dile getirdi.

CHP'liler kadükçü

CHP'li üyelerin büyük çoğunluğu ise kadük olacağıni söylüyor. CHP'li Atilla Kart, paket konusunda daha son aşamaya gelinmediğine dikkati çekerek, ?Şu anda değişiklik teklifi referanduma sunulmadığı için, ancak referanduma sunulup evet oyu çıktığında kanunlaşmış sayılacağı için, 22. yasama döneminde sonuçlanmayan bir çalışma niteliğindedir? diye konuştu.

CHP'li Tuncay Ercenk ise, referandum yapılıp yapılmayacağı konusunda da bir belirsizlik olduğunu ifade ederek, paketin 'kadük' olup olmadığını, anayasa hukukçularının bile bilmediğini, kendisinin de bir hukukçu olarak bunu bilmediğini kaydetti. CHP'li Uğur Aksöz de kadük olacağı görüşünde.

ABDÜLLATİF ŞENER

Dışarıdan da olabilir

Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Abdüllatif Şener, Türk Dil Kurumu'nun 75'inci kuruluş yıl dönümü nedeniyle dün düzenlenen törenin ardından gazetecilerin 11'inci Cumhurbaşkanı Meclis içinden mi, dışından mı olsun sorusunu şöyle yanıtladı: ?Anayasamız Meclis içinden de olabilir, Meclis dışından da olabilir diyor. Hukuki zemine göre cumhurbaşkanı hem Meclis içinden hem de Meclis dışından seçilebilir? Bu arada Şener, imarzedelere ödeme yapılmasına ilişkin taslak kararın beklediğini ödemenin zaman alacağını söyledi.

BÜLENT ARINÇ

Yeni Meclis seçmelidir

Kanal 24'e dün konuk olan TBMM Başkanı Bülent Arınç, ?Cumhurbaşkanını yeni Meclis seçebilir. Görev süresi bitmiş cumhurbaşkanının görevine devam ediyor olması, bizde görülmüş bir olay değil bugüne kadar. Geçmişe dönüp baktığınız zaman, cumhurbaşkanları görev süreleri bittiğinde ayrılmışlardır. Yerlerine ya senato başkanı vekalet etmiş ya bugünkü anayasamıza göre Meclis başkanı vekalet etmiştir. Ama bugün bu devam ediyor görülüyor. Aralık sonunu veya ocak başını beklemektense, yeni Meclis bu seçim yapılmalıdır" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber