Sağlık Dünyasının En Yeni Kahramanları

Elbette her yerde satılan ve hepimizin kolaylıkla telaffuz edebildiği meyve ve sebzelerden vazgeçmeyin. Fakat bu yeni lezzetleri de tanımadan geçmeyin! Bilim dünyasının yakın zamanda keşfetmeye başladığı bitkiler kanser ilaçlarının özünü oluşturacak kadar etkili. Üstelik sandığınız gibi pahalı da değiller.

  1. Elbette her yerde satılan ve hepimizin kolaylıkla telaffuz edebildiği meyve ve sebzelerden vazgeçmeyin. Fakat bu yeni lezzetleri de tanımadan geçmeyin!    <p>Bilim dünyasının yakın zamanda keşfetmeye başladığı bitkiler kanser ilaçlarının özünü oluşturacak kadar etkili. Üstelik sandığınız gibi pahalı da değiller.</p>

    Elbette her yerde satılan ve hepimizin kolaylıkla telaffuz edebildiği meyve ve sebzelerden vazgeçmeyin. Fakat bu yeni lezzetleri de tanımadan geçmeyin!

    Bilim dünyasının yakın zamanda keşfetmeye başladığı bitkiler kanser ilaçlarının özünü oluşturacak kadar etkili. Üstelik sandığınız gibi pahalı da değiller.

  2. Meksika şalgamı (Jicama) Bu hafifçe tatlı ve çıtır çıtır kök sebze, tam bir inulin deposu! İnulin, bağırsakları düzenleyen yararlı probiyotik bakteriler gibi görev yapan ve karnı düzleştiren bir tür lif. Meksika şalgamı aynı zamanda kolajen üretimini arttıran ve kırışıklarla savaşan mükemmel bir C Vitamini kaynağı. Neler yapabiliriz? Pişmiş ya da çiğ olarak salatalarına ekleyebilir, wok tavada kızartabilir, misket limonu ve toz kırmızı biberle tatlandırıp yiyebilirsin. Gurme manavlarda satılıyor, fakat evde kendiniz de yetiştirebilirsiniz. Bir paketi (beş tohum) 6 TL?ye alabilirsiniz.

    Meksika şalgamı (Jicama) Bu hafifçe tatlı ve çıtır çıtır kök sebze, tam bir inulin deposu! İnulin, bağırsakları düzenleyen yararlı probiyotik bakteriler gibi görev yapan ve karnı düzleştiren bir tür lif. Meksika şalgamı aynı zamanda kolajen üretimini arttıran ve kırışıklarla savaşan mükemmel bir C Vitamini kaynağı. Neler yapabiliriz? Pişmiş ya da çiğ olarak salatalarına ekleyebilir, wok tavada kızartabilir, misket limonu ve toz kırmızı biberle tatlandırıp yiyebilirsin. Gurme manavlarda satılıyor, fakat evde kendiniz de yetiştirebilirsiniz. Bir paketi (beş tohum) 6 TL?ye alabilirsiniz.

  3. Kefir Kefirde, yoğurda oranla daha fazla protein ve probiyotik, buna karşın daha az şeker içeren kefir, kremamsı bir yapıda ve daha keskin bir tada sahip. Doktor Tamara Freuman, "Kefirin içerdiği yararlı bakterilerin bağışıklığı güçlendirdiğini ve kolon kanserine karşı korunmaya yardımcı olduğunu biliyoruz" diyor. Neler yapabiliriz? Smoothie ve salata soslarında yoğurt yerine kullanabilirsiniz. Tüm marketlerin süt reyonlarında satılan kefirin sadesini ve meyveli olanlarını bulabilirsiniz.

    Kefir Kefirde, yoğurda oranla daha fazla protein ve probiyotik, buna karşın daha az şeker içeren kefir, kremamsı bir yapıda ve daha keskin bir tada sahip. Doktor Tamara Freuman, "Kefirin içerdiği yararlı bakterilerin bağışıklığı güçlendirdiğini ve kolon kanserine karşı korunmaya yardımcı olduğunu biliyoruz" diyor. Neler yapabiliriz? Smoothie ve salata soslarında yoğurt yerine kullanabilirsiniz. Tüm marketlerin süt reyonlarında satılan kefirin sadesini ve meyveli olanlarını bulabilirsiniz.

  4. Chia Çekirdeği Fındıksı bir tada sahip olan chia tohumunun bir kaşığı, bir kâse yulaf ezmesi kadar lif içeriyor. Bunun yanı sıra, kemikleri yapılandıran kalsiyum ve kalp sağlığını destekleyen Omega-3 yağ asitleriyle dolu. Feuman "Bu tohum aynı zamanda kadınların yeterince alamadığı demir için çok iyi bir kaynak" diyor. Neler yapabiliriz? Kahvaltılık gevreklere, salatalara ve çorbalara ekleyebilir, yoğun muhallebilere ve wokta yaptığın sotelere ilave edebilirsiniz. Aktarlarda kolaylıkla bulabilirsiniz.

    Chia Çekirdeği Fındıksı bir tada sahip olan chia tohumunun bir kaşığı, bir kâse yulaf ezmesi kadar lif içeriyor. Bunun yanı sıra, kemikleri yapılandıran kalsiyum ve kalp sağlığını destekleyen Omega-3 yağ asitleriyle dolu. Feuman "Bu tohum aynı zamanda kadınların yeterince alamadığı demir için çok iyi bir kaynak" diyor. Neler yapabiliriz? Kahvaltılık gevreklere, salatalara ve çorbalara ekleyebilir, yoğun muhallebilere ve wokta yaptığın sotelere ilave edebilirsiniz. Aktarlarda kolaylıkla bulabilirsiniz.

  5. Brokoli filizi "Go Green Get Lean" kitabının yazarı Doktor Kate Geagan, "Üç günlük brokoli bitkisi, kansere karşı koruyucu sülforafeni olgun olanından 50 kat daha fazla içerir; hem de acımsı bir tat hissettirmeden" diyor. Neler yapabiliriz? Sandviç, wrap, pizza, fırınlanmış patates, sulu yemekler, soteler ve aklına gelebilecek her yerde kullanabilirsiniz. Macro Center, Real ve Metro marketlerde Fresh Garden markasıyla kolayca bulabilirsiniz.

    Brokoli filizi "Go Green Get Lean" kitabının yazarı Doktor Kate Geagan, "Üç günlük brokoli bitkisi, kansere karşı koruyucu sülforafeni olgun olanından 50 kat daha fazla içerir; hem de acımsı bir tat hissettirmeden" diyor. Neler yapabiliriz? Sandviç, wrap, pizza, fırınlanmış patates, sulu yemekler, soteler ve aklına gelebilecek her yerde kullanabilirsiniz. Macro Center, Real ve Metro marketlerde Fresh Garden markasıyla kolayca bulabilirsiniz.

  6. Esmer su yosunu (Kelp) Beslenme Uzmanı Christine Avanti, "K Vitamini, kalsiyum ve diğer birçok besin öğesiyle dolu olan esmer su yosunu, meme kanseriyle savaşmada yardımcımız olabilir. Ayrıca içeriğindeki doğal aljinat lifi, yağları bloke edebiliyor" diyor. Neler yapabiliriz? Toz hâline getirilmiş şeklini köftelere ve çorbalara ilave edebilirsiniz. Yapraklarını ise son derece düşük kalorili wrapler hazırlamak için kullanabilirsiniz. Bazı gurme marketlerde kelp noodle satılıyor ve porsiyonu sadece altı kalori!

    Esmer su yosunu (Kelp) Beslenme Uzmanı Christine Avanti, "K Vitamini, kalsiyum ve diğer birçok besin öğesiyle dolu olan esmer su yosunu, meme kanseriyle savaşmada yardımcımız olabilir. Ayrıca içeriğindeki doğal aljinat lifi, yağları bloke edebiliyor" diyor. Neler yapabiliriz? Toz hâline getirilmiş şeklini köftelere ve çorbalara ilave edebilirsiniz. Yapraklarını ise son derece düşük kalorili wrapler hazırlamak için kullanabilirsiniz. Bazı gurme marketlerde kelp noodle satılıyor ve porsiyonu sadece altı kalori!

  7. Arpa Tatlı ve fındıksı aromaya sahip bu süper tahıl, sağlıklı saçlar ve cilt için önemli olan niasin içerir. Aynı zamanda kanserle savaşan lignan yönünden çok zengindir. Bunlara ek olarak Geagan, "Arpadaki çözünebilir lifler, kolesterolünü sağlıklı seviyede tutar ve kalp hastalıkları riskini düşürür" diyor. Neler yapabiliriz? Makarna, pirinç ya da yulaf ezmesi yerine kullanabilirsiniz. Suda bekletip haşla, ardından küçük buzdolabı kaplarına koy ve buzluğa atabilirsiniz. Yemek hazırlamadan bir saat önce buzluktan çıkar ve salatana ya da sulu yemeklerine ilave edebilirsiniz. Haşlanmış arpayı biraz zeytinyağında soğan ve sarımsakla kavurup baharatlarla tatlandırarak da yiyebilirsiniz.

    Arpa Tatlı ve fındıksı aromaya sahip bu süper tahıl, sağlıklı saçlar ve cilt için önemli olan niasin içerir. Aynı zamanda kanserle savaşan lignan yönünden çok zengindir. Bunlara ek olarak Geagan, "Arpadaki çözünebilir lifler, kolesterolünü sağlıklı seviyede tutar ve kalp hastalıkları riskini düşürür" diyor. Neler yapabiliriz? Makarna, pirinç ya da yulaf ezmesi yerine kullanabilirsiniz. Suda bekletip haşla, ardından küçük buzdolabı kaplarına koy ve buzluğa atabilirsiniz. Yemek hazırlamadan bir saat önce buzluktan çıkar ve salatana ya da sulu yemeklerine ilave edebilirsiniz. Haşlanmış arpayı biraz zeytinyağında soğan ve sarımsakla kavurup baharatlarla tatlandırarak da yiyebilirsiniz.

  8. Peynir mayası (Nutritional Yeast) Bu toz hâline getirilmiş peynirin tek bir porsiyonunda inanılmaz şekilde dokuz gram protein bulunuyor. Günlük önerilen miktardan çok daha fazla B Vitamini içeren bu besin, enerjini yükseltmeye, stresi ortadan kaldırmaya ve kronik hastalık risklerini azaltmaya yardımcı oluyor. Neler yapabiliriz? Tıpkı Parmesan gibi, patlamış mısır, patates, makarna ya da omlete serpiştirebilirsiniz. Türkiye?de henüz toz hâlinde peynir mayası bulunmuyor ama yurt dışına çıktığında birkaç kavanoz almayı sakın unutmayın!

    Peynir mayası (Nutritional Yeast) Bu toz hâline getirilmiş peynirin tek bir porsiyonunda inanılmaz şekilde dokuz gram protein bulunuyor. Günlük önerilen miktardan çok daha fazla B Vitamini içeren bu besin, enerjini yükseltmeye, stresi ortadan kaldırmaya ve kronik hastalık risklerini azaltmaya yardımcı oluyor. Neler yapabiliriz? Tıpkı Parmesan gibi, patlamış mısır, patates, makarna ya da omlete serpiştirebilirsiniz. Türkiye?de henüz toz hâlinde peynir mayası bulunmuyor ama yurt dışına çıktığında birkaç kavanoz almayı sakın unutmayın!

  9. İçerdiği doğal antioksidanlar, çiğ olanın neredeyse iki katı yoğunluktadır. Bu içerikler "kolesterolü düşürür ve kanser riskini azaltmaya yardımcı olur" diyor. Üstelik siyah sarımsak nefeste kötü kokuya neden olmuyor. Neler yapabiliriz? Peynirli fondü, soslar, pizzalar, kurabiyeler, brownie ve keklerde kullanabilirsiniz. Türkiye'de henüz satışı yapılmıyor ama bir süre sonra reyonlarda görebileceğiz.

    İçerdiği doğal antioksidanlar, çiğ olanın neredeyse iki katı yoğunluktadır. Bu içerikler "kolesterolü düşürür ve kanser riskini azaltmaya yardımcı olur" diyor. Üstelik siyah sarımsak nefeste kötü kokuya neden olmuyor. Neler yapabiliriz? Peynirli fondü, soslar, pizzalar, kurabiyeler, brownie ve keklerde kullanabilirsiniz. Türkiye'de henüz satışı yapılmıyor ama bir süre sonra reyonlarda görebileceğiz.