Dünya Basın Fotoğrafları Sergisi

Bu yıl 56'ncısı düzenlenen World Press Photo 2013, 3 Eylül'e kadar İstanbullularla Forum İstanbul Alışveriş ve Yaşam Merkezi?nde buluşuyor...

  1. Bu yıl 56'ncısı düzenlenen World Press Photo 2013, 3 Eylül'e kadar İstanbullularla Forum İstanbul Alışveriş ve Yaşam Merkezi&#8217;nde buluşuyor...    <p>124 ülkeden 5.666 fotoğrafçının, 103.481 fotoğrafla katıldığı ve 19 jüri üyesinin değerlendirme yaptığı World Press Photo - Dünya Basın Fotoğrafları Yarışması'ndan 150 eser Forum İstanbul'da sergileniyor. Forum İstanbul'un bu yıl 5. kez ev sahipliği yaptığı sergide ziyaretçiler, geçtiğimiz yıl dünya gündemine damgasını vurmuş olaylara bir de basın fotoğrafçılarının gözünden bakma fırsatı yakalıyor.</p>

    Bu yıl 56'ncısı düzenlenen World Press Photo 2013, 3 Eylül'e kadar İstanbullularla Forum İstanbul Alışveriş ve Yaşam Merkezi’nde buluşuyor...

    124 ülkeden 5.666 fotoğrafçının, 103.481 fotoğrafla katıldığı ve 19 jüri üyesinin değerlendirme yaptığı World Press Photo - Dünya Basın Fotoğrafları Yarışması'ndan 150 eser Forum İstanbul'da sergileniyor. Forum İstanbul'un bu yıl 5. kez ev sahipliği yaptığı sergide ziyaretçiler, geçtiğimiz yıl dünya gündemine damgasını vurmuş olaylara bir de basın fotoğrafçılarının gözünden bakma fırsatı yakalıyor.

  2. 2012 Yılı Dünya Basın Fotoğrafı Paul Hansen, İsveç, Dagens Nyheter / 20 Kasım 2012, Gazze, Filistin İki yaşındaki Şuayip Hicazi ve dört yaşına yaklaşan ağabeyi Muhammed'in naaşları, cenaze merasimi için amcaları tarafından Gazze'deki bir camiye taşınıyor. Çocuklar, İsrail'in 19 Kasım'da gerçekleştirdiği bir hava saldırısı sonucunda evlerinin yıkılması nedeniyle hayatlarını kaybetti. Aynı saldırıda babaları Fuat da hayatını kaybederken, anneleri ve diğer dört kardeşleri de ağır yaralandı. İsrail, Filistinli militan gruplarca sürdürülen füze ateşine karşılık olarak, Hamas yönetimindeki Gazze'ye 14 Kasım'da yoğun bir saldırı gerçekleştirmeye başlamıştı. Saldırının ilk günlerinde İsrail askerî ve stratejik önemi olan hedefleri vurmuş, ama daha sonra saldırıların kapsama alanı Hamas militanlarının sığındığı düşünülen konutları da dahil edecek şekilde genişletilmişti. 21 Kasım'da ateşkes sağlandığında, Gazze'deki ölü sayısı 150'yi geçiyordu. Bunlardan en az 30'u çocuk olmak üzere 103'ünün sivil olduğu düşünülüyor.

    2012 Yılı Dünya Basın Fotoğrafı Paul Hansen, İsveç, Dagens Nyheter / 20 Kasım 2012, Gazze, Filistin İki yaşındaki Şuayip Hicazi ve dört yaşına yaklaşan ağabeyi Muhammed'in naaşları, cenaze merasimi için amcaları tarafından Gazze'deki bir camiye taşınıyor. Çocuklar, İsrail'in 19 Kasım'da gerçekleştirdiği bir hava saldırısı sonucunda evlerinin yıkılması nedeniyle hayatlarını kaybetti. Aynı saldırıda babaları Fuat da hayatını kaybederken, anneleri ve diğer dört kardeşleri de ağır yaralandı. İsrail, Filistinli militan gruplarca sürdürülen füze ateşine karşılık olarak, Hamas yönetimindeki Gazze'ye 14 Kasım'da yoğun bir saldırı gerçekleştirmeye başlamıştı. Saldırının ilk günlerinde İsrail askerî ve stratejik önemi olan hedefleri vurmuş, ama daha sonra saldırıların kapsama alanı Hamas militanlarının sığındığı düşünülen konutları da dahil edecek şekilde genişletilmişti. 21 Kasım'da ateşkes sağlandığında, Gazze'deki ölü sayısı 150'yi geçiyordu. Bunlardan en az 30'u çocuk olmak üzere 103'ünün sivil olduğu düşünülüyor.

  3. <b>Genel Haberler Hikâyeler</b> Birincilik Ödülü Alessio Romenzi, İtalya, Corbis, Time dergisi için / 14 Nisan 2012, Suriye-Türkiye sınırı Türkiye sınırını aşmaya çalışan, evlerinden olmuş insanlar. Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a sadık birlikler ve milisler ile Özgür Suriye Ordusu'na bağlı muhalifler arasında süregiden çatışmalar, hızla artan ölümlere ve yoğun mülteci göçüne sebep oldu. Hükümet güçleri, özellikle Humus ve Halep şehirlerini ele geçirmek için çıkan çatışmalarda, kastî toplu hedef almalar ve gelişigüzel hava saldırıları yapmakla suçlandı. Kasım ayı itibarıyla, 60 bin kişinin öldürüldüğü, 2.5 milyon kişinin de yerlerinden olduğu tahmin ediliyordu. On binlerce kişi sınırları aşarak komşu ülkelere geçti.

    Genel Haberler Hikâyeler Birincilik Ödülü Alessio Romenzi, İtalya, Corbis, Time dergisi için / 14 Nisan 2012, Suriye-Türkiye sınırı Türkiye sınırını aşmaya çalışan, evlerinden olmuş insanlar. Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a sadık birlikler ve milisler ile Özgür Suriye Ordusu'na bağlı muhalifler arasında süregiden çatışmalar, hızla artan ölümlere ve yoğun mülteci göçüne sebep oldu. Hükümet güçleri, özellikle Humus ve Halep şehirlerini ele geçirmek için çıkan çatışmalarda, kastî toplu hedef almalar ve gelişigüzel hava saldırıları yapmakla suçlandı. Kasım ayı itibarıyla, 60 bin kişinin öldürüldüğü, 2.5 milyon kişinin de yerlerinden olduğu tahmin ediliyordu. On binlerce kişi sınırları aşarak komşu ülkelere geçti.

  4. <b>Flaş Haberler Hikâyeler İkincilik Ödülü</b> Fabio Bucciarelli, İtalya, Agence France-Presse / 10 Ekim 2012, Halep, Suriye Hükümet güçleriyle süren çatışmalar esnasında, isyancıların kalesi konumundaki Süleyman Halebi bölgesinde mevzilenen bir ÖSO savaşçısı. Suriye'nin ticaret merkezi Halep, Cumhurbaşkanı Beşar Esad yönetimine karşı başlayan ve halen devam etmekte olan ayaklanmalar sırasında en kanlı çarpışmalara sahne oldu. Hem hükümet hem de muhalif kuvvetler Halep'in kontrolünü stratejik olarak önemli buluyor. Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ilk olarak Temmuz'da şehrin bazı kısımlarını ele geçirdi. Takip eden aylarda, hükümet güçleri kaybedilen yerleri tekrar almak için savaştı ama sınırlı bir başarı sağladı. Yıl sonu itibarıyla, şehrin doğu ve güneyinin çoğunu kuşatma altına alan isyancılara rağmen, Suriye ordusu şehrin batı bölgelerinin kontrolünü ele geçirdi. En şiddetli çatışmalar ise Eski Şehir ve çevresinde yaşandı.

    Flaş Haberler Hikâyeler İkincilik Ödülü Fabio Bucciarelli, İtalya, Agence France-Presse / 10 Ekim 2012, Halep, Suriye Hükümet güçleriyle süren çatışmalar esnasında, isyancıların kalesi konumundaki Süleyman Halebi bölgesinde mevzilenen bir ÖSO savaşçısı. Suriye'nin ticaret merkezi Halep, Cumhurbaşkanı Beşar Esad yönetimine karşı başlayan ve halen devam etmekte olan ayaklanmalar sırasında en kanlı çarpışmalara sahne oldu. Hem hükümet hem de muhalif kuvvetler Halep'in kontrolünü stratejik olarak önemli buluyor. Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ilk olarak Temmuz'da şehrin bazı kısımlarını ele geçirdi. Takip eden aylarda, hükümet güçleri kaybedilen yerleri tekrar almak için savaştı ama sınırlı bir başarı sağladı. Yıl sonu itibarıyla, şehrin doğu ve güneyinin çoğunu kuşatma altına alan isyancılara rağmen, Suriye ordusu şehrin batı bölgelerinin kontrolünü ele geçirdi. En şiddetli çatışmalar ise Eski Şehir ve çevresinde yaşandı.

  5. <p>Genel Haberler Tek Fotoğraflar Birincilik Ödülü</b> Rodrigo Abd, Arjantin, The Associated Press / 10 Marct 2012, İdlib, Suriye Suriye ordusunun ülkenin kuzeyinde yer alan İdlib şehrindeki evine gerçekleştirdiği bombardıman sırasında aldığı ciddi yaralar iyileşirken ağlayan Aida. Saldırıda kocası ve iki çocuğu hayatını kaybetmiş. Suriye ordusuna bağlı birlikler, Cumhurbaşkanı Beşar Esad yönetimine karşı başlayan ayaklanmaların merkezlerinden biri olan İdlib'e güçlü saldırılar gerçekleştirdi. İdlib bombardımanı, BM Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın çatışmaları sona erdirmeye yönelik bir uzlaşmayı hedefleyen ve herkesce bilinen uluslararası bir görevle Şam'a varmasından sadece saatler sonra başladı.

    Genel Haberler Tek Fotoğraflar Birincilik Ödülü Rodrigo Abd, Arjantin, The Associated Press / 10 Marct 2012, İdlib, Suriye Suriye ordusunun ülkenin kuzeyinde yer alan İdlib şehrindeki evine gerçekleştirdiği bombardıman sırasında aldığı ciddi yaralar iyileşirken ağlayan Aida. Saldırıda kocası ve iki çocuğu hayatını kaybetmiş. Suriye ordusuna bağlı birlikler, Cumhurbaşkanı Beşar Esad yönetimine karşı başlayan ayaklanmaların merkezlerinden biri olan İdlib'e güçlü saldırılar gerçekleştirdi. İdlib bombardımanı, BM Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın çatışmaları sona erdirmeye yönelik bir uzlaşmayı hedefleyen ve herkesce bilinen uluslararası bir görevle Şam'a varmasından sadece saatler sonra başladı.

  6. <b>Genel Haberler Hikâyeler Üçüncülük Ödülü</b> Daniel Berehulak, Avustralya, Getty Images / 07 Mart 2012, Rikuzentakata, Iwate, Japonya Iwate eyaletindeki Rikuzentakata kasabasındaki bir plajda, yerlerinden sökülen palmiye ağaçları. Rikuzentakata kasabası, tsunami nedeniyle neredeyse tamamen yerle bir oldu ve 23 binin üzerindeki nüfusunun yaklaşık yüzde 40'ını kaybetti. Japonya'nın kuzeydoğusundaki geniş bir bölgeyi tahrip eden Mart 2011 tarihli deprem ve akabinde oluşan tsunamiden bir yıl sonra, binlerce insan halen evsiz durumda ve Japon hükümeti bir yandan enkazı kaldırmakla mücadele ederken diğer yandan da yeni geçim yolları yaratmaya çalışıyor.

    Genel Haberler Hikâyeler Üçüncülük Ödülü Daniel Berehulak, Avustralya, Getty Images / 07 Mart 2012, Rikuzentakata, Iwate, Japonya Iwate eyaletindeki Rikuzentakata kasabasındaki bir plajda, yerlerinden sökülen palmiye ağaçları. Rikuzentakata kasabası, tsunami nedeniyle neredeyse tamamen yerle bir oldu ve 23 binin üzerindeki nüfusunun yaklaşık yüzde 40'ını kaybetti. Japonya'nın kuzeydoğusundaki geniş bir bölgeyi tahrip eden Mart 2011 tarihli deprem ve akabinde oluşan tsunamiden bir yıl sonra, binlerce insan halen evsiz durumda ve Japon hükümeti bir yandan enkazı kaldırmakla mücadele ederken diğer yandan da yeni geçim yolları yaratmaya çalışıyor.

  7. <b>Spor Aksiyon Tek Fotoğraflar Birincilik Ödülü</b> Wei Seng Chen, Malaysia / 12 Şubat 2012, Batı Sumatra, Endonezya Endonezya, Batı Sumatra'daki Batu Sangkar'da gerçekleşen bir boğa yarışında, bitiş çizgisine varan yarışçı ve hayvanları. Bölgede 400 yıllık bir gelenek olan Pacu Jawi, çeltik tarlalarında pirinç hasadı yapıldıktan hemen sonra gerçekleştiriliyor. Ahşap koşumlarla kendilerini iki boğanın boyunduruğuna koşan çıplak ayaklı yarışçılar, hayvanları kuyruklarından çekerek sürüyorlar. Kazananlar boğaları düz bir çizgide sürebilmelerine ve iki boğanın uyumlu koşup koşmadığına bağlı olarak belirleniyor. Şubat ayında gerçekleşen Pacu Jawi yarışlarına yaklaşık 600 boğa ve 50 çiftçi katıldı.

    Spor Aksiyon Tek Fotoğraflar Birincilik Ödülü Wei Seng Chen, Malaysia / 12 Şubat 2012, Batı Sumatra, Endonezya Endonezya, Batı Sumatra'daki Batu Sangkar'da gerçekleşen bir boğa yarışında, bitiş çizgisine varan yarışçı ve hayvanları. Bölgede 400 yıllık bir gelenek olan Pacu Jawi, çeltik tarlalarında pirinç hasadı yapıldıktan hemen sonra gerçekleştiriliyor. Ahşap koşumlarla kendilerini iki boğanın boyunduruğuna koşan çıplak ayaklı yarışçılar, hayvanları kuyruklarından çekerek sürüyorlar. Kazananlar boğaları düz bir çizgide sürebilmelerine ve iki boğanın uyumlu koşup koşmadığına bağlı olarak belirleniyor. Şubat ayında gerçekleşen Pacu Jawi yarışlarına yaklaşık 600 boğa ve 50 çiftçi katıldı.

  8. <b>Spor Aksiyon Hikâyeler İkincilik Ödülü</b> Sergei Ilnitsky, Rusya, European Pressphoto Agency / 31 Temmuz 2012, Londra, Birleşik Krallık Londra 2012 Olimpiyatları'nda ekskrim. Mısır'dan Alaaeldin Abouelkassem (üstteki) Almanya'dan Peter Joppich'le karşılaştığı 31 Temmuz'daki erkekler bireysel flöre maçında hamle yapıyor. Abouelkassem karşılaşmayı kazanarak gümüş madalyaya hak kazandı.

    Spor Aksiyon Hikâyeler İkincilik Ödülü Sergei Ilnitsky, Rusya, European Pressphoto Agency / 31 Temmuz 2012, Londra, Birleşik Krallık Londra 2012 Olimpiyatları'nda ekskrim. Mısır'dan Alaaeldin Abouelkassem (üstteki) Almanya'dan Peter Joppich'le karşılaştığı 31 Temmuz'daki erkekler bireysel flöre maçında hamle yapıyor. Abouelkassem karşılaşmayı kazanarak gümüş madalyaya hak kazandı.

  9. <b>Spor Aksiyon Hikâyeler Birincilik Ödülü</b> Roman Vondrous, Çek Cumhuriyeti, Czech Press Agency / 22 Temmuz 2012, Kolesa, Çek Cumhuriyeti Velká Pardubická ilk olarak 1874'te koşuldu ve dünyanın en sıkı ve zorlu engelli koşularından biri olarak nam saldı. Her yıl Ekim ayında Çek Çumhuriyeti'nin Pardubice kasabasında gerçekleşen yarış, başladığından bu yana neredeyse kesintisiz olarak koşulmuş. Velká Pardubická 6900 metreden biraz daha uzun bir parkurda koşuluyor ve atlar koşu sırasında -bazıları efsanevi zorluğa sahip- 31 engeli geçmek zorunda kalıyor. En korkutucu olan Taxis Hendeği, 1 metre derinliğinde ve öncesinde yer alan yaklaşık yarım metre yüksekliğindeki bir engel tarafından gizleniyor. Bu engel yıllar içinde 27 atın ölümüne sebep olmuş. Yarış yaklaşık 10 dakika sürüyor ve yarışa ülkenin en iyi jokeylerinin bindiği 15-20 at katılıyor. Velká Pardubická'da kazanmak ya da en azından yarışmak, bir jokeyin kariyerinin en üst noktası olarak değerlendiriliyor.

    Spor Aksiyon Hikâyeler Birincilik Ödülü Roman Vondrous, Çek Cumhuriyeti, Czech Press Agency / 22 Temmuz 2012, Kolesa, Çek Cumhuriyeti Velká Pardubická ilk olarak 1874'te koşuldu ve dünyanın en sıkı ve zorlu engelli koşularından biri olarak nam saldı. Her yıl Ekim ayında Çek Çumhuriyeti'nin Pardubice kasabasında gerçekleşen yarış, başladığından bu yana neredeyse kesintisiz olarak koşulmuş. Velká Pardubická 6900 metreden biraz daha uzun bir parkurda koşuluyor ve atlar koşu sırasında -bazıları efsanevi zorluğa sahip- 31 engeli geçmek zorunda kalıyor. En korkutucu olan Taxis Hendeği, 1 metre derinliğinde ve öncesinde yer alan yaklaşık yarım metre yüksekliğindeki bir engel tarafından gizleniyor. Bu engel yıllar içinde 27 atın ölümüne sebep olmuş. Yarış yaklaşık 10 dakika sürüyor ve yarışa ülkenin en iyi jokeylerinin bindiği 15-20 at katılıyor. Velká Pardubická'da kazanmak ya da en azından yarışmak, bir jokeyin kariyerinin en üst noktası olarak değerlendiriliyor.

  10. <b>Güncel Meseleler Tek Fotoğraflar Birincilik Ödülü</b> Micah Albert, ABD, Redux Images, Pulitzer Center on Crisis Reporting için / 03 Nisan 2012, Nairobi, Kenya Kenya, Nairobi'nin dışındaki Dandora belediye çöplüğünde, topladığı atıklardan oluşan torbaların üzerinde oturan bir kadın. Çöpleri toplamaya ara verdiği zamanlarda kitaplara bakmaktan keyif aldığını söylüyor. Kenya'nın başkenti Nairobi'nin merkezine 8 km uzaklıkta olan çöplük, Afrika'daki en geniş çöp toplama alanlarından biri. Çöplüğün etrafındaki gecekondu mahallesinde yaşayan insanlar, normal oranların üzerinde rastlanan böbrek hastalıkları ve kanserin yanı sıra, kanlarındaki yüksek orandaki kurşun seviyesinden dolayı da rahatsızlık çekiyorlar. Çürümekte olan atıklardan yükselen gazlar, solunum yolları rahatsızlıklarında artışa sebep oluyor. Sağlık sorunları risklerine rağmen, 6 ile 10 bin arasında insan çöplükten hayatını kazanıyor, yiyecek artığı arıyor, tekrar satılabilecek malları temizliyor veya geri dönüşüm için ayrıştırma yapıyor. Geri dönüşüm operasyonu, toplayıcılara günde 2 dolar ödeyen gayriresmi karteller tarafından yürütülüyor. 1975 yılında kullanıma giren çöplük -uluslararası çevre yasaları uyarınca- 15 sene içerisinde kapatılmalıydı. Fakat 2001 yılında tamamen dolduğu açıklanmasına rağmen halen kullanımda.

    Güncel Meseleler Tek Fotoğraflar Birincilik Ödülü Micah Albert, ABD, Redux Images, Pulitzer Center on Crisis Reporting için / 03 Nisan 2012, Nairobi, Kenya Kenya, Nairobi'nin dışındaki Dandora belediye çöplüğünde, topladığı atıklardan oluşan torbaların üzerinde oturan bir kadın. Çöpleri toplamaya ara verdiği zamanlarda kitaplara bakmaktan keyif aldığını söylüyor. Kenya'nın başkenti Nairobi'nin merkezine 8 km uzaklıkta olan çöplük, Afrika'daki en geniş çöp toplama alanlarından biri. Çöplüğün etrafındaki gecekondu mahallesinde yaşayan insanlar, normal oranların üzerinde rastlanan böbrek hastalıkları ve kanserin yanı sıra, kanlarındaki yüksek orandaki kurşun seviyesinden dolayı da rahatsızlık çekiyorlar. Çürümekte olan atıklardan yükselen gazlar, solunum yolları rahatsızlıklarında artışa sebep oluyor. Sağlık sorunları risklerine rağmen, 6 ile 10 bin arasında insan çöplükten hayatını kazanıyor, yiyecek artığı arıyor, tekrar satılabilecek malları temizliyor veya geri dönüşüm için ayrıştırma yapıyor. Geri dönüşüm operasyonu, toplayıcılara günde 2 dolar ödeyen gayriresmi karteller tarafından yürütülüyor. 1975 yılında kullanıma giren çöplük -uluslararası çevre yasaları uyarınca- 15 sene içerisinde kapatılmalıydı. Fakat 2001 yılında tamamen dolduğu açıklanmasına rağmen halen kullanımda.

  11. <b>Güncel Meseleler Tek Fotoğraflar Üçüncülük Ödülü</b> Emilio Morenatti, İspanya, The Associated Press / 29 Mart 2012, Barselona, İspanya 29 Mart'taki genel grev sırasında, Barselona'da polisle çatışan göstericilerin saldırdığı dükkânının kırık camının ardından bakan Mireia Arnau (39). Grev, hükümetin işçi reformlarına karşı bir protesto çağrısıydı. Parlamento, süregiden ekonomik sıkıntı atmosferinde, işverenlerin işter çıkarmalarını kolaylaştıracak düzenlemelerin yanı sıra sıkı kesintiler de öneriyordu. İspanya'daki işsizlik oranı, Avrupa Birliği'nin en yüksek rakamı olan %24'ün üzerindeydi ve 25 yaşın altındakilerin yarısı işsizdi. Ülke genelindeki protestoların çoğu barışçıl geçti ama Barselona'da bazı göstericiler bankalar ve dükkân vitrinlerine taş fırlattılar.

    Güncel Meseleler Tek Fotoğraflar Üçüncülük Ödülü Emilio Morenatti, İspanya, The Associated Press / 29 Mart 2012, Barselona, İspanya 29 Mart'taki genel grev sırasında, Barselona'da polisle çatışan göstericilerin saldırdığı dükkânının kırık camının ardından bakan Mireia Arnau (39). Grev, hükümetin işçi reformlarına karşı bir protesto çağrısıydı. Parlamento, süregiden ekonomik sıkıntı atmosferinde, işverenlerin işter çıkarmalarını kolaylaştıracak düzenlemelerin yanı sıra sıkı kesintiler de öneriyordu. İspanya'daki işsizlik oranı, Avrupa Birliği'nin en yüksek rakamı olan %24'ün üzerindeydi ve 25 yaşın altındakilerin yarısı işsizdi. Ülke genelindeki protestoların çoğu barışçıl geçti ama Barselona'da bazı göstericiler bankalar ve dükkân vitrinlerine taş fırlattılar.

  12. <b>Güncel Meseleler Hikâyeler Birincilik Ödülü</b> Maika Elan, Vietnam, MoST Artists / 22 Haziran 2012, Hoh Chi Minh City, Vietnam Her ikisi de öğrenci olan, Phan Thi Thuy Vy (20) and Dang Thi Bich Bay (20), gün sonunda televizyon izleyerek dinleniyorlar. Dört senedir birlikteler. Vietnam, tarihsel olarak eşcinsel çiftleri hoş karşılamıyor ama 2012'de Vietnam hükümeti eşcinsel evlilikleri tanımayı göz önünde bulundurduğunu açıkladı. Bu konudaki parlamento tartışmalarının duyurulmasına rağmen, anketler kamuoyunun eşcinsel evliliklere karşı olmaya devam ettiğini gösteriyordu.

    Güncel Meseleler Hikâyeler Birincilik Ödülü Maika Elan, Vietnam, MoST Artists / 22 Haziran 2012, Hoh Chi Minh City, Vietnam Her ikisi de öğrenci olan, Phan Thi Thuy Vy (20) and Dang Thi Bich Bay (20), gün sonunda televizyon izleyerek dinleniyorlar. Dört senedir birlikteler. Vietnam, tarihsel olarak eşcinsel çiftleri hoş karşılamıyor ama 2012'de Vietnam hükümeti eşcinsel evlilikleri tanımayı göz önünde bulundurduğunu açıkladı. Bu konudaki parlamento tartışmalarının duyurulmasına rağmen, anketler kamuoyunun eşcinsel evliliklere karşı olmaya devam ettiğini gösteriyordu.

  13. <b>Günlük Yaşam Hikâyeler Birincilik Ödülü</b> Fausto Podavini, İtalya / 01 Temmuz 2010, Roma, İtalya Mirella, kocası Luigi ile kırk yılı aşkın bir süredir evliydi. Luigi, 65 yaşındayken Alzheimer hastalığı belirtileri göstermeye başladı. Altı yıl boyunca Mirella, Roma'daki evlerinde Luigi'ye tek başına baktı. Alzheimer, hafızayı, düşünme yetisini, davranışları ve duyguları etkileyen, kademeli ilerleyen dejeneratif bir hastalık ve bunamanın en sık rastlanılan örneği. Dünya üzerinde 36 milyonu aşkın kişi bunama hastalığıyla yaşıyor ve nüfus yaşlandıkça bu rakamlar artıyor. Mirella için günlük görevler her ikisini de kapsayan uzun ve zorlu süreçler demekti. Bir noktadan sonra Luigi önüne konan çatal bıçak ve yemek takımlarının ne için kullanıldığını anlayamaz oldu ve yemek yemeyi bıraktı. Gündüz ve gece ayrımını yapamaz hale gelip gündüzleri uyuyup geceleri uyanık kalarak- vücut saatini bozdu ve Mirella'nın günlük ritmini de sekteye uğrattı. Luigi, hastalığının beşinci yılında karısını tanıyamaz hale geldi. Mayıs 2011'de, Mirella ve ailesi başucundayken yaşamını yitirdi.

    Günlük Yaşam Hikâyeler Birincilik Ödülü Fausto Podavini, İtalya / 01 Temmuz 2010, Roma, İtalya Mirella, kocası Luigi ile kırk yılı aşkın bir süredir evliydi. Luigi, 65 yaşındayken Alzheimer hastalığı belirtileri göstermeye başladı. Altı yıl boyunca Mirella, Roma'daki evlerinde Luigi'ye tek başına baktı. Alzheimer, hafızayı, düşünme yetisini, davranışları ve duyguları etkileyen, kademeli ilerleyen dejeneratif bir hastalık ve bunamanın en sık rastlanılan örneği. Dünya üzerinde 36 milyonu aşkın kişi bunama hastalığıyla yaşıyor ve nüfus yaşlandıkça bu rakamlar artıyor. Mirella için günlük görevler her ikisini de kapsayan uzun ve zorlu süreçler demekti. Bir noktadan sonra Luigi önüne konan çatal bıçak ve yemek takımlarının ne için kullanıldığını anlayamaz oldu ve yemek yemeyi bıraktı. Gündüz ve gece ayrımını yapamaz hale gelip gündüzleri uyuyup geceleri uyanık kalarak- vücut saatini bozdu ve Mirella'nın günlük ritmini de sekteye uğrattı. Luigi, hastalığının beşinci yılında karısını tanıyamaz hale geldi. Mayıs 2011'de, Mirella ve ailesi başucundayken yaşamını yitirdi.

  14. <b>Gözlem Portreleri Tek Fotoğraflar Üçüncülük Ödülü</b> Ilona Szwarc, Polonya, Redux Pictures / 19 Şubat 2012, Boston, Massachusetts, USA ABD, Massachusetts, Boston'da atalarının portresinin önünde, American Girl bebeğiyle poz veren Kayla. Bebekler, müşterilerin aralarından seçebileceği, çeşitli deri tonları ve saç biçimlerine sahip geniş bir "karakter" yelpazesinde satışa sunuluyor.

    Gözlem Portreleri Tek Fotoğraflar Üçüncülük Ödülü Ilona Szwarc, Polonya, Redux Pictures / 19 Şubat 2012, Boston, Massachusetts, USA ABD, Massachusetts, Boston'da atalarının portresinin önünde, American Girl bebeğiyle poz veren Kayla. Bebekler, müşterilerin aralarından seçebileceği, çeşitli deri tonları ve saç biçimlerine sahip geniş bir "karakter" yelpazesinde satışa sunuluyor.

  15. <b>Gözlem Portreleri Tek Fotoğraflar Birincilik Ödülü</b> Nemanja Pancic, Sırbistan, Kurir / 27 Şubat 2012, Belgrad, Sırbistan Hem anne hem de babasının yaşamını kaybettiği bir ailece intihar girişiminden sağ çıktıktan üç ay sonra hastaneden ayrılmakta olan Milan (4). Üçü birlikte Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da bir altıncı kat balkonundan aşağı atlamışlar. Milan'ın ebeveynleri, debelenen ulusal ekonominin ortasında finansal güçlükler çekmekteydi.

    Gözlem Portreleri Tek Fotoğraflar Birincilik Ödülü Nemanja Pancic, Sırbistan, Kurir / 27 Şubat 2012, Belgrad, Sırbistan Hem anne hem de babasının yaşamını kaybettiği bir ailece intihar girişiminden sağ çıktıktan üç ay sonra hastaneden ayrılmakta olan Milan (4). Üçü birlikte Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da bir altıncı kat balkonundan aşağı atlamışlar. Milan'ın ebeveynleri, debelenen ulusal ekonominin ortasında finansal güçlükler çekmekteydi.

  16. <b>Kurgu Portreler Tek Fotoğraflar İkincilik Ödülü</b> Stefen Chow, Malezya, Smithsonian dergisi için / 06 Şubat 2012, Beijing, Çin Heykel, enstalasyon, mimari, fotoğraf ve film gibi çeşitli mecralarda aktif üretim yapan Çinli sanatçı ve muhalif Ai Weiwei. Çin hükümetinin demokrasi ve insan hakları kayıtları konusundaki eleştirilerini ve yolsuzluklarla örtbas etmeler üzerine araştırmalarını yükses sesle dile getiren Ai, 2011 yılında vergi kaçırma suçlamasıyla gözaltına alındı. Cezaevinde ve ev hapsinde bir süre geçiren Ai, hükümetin izni olmadan seyahat edemiyor. Ai, Human Rights Foundation'ın (İnsan Hakları Vakfı) Mayıs ayında ilk kez verdiği Václav Havel Yaratıcı Muhalif Ödülü&#8217;nü kazanan isimlerden biri oldu.

    Kurgu Portreler Tek Fotoğraflar İkincilik Ödülü Stefen Chow, Malezya, Smithsonian dergisi için / 06 Şubat 2012, Beijing, Çin Heykel, enstalasyon, mimari, fotoğraf ve film gibi çeşitli mecralarda aktif üretim yapan Çinli sanatçı ve muhalif Ai Weiwei. Çin hükümetinin demokrasi ve insan hakları kayıtları konusundaki eleştirilerini ve yolsuzluklarla örtbas etmeler üzerine araştırmalarını yükses sesle dile getiren Ai, 2011 yılında vergi kaçırma suçlamasıyla gözaltına alındı. Cezaevinde ve ev hapsinde bir süre geçiren Ai, hükümetin izni olmadan seyahat edemiyor. Ai, Human Rights Foundation'ın (İnsan Hakları Vakfı) Mayıs ayında ilk kez verdiği Václav Havel Yaratıcı Muhalif Ödülü’nü kazanan isimlerden biri oldu.

  17. <b>Kurgu Portreler Hikâyeler Birincilik Ödülü</b> Stephan Vanfleteren, Belçika, Panos, Mercy Ships/De Standaard için - 17 Ekim 2012, Conakry, Gine Makone Soumaoro (30) "Boynum acımıyor, ama çok fazla şişmesinden endişeleniyorum. Bunun bir tümör olmadığını umuyorum, çünkü ben ev hanımıyım ve kocamla çocuğumun bana ihtiyacı var." Gine'de Conakry Limanı'na yanaşmış Africa Mercy hastane gemisinde tedavi olmakta olan insanlar.

    Kurgu Portreler Hikâyeler Birincilik Ödülü Stephan Vanfleteren, Belçika, Panos, Mercy Ships/De Standaard için - 17 Ekim 2012, Conakry, Gine Makone Soumaoro (30) "Boynum acımıyor, ama çok fazla şişmesinden endişeleniyorum. Bunun bir tümör olmadığını umuyorum, çünkü ben ev hanımıyım ve kocamla çocuğumun bana ihtiyacı var." Gine'de Conakry Limanı'na yanaşmış Africa Mercy hastane gemisinde tedavi olmakta olan insanlar.

  18. <b>Doğa Tek Fotoğraflar Birincilik Ödülü</b> Christian Ziegler, Almanya / 16 Kasım 2012, Black Mountain Road, Queensland, Avustralya Avustralya'nın Queensland eyaletinde yaşayan güney tepelidevekuşu (casuarius casuarius), mavi quandong ağacının meyvelerini yiyerek besleniyor. Uçamayan bir kuş türü olan tepelidevekuşları 2 metre uzunluğa erişebiliyor; erkeklerin ağırlığı 55, dişilerinkeyse 76 kiloya kadar çıkabiliyor. Doğal ortamda yaşayan sadece 1500 üyesi kalması itibaroylü tepelidevekuşları nesli tükenmekte olan türler arasında sayılıyor. Bu kuşlar Queensland'ın kuzeyindeki kadim yağmur ormanı için hayatî bir öneme sahipler, çünkü büyük tohumları midelerinde çok uzun mesafelere taşıyabiliyorlar. Bölgedeki birkaç düzine ağaç türünün devamı, tepelidevekuşlarının tohumlarını dağıtmasına bağlı. Kuşlar tarım ve yerleşim alanlarındaki gelişmelere paralel olarak yaşam alanlarının yok olması, köpekler tarafından öldürülmeleri ve araçlar tarafından ezilmeleri yüzünden tehlike altındalar.

    Doğa Tek Fotoğraflar Birincilik Ödülü Christian Ziegler, Almanya / 16 Kasım 2012, Black Mountain Road, Queensland, Avustralya Avustralya'nın Queensland eyaletinde yaşayan güney tepelidevekuşu (casuarius casuarius), mavi quandong ağacının meyvelerini yiyerek besleniyor. Uçamayan bir kuş türü olan tepelidevekuşları 2 metre uzunluğa erişebiliyor; erkeklerin ağırlığı 55, dişilerinkeyse 76 kiloya kadar çıkabiliyor. Doğal ortamda yaşayan sadece 1500 üyesi kalması itibaroylü tepelidevekuşları nesli tükenmekte olan türler arasında sayılıyor. Bu kuşlar Queensland'ın kuzeyindeki kadim yağmur ormanı için hayatî bir öneme sahipler, çünkü büyük tohumları midelerinde çok uzun mesafelere taşıyabiliyorlar. Bölgedeki birkaç düzine ağaç türünün devamı, tepelidevekuşlarının tohumlarını dağıtmasına bağlı. Kuşlar tarım ve yerleşim alanlarındaki gelişmelere paralel olarak yaşam alanlarının yok olması, köpekler tarafından öldürülmeleri ve araçlar tarafından ezilmeleri yüzünden tehlike altındalar.

  19. <b>Doğa Hikâyeler Birincilik Ödülü</b> Paul Nicklen, Kanada, National Geographic dergisi / 18 Kasım 2011, Ross Denizi, Antarktika Yüzen imparator penguenler yüzeye doğru harekete geçiyorlar. Oluşturdukları köpük bulutları, yırtıcı düşmanlarının kafasını karıştırmaya da yarıyor. İmparator penguenlerin vücut şekli ve yetersiz tırmanma yeteneği kuşların kendilerini bir kıyıya, özellikle buzlu veya kayalık bir kıyıya, çekmesini güçleştirmektedir. Ayrıca bu esnada çeşitli yırtıcı düşmanlarının saldırısına açık hale gelmektedirler. Fakat uçma yetisine sahip olmayan imparator penguenler, normal hızlarının üç katına kadar çıkarak kendilerini kıyı çizgisinin gerisine atacak şekilde havalanabilirler. Penguenler bunu tüylerinin arasındaki havayı çok küçük köpükler şeklinde salıvererek yaparlar. Bu köpüklerin bir nevi kayganlaştırıcı görevi görmesiyle hava direncini kesmeleri, kuşların normalde ulaşamayacakları bir hıza çıkmalarını mümkün kılar.

    Doğa Hikâyeler Birincilik Ödülü Paul Nicklen, Kanada, National Geographic dergisi / 18 Kasım 2011, Ross Denizi, Antarktika Yüzen imparator penguenler yüzeye doğru harekete geçiyorlar. Oluşturdukları köpük bulutları, yırtıcı düşmanlarının kafasını karıştırmaya da yarıyor. İmparator penguenlerin vücut şekli ve yetersiz tırmanma yeteneği kuşların kendilerini bir kıyıya, özellikle buzlu veya kayalık bir kıyıya, çekmesini güçleştirmektedir. Ayrıca bu esnada çeşitli yırtıcı düşmanlarının saldırısına açık hale gelmektedirler. Fakat uçma yetisine sahip olmayan imparator penguenler, normal hızlarının üç katına kadar çıkarak kendilerini kıyı çizgisinin gerisine atacak şekilde havalanabilirler. Penguenler bunu tüylerinin arasındaki havayı çok küçük köpükler şeklinde salıvererek yaparlar. Bu köpüklerin bir nevi kayganlaştırıcı görevi görmesiyle hava direncini kesmeleri, kuşların normalde ulaşamayacakları bir hıza çıkmalarını mümkün kılar.

  20. İşte ödül kazanan diğer fotoğraflar...

    İşte ödül kazanan diğer fotoğraflar...