Dünya'da 2017'De Neler Oldu?

Peki 2017'de neler yaşandı?

  1. Bir yıl daha sona erdi. Farklı bölgelerde yaşanan savaşlar, çatışmalar, siyasi krizler, terör saldırıları, kazalar ve doğal afetler, 2017'de de dünyanın gündemindeydi. Peki 2017'de neler yaşandı?

    Bir yıl daha sona erdi. Farklı bölgelerde yaşanan savaşlar, çatışmalar, siyasi krizler, terör saldırıları, kazalar ve doğal afetler, 2017'de de dünyanın gündemindeydi. Peki 2017'de neler yaşandı?

  2. 1 NİSAN<br>    -Irak'ta terör örgütü DEAŞ'ın "ikinci adamı" olduğu belirtilen Hamid el-Cumeyli, hava saldırısında öldürüldü.<br>  -Kolombiya'nın güneyindeki yönetim bölgesi Putumayo'nun merkezi Mocoa'da meydana gelen sel felaketinde 120'si çocuk 320 kişi hayatını kaybetti.

    1 NİSAN
    -Irak'ta terör örgütü DEAŞ'ın "ikinci adamı" olduğu belirtilen Hamid el-Cumeyli, hava saldırısında öldürüldü.
    -Kolombiya'nın güneyindeki yönetim bölgesi Putumayo'nun merkezi Mocoa'da meydana gelen sel felaketinde 120'si çocuk 320 kişi hayatını kaybetti.

  3. 2 NİSAN    <br>- Sırbistan'daki cumhurbaşkanlığı seçimini oyların yüzde 55,1'ini alan Sırp İlerleme Partisi Genel Başbakanı ve Başbakan Aleksandar Vucic kazandı.  <br>  - Ermenistan'da parlamento seçimi yapıldı. 101 sandalyelik parlamento için 9 siyasi parti ve koalisyonun yarıştığı seçimde Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan liderliğindeki Ermenistan Cumhuriyet Partisi oyların yüzde 49,21&#8217;ini alarak birinci oldu.  <br>  - Ekvador'da seçimde oyların yüzde 51'ini alan iktidardaki sol partinin adayı Lenin Moreno, yeni devlet başkanı oldu.

    2 NİSAN
    - Sırbistan'daki cumhurbaşkanlığı seçimini oyların yüzde 55,1'ini alan Sırp İlerleme Partisi Genel Başbakanı ve Başbakan Aleksandar Vucic kazandı.
    - Ermenistan'da parlamento seçimi yapıldı. 101 sandalyelik parlamento için 9 siyasi parti ve koalisyonun yarıştığı seçimde Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan liderliğindeki Ermenistan Cumhuriyet Partisi oyların yüzde 49,21’ini alarak birinci oldu.
    - Ekvador'da seçimde oyların yüzde 51'ini alan iktidardaki sol partinin adayı Lenin Moreno, yeni devlet başkanı oldu.

  4. 4 NİSAN<br>    - Suriye'de Esed rejimi, sabahın erken saatlerinde İdlib iline bağlı Han Şeyhun'u sarin gazı içerikli kimyasal silahla hedef aldı. Saldırıda aralarında çok sayıda kadın ve çocuğun bulunduğu 100'e yakın sivil hayatını kaybetti, 500'den fazla kişi gazdan etkilenerek hastanelere kaldırıldı.    <br>- Irak'taki Kerkük İl Meclisi, Türkmen ve Arapların boykot ettiği oturumda kentin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne bağlanması için referandum yapılması kararı aldı.

    4 NİSAN
    - Suriye'de Esed rejimi, sabahın erken saatlerinde İdlib iline bağlı Han Şeyhun'u sarin gazı içerikli kimyasal silahla hedef aldı. Saldırıda aralarında çok sayıda kadın ve çocuğun bulunduğu 100'e yakın sivil hayatını kaybetti, 500'den fazla kişi gazdan etkilenerek hastanelere kaldırıldı.
    - Irak'taki Kerkük İl Meclisi, Türkmen ve Arapların boykot ettiği oturumda kentin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne bağlanması için referandum yapılması kararı aldı.

  5. 4 NİSAN<br>    Dünyanın en büyük pembe elması, Hong Kong'da yapılan açık artırmada 71,2 milyon dolarlık rekor fiyata alıcı buldu.

    4 NİSAN
    Dünyanın en büyük pembe elması, Hong Kong'da yapılan açık artırmada 71,2 milyon dolarlık rekor fiyata alıcı buldu.

  6. 5 NİSAN<br>     - Kuzey Kore, orta ölçekli KN-15 tipi balistik füze fırlattı. Füze Japon Denizi'ne düştü.<br>     - İsrail Parlamentosu Knesset, Arap beldelerindeki evlerin yıkılması sürecini hızlandırmayı hedefleyen "planlama ve inşa" yasasındaki düzenlemeyi onayladı.

    5 NİSAN
    - Kuzey Kore, orta ölçekli KN-15 tipi balistik füze fırlattı. Füze Japon Denizi'ne düştü.
    - İsrail Parlamentosu Knesset, Arap beldelerindeki evlerin yıkılması sürecini hızlandırmayı hedefleyen "planlama ve inşa" yasasındaki düzenlemeyi onayladı.

  7. 6 NİSAN    <br>- Rusya Dışişleri Bakanlığı, Batı Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdıklarını, Doğu Kudüs'ün ise gelecekteki bir Filistin devletinin başkenti olması gerektiğine inandıklarını açıkladı.    <br>- Gambiya'da halk, 22 yıl sonra parlamento üyelerini belirlemek için sandık başına gitti. Devlet Başkanı Adama Barrow'un iktidarında ilk kez düzenlenen seçimde Barrow'u destekleyen 7 partiden 4'ünün oluşturduğu UDP liderliğindeki koalisyon, meclisteki 53 sandalyeden 42'sini kazandı.

    6 NİSAN
    - Rusya Dışişleri Bakanlığı, Batı Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdıklarını, Doğu Kudüs'ün ise gelecekteki bir Filistin devletinin başkenti olması gerektiğine inandıklarını açıkladı.
    - Gambiya'da halk, 22 yıl sonra parlamento üyelerini belirlemek için sandık başına gitti. Devlet Başkanı Adama Barrow'un iktidarında ilk kez düzenlenen seçimde Barrow'u destekleyen 7 partiden 4'ünün oluşturduğu UDP liderliğindeki koalisyon, meclisteki 53 sandalyeden 42'sini kazandı.

  8. 7 NİSAN    <br>- Pentagon, Akdeniz'de konuşlu ABD savaş gemisinden, kimyasal saldırının hedefi olan Han Şeyhun'un güneyindeki Esed rejimine ait Şayrat hava üssünün 59 Tomahawk füzesiyle hedef alındığını, uçaklar, hangarlar, yakıt ve lojistik destek depoları, güçlendirilmiş uçak sığınakları, mühimmat depoları, hava savunma sistemleri ve radarlarının vurulduğunu bildirdi.

    7 NİSAN
    - Pentagon, Akdeniz'de konuşlu ABD savaş gemisinden, kimyasal saldırının hedefi olan Han Şeyhun'un güneyindeki Esed rejimine ait Şayrat hava üssünün 59 Tomahawk füzesiyle hedef alındığını, uçaklar, hangarlar, yakıt ve lojistik destek depoları, güçlendirilmiş uçak sığınakları, mühimmat depoları, hava savunma sistemleri ve radarlarının vurulduğunu bildirdi.

  9. 7 NİSAN    <br>- Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), depresyondaki kişi sayısının dünya genelinde 322 milyon, Türkiye'de 3 milyonun üzerinde olduğunu açıkladı.

    7 NİSAN
    - Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), depresyondaki kişi sayısının dünya genelinde 322 milyon, Türkiye'de 3 milyonun üzerinde olduğunu açıkladı.

  10. 7 NİSAN<br>    - Rum Meclisi, "Enosis referandumunun (Kıbrıs'ın Yunanistan'a bağlanması) Rum okullarında kutlanması" yönünde aldığı kararı iptal etti. İki aylık aranın ardından 11 Nisan'da müzakereler yeniden başladı.  <br>  - İsveç'in başkenti Stockholm'ün merkezinde trafiğe kapalı Drottning Caddesi&#8217;nde bir kamyon büyük bir mağazaya daldı. Terör saldırısı olarak nitelenen olayda 4 kişi öldü, 15 kişi yaralandı.

    7 NİSAN
    - Rum Meclisi, "Enosis referandumunun (Kıbrıs'ın Yunanistan'a bağlanması) Rum okullarında kutlanması" yönünde aldığı kararı iptal etti. İki aylık aranın ardından 11 Nisan'da müzakereler yeniden başladı.
    - İsveç'in başkenti Stockholm'ün merkezinde trafiğe kapalı Drottning Caddesi’nde bir kamyon büyük bir mağazaya daldı. Terör saldırısı olarak nitelenen olayda 4 kişi öldü, 15 kişi yaralandı.

  11. 7 NİSAN  <br>- Venezuela'da muhalefet lideri Henrique Capriles'e, 15 yıl boyunca devlet başkanlığı seçimlerine katılmama cezası verildi. Capriles'e verilen ceza, ülkede geniş çaplı protestoların başlangıcı oldu.

    7 NİSAN
    - Venezuela'da muhalefet lideri Henrique Capriles'e, 15 yıl boyunca devlet başkanlığı seçimlerine katılmama cezası verildi. Capriles'e verilen ceza, ülkede geniş çaplı protestoların başlangıcı oldu.

  12. 11 NİSAN  <br>   - Nobel Barış Ödülü sahibi Malala Yusufzay, kızların eğitimi konusunda BM barış elçisi olarak atandı. Malala, en genç barış elçisi oldu.

    11 NİSAN
    - Nobel Barış Ödülü sahibi Malala Yusufzay, kızların eğitimi konusunda BM barış elçisi olarak atandı. Malala, en genç barış elçisi oldu.

  13. 13 NİSAN  <br>   - ABD Hava Kuvvetleri, Afganistan&#8217;ın Nangahar şehrinde DAEŞ kampına "nükleer olmayan en büyük bomba" ve "tüm bombaların anası" olarak bilinen GBU-43 bombası ile hava saldırısı düzenledi.

    13 NİSAN
    - ABD Hava Kuvvetleri, Afganistan’ın Nangahar şehrinde DAEŞ kampına "nükleer olmayan en büyük bomba" ve "tüm bombaların anası" olarak bilinen GBU-43 bombası ile hava saldırısı düzenledi.

  14. 15 NİSAN    <br>- Dünyanın en yaşlı kadını İtalyan Emma Morano, İtalya&#8217;nın kuzeyindeki Maggiore gölü kıyısında yer alan Verbania kasabasındaki evinde 117 yıl 137 günlük hayatına veda etti.<br>    - Suriye'de rejim bölgesinden çıkan konvoyun Raşidin'de bekleyişi sırasında bombalı araçla düzenlenen saldırıda 112 kişi yaşamını yitirdi.

    15 NİSAN
    - Dünyanın en yaşlı kadını İtalyan Emma Morano, İtalya’nın kuzeyindeki Maggiore gölü kıyısında yer alan Verbania kasabasındaki evinde 117 yıl 137 günlük hayatına veda etti.
    - Suriye'de rejim bölgesinden çıkan konvoyun Raşidin'de bekleyişi sırasında bombalı araçla düzenlenen saldırıda 112 kişi yaşamını yitirdi.

  15. 16 NİSAN    <br>- İsrail'de 2002'de tutuklanan ve İsrail hapishanelerinde en uzun süre kalan Filistinli kadın olan Lina el-Cerbuni serbest bırakıldı.  <br>  17 NİSAN<br>     - İsrail hapishanelerinde tutuklu bulunan yaklaşık 2 bin Filistinli mahkum, tutukluluk şartlarının iyileştirilmesi için açlık grevi başlattı.

    16 NİSAN
    - İsrail'de 2002'de tutuklanan ve İsrail hapishanelerinde en uzun süre kalan Filistinli kadın olan Lina el-Cerbuni serbest bırakıldı.
    17 NİSAN
    - İsrail hapishanelerinde tutuklu bulunan yaklaşık 2 bin Filistinli mahkum, tutukluluk şartlarının iyileştirilmesi için açlık grevi başlattı.

  16. <p>18 NİSAN</p>    <p>- Myanmar'da 4 gün süren Thingyan Su Festivali'nde 285 kişi hayatını kaybetti, bin 73 kişi yaralandı.</p>    <p> - İngiliz hükümeti, sürpriz bir kararla 8 Haziran'da erken seçime gitme kararı aldı.</p>

    18 NİSAN

    - Myanmar'da 4 gün süren Thingyan Su Festivali'nde 285 kişi hayatını kaybetti, bin 73 kişi yaralandı.

     - İngiliz hükümeti, sürpriz bir kararla 8 Haziran'da erken seçime gitme kararı aldı.

  17. <p>19 NİSAN</p>  <p>  - Fransa'da tavuk gibi "kuluçkaya yatan" sanatçı Abraham Poincheva, 3 hafta sonra sonuç aldı. Sanatçının üzerine oturduğu 10 yumurtadan birindeki civciv, dünyaya "merhaba" dedi.</p>    <p>- Musul'un batı yakasında düzenlenen saldırılarda DEAŞ lideri Ebubekir el-Bağdadi'nin yardımcısı ile örgütün 6 önde gelen ismi öldürüldü.</p>

    19 NİSAN

    - Fransa'da tavuk gibi "kuluçkaya yatan" sanatçı Abraham Poincheva, 3 hafta sonra sonuç aldı. Sanatçının üzerine oturduğu 10 yumurtadan birindeki civciv, dünyaya "merhaba" dedi.

    - Musul'un batı yakasında düzenlenen saldırılarda DEAŞ lideri Ebubekir el-Bağdadi'nin yardımcısı ile örgütün 6 önde gelen ismi öldürüldü.

  18. <p><b>21 NİSAN</b></p>  <p>  - ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), İstanbul Ortaköy'deki eğlence mekanı Reina'ya düzenlenen saldırıyı planlayanlardan DEAŞ militanı Abdurrahman Ozbeki&#8217;yi karadan yapılan bir baskınla Suriye'de öldürdüklerini duyurdu.</p>    <p>- Afganistan'ın kuzeyindeki Belh vilayetinde bulunan 209. Şahin Kolordu Komutanlığına 10 askeri üniformalı kişi tarafından düzenlenen silahlı saldırıda 140 güvenlik görevlisi hayatını kaybetti, yaklaşık 150 kişi yaralandı.</p>

    21 NİSAN

    - ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), İstanbul Ortaköy'deki eğlence mekanı Reina'ya düzenlenen saldırıyı planlayanlardan DEAŞ militanı Abdurrahman Ozbeki’yi karadan yapılan bir baskınla Suriye'de öldürdüklerini duyurdu.

    - Afganistan'ın kuzeyindeki Belh vilayetinde bulunan 209. Şahin Kolordu Komutanlığına 10 askeri üniformalı kişi tarafından düzenlenen silahlı saldırıda 140 güvenlik görevlisi hayatını kaybetti, yaklaşık 150 kişi yaralandı.

  19. <p><b>23 NİSAN</b></p>    <p> - Fransa'da cumhurbaşkanı seçiminin ilk turu düzenlendi. Hiçbir adayın yüzde 50'den fazla oy alamadığı ilk turda, oyların yüzde 24,01'ini alan Emmanuel Macron ile yüzde 21,30'unu alan Marine Le Pen ikinci turda yarışmaya hak kazandı.</p>    <p>- Suudi Arabistan'da, ülkenin Washington Büyükelçisi, İstihbarat Başkan Yardımcısı, Kara Kuvvetleri Komutanı ve bazı bakanlar görevden alındı.</p>

    23 NİSAN

     - Fransa'da cumhurbaşkanı seçiminin ilk turu düzenlendi. Hiçbir adayın yüzde 50'den fazla oy alamadığı ilk turda, oyların yüzde 24,01'ini alan Emmanuel Macron ile yüzde 21,30'unu alan Marine Le Pen ikinci turda yarışmaya hak kazandı.

    - Suudi Arabistan'da, ülkenin Washington Büyükelçisi, İstihbarat Başkan Yardımcısı, Kara Kuvvetleri Komutanı ve bazı bakanlar görevden alındı.

  20. <p><b>24 NİSAN</b></p>    <p> - 57 yaşındaki Amerikalı astronot Dr. Peggy Whitson, "uzayda en uzun süreli kalan Amerikalı" olarak tarihe geçti.</p>

    24 NİSAN

     - 57 yaşındaki Amerikalı astronot Dr. Peggy Whitson, "uzayda en uzun süreli kalan Amerikalı" olarak tarihe geçti.

  21. <p><b>25 NİSAN</b></p>  <p>  - Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi, Türkiye'nin denetim sürecine alınmasını kabul etti.</p>  <p>  - Yunanistan'da Atina Temyiz Mahkemesi, Türkiye'nin darbeci 3 askerin iadesine ilişkin talebini reddetti.</p>  <p>  - İsrail'in Kudüs Belediyesi ile İskan Bakanlığı, Doğu Kudüs'ün kuzeyinde yer alan Atarot Yahudi yerleşim biriminde 10 bin yeni konutun inşa projesini onayladı.</p>

    25 NİSAN

    - Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi, Türkiye'nin denetim sürecine alınmasını kabul etti.

    - Yunanistan'da Atina Temyiz Mahkemesi, Türkiye'nin darbeci 3 askerin iadesine ilişkin talebini reddetti.

    - İsrail'in Kudüs Belediyesi ile İskan Bakanlığı, Doğu Kudüs'ün kuzeyinde yer alan Atarot Yahudi yerleşim biriminde 10 bin yeni konutun inşa projesini onayladı.

  22. <p><b>27 NİSAN</b></p>    <p>- Türkiye'den yüzerek ulaştığı Yunanistan'dan Almanya'ya giden Suriyeli mülteci ve olimpik yüzücü Yusra Mardini, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) İyi Niyet Elçisi atandı.</p>    <p> - Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ülkesinin Amerikan Devletleri Örgütünden (OAS) derhal çekilmesi için talimat verdiğini açıkladı.</p>

    27 NİSAN

    - Türkiye'den yüzerek ulaştığı Yunanistan'dan Almanya'ya giden Suriyeli mülteci ve olimpik yüzücü Yusra Mardini, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) İyi Niyet Elçisi atandı.

     - Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ülkesinin Amerikan Devletleri Örgütünden (OAS) derhal çekilmesi için talimat verdiğini açıkladı.

  23. <p><b>2 MAYIS</b></p>    <p> - Birleşmiş Milletler Bilim Eğitim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Yönetim Kurulu, İsrail'in "işgalci güç" olarak tanımlandığı karar tasarısını oylayarak kabul etti.</p>

    2 MAYIS

     - Birleşmiş Milletler Bilim Eğitim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Yönetim Kurulu, İsrail'in "işgalci güç" olarak tanımlandığı karar tasarısını oylayarak kabul etti.

  24. <p><b>3 MAYIS</b></p>    <p>- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya&#8217;nın Soçi kentinde bir araya geldi. İki lider, zirvede, domates ve vize konuları dışındaki tüm kısıtlamaları karşılıklı olarak aynı anda kaldırma kararı aldı.</p>  <p>  - ABD, uzun menzilli balistik füze denemesi yaptı. California eyaletinde bulunan Vandenberg Hava Üssü'nden silahsız olarak fırlatılan "Minuteman 3" kıtalararası balistik füze, 6 bin 759 kilometre uzaklıktaki hedefine ulaştı.</p>  <p>  - İran'ın kuzey eyaletlerinden Gülistan'da kömür madeninde meydana gelen patlamada 35 kişi hayatını kaybetti, 70 kişi yaralandı. Gülistan eyaletinde 3 gün genel yas ilan edildi.</p>

    3 MAYIS

    - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın Soçi kentinde bir araya geldi. İki lider, zirvede, domates ve vize konuları dışındaki tüm kısıtlamaları karşılıklı olarak aynı anda kaldırma kararı aldı.

    - ABD, uzun menzilli balistik füze denemesi yaptı. California eyaletinde bulunan Vandenberg Hava Üssü'nden silahsız olarak fırlatılan "Minuteman 3" kıtalararası balistik füze, 6 bin 759 kilometre uzaklıktaki hedefine ulaştı.

    - İran'ın kuzey eyaletlerinden Gülistan'da kömür madeninde meydana gelen patlamada 35 kişi hayatını kaybetti, 70 kişi yaralandı. Gülistan eyaletinde 3 gün genel yas ilan edildi.

  25. <p><b>4 MAYIS</b></p>    <p> - Güney Kore'de yolsuzluk skandalı nedeniyle görevinden azledilen eski Devlet Başkanı Park Geun-hye'nin yerine geçecek ismi belirlemek için erken oy verme işlemi başladı. Sandıkların 2 gün açık olduğu seçimin galibi Demokrat Partinin adayı Moon Jae-in oldu.</p>    <p> - Cezayir'de genel seçimler düzenlendi. 462 sandalye için 35 siyasi partiden 4 bini kadın 12 binden fazla adayın yarıştığı seçimleri Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika'nın partisi önde tamamladı.</p>

    4 MAYIS

     - Güney Kore'de yolsuzluk skandalı nedeniyle görevinden azledilen eski Devlet Başkanı Park Geun-hye'nin yerine geçecek ismi belirlemek için erken oy verme işlemi başladı. Sandıkların 2 gün açık olduğu seçimin galibi Demokrat Partinin adayı Moon Jae-in oldu.

     - Cezayir'de genel seçimler düzenlendi. 462 sandalye için 35 siyasi partiden 4 bini kadın 12 binden fazla adayın yarıştığı seçimleri Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika'nın partisi önde tamamladı.

  26. <p><b>4 MAYIS</b></p>  <p>  - Irak'ın Musul kentinin batı yakasında, terör örgütü DAEŞ'ın kontrolünde bulunan 17 Temmuz bölgesindeki El-Vela Okulunu hedef alan füze saldırısında 81 kişi hayatını kaybetti.</p>      <p>- Kazakistan&#8217;ın başkenti Astana&#8217;da düzenlenen Suriye konulu toplantıda garantör ülkeler Türkiye, Rusya ve İran, Suriye'de "Çatışmasızlık bölgeleri" oluşturulması konusunda anlaştı.</p>

    4 MAYIS

    - Irak'ın Musul kentinin batı yakasında, terör örgütü DAEŞ'ın kontrolünde bulunan 17 Temmuz bölgesindeki El-Vela Okulunu hedef alan füze saldırısında 81 kişi hayatını kaybetti.

    - Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenen Suriye konulu toplantıda garantör ülkeler Türkiye, Rusya ve İran, Suriye'de "Çatışmasızlık bölgeleri" oluşturulması konusunda anlaştı.

  27. <p><b>7 MAYIS</b></p>  <p>  - Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu yapıldı. Yürüyüş Hareketi Lideri 39 yaşındaki Emmanuel Macron ile aşırı sağcı ve Ulusal Cephe partisinin eski lideri 48 yaşındaki Marine Le Pen&#8217;in yarıştığı seçimin galibi Macron oldu. Macron oyların yüzde 66,1'ini alırken Le Pen'in oy oranı yüzde 33,9&#8217;da kaldı.</p>    <p><b>8 MAYIS</b></p>    <p> - Çin&#8217;in orta kesimindeki Hunan eyaletinin Youşien ilçesinde bir madende meydana gelen patlamada 18 kişi hayatını kaybetti.</p>    <p> - Avrupa'ya ulaşma hayaliyle Libya&#8217;dan yola çıkan 113 göçmeni taşıyan bot, Libya açıklarında alabora oldu. Göçmenler Akdeniz&#8217;de kayboldu.</p>

    7 MAYIS

    - Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu yapıldı. Yürüyüş Hareketi Lideri 39 yaşındaki Emmanuel Macron ile aşırı sağcı ve Ulusal Cephe partisinin eski lideri 48 yaşındaki Marine Le Pen’in yarıştığı seçimin galibi Macron oldu. Macron oyların yüzde 66,1'ini alırken Le Pen'in oy oranı yüzde 33,9’da kaldı.

    8 MAYIS

     - Çin’in orta kesimindeki Hunan eyaletinin Youşien ilçesinde bir madende meydana gelen patlamada 18 kişi hayatını kaybetti.

     - Avrupa'ya ulaşma hayaliyle Libya’dan yola çıkan 113 göçmeni taşıyan bot, Libya açıklarında alabora oldu. Göçmenler Akdeniz’de kayboldu.

  28. <p><b>10 MAYIS</b></p>  <p>  - ABD Başkanı Donald Trump, Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Direktörü James Comey'nin görevine son verdi.</p>  <p>  - Kosova'da koalisyon hükümeti, parlamentoda yapılan güvensizlik oylamasında iktidar ortağı Kosova Demokratik Partisinin (PDK) desteğiyle düştü. Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi, oylamanın ardından meclisi feshetti.</p>

    10 MAYIS

    - ABD Başkanı Donald Trump, Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Direktörü James Comey'nin görevine son verdi.

    - Kosova'da koalisyon hükümeti, parlamentoda yapılan güvensizlik oylamasında iktidar ortağı Kosova Demokratik Partisinin (PDK) desteğiyle düştü. Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi, oylamanın ardından meclisi feshetti.

  29. <p><b>12 MAYIS</p>  <p></b></p>  <p>- Hindistan, arama sonuçlarında Başbakan Narendra Modi'yi "dünyanın en ahmak lideri" olarak gösteren Google'a dava açtı.</p>  <p>  - Pakistan'da Senato Başkan Yardımcısı Abdül Gaffur Haydari&#8217;nin konvoyunun geçişi sırasında düzenlenen bombalı saldırıda 25 kişi hayatını kaybetti, 30&#8217;dan fazla kişi yaralandı.</p>  <p>  - İngiltere&#8217;nin ulusal sağlık sistemi veri tabanına siber saldırı düzenlendi.</p>

    12 MAYIS

    - Hindistan, arama sonuçlarında Başbakan Narendra Modi'yi "dünyanın en ahmak lideri" olarak gösteren Google'a dava açtı.

    - Pakistan'da Senato Başkan Yardımcısı Abdül Gaffur Haydari’nin konvoyunun geçişi sırasında düzenlenen bombalı saldırıda 25 kişi hayatını kaybetti, 30’dan fazla kişi yaralandı.

    - İngiltere’nin ulusal sağlık sistemi veri tabanına siber saldırı düzenlendi.

  30. <p><b>15 MAYIS</b></p>  <p>  - Azerbaycan, Ermenistan ordusuna ait "OSA" hava savunma füze sistemini vurarak imha etti.</p>  <p>  - ABD Dışişleri Bakanlığı, Beşşar Esed rejiminin Suriye'de Saydnaya Hapishanesi'nde binlerce insanı öldürdüğü ve öldürülen mahkumların cesetlerini hapishanenin bir bölümünde inşa ettiği fırında yaktığını açıkladı.</p>

    15 MAYIS

    - Azerbaycan, Ermenistan ordusuna ait "OSA" hava savunma füze sistemini vurarak imha etti.

    - ABD Dışişleri Bakanlığı, Beşşar Esed rejiminin Suriye'de Saydnaya Hapishanesi'nde binlerce insanı öldürdüğü ve öldürülen mahkumların cesetlerini hapishanenin bir bölümünde inşa ettiği fırında yaktığını açıkladı.

  31. <p><b>19 MAYIS</b></p>    <p>- İran'da Hasan Ruhani, oyların yüzde 57&#8217;sini alarak ikinci kez cumhurbaşkanı seçildi.</p>  <p>  - Bosna Hersek Mahkemesi, 1992-1995 yılları arasında yaşanan savaşta, ülkenin kuzeybatısındaki Sanski Most şehrinde "sivil halka yönelik savaş suçu işledikleri" gerekçesiyle üç eski Sırp askere toplam 32 yıl hapis cezası verdi.</p>

    19 MAYIS

    - İran'da Hasan Ruhani, oyların yüzde 57’sini alarak ikinci kez cumhurbaşkanı seçildi.

    - Bosna Hersek Mahkemesi, 1992-1995 yılları arasında yaşanan savaşta, ülkenin kuzeybatısındaki Sanski Most şehrinde "sivil halka yönelik savaş suçu işledikleri" gerekçesiyle üç eski Sırp askere toplam 32 yıl hapis cezası verdi.

  32. <p><b>20 MAYIS</b></p>    <p>- Hindistan'ın Telangana eyaletinde yana aşırı sıcaklar nedeniyle 167 kişi hayatını kaybetti.</p>  <p>  - Suriye konulu Cenevre 6 görüşmeleri, müzakerelerin temelini oluşturan 4 ana başlık ele alınamadan tamamlandı.</p>  <p>  - Irak'ın başkenti Bağdat'ta ve Basra kentinin Rumeyle bölgesinde bomba yüklü araçla düzenlenen saldırılarda 35 kişi öldü, 49 kişi yaralandı.</p>  <p>  - ABD Başkanı Donald Trump ile Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in huzurunda iki ülke arasında 280 milyar dolarlık iş birliği anlaşması imzalandı.</p>

    20 MAYIS

    - Hindistan'ın Telangana eyaletinde yana aşırı sıcaklar nedeniyle 167 kişi hayatını kaybetti.

    - Suriye konulu Cenevre 6 görüşmeleri, müzakerelerin temelini oluşturan 4 ana başlık ele alınamadan tamamlandı.

    - Irak'ın başkenti Bağdat'ta ve Basra kentinin Rumeyle bölgesinde bomba yüklü araçla düzenlenen saldırılarda 35 kişi öldü, 49 kişi yaralandı.

    - ABD Başkanı Donald Trump ile Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in huzurunda iki ülke arasında 280 milyar dolarlık iş birliği anlaşması imzalandı.

  33. <p><b>23 MAYIS</b></p>  <p>  - İngiltere'de pop müzik sanatçısı Ariana Grande'nin Manchester Arena Konser Salonu'nda verdiği konserinin sonunda bombalı saldırı düzenlendi. Adı Salman Abedi olarak açıklanan saldırganın konser salonunun çıkışında üzerindeki el yapımı parça tesirli bombayı patlatması sonucu 7'si çocuk 22 kişi hayatını kaybetti, 59 kişi yaralandı.</p>  <p>  - Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörlüğüne Etiyopya'dan Tedros Adhanom seçildi.</p>  <p>  - Filipinler'de ordu, Mindanao eyaletinin Marawi kentinde, Washington yönetiminin, başına 5 milyon dolar ödül koyduğu İsnilon Hapilon'a yönelik operasyon düzenledi. Operasyonun ardından çıkan çatışmalarda DEAŞ ile bağlantılı Maute örgütü militanları Marawi'yi kuşattı. Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, Marawi&#8217;de &#8220;kalkışma çıktığı gerekçesiyle" Mindanao eyaletinde 60 günlük sıkıyönetim ilan etti.</p>

    23 MAYIS

    - İngiltere'de pop müzik sanatçısı Ariana Grande'nin Manchester Arena Konser Salonu'nda verdiği konserinin sonunda bombalı saldırı düzenlendi. Adı Salman Abedi olarak açıklanan saldırganın konser salonunun çıkışında üzerindeki el yapımı parça tesirli bombayı patlatması sonucu 7'si çocuk 22 kişi hayatını kaybetti, 59 kişi yaralandı.

    - Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörlüğüne Etiyopya'dan Tedros Adhanom seçildi.

    - Filipinler'de ordu, Mindanao eyaletinin Marawi kentinde, Washington yönetiminin, başına 5 milyon dolar ödül koyduğu İsnilon Hapilon'a yönelik operasyon düzenledi. Operasyonun ardından çıkan çatışmalarda DEAŞ ile bağlantılı Maute örgütü militanları Marawi'yi kuşattı. Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, Marawi’de “kalkışma çıktığı gerekçesiyle" Mindanao eyaletinde 60 günlük sıkıyönetim ilan etti.

  34. <p><b>25 MAYIS</b></p>    <p> - Ekvador'da devlet başkanı seçilen Lenin Moreno, Rafael Correa'dan görevini devralarak ülkenin yeni lideri oldu.</p>    <p> - Bilim adamları, Samanyolu Galaksisi'nden 100 kat fazla hızlı yıldız üretebilen bir galaksi türü keşfetti.</p>    <p> - NATO&#8217;nun muharip rol üstlenmeden DEAŞ'a karşı uluslararası koalisyona katılmasına karar verildi.</p>

    25 MAYIS

     - Ekvador'da devlet başkanı seçilen Lenin Moreno, Rafael Correa'dan görevini devralarak ülkenin yeni lideri oldu.

     - Bilim adamları, Samanyolu Galaksisi'nden 100 kat fazla hızlı yıldız üretebilen bir galaksi türü keşfetti.

     - NATO’nun muharip rol üstlenmeden DEAŞ'a karşı uluslararası koalisyona katılmasına karar verildi.

  35. <p><b>31 MAYIS</b></p>  <p>  - Afganistan'ın başkenti Kabil'de diplomatik temsilciliklerin bulunduğu Vezir Ekber Han bölgesinde düzenlenen bombalı saldırıda 150 kişi öldü, 300&#8217;den fazla kişi yaralandı.</p>

    31 MAYIS

    - Afganistan'ın başkenti Kabil'de diplomatik temsilciliklerin bulunduğu Vezir Ekber Han bölgesinde düzenlenen bombalı saldırıda 150 kişi öldü, 300’den fazla kişi yaralandı.

  36. <p>1 HAZİRAN</p>    <p> - Makedonya'da kurulan koalisyon hükümeti, meclisten güvenoyu aldı.</p>    <p> - Filipinler'in başkenti Manila'daki Resort World Manila Oteli'nin kumarhane bölümünde maskeli bir kişinin etrafa rastgele ateş açması sonucu 37 kişi öldü.</p>

    1 HAZİRAN

     - Makedonya'da kurulan koalisyon hükümeti, meclisten güvenoyu aldı.

     - Filipinler'in başkenti Manila'daki Resort World Manila Oteli'nin kumarhane bölümünde maskeli bir kişinin etrafa rastgele ateş açması sonucu 37 kişi öldü.

  37. <p><b>1 HAZİRAN</b></p>    <p>- ABD Başkanı Donald Trump, Tel Aviv'deki ABD Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararını askıya aldı.</p>  <p>  - ABD Başkanı Donald Trump, ülkesini Paris İklim Anlaşması'ndan çekme kararı aldı.</p>

    1 HAZİRAN

    - ABD Başkanı Donald Trump, Tel Aviv'deki ABD Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararını askıya aldı.

    - ABD Başkanı Donald Trump, ülkesini Paris İklim Anlaşması'ndan çekme kararı aldı.

  38. <p><b>4 HAZİRAN</b></p>  <p>  - İngiltere'nin başkenti Londra'da saldırganlar, kullandığı minibüsü Londra Köprüsü'nde yayaların üzerine sürdü. Daha sonra Borough Pazarı'nda araçtan inerek çevrede bulunanları bıçaklayan üç kişi, polis tarafından vurularak öldürüldü. Olayda, saldırganların yanı sıra 8 kişi hayatını kaybetti, 48 kişi yaralandı.</p>

    4 HAZİRAN

    - İngiltere'nin başkenti Londra'da saldırganlar, kullandığı minibüsü Londra Köprüsü'nde yayaların üzerine sürdü. Daha sonra Borough Pazarı'nda araçtan inerek çevrede bulunanları bıçaklayan üç kişi, polis tarafından vurularak öldürüldü. Olayda, saldırganların yanı sıra 8 kişi hayatını kaybetti, 48 kişi yaralandı.

  39. <p><b>5 HAZİRAN</b></p>  <p>  - Çin'de 800 yıldır kayıp Fugan Tapınağı, arkeolojik kazılarla bulundu. Çıngdu kentinde yapılan arkeolojik kazılarda, Fugan Tapınağı'nın yanı sıra 80 antik mezar, Budizm ile ilgili binden fazla tablet ve 500'e yakın heykel çıkarıldı.</p>    <p>- Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn, Mısır ve Yemen, "teröre destek vermekle suçladıkları" Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kestiklerini açıkladı. Hava sahalarını Katar'a kapatan 5 ülke, Katarlı diplomatların 48 saat içinde ayrılmasını istedi. Suudi Arabistan, Katar'ın tek kara sınırını da kapattı.</p>  <p>  - Karadağ'ın NATO üyeliği, tüm müttefiklerin onayının ardından resmen başladı.</p>

    5 HAZİRAN

    - Çin'de 800 yıldır kayıp Fugan Tapınağı, arkeolojik kazılarla bulundu. Çıngdu kentinde yapılan arkeolojik kazılarda, Fugan Tapınağı'nın yanı sıra 80 antik mezar, Budizm ile ilgili binden fazla tablet ve 500'e yakın heykel çıkarıldı.

    - Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn, Mısır ve Yemen, "teröre destek vermekle suçladıkları" Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kestiklerini açıkladı. Hava sahalarını Katar'a kapatan 5 ülke, Katarlı diplomatların 48 saat içinde ayrılmasını istedi. Suudi Arabistan, Katar'ın tek kara sınırını da kapattı.

    - Karadağ'ın NATO üyeliği, tüm müttefiklerin onayının ardından resmen başladı.

  40. <p><b>6 HAZİRAN</b></p>    <p> - Gök bilimciler, şimdiye kadar bilinen en sıcak gezegeni keşfetti. Dünya'dan yaklaşık 650 ışık yılı uzaklıktaki gezegenin yüzey sıcaklığının 4 bin 300 derece olduğu tespit edildi.</p>

    6 HAZİRAN

     - Gök bilimciler, şimdiye kadar bilinen en sıcak gezegeni keşfetti. Dünya'dan yaklaşık 650 ışık yılı uzaklıktaki gezegenin yüzey sıcaklığının 4 bin 300 derece olduğu tespit edildi.

  41. <p><b>7 HAZİRAN</b></p>  <p>  - Almanya, İncirlik Üssü'ndeki askerlerini çekme kararı aldı.</p>  <p>  - Myanmar'da 108 yolcu ve 14 kişilik mürettebatı taşıyan askeri uçak, Andaman Denizi açıklarında radardan kayboldu. Andaman Denizi&#8217;nde düşen uçağın enkazının bazı parçaları ile 90 kişinin cesedi bulundu.</p>

    7 HAZİRAN

    - Almanya, İncirlik Üssü'ndeki askerlerini çekme kararı aldı.

    - Myanmar'da 108 yolcu ve 14 kişilik mürettebatı taşıyan askeri uçak, Andaman Denizi açıklarında radardan kayboldu. Andaman Denizi’nde düşen uçağın enkazının bazı parçaları ile 90 kişinin cesedi bulundu.

  42. <p><b>11 HAZİRAN</b></p>  <p>  - Libya'da Kasım 2011'den bu yana tutuklu bulunan devrik lider Muammer Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam serbest bırakıldı.</p>  <p>  - Kosova&#8217;da erken seçim yapıldı.</p>

    11 HAZİRAN

    - Libya'da Kasım 2011'den bu yana tutuklu bulunan devrik lider Muammer Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam serbest bırakıldı.

    - Kosova’da erken seçim yapıldı.

  43. <p><b>14 HAZİRAN</b></p>  <p>  - İngiltere'nin başkenti Londra'da 24 katlı bir apartmanın ikinci katında çıkan yangın kısa sürede bütün binayı sardı. Yangında 79 kişi hayatını kaybetti. Ölenlerden sadece 5'nin kimlikleri tespit edilebildi.</p>

    14 HAZİRAN

    - İngiltere'nin başkenti Londra'da 24 katlı bir apartmanın ikinci katında çıkan yangın kısa sürede bütün binayı sardı. Yangında 79 kişi hayatını kaybetti. Ölenlerden sadece 5'nin kimlikleri tespit edilebildi.

  44. <p>16 HAZİRAN</p>  <p>  - ABD Başkanı Donald Trump, eski Başkan Barack Obama'nın Küba&#8217;yla başlattığı normalleşme sürecini iptal etti.</p>    <p>- Çinli bilim adamları, kuantum teknolojisini kullanarak "hacklenemeyecek" bir küresel iletişim ağı geliştirdi.</p>

    16 HAZİRAN

    - ABD Başkanı Donald Trump, eski Başkan Barack Obama'nın Küba’yla başlattığı normalleşme sürecini iptal etti.

    - Çinli bilim adamları, kuantum teknolojisini kullanarak "hacklenemeyecek" bir küresel iletişim ağı geliştirdi.

  45. <p><li>  <p><b>19 HAZİRAN</b></p>  <p>  - İngiltere'de 47 yaşındaki Darren Osborne, aracını Londra'nın kuzeyindeki Finsbury Park Camisi'nden çıkan cemaatin üzerine sürdü. Saldırıda 51 yaşındaki Makram Ali olay yerinde hayatını kaybetti, 10 kişi yaralandı.  </p>

  46. 19 HAZİRAN

    - İngiltere'de 47 yaşındaki Darren Osborne, aracını Londra'nın kuzeyindeki Finsbury Park Camisi'nden çıkan cemaatin üzerine sürdü. Saldırıda 51 yaşındaki Makram Ali olay yerinde hayatını kaybetti, 10 kişi yaralandı.

  • <p><b>21 HAZİRAN</b></p>  <p>  - Suudi Arabistan'da veliaht prens değişti. Krallık, Veliaht Prens Muhammed bin Nayif'in yerine Kral Selman'ın oğlu Muhammed bin Selman'ın getirilmesine karar verdi.</p>  <p>  - Romanya'da Başbakan Sorin Grindeanu hükümeti, Mecliste gensoru önergesinin kabul edilmesi sonucu düşürüldü.</p>

    21 HAZİRAN

    - Suudi Arabistan'da veliaht prens değişti. Krallık, Veliaht Prens Muhammed bin Nayif'in yerine Kral Selman'ın oğlu Muhammed bin Selman'ın getirilmesine karar verdi.

    - Romanya'da Başbakan Sorin Grindeanu hükümeti, Mecliste gensoru önergesinin kabul edilmesi sonucu düşürüldü.

  • <p><b>23 HAZİRAN</b></p>  <p>  - Güney Kore'de eski Devlet Başkanı Park Geun-hye'nin koltuğunu kaybetmesine yol açan yolsuzluk ve siyasi nüfuz skandalının kilit ismi Choi Soon-sil, 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı.</p>

    23 HAZİRAN

    - Güney Kore'de eski Devlet Başkanı Park Geun-hye'nin koltuğunu kaybetmesine yol açan yolsuzluk ve siyasi nüfuz skandalının kilit ismi Choi Soon-sil, 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

  • <p><b>29 HAZİRAN</b></p>    <p>İngiltere&#8217;de Başbakan Theresa May&#8217;in kurduğu azınlık hükümeti parlamentodan güvenoyu aldı.</p>

    29 HAZİRAN

    İngiltere’de Başbakan Theresa May’in kurduğu azınlık hükümeti parlamentodan güvenoyu aldı.

  • <p>30 HAZİRAN</p>    <p> - Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW), araştırma ve deneyler sonucu 4 Nisan'da Suriye'nin İdlib kentinde kimyasal silah kullanıldığını doğruladı.</p>

    30 HAZİRAN

     - Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW), araştırma ve deneyler sonucu 4 Nisan'da Suriye'nin İdlib kentinde kimyasal silah kullanıldığını doğruladı.

  • <p><b>2 TEMMUZ</b></p>    <p> - Myanmar'ın Arakan eyaletinde bulunan ve ülke içinde yerinden edilenlerin kaldığı 3 mülteci kampı, Birleşmiş Milletlerin (BM) eski Genel Sekreteri Kofi Annan önderliğindeki Arakan Danışma Komisyonunun tavsiyeleri çerçevesinde kapatıldı.</p>

    2 TEMMUZ

     - Myanmar'ın Arakan eyaletinde bulunan ve ülke içinde yerinden edilenlerin kaldığı 3 mülteci kampı, Birleşmiş Milletlerin (BM) eski Genel Sekreteri Kofi Annan önderliğindeki Arakan Danışma Komisyonunun tavsiyeleri çerçevesinde kapatıldı.

  • <p><b>5 TEMMUZ</b></p>    <p>- Nijerya'nın güneydoğusundaki Cross River eyaletinde iki kabile arasında çıkan çatışmalarda 150 kişi öldü. </p>

    5 TEMMUZ

    - Nijerya'nın güneydoğusundaki Cross River eyaletinde iki kabile arasında çıkan çatışmalarda 150 kişi öldü. 

  • <p><b>6 TEMMUZ</b></p>    <p> - Amerikalı bilim adamları, ortamdaki radyo sinyallerinden veya ışıktan elde ettiği birkaç mikrovatlık enerjiyi kullanan bataryasız cep telefonu icat etti.</p>    <p>- Avrupa Parlamentosu, Türkiye&#8217;nin AB&#8217;ye üyelik müzakerelerinin askıya alınmasını talep eden tasarıyı kabul etti.</p>

    6 TEMMUZ

     - Amerikalı bilim adamları, ortamdaki radyo sinyallerinden veya ışıktan elde ettiği birkaç mikrovatlık enerjiyi kullanan bataryasız cep telefonu icat etti.

    - Avrupa Parlamentosu, Türkiye’nin AB’ye üyelik müzakerelerinin askıya alınmasını talep eden tasarıyı kabul etti.

  • <p><b>7 TEMMUZ</b></p>    <p>- G20 Zirvesi, Almanya&#8217;nın Hamburg kentinde düzenlendi. Protesto ve şiddet olaylarının damga vurduğu zirve sırasındaki gösterilerde 476 polis yaralandı, 411 kişi gözaltına alındı. Alman polisi, kaç protestocunun yaralandığını açıklamadı.</p>    <p>-Suriye'nin güneybatısında ateşkes sağlanması için ABD, Rusya ve Ürdün arasında anlaşmaya varıldı.</p>  <p>  - Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması, BM'de nükleer silah sahibi ülkelerin boykotuna rağmen, 122 ülkenin desteğiyle kabul edildi.</p>

    7 TEMMUZ

    - G20 Zirvesi, Almanya’nın Hamburg kentinde düzenlendi. Protesto ve şiddet olaylarının damga vurduğu zirve sırasındaki gösterilerde 476 polis yaralandı, 411 kişi gözaltına alındı. Alman polisi, kaç protestocunun yaralandığını açıklamadı.

    -Suriye'nin güneybatısında ateşkes sağlanması için ABD, Rusya ve Ürdün arasında anlaşmaya varıldı.

    - Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması, BM'de nükleer silah sahibi ülkelerin boykotuna rağmen, 122 ülkenin desteğiyle kabul edildi.

  • <p><b>9 TEMMUZ</b></p>  <p>  Irak'ın ikinci büyük kenti Musul, Haziran 2014&#8217;ten beri işgali altında olduğu terör örgütü DEAŞ'tan kurtarıldı.</p>

    9 TEMMUZ

    Irak'ın ikinci büyük kenti Musul, Haziran 2014’ten beri işgali altında olduğu terör örgütü DEAŞ'tan kurtarıldı.

  • <p><b>11 TEMMUZ</b></p>    <p> - Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçlerinin (FARC) haklarında siyasi suçlama olan 3 bin 252 mensubuna af getiren kararı imzaladı.</p>    <p> - Srebrenitsa soykırımında katledilenlerden 71 kurbanın cenazesi, kılınan namazın ardından Potoçari Anıt Mezarlığı'nda toprağa verildi.</p>

    11 TEMMUZ

     - Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçlerinin (FARC) haklarında siyasi suçlama olan 3 bin 252 mensubuna af getiren kararı imzaladı.

     - Srebrenitsa soykırımında katledilenlerden 71 kurbanın cenazesi, kılınan namazın ardından Potoçari Anıt Mezarlığı'nda toprağa verildi.

  • <p><b>12 TEMMUZ</p>  <p></b></p>  <p>- BM raporu, dünya genelinde 2,1 milyar kişinin evinde temiz suya, 4,5 milyar kişinin ise sıhhi temizlik hizmetlerine erişim imkanı olmadığını açıkladı.</p>      <p>- Antarktika'daki Larsen C buz sahanlığından 5 bin 800 kilometrekarelik büyüklüğünde buz dağı koptu. Böylece Larcen C, hacminin yüzde 12&#8217;sini kaybetti.</p>  <p>  - Gök bilimciler, Güneş Sistemi dışında şu ana kadarki en küçük yıldızı keşfetti.</p>  <p>  - Brezilya'da mahkeme, eski Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'yı yolsuzluk ve kara para aklama suçlamasıyla 9 yıl 6 ay hapse mahkum etti. </p>

    12 TEMMUZ

    - BM raporu, dünya genelinde 2,1 milyar kişinin evinde temiz suya, 4,5 milyar kişinin ise sıhhi temizlik hizmetlerine erişim imkanı olmadığını açıkladı.

    - Antarktika'daki Larsen C buz sahanlığından 5 bin 800 kilometrekarelik büyüklüğünde buz dağı koptu. Böylece Larcen C, hacminin yüzde 12’sini kaybetti.

    - Gök bilimciler, Güneş Sistemi dışında şu ana kadarki en küçük yıldızı keşfetti.

    - Brezilya'da mahkeme, eski Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'yı yolsuzluk ve kara para aklama suçlamasıyla 9 yıl 6 ay hapse mahkum etti.

  • <p><b>14 TEMMUZ</b></p>    <p> - Mescid-i Aksa&#8217;da 1969&#8217;dan bu yana ilk kez cuma namazı kılınmadı.</p>    <p> - Kanada&#8217;nın yeni Genel Valisi, ülkenin eski astronotlarından Julie Payette oldu.</p>

    14 TEMMUZ

     - Mescid-i Aksa’da 1969’dan bu yana ilk kez cuma namazı kılınmadı.

     - Kanada’nın yeni Genel Valisi, ülkenin eski astronotlarından Julie Payette oldu.

  • <p><b>18 TEMMUZ</b></p>  <p>  - Almanya'da Katolik Kilisesi'nin tanınmış tarihi korolarından "Regensburger Domspatzen"da papaz ve öğretmenlerin, en az 547 çocuğa yıllarca cinsel tacizde bulunduğu ve şiddet uyguladığı ortaya çıktı.</p>

    18 TEMMUZ

    - Almanya'da Katolik Kilisesi'nin tanınmış tarihi korolarından "Regensburger Domspatzen"da papaz ve öğretmenlerin, en az 547 çocuğa yıllarca cinsel tacizde bulunduğu ve şiddet uyguladığı ortaya çıktı.

  • <p><b>22 TEMMUZ</b></p>  <p>  - ABD Özel Kuvvetler Komutanı Orgeneral Raymond Thomas, Türkiye'nin, terör örgütü PKK ile ilişkili görmesi sebebiyle YPG'ye "isim değiştirme" tavsiyesinde bulunduklarını, bunun üzerine örgütün, adını "Suriye Demokratik Güçleri (SDG)" olarak değiştirdiği açıklamasını yaptı.</p>

    22 TEMMUZ

    - ABD Özel Kuvvetler Komutanı Orgeneral Raymond Thomas, Türkiye'nin, terör örgütü PKK ile ilişkili görmesi sebebiyle YPG'ye "isim değiştirme" tavsiyesinde bulunduklarını, bunun üzerine örgütün, adını "Suriye Demokratik Güçleri (SDG)" olarak değiştirdiği açıklamasını yaptı.

  • <p><b>26 TEMMUZ</b></p>  <p>  - Türkiye'nin, Birleşmiş Milletler Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Komisyonuna (ECLAC) üyeliği onaylanarak resmileşti.</p>

    26 TEMMUZ

    - Türkiye'nin, Birleşmiş Milletler Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Komisyonuna (ECLAC) üyeliği onaylanarak resmileşti.

  • <p><b>27 TEMMUZ</b></p>  <p>  - ABD'de bilim adamları, ilk defa insan embriyolarının DNA'sını "etkin" şekilde değiştirdi.</p>    <p>- Astronomlar, Büyük Patlama'dan sonra 800 milyon yaşında 23 genç galaksiyi görüntüledi.</p>

    27 TEMMUZ

    - ABD'de bilim adamları, ilk defa insan embriyolarının DNA'sını "etkin" şekilde değiştirdi.

    - Astronomlar, Büyük Patlama'dan sonra 800 milyon yaşında 23 genç galaksiyi görüntüledi.

  • <p><b>28 TEMMUZ</b></p>    <p>- Pakistan'da Başbakan Navaz Şerif, aile üyelerinden bazılarının Panama belgeleriyle ortaya çıkan yolsuzluk iddialarına karıştığı gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi tarafından görevden uzaklaştırıldı ve siyasetten ömür boyu men edildi.</p>  <p>   - Yemen topraklarından Suudi Arabistan'ın Mekke bölgesine atılan balistik füze, hava savunma sistemleri tarafından imha edildi.</p>    <p> - Kuzey Kore, uluslararası balistik füze denemesi yaptı. Mupyong-ni&#8217;den fırlatılan füze, Japon Denizi&#8217;ne düşmeden önce bin kilometre uçtu.</p>

    28 TEMMUZ

    - Pakistan'da Başbakan Navaz Şerif, aile üyelerinden bazılarının Panama belgeleriyle ortaya çıkan yolsuzluk iddialarına karıştığı gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi tarafından görevden uzaklaştırıldı ve siyasetten ömür boyu men edildi.

     - Yemen topraklarından Suudi Arabistan'ın Mekke bölgesine atılan balistik füze, hava savunma sistemleri tarafından imha edildi.

     - Kuzey Kore, uluslararası balistik füze denemesi yaptı. Mupyong-ni’den fırlatılan füze, Japon Denizi’ne düşmeden önce bin kilometre uçtu.

  • <p><b>1 AĞUSTOS</b></p>  <p>  - Hindistan'ın batısında hazirandan itibaren etkili olan muson yağmurlarının yol açtığı sellerde 250 kişi hayatını kaybetti.</p>  <p>  - İstanbul'da toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Dışişleri Bakanları Olağanüstü İcra Komitesi, İsrail'in son zamanlardaki provokatif eylemlerini güçlü şekilde kınadı.</p>

    1 AĞUSTOS

    - Hindistan'ın batısında hazirandan itibaren etkili olan muson yağmurlarının yol açtığı sellerde 250 kişi hayatını kaybetti.

    - İstanbul'da toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Dışişleri Bakanları Olağanüstü İcra Komitesi, İsrail'in son zamanlardaki provokatif eylemlerini güçlü şekilde kınadı.

  • <p><b>3 AĞUSTOS</b></p>    <p> - İran&#8217;da mayıs ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, düzenlenen törenle resmen göreve başladı.</p>    <p> - Avrupa'nın en büyük yumurta tedarikçisi Hollanda'da, bitlere karşı kullanılan fipronil içeren böcek ilaçlarının yasak olmasına rağmen tavuk çiftliklerinde kullanıldığı belirlendi.</p>

    3 AĞUSTOS

     - İran’da mayıs ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, düzenlenen törenle resmen göreve başladı.

     - Avrupa'nın en büyük yumurta tedarikçisi Hollanda'da, bitlere karşı kullanılan fipronil içeren böcek ilaçlarının yasak olmasına rağmen tavuk çiftliklerinde kullanıldığı belirlendi.

  • <p><b>5 AĞUSTOS</p>  <p></b></p>  <p>- Orta ve Güney Amerika Ortak Pazarı (MERCOSUR) kurucu üye ülkeleri, demokratik esaslara uymadığı gerekçesiyle Venezuela'nın üyeliğini süresiz olarak askıya aldı.</p>  <p>  - Balistik füze denemelerini sürdüren Kuzey Kore'nin ihracat gelirlerini yeni yaptırımlarla üçte bir oranında azaltmayı hedefleyen BMGK'nin karar tasarısı oy birliğiyle kabul edildi.</p>

    5 AĞUSTOS

    - Orta ve Güney Amerika Ortak Pazarı (MERCOSUR) kurucu üye ülkeleri, demokratik esaslara uymadığı gerekçesiyle Venezuela'nın üyeliğini süresiz olarak askıya aldı.

    - Balistik füze denemelerini sürdüren Kuzey Kore'nin ihracat gelirlerini yeni yaptırımlarla üçte bir oranında azaltmayı hedefleyen BMGK'nin karar tasarısı oy birliğiyle kabul edildi.

  • <p><b>22 AĞUSTOS</b></p>    <p> - ABD'de 1918'den bu yana gerçekleşen ilk tam güneş tutulması, birçok eyalette milyonlarca kişi tarafından şenlik havasında izlendi.</p>

    22 AĞUSTOS

     - ABD'de 1918'den bu yana gerçekleşen ilk tam güneş tutulması, birçok eyalette milyonlarca kişi tarafından şenlik havasında izlendi.

  • <p><b>25 AĞUSTOS</b></p>    <p> - Myanmar'da polis ve sınır karakollarına silahlı bir grup saldırı düzenledi. Saldırıyı gerekçe gösteren Myanmar ordusu, Arakan eyaletinde sivilleri hedef almaya başladı. Ordunun saldırılarında binlerce Müslüman hayatını kaybetti, 150&#8217;den fazla köy, ordu ve fanatik Budistler tarafından yakıldı. On binlerce Arakanlı Müslüman, can güvenliği nedeniyle bölgeyi terk etmeye başladı. Myanmar'dan kaçan siviller dağlık bölgeler, Naf Nehri ya da deniz yoluyla Bangladeş'e yöneldi.</p>

    25 AĞUSTOS

     - Myanmar'da polis ve sınır karakollarına silahlı bir grup saldırı düzenledi. Saldırıyı gerekçe gösteren Myanmar ordusu, Arakan eyaletinde sivilleri hedef almaya başladı. Ordunun saldırılarında binlerce Müslüman hayatını kaybetti, 150’den fazla köy, ordu ve fanatik Budistler tarafından yakıldı. On binlerce Arakanlı Müslüman, can güvenliği nedeniyle bölgeyi terk etmeye başladı. Myanmar'dan kaçan siviller dağlık bölgeler, Naf Nehri ya da deniz yoluyla Bangladeş'e yöneldi.

  • <p><b>27 AĞUSTOS</b></p>    <p> - Filipinler'in kuzeyinde etkili olan Pakhar tayfunu nedeniyle 3 bin 500'e yakın kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.</p>

    27 AĞUSTOS

     - Filipinler'in kuzeyinde etkili olan Pakhar tayfunu nedeniyle 3 bin 500'e yakın kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

  • <p><b>3 EYLÜL</b></p>  <p>  - Kuzey Kore, 2006'dan bu yana altıncı ve en büyük nükleer denemesini yaptı. Kuzey Kore'nin denediği 160 kiloton gücündeki hidrojen bombası, 6,1 büyüklüğünde sarsıntıya yol açtı.</p>

    3 EYLÜL

    - Kuzey Kore, 2006'dan bu yana altıncı ve en büyük nükleer denemesini yaptı. Kuzey Kore'nin denediği 160 kiloton gücündeki hidrojen bombası, 6,1 büyüklüğünde sarsıntıya yol açtı.

  • <p><b>5 EYLÜL</b></p>    <p> - Beşşar Esed rejimi güçleri, Suriye'de Deyrizor ilinin merkezinde 3 yıllık DAEŞ kuşatmasını kırdı.</p>

    5 EYLÜL

     - Beşşar Esed rejimi güçleri, Suriye'de Deyrizor ilinin merkezinde 3 yıllık DAEŞ kuşatmasını kırdı.

  • <p><b>9 EYLÜL</b></p>    <p>- İtalya&#8217;da 74. Venedik Film Festivali&#8217;nde büyük ödül "Altın Aslan"ı Meksikalı yönetmen Guillermo Del Toro&#8217;nun "The Shape of Water" isimli filmine verildi.</p>  <p>  - Terör örgütü PYD/PKK, Suriye'de ABD'nin desteğiyle terör örgütü DEAŞ kontrolündeki Deyrizor iline kuzeyden operasyon başlattı.</p>

    9 EYLÜL

    - İtalya’da 74. Venedik Film Festivali’nde büyük ödül "Altın Aslan"ı Meksikalı yönetmen Guillermo Del Toro’nun "The Shape of Water" isimli filmine verildi.

    - Terör örgütü PYD/PKK, Suriye'de ABD'nin desteğiyle terör örgütü DEAŞ kontrolündeki Deyrizor iline kuzeyden operasyon başlattı.

  • <p><b>12 EYLÜL</b></p>  <p>  - Önce Karayipler ve Küba'yı ardından ABD'nin Florida eyaletini vuran Irma kasırgası, 134 kişinin yaşamına mal oldu.</p>    <p>- Kuzey Kore'ye rafine petrol satışına sınırlama getiren, doğalgaz ve tekstil ihracatına ambargo uygulanmasını talep eden BM Güvenlik Konseyi karar tasarısı, oy birliğiyle kabul edildi.</p>

    12 EYLÜL

    - Önce Karayipler ve Küba'yı ardından ABD'nin Florida eyaletini vuran Irma kasırgası, 134 kişinin yaşamına mal oldu.

    - Kuzey Kore'ye rafine petrol satışına sınırlama getiren, doğalgaz ve tekstil ihracatına ambargo uygulanmasını talep eden BM Güvenlik Konseyi karar tasarısı, oy birliğiyle kabul edildi.

  • <p><b>13 EYLÜL</b></p>    <p> - Singapur'da cumhurbaşkanlığı seçimini Halime Yakub kazandı. Yakub, hem ülkesinin ilk kadın cumhurbaşkanı hem de dünyadaki ilk başörtülü cumhurbaşkanı oldu.</p>

    13 EYLÜL

     - Singapur'da cumhurbaşkanlığı seçimini Halime Yakub kazandı. Yakub, hem ülkesinin ilk kadın cumhurbaşkanı hem de dünyadaki ilk başörtülü cumhurbaşkanı oldu.

  • <p>14 Eylül</p>  <p>  - Irak'ın güneyindeki Zikar ilinde terör örgütü DAEŞ'ın düzenlediği saldırılarda 59 kişi öldü, 96 kişi yaralandı.</p>  <p>  - Batı Afrika ülkesi Nijerya'da Nijer Nehri üzerinde Bagudo köyü yakınlarında teknenin alabora olması sonucu 53 kişi hayatını kaybetti.</p>

    14 Eylül

    - Irak'ın güneyindeki Zikar ilinde terör örgütü DAEŞ'ın düzenlediği saldırılarda 59 kişi öldü, 96 kişi yaralandı.

    - Batı Afrika ülkesi Nijerya'da Nijer Nehri üzerinde Bagudo köyü yakınlarında teknenin alabora olması sonucu 53 kişi hayatını kaybetti.

  • <p><b>15 EYLÜL</b></p>    <p>- NASA&#8217;nın Satürn keşif aracı Cassini, gezegenin atmosferine nihai dalışını yaparak 20 yıllık görevini tamamladı.</p>  <p>  - Kuzey Kore, Japonya'nın üstünden geçerek 770 kilometre yüksekliğe ulaşan, 3 bin 700 kilometre mesafe katedip Pasifik'e düşen füze denemesi yaptı.</p>  <p>  - Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen 6. Suriye konulu toplantıda, Türkiye sınırındaki İdlib ilinde oluşturulacak "çatışmasızlık bölgesi&#8221;nin sınırları konusunda anlaşmaya varıldı.</p>

    15 EYLÜL

    - NASA’nın Satürn keşif aracı Cassini, gezegenin atmosferine nihai dalışını yaparak 20 yıllık görevini tamamladı.

    - Kuzey Kore, Japonya'nın üstünden geçerek 770 kilometre yüksekliğe ulaşan, 3 bin 700 kilometre mesafe katedip Pasifik'e düşen füze denemesi yaptı.

    - Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen 6. Suriye konulu toplantıda, Türkiye sınırındaki İdlib ilinde oluşturulacak "çatışmasızlık bölgesi”nin sınırları konusunda anlaşmaya varıldı.

  • <p><b>19 EYLÜL</b></p>    <p>- Meksika&#8217;da merkez üssü Rabosso kenti olan, 51 kilometre derinlikte 7,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremde 366 kişi hayatını kaybetti.</p>  <p>  - Beşşar Esed rejimi güçleri, Suriye'de dört çatışmasızlık bölgesinden biri olan İdlib&#8217;de 10&#8217;dan fazla bölgeye 50&#8217;ye yakın hava saldırısı düzenledi. Saldırılarda 11 sivil hayatını kaybetti, çok sayıda sivil yaralandı.</p>  <p>  - Bilim adamları, ışığa dayalı verileri ilk kez bir bilgisayar çipinde ses dalgaları olarak depolamayı başardı.</p>

    19 EYLÜL

    - Meksika’da merkez üssü Rabosso kenti olan, 51 kilometre derinlikte 7,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremde 366 kişi hayatını kaybetti.

    - Beşşar Esed rejimi güçleri, Suriye'de dört çatışmasızlık bölgesinden biri olan İdlib’de 10’dan fazla bölgeye 50’ye yakın hava saldırısı düzenledi. Saldırılarda 11 sivil hayatını kaybetti, çok sayıda sivil yaralandı.

    - Bilim adamları, ışığa dayalı verileri ilk kez bir bilgisayar çipinde ses dalgaları olarak depolamayı başardı.

  • <p><b>21 EYLÜL</b></p>  <p>  - Güneş Sistemi'nde Mars ile Jüpiter arasındaki asteroit kuşağında daha önce eşine rastlanmamış, birbirlerinin yörüngesinde dönen iki gök cismi keşfedildi.</p>

    21 EYLÜL

    - Güneş Sistemi'nde Mars ile Jüpiter arasındaki asteroit kuşağında daha önce eşine rastlanmamış, birbirlerinin yörüngesinde dönen iki gök cismi keşfedildi.

  • <p><b>25 EYLÜL</b></p>  <p>  - IKBY bölgesinde, Irak Federal Mahkemesinin anayasaya aykırı olduğunu ilan etmesine karşın bağımsızlık referandumu düzenlendi. IKBY Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonuna göre, referandumdan yüzde 92,73 "evet" oyu çıktı.</p>  <p>  - Suriye'de muhaliflerin kontrolündeki "çatışmasızlık bölgesi" İdlib kentiyle Hama ve Lazkiye'nin kırsalına yönelik hava saldırılarında 27 sivil hayatını kaybetti, 30 sivil yaralandı.</p>

    25 EYLÜL

    - IKBY bölgesinde, Irak Federal Mahkemesinin anayasaya aykırı olduğunu ilan etmesine karşın bağımsızlık referandumu düzenlendi. IKBY Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonuna göre, referandumdan yüzde 92,73 "evet" oyu çıktı.

    - Suriye'de muhaliflerin kontrolündeki "çatışmasızlık bölgesi" İdlib kentiyle Hama ve Lazkiye'nin kırsalına yönelik hava saldırılarında 27 sivil hayatını kaybetti, 30 sivil yaralandı.

  • <p><b>26 EYLÜL</b></p>  <p>  - Dünyanın ikinci en büyük elması olarak bilinen "Lesedi La Rona (Işığımız)" 53 milyon dolara alıcı buldu.</p>  <p>  - Çin'de dünyanın ilk "insansız deniz uçağı" (amfibik drone) üretildi.</p>  <p>  - Suudi Arabistan'da kadınlara da ehliyet alarak araç kullanma izni verildi.</p>

    26 EYLÜL

    - Dünyanın ikinci en büyük elması olarak bilinen "Lesedi La Rona (Işığımız)" 53 milyon dolara alıcı buldu.

    - Çin'de dünyanın ilk "insansız deniz uçağı" (amfibik drone) üretildi.

    - Suudi Arabistan'da kadınlara da ehliyet alarak araç kullanma izni verildi.

  • <p><b>28 EYLÜL</b></p>  <p>  - Bilim adamları göbek bağından elde ettikleri damar içi kök hücre infüzyonuyla kalp yetmezliği hastalarında kalbin fonksiyonunu iyileştirmeyi başardı.</p>  <p>  - Oxford, Münster ve Exeter üniversitelerindeki bilim adamları, bilgiyi işleme ve saklamada beyin gibi hareket eden bilgisayar mikroçipleri geliştirdi.</p>

    28 EYLÜL

    - Bilim adamları göbek bağından elde ettikleri damar içi kök hücre infüzyonuyla kalp yetmezliği hastalarında kalbin fonksiyonunu iyileştirmeyi başardı.

    - Oxford, Münster ve Exeter üniversitelerindeki bilim adamları, bilgiyi işleme ve saklamada beyin gibi hareket eden bilgisayar mikroçipleri geliştirdi.

  • <p><b>29 EYLÜL</b></p>  <p>  - Hindistan'ın Mumbai kentinde tren istasyonunda çıkan izdihamda 22 kişi öldü, 27 kişi yaralandı.</p>  <p>  - Kanada&#8217;nın New Foundland-Labrador eyaletindeki Labrador Kayalıklarında 3,95 milyar yıllık karbon kalıntılarına ulaşılmasıyla dünyadaki en eski yaşam izleri bulundu.</p>  <p>  - Suriye'de muhaliflerin kontrolündeki İdlib ve Doğu Guta "çatışmasızlık bölgeleri"ne yapılan saldırılarda 67 sivil hayatını kaybetti.</p>

    29 EYLÜL

    - Hindistan'ın Mumbai kentinde tren istasyonunda çıkan izdihamda 22 kişi öldü, 27 kişi yaralandı.

    - Kanada’nın New Foundland-Labrador eyaletindeki Labrador Kayalıklarında 3,95 milyar yıllık karbon kalıntılarına ulaşılmasıyla dünyadaki en eski yaşam izleri bulundu.

    - Suriye'de muhaliflerin kontrolündeki İdlib ve Doğu Guta "çatışmasızlık bölgeleri"ne yapılan saldırılarda 67 sivil hayatını kaybetti.

  • <p><b>1 EKİM</b></p>  <p>  - İspanyol polisi ve jandarması, Katalonya'daki bağımsızlık referandumuna izin vermedi, oy kullanma merkezlerine baskınlar yaptı.</p>  <p>  - Avusturya&#8217;da topluma açık yerlerde yüzün tamamının tanınmayacak şekilde örtülmesini yasaklayan ve &#8220;burka yasağı&#8221; olarak adlandırılan düzenleme yürürlüğe girdi.</p>

    1 EKİM

    - İspanyol polisi ve jandarması, Katalonya'daki bağımsızlık referandumuna izin vermedi, oy kullanma merkezlerine baskınlar yaptı.

    - Avusturya’da topluma açık yerlerde yüzün tamamının tanınmayacak şekilde örtülmesini yasaklayan ve “burka yasağı” olarak adlandırılan düzenleme yürürlüğe girdi.

  • <p><b>2 EKİM</b></p>    <p> - ABD'nin Las Vegas kentinde Stephen Paddock, konser alanında bulunan kişilerin üzerine yolun karşısındaki otelden ateş açtı. Saldırıda 58 kişi hayatını kaybetti, 525 kişi yaralandı.</p>    <p> - Nobel Tıp Ödülü, biyolojik saat olarak da bilinen sirkadiyen ritmini kontrol eden moleküler mekanizmaları keşfeden Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash ve Michael W. Young arasında paylaştırıldı.</p>

    2 EKİM

     - ABD'nin Las Vegas kentinde Stephen Paddock, konser alanında bulunan kişilerin üzerine yolun karşısındaki otelden ateş açtı. Saldırıda 58 kişi hayatını kaybetti, 525 kişi yaralandı.

     - Nobel Tıp Ödülü, biyolojik saat olarak da bilinen sirkadiyen ritmini kontrol eden moleküler mekanizmaları keşfeden Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash ve Michael W. Young arasında paylaştırıldı.

  • <p><b>3 EKİM</b></p>  <p>  - Eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, tedavi için bulunduğu Almanya'da hayatını kaybetti.</p>  <p>  - Çin'de bin yıllık nadide seramik kase, 250,8 milyon yüene (37,7 milyon dolar) alıcı buldu.</p>  <p>  - Nobel Fizik Ödülü, yer çekimi dalgaları konusundaki çalışmaları ve keşifleri sebebiyle ABD&#8217;den Rainer Weiss, Barry Barish ve Kip Thorne adlı bilim adamlarına verildi</p>

    3 EKİM

    - Eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, tedavi için bulunduğu Almanya'da hayatını kaybetti.

    - Çin'de bin yıllık nadide seramik kase, 250,8 milyon yüene (37,7 milyon dolar) alıcı buldu.

    - Nobel Fizik Ödülü, yer çekimi dalgaları konusundaki çalışmaları ve keşifleri sebebiyle ABD’den Rainer Weiss, Barry Barish ve Kip Thorne adlı bilim adamlarına verildi

  • <p><b>4 EKİM</b></p>  <p>  - Yahoo, 2013'teki siber saldırıda yaklaşık 3 milyar kullanıcının hesaplarının bilgisayar korsanları tarafından ele geçirildiğini duyurdu.</p>  <p>  - Nobel Kimya Ödülü, numunelerin son derece düşük sıcaklıkta incelenmesine olanak tanıyan kiro-elektron mikroskobisini geliştiren İsviçreli Jacques Dubochet, Alman Joachim Frank ve İngiliz Richard Henderson'a verildi.</p>

    4 EKİM

    - Yahoo, 2013'teki siber saldırıda yaklaşık 3 milyar kullanıcının hesaplarının bilgisayar korsanları tarafından ele geçirildiğini duyurdu.

    - Nobel Kimya Ödülü, numunelerin son derece düşük sıcaklıkta incelenmesine olanak tanıyan kiro-elektron mikroskobisini geliştiren İsviçreli Jacques Dubochet, Alman Joachim Frank ve İngiliz Richard Henderson'a verildi.

  • <p><b>5 EKİM</b></p>    <p>- Nobel Edebiyat Ödülü'nün bu yılki sahibi Japon asıllı İngiliz 62 yaşındaki Kazuo İşiguro oldu.</p>    <p> - Irak'ın Kerkük kentine bağlı Havice ilçesi terör örgütü DAEŞ'tan kurtarıldı.</p>    <p> - Pakistan'ın güneybatısındaki Belucistan eyaletinde bir türbeye düzenlenen intihar saldırısında 24 kişi yaşamını yitirdi, 30 kişi yaralandı.</p>

    5 EKİM

    - Nobel Edebiyat Ödülü'nün bu yılki sahibi Japon asıllı İngiliz 62 yaşındaki Kazuo İşiguro oldu.

     - Irak'ın Kerkük kentine bağlı Havice ilçesi terör örgütü DAEŞ'tan kurtarıldı.

     - Pakistan'ın güneybatısındaki Belucistan eyaletinde bir türbeye düzenlenen intihar saldırısında 24 kişi yaşamını yitirdi, 30 kişi yaralandı.

  • <p><b>6 EKİM</b></p>    <p>- Nobel Barış Ödülü'nü, Nükleer Silahların İmha Edilmesi Kampanyası (ICAN) kazandı.</p>  <p>  - Orta Amerika'da etkili olan tropikal fırtına Nate, bölge ülkelerinde 45 kişinin ölümüne neden oldu. </p>  <p>  - ABD yönetimi, Sudan'a 20 yıldır uyguladığı ekonomik yaptırımları kaldırdı.</p>

    6 EKİM

    - Nobel Barış Ödülü'nü, Nükleer Silahların İmha Edilmesi Kampanyası (ICAN) kazandı.

    - Orta Amerika'da etkili olan tropikal fırtına Nate, bölge ülkelerinde 45 kişinin ölümüne neden oldu.

    - ABD yönetimi, Sudan'a 20 yıldır uyguladığı ekonomik yaptırımları kaldırdı.

  • <p><b>9 EKİM</b></p>    <p> - Nobel Ekonomi Ödülü, "davranışsal iktisat teorisine katkılarından dolayı" Amerikalı iktisatçı Richard H. Thaler&#8217;e verildi.</p>    <p> - California eyaletinin 17 ayrı yerinde çıkan yangınlar, 1 hafta boyunca kontrol altına alınamadı. Yangınlarda 40 kişi yaşamını yitirdi.</p>

    9 EKİM

     - Nobel Ekonomi Ödülü, "davranışsal iktisat teorisine katkılarından dolayı" Amerikalı iktisatçı Richard H. Thaler’e verildi.

     - California eyaletinin 17 ayrı yerinde çıkan yangınlar, 1 hafta boyunca kontrol altına alınamadı. Yangınlarda 40 kişi yaşamını yitirdi.

  • <p>15 Ekim</p>  <p>  - Kırgızistan'da cumhurbaşkanı seçimi yapıldı. Seçimi Sosyal Demokrat Partinin adayı Sooronbay Ceenbekov kazandı.</p>  <p>  - Avusturya'da Federal Meclis üyelerinin belirleneceği genel seçim düzenlendi. Seçimleri oyların yüzde 31,5'ini alan Dışişleri ve Entegrasyon Bakanı Sebastian Kurz liderliğindeki Avusturya Halk Partisi kazandı.</p>  <p>  - BM, Haiti'de 13 yıldır görev yapan barış gücü misyonunu (MINUSTAH) kapattı.</p>

    15 Ekim

    - Kırgızistan'da cumhurbaşkanı seçimi yapıldı. Seçimi Sosyal Demokrat Partinin adayı Sooronbay Ceenbekov kazandı.

    - Avusturya'da Federal Meclis üyelerinin belirleneceği genel seçim düzenlendi. Seçimleri oyların yüzde 31,5'ini alan Dışişleri ve Entegrasyon Bakanı Sebastian Kurz liderliğindeki Avusturya Halk Partisi kazandı.

    - BM, Haiti'de 13 yıldır görev yapan barış gücü misyonunu (MINUSTAH) kapattı.

  • <p><b>18 EKİM</b></p>  <p>  - Edebiyat dünyasının en saygın ödülleri arasında gösterilen Man Booker, Amerikalı yazar George Saunders'a verildi.</p>  <p>  - Çin Komünist Partisi 19. Ulusal Kongresi&#8217;ni düzenledi. Bir haftalık kongrede Çin Devlet Başkanı ve ÇKP Merkezi Komitesi Genel Sekreteri Şi Cinping&#8217;in adı ve fikirleri parti tüzüğüne eklendi.</p>  <p>  - Kanada'nın Quebec eyaletinde, kadınların otobüsler dahil kamu alanlarında peçe takmaları yasaklandı.</p>

    18 EKİM

    - Edebiyat dünyasının en saygın ödülleri arasında gösterilen Man Booker, Amerikalı yazar George Saunders'a verildi.

    - Çin Komünist Partisi 19. Ulusal Kongresi’ni düzenledi. Bir haftalık kongrede Çin Devlet Başkanı ve ÇKP Merkezi Komitesi Genel Sekreteri Şi Cinping’in adı ve fikirleri parti tüzüğüne eklendi.

    - Kanada'nın Quebec eyaletinde, kadınların otobüsler dahil kamu alanlarında peçe takmaları yasaklandı.

  • <p><b>20 EKİM</b></p>    <p>- Çekya&#8217;da düzenlenen genel seçimi, Slovak asıllı milyarder ve eski Maliye Bakanı Andrej Babis&#8217;in Gayrimemnun Vatandaşlar Hareketi yüzde 29,8 oyla kazandı.</p>  <p>  - Lübnan Meclisi, 12 yıl aradan sonra devletin ilk bütçesini onayladı.</p>  <p>  - Mars'ın Güneş rüzgarıyla etkileşim içine girerek bükülen görünmez bir manyetik kuyruğu olduğu keşfedildi.</p>  <p>  - Afganistan'ın başkenti Kabil'de Hazara Şiilerine ait bir camide düzenlenen intihar saldırısında 56 kişi yaşamını yitirdi, 55 kişi yaralandı.</p>  <p>  - Afganistan'ın batısındaki Gur vilayetinin Doline ilçesinde camide düzenlenen intihar saldırısında 30 kişi yaşamını yitirdi.</p>

    20 EKİM

    - Çekya’da düzenlenen genel seçimi, Slovak asıllı milyarder ve eski Maliye Bakanı Andrej Babis’in Gayrimemnun Vatandaşlar Hareketi yüzde 29,8 oyla kazandı.

    - Lübnan Meclisi, 12 yıl aradan sonra devletin ilk bütçesini onayladı.

    - Mars'ın Güneş rüzgarıyla etkileşim içine girerek bükülen görünmez bir manyetik kuyruğu olduğu keşfedildi.

    - Afganistan'ın başkenti Kabil'de Hazara Şiilerine ait bir camide düzenlenen intihar saldırısında 56 kişi yaşamını yitirdi, 55 kişi yaralandı.

    - Afganistan'ın batısındaki Gur vilayetinin Doline ilçesinde camide düzenlenen intihar saldırısında 30 kişi yaşamını yitirdi.

  • <p>25 EKİM</p>  <p>  - Albert Einstein'ın 1922'de Japonya'da bir kuryeye bahşiş yerine verdiği ve mutluluğu tarif ettiği not, Kudüs'te yapılan açık artırmada 1,56 milyon dolara satıldı.</p>  <p>  - Kırım&#8217;da Rus mahkemesinin hapis cezası verdiği Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcıları Ahtem Çiygöz ve İlmi Ümerov serbest bırakılarak Türkiye'ye gönderildi.</p>

    25 EKİM

    - Albert Einstein'ın 1922'de Japonya'da bir kuryeye bahşiş yerine verdiği ve mutluluğu tarif ettiği not, Kudüs'te yapılan açık artırmada 1,56 milyon dolara satıldı.

    - Kırım’da Rus mahkemesinin hapis cezası verdiği Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcıları Ahtem Çiygöz ve İlmi Ümerov serbest bırakılarak Türkiye'ye gönderildi.

  • <p><b>30 EKİM</b></p>  <p>  - Suudi Arabistan, 2018 yılı itibarıyla kadınlara ülkedeki 3 stada girme izni verdi.</p>

    30 EKİM

    - Suudi Arabistan, 2018 yılı itibarıyla kadınlara ülkedeki 3 stada girme izni verdi.

  • <p><b>1 KASIM</b></p>    <p> - Fransa'da 13 Kasım 2015'teki terör saldırılarından sonra ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) uygulaması kalktı.</p>

    1 KASIM

     - Fransa'da 13 Kasım 2015'teki terör saldırılarından sonra ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) uygulaması kalktı.

  • <p><b>2 KASIM</b></p>  <p>  - Mısır'da Keops Piramidi'ndeki Büyük Galeri'nin üstünde 30 metre derinliğinde gizli bir boşluk keşfedildi.</p>  <p>  - İspanya'da mahkeme, Katalonya özerk yönetiminin 8 eski bakanının tutuklanmasına, Belçika'da bulunan eski Katalan lider Carles Puigdemont ve 4 bakan hakkında Avrupa çapında tutuklama ve iade emri çıkarılmasına karar verdi.</p>

    2 KASIM

    - Mısır'da Keops Piramidi'ndeki Büyük Galeri'nin üstünde 30 metre derinliğinde gizli bir boşluk keşfedildi.

    - İspanya'da mahkeme, Katalonya özerk yönetiminin 8 eski bakanının tutuklanmasına, Belçika'da bulunan eski Katalan lider Carles Puigdemont ve 4 bakan hakkında Avrupa çapında tutuklama ve iade emri çıkarılmasına karar verdi.

  • <p><b>4 KASIM</b></p>  <p>  - Lübnan Başbakanı Saad Hariri, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da televizyonda canlı yayında, Hizbullah ve İran'ı bölgeyi istikrarsızlaştırmakla suçlayarak istifa ettiğini açıkladı.</p>  <p>  - Suudi Arabistan'da ani bir kararla "yolsuzluk davaları" çerçevesinde başta Kraliyet Muhafızları Bakanı Prens Mutab bin Abdullah ve Prens El-Velid bin Talal olmak üzere çok sayıda prens, bakan ve iş adamı gözaltına alındı.</p>

    4 KASIM

    - Lübnan Başbakanı Saad Hariri, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da televizyonda canlı yayında, Hizbullah ve İran'ı bölgeyi istikrarsızlaştırmakla suçlayarak istifa ettiğini açıkladı.

    - Suudi Arabistan'da ani bir kararla "yolsuzluk davaları" çerçevesinde başta Kraliyet Muhafızları Bakanı Prens Mutab bin Abdullah ve Prens El-Velid bin Talal olmak üzere çok sayıda prens, bakan ve iş adamı gözaltına alındı.

  • <p><b>7 KASIM</b></p>  <p>  - Meksika'daki Büyük Milimetre Teleskobu, evrendeki en eski gök formlarından biri olan, 12,8 milyar yıllık galaksiyi kayda aldı.</p>

    7 KASIM

    - Meksika'daki Büyük Milimetre Teleskobu, evrendeki en eski gök formlarından biri olan, 12,8 milyar yıllık galaksiyi kayda aldı.

  • <p><b>8 KASIM</b></p>  <p>  - Mikroblog uygulaması Twitter, tekil paylaşımlardaki 140 karakter sınırını, 280 karaktere çıkardı.</p>

    8 KASIM

    - Mikroblog uygulaması Twitter, tekil paylaşımlardaki 140 karakter sınırını, 280 karaktere çıkardı.

  • <p><b>10 KASIM</b></p>  <p>  - Çin'de yapılan arkeolojik kazılarda en az 2 bin yıllık banyo ortaya çıkarıldı.</p>

    10 KASIM

    - Çin'de yapılan arkeolojik kazılarda en az 2 bin yıllık banyo ortaya çıkarıldı.

  • <p><b>12 KASIM</b></p>  <p>  - Çin'de "Bekarlar Günü" olarak kutlanan 11 Kasım&#8217;da alışveriş çılgınları, 24 saatte yaptıkları 25,3 milyar dolarlık alışverişle yeni bir dünya rekoru kırdı.</p>

    12 KASIM

    - Çin'de "Bekarlar Günü" olarak kutlanan 11 Kasım’da alışveriş çılgınları, 24 saatte yaptıkları 25,3 milyar dolarlık alışverişle yeni bir dünya rekoru kırdı.

  • <p><b>14 KASIM</b></p>    <p> - Amerikan Mattel firması, ABD'yi olimpiyatlarda temsil eden ilk başörtülü sporcu İbtihaj Muhammed'i model alan bebek üretti.</p>

    14 KASIM

     - Amerikan Mattel firması, ABD'yi olimpiyatlarda temsil eden ilk başörtülü sporcu İbtihaj Muhammed'i model alan bebek üretti.

  • <p><b>15 KASIM</b></p>    <p>- Leonardo da Vinci'nin Hazreti İsa&#8217;yı resmettiği "Salvator Mundi" adlı tablosu, 450,3 milyon dolara alıcı bularak şimdiye kadar bir açık artırmada en yüksek fiyata satılan sanat eseri oldu. New York Times gazetesi bir hafta sonra yaptığı haberinde tablonun gizli alıcısının Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman olduğunu iddia etti.</p>

    15 KASIM

    - Leonardo da Vinci'nin Hazreti İsa’yı resmettiği "Salvator Mundi" adlı tablosu, 450,3 milyon dolara alıcı bularak şimdiye kadar bir açık artırmada en yüksek fiyata satılan sanat eseri oldu. New York Times gazetesi bir hafta sonra yaptığı haberinde tablonun gizli alıcısının Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman olduğunu iddia etti.

  • <p><b>17 KASIM</b></p>    <p>- Tesla firması ilk elektrikli tırını tanıttı. Üretimine 2019 yılında başlanacak tır, şarj edildikten sonra 804 kilometre yol gidebiliyor.</p>  <p>  - Irak'ta terör örgütü DEAŞ'ın elinde bulundurduğu son kasaba Rava geri alındı.</p>  <p>  - Beşşar Esed rejiminin Suriye'nin başkenti Şam'da ablukada tuttuğu Doğu Guta bölgesine düzenlediği saldırılarda 17 sivil hayatını kaybetti.</p>

    17 KASIM

    - Tesla firması ilk elektrikli tırını tanıttı. Üretimine 2019 yılında başlanacak tır, şarj edildikten sonra 804 kilometre yol gidebiliyor.

    - Irak'ta terör örgütü DEAŞ'ın elinde bulundurduğu son kasaba Rava geri alındı.

    - Beşşar Esed rejiminin Suriye'nin başkenti Şam'da ablukada tuttuğu Doğu Guta bölgesine düzenlediği saldırılarda 17 sivil hayatını kaybetti.

  • <p><b>21 KASIM</b></p>  <p>  - Zimbabve Devlet Başkanı Robert Mugabe, 37 yıldır yürüttüğü görevinden istifa etti.</p>  <p>  - Irak'ta Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Tuzhurmatu ilçesinde bombalı araçla düzenlenen saldırıda 21 kişi öldü, 52 kişi yaralandı.</p>

    21 KASIM

    - Zimbabve Devlet Başkanı Robert Mugabe, 37 yıldır yürüttüğü görevinden istifa etti.

    - Irak'ta Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Tuzhurmatu ilçesinde bombalı araçla düzenlenen saldırıda 21 kişi öldü, 52 kişi yaralandı.

  • <p><b>23 KASIM</b></p>  <p>  - Bangladeş ve Myanmar, gördükleri zulümden kaçarak Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslümanların topraklarına geri dönmesi konusunda anlaştı.</p>  <p>  - Amerikan pil ve elektrikli araç üreticisi Tesla, Güney Avustralya'da "dünyanın en büyük lityum iyon pilinin" yapımını tamamladı.</p>

    23 KASIM

    - Bangladeş ve Myanmar, gördükleri zulümden kaçarak Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslümanların topraklarına geri dönmesi konusunda anlaştı.

    - Amerikan pil ve elektrikli araç üreticisi Tesla, Güney Avustralya'da "dünyanın en büyük lityum iyon pilinin" yapımını tamamladı.

  • <p><b>27 KASIM</b></p>    <p>- İngiltere kraliyet tahtı varislerinden Prens Harry, Amerikalı oyuncu Meghan Markle ile nişanlandı.</p>  <p>  - Beşşar Esed rejiminin Suriye'nin başkenti Şam'da Doğu Guta bölgesindeki yerleşim yerlerine düzenlediği saldırılarda 18 sivil yaşamını yitirdi.</p>  <p>  - Endonezya'nın Bali Adası'ndaki Agung Yanardağı'nda volkanik hareketliliğin artması nedeniyle bölgedeki 40 bin kişi tahliye edildi.</p>  <p>  - Lübnan Başbakanı Saad Hariri, ülkesinin istikrarı için görevinin başında olmaya devam edeceğini duyurdu.</p>

    27 KASIM

    - İngiltere kraliyet tahtı varislerinden Prens Harry, Amerikalı oyuncu Meghan Markle ile nişanlandı.

    - Beşşar Esed rejiminin Suriye'nin başkenti Şam'da Doğu Guta bölgesindeki yerleşim yerlerine düzenlediği saldırılarda 18 sivil yaşamını yitirdi.

    - Endonezya'nın Bali Adası'ndaki Agung Yanardağı'nda volkanik hareketliliğin artması nedeniyle bölgedeki 40 bin kişi tahliye edildi.

    - Lübnan Başbakanı Saad Hariri, ülkesinin istikrarı için görevinin başında olmaya devam edeceğini duyurdu.

  • <p><b>28 KASIM</b></p>  <p>  - İngiltere'de Oxford Belediye Meclisi, Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii'ye verdiği "Oxford Özgürlük Nişanı"nı geri aldı.</p>  <p>  - Suriyeli muhaliflerin tek çatı altında geldiği 8. tur görüşmeler beş aylık bir aranın ardından İsviçre'nin Cenevre kentinde başladı.</p>

    28 KASIM

    - İngiltere'de Oxford Belediye Meclisi, Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii'ye verdiği "Oxford Özgürlük Nişanı"nı geri aldı.

    - Suriyeli muhaliflerin tek çatı altında geldiği 8. tur görüşmeler beş aylık bir aranın ardından İsviçre'nin Cenevre kentinde başladı.

  • <p>  <b>1 ARALIK</b></p>  <p>  - Bangladeş'i ziyaret eden Papa Franciscus, önceki Myanmar ziyaretinde kullanmaktan kaçındığı, Arakanlı Müslümanların etnik adı "Rohingya" kelimesini ilk kez kullandı.</p>  <p>  - Beyaz Saray eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn'in, Rusya'nın eski Washington Büyükelçisi Sergey Kislyak ile yaptığı görüşmeler konusunda Federal Soruşturma Bürosuna (FBI) yalan söylediğini itiraf etti.  </p>

    1 ARALIK

    - Bangladeş'i ziyaret eden Papa Franciscus, önceki Myanmar ziyaretinde kullanmaktan kaçındığı, Arakanlı Müslümanların etnik adı "Rohingya" kelimesini ilk kez kullandı.

    - Beyaz Saray eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn'in, Rusya'nın eski Washington Büyükelçisi Sergey Kislyak ile yaptığı görüşmeler konusunda Federal Soruşturma Bürosuna (FBI) yalan söylediğini itiraf etti.

  • <p><b>2 ARALIK</b></p>  <p>  - ABD'li teknoloji devi Apple'ın Paris'teki mağazasını üç saat boyunca işgal eden protestocular "Vergini öde!" sloganlarıyla şirketin Avrupa ülkelerinde vergiden kaçınmak için yaptığı düzenlemeleri eleştirdi.</p>  <p>  - Kanada&#8217;nın Montreal kentinde yerin altında buz devrine ait olduğu belirtilen 15 bin yıllık mağara bulundu.</p>

    2 ARALIK

    - ABD'li teknoloji devi Apple'ın Paris'teki mağazasını üç saat boyunca işgal eden protestocular "Vergini öde!" sloganlarıyla şirketin Avrupa ülkelerinde vergiden kaçınmak için yaptığı düzenlemeleri eleştirdi.

    - Kanada’nın Montreal kentinde yerin altında buz devrine ait olduğu belirtilen 15 bin yıllık mağara bulundu.

  • <p><b>8 ARALIK </b></p>    <p>Sanal para birimi Bitcoin'in değeri 19 bin doları aşarak yeni bir rekor kırdı.</p>

    8 ARALIK 

    Sanal para birimi Bitcoin'in değeri 19 bin doları aşarak yeni bir rekor kırdı.

  • <p><b>13 ARALIK</b></p>  <p>  - İslam İşbirliği Teşkilatı (İTT) ülkeleri, Türkiye&#8217;nin dönem başkanlığında İstanbul&#8217;da düzenledikleri olağanüstü zirvede, ABD&#8217;nin tanıma adımını kınayan ve Doğu Kudüs&#8217;ü &#8220;Filistin Devletinin işgal altındaki başkenti&#8221; olarak tanıyan İstanbul Deklarasyonuna imza attı. İslam ülkeleri, bütün dünya devletleri Filistin Devletini ve Doğu Kudüs&#8217;ü onun işgal altındaki başkenti olduğunu tanımaya davet etti.</p>

    13 ARALIK

    - İslam İşbirliği Teşkilatı (İTT) ülkeleri, Türkiye’nin dönem başkanlığında İstanbul’da düzenledikleri olağanüstü zirvede, ABD’nin tanıma adımını kınayan ve Doğu Kudüs’ü “Filistin Devletinin işgal altındaki başkenti” olarak tanıyan İstanbul Deklarasyonuna imza attı. İslam ülkeleri, bütün dünya devletleri Filistin Devletini ve Doğu Kudüs’ü onun işgal altındaki başkenti olduğunu tanımaya davet etti.