İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Sağlık Sorunlarına İşaret Eden Cilt Problemleri

İSTENMEYEN YÜZ KILLARI Kadınlar için istenmeyen yüz kılları hormonal bir dengesizliğin belirtisi olabilir. Düzensiz adet döngüsüne sahip kadınlardaysa, bu durum polikistik yumurtalık sendromuyla ilişkilendirilebilir. Bu durumda, istenmeyen tüylerinizden kurtulmadan önce bir doktora görünmelisiniz.

  1. ÇOĞALAN AKNELER   Yüzde bulunan sivilcelerin nedensiz artışı çoğunlukla yediğimiz besinlerden kaynaklıdır. Yapılan araştırmalar, beyaz un, şeker ve işlenmiş gıdaları keserek sebze ve tahıl yönünden düşük glisemik indeksli bir diyet izlediğimizde akne oranının azaldığını gösteriyor.

    ÇOĞALAN AKNELER Yüzde bulunan sivilcelerin nedensiz artışı çoğunlukla yediğimiz besinlerden kaynaklıdır. Yapılan araştırmalar, beyaz un, şeker ve işlenmiş gıdaları keserek sebze ve tahıl yönünden düşük glisemik indeksli bir diyet izlediğimizde akne oranının azaldığını gösteriyor.

  2. GÖZ ALTI MORLUKLARI  Göz altı morluklarınızın tek suçlusunun yetersiz uyku olduğunu düşünüyor olabilirsiniz; fakat, göz altı morlukları, bedeninizde toksik etki gösteren gıdalar yediğinizin bir göstergesi olabilir.  Bu durumda, süt, glüten ve yumurta gibi en yaygın besin alerjenlerini 10 gün boyunca tüketmemeyi deneyin.

    GÖZ ALTI MORLUKLARI Göz altı morluklarınızın tek suçlusunun yetersiz uyku olduğunu düşünüyor olabilirsiniz; fakat, göz altı morlukları, bedeninizde toksik etki gösteren gıdalar yediğinizin bir göstergesi olabilir. Bu durumda, süt, glüten ve yumurta gibi en yaygın besin alerjenlerini 10 gün boyunca tüketmemeyi deneyin.

  3. KÜÇÜK KABARCIKLAR  Sıklıkla kolların dış yüzünde ve göz kenarlarında oluşan minik kabarcıklar başta kolayca sivilce zannedilebilir. Ancak bunlar aslında keratosis pilaris olarak bilinen bir deri rahatsızlığıdır. Yeterince gerekli yağ asitleri, çinko ya da A vitamini alınmadığında ortaya çıkar.

    KÜÇÜK KABARCIKLAR Sıklıkla kolların dış yüzünde ve göz kenarlarında oluşan minik kabarcıklar başta kolayca sivilce zannedilebilir. Ancak bunlar aslında keratosis pilaris olarak bilinen bir deri rahatsızlığıdır. Yeterince gerekli yağ asitleri, çinko ya da A vitamini alınmadığında ortaya çıkar.

  4. ÇATLAMIŞ DUDAKLAR  Dudak kremleriniz işe yaramıyor diye düşünürken, dudaklarınızın çatlamasındaki asıl neden çinko ve B3 yönünden yetersiz beslenmeniz olabilir.  B3 ve çinko tavuk, karaciğer ve balık gibi hayvansal ürünlerde yüksek oranda bulunur. Vegan bir beslenme tercih edenlerse, çinko yönünden zengin: nohut ve kabak çekirdeği ve B3 yönünden zengin: yerfıstığı ve badem tüketebilirler.

    ÇATLAMIŞ DUDAKLAR Dudak kremleriniz işe yaramıyor diye düşünürken, dudaklarınızın çatlamasındaki asıl neden çinko ve B3 yönünden yetersiz beslenmeniz olabilir. B3 ve çinko tavuk, karaciğer ve balık gibi hayvansal ürünlerde yüksek oranda bulunur. Vegan bir beslenme tercih edenlerse, çinko yönünden zengin: nohut ve kabak çekirdeği ve B3 yönünden zengin: yerfıstığı ve badem tüketebilirler.

  5. KIRIŞIKLIKLAR  Yaşlanma süreciyle beraber yüzdeki kırışıklıklar çoğalır. Fakat bazı durumlarda, yüzdeki kırışıklıkların ortaya çıkması daha çabuk olur.  Araştırmalar, C vitamini alımıyla kırışıklık oluşma olasılığı arasında bir bağ olduğunu ortaya koyuyor. C vitamini sadece antioksidan değil aynı zamanda cilt matriksini oluşturan yapısal bir protein olan kollajen oluşumunda rol oynayarak, adeta kırışıklıklara karşı savaş açarlar.

    KIRIŞIKLIKLAR Yaşlanma süreciyle beraber yüzdeki kırışıklıklar çoğalır. Fakat bazı durumlarda, yüzdeki kırışıklıkların ortaya çıkması daha çabuk olur. Araştırmalar, C vitamini alımıyla kırışıklık oluşma olasılığı arasında bir bağ olduğunu ortaya koyuyor. C vitamini sadece antioksidan değil aynı zamanda cilt matriksini oluşturan yapısal bir protein olan kollajen oluşumunda rol oynayarak, adeta kırışıklıklara karşı savaş açarlar.

  6. DUDAK ÇEVRESİNDE OLUŞAN YARALAR   Dudak çevresinde oluşan yaralarınız uzun bir süredir geçmiyorsa, B2 ve B12 yönünden demir ve vitamin eksikliğiniz olabilir. Koyu yeşil yapraklı sebzeler, fasulye, tavuk ve sığır eti gibi demir ve B vitamini bakımından zengin gıdalar sayesinde bu durumu kontrol altına alabilirsiniz. Ayrıca, bu besinleri lif bakımından zengin gıdalarla tüketmek, demir ve B vitamini emilimini arttırmak için önemli.

    DUDAK ÇEVRESİNDE OLUŞAN YARALAR Dudak çevresinde oluşan yaralarınız uzun bir süredir geçmiyorsa, B2 ve B12 yönünden demir ve vitamin eksikliğiniz olabilir. Koyu yeşil yapraklı sebzeler, fasulye, tavuk ve sığır eti gibi demir ve B vitamini bakımından zengin gıdalar sayesinde bu durumu kontrol altına alabilirsiniz. Ayrıca, bu besinleri lif bakımından zengin gıdalarla tüketmek, demir ve B vitamini emilimini arttırmak için önemli.

  7. İNCE KAŞLAR  Kaşlarınızın gittikçe seyrekleşmesi, hormon düzeylerinizin dengesiz olduğunu, yani tiroit bezinizin yeterli çalışmadığının bir göstergesi olabilir. Cilt kuruluğu, kilo artışı, kabızlık ve yorgunluk tiroid bezinin az çalışması durumunda sıklıkla karşılaşılan diğer sorunlardır. Bu sorunlardan bir kaçına sahipseniz, tiroidinizin çalıştığından emin olmak için test yaptırabilirsiniz.

    İNCE KAŞLAR Kaşlarınızın gittikçe seyrekleşmesi, hormon düzeylerinizin dengesiz olduğunu, yani tiroit bezinizin yeterli çalışmadığının bir göstergesi olabilir. Cilt kuruluğu, kilo artışı, kabızlık ve yorgunluk tiroid bezinin az çalışması durumunda sıklıkla karşılaşılan diğer sorunlardır. Bu sorunlardan bir kaçına sahipseniz, tiroidinizin çalıştığından emin olmak için test yaptırabilirsiniz.

  8. SOLGUN BİR CİLT  Solgun bir cilde sahip olmak demir eksikliğinden kaynaklı olabilir. Anemi olup olmadığınızı öğrenmek için kan testi yaptırabilir ve bu sırada da B12 ve B6 yönünden zengin gıdalar tüketebilirsiniz.

    SOLGUN BİR CİLT Solgun bir cilde sahip olmak demir eksikliğinden kaynaklı olabilir. Anemi olup olmadığınızı öğrenmek için kan testi yaptırabilir ve bu sırada da B12 ve B6 yönünden zengin gıdalar tüketebilirsiniz.