Tam Bir Şifa Kaynağı!

Kuşburnu bitkisi sağlığa olan faydalarıyla şaşırtıyor. Kuşburnu çayı özellikle cilt sağlığını koruyarak yaşlanmayı geciktiriyor. İşte kuşburnunun bilinmeyen faydaları...

  1. Kuşburnu, gülgiller familyasına ait ve yabani gül olarak da adlandırılan bir bitkinin meyveleridir. Bitkinin boyu 1-3 metre aralığında değişir, dalları ve gövdesinde ise tıpkı gülde olduğu gibi dikenler bulunur. Meyvelerini Eylül ve Ekim aylarında verir. Bu meyveler küçük boyutlu ve yuvarlaktır, kırmızı ve turuncu arası bir renge sahiptir.

    Kuşburnu, gülgiller familyasına ait ve yabani gül olarak da adlandırılan bir bitkinin meyveleridir. Bitkinin boyu 1-3 metre aralığında değişir, dalları ve gövdesinde ise tıpkı gülde olduğu gibi dikenler bulunur. Meyvelerini Eylül ve Ekim aylarında verir. Bu meyveler küçük boyutlu ve yuvarlaktır, kırmızı ve turuncu arası bir renge sahiptir.

  2. Ülkemizde yaygın olarak Karadeniz, Doğu Anadolu ve Marmara Bölgeleri?nde yetişir. Fakat daha seyrek de olsa İç Anadolu illerinde ve Ege Bölgesi?nde de kuşburnu bitkisi yetiştirilir. Kuşburnu bitkisinin faydaları şöyle;

    Ülkemizde yaygın olarak Karadeniz, Doğu Anadolu ve Marmara Bölgeleri?nde yetişir. Fakat daha seyrek de olsa İç Anadolu illerinde ve Ege Bölgesi?nde de kuşburnu bitkisi yetiştirilir. Kuşburnu bitkisinin faydaları şöyle;

  3. Mükemmel bir Antioksidandır  <br>  Polifenol bileşenler, C ve E vitaminleri ve karotenoidler gibi antioksidanları çok yüksek oranlarda içeren kuşburnu meyvesi, bilinen en güçlü antioksidan meyvelerden bir tanesidir. Bu özelliği sayesinde kuşburnu, serbest radikalleri etkisiz hale getirir ve oksidatif stresi azaltır. Dolayısıyla oksidatif stresin rol oynadığı kanser, kardiyovasküler hastalıklar ve diğer bazı kronik hastalıklara karşı doğal bir koruma sağlar.

    Mükemmel bir Antioksidandır
    Polifenol bileşenler, C ve E vitaminleri ve karotenoidler gibi antioksidanları çok yüksek oranlarda içeren kuşburnu meyvesi, bilinen en güçlü antioksidan meyvelerden bir tanesidir. Bu özelliği sayesinde kuşburnu, serbest radikalleri etkisiz hale getirir ve oksidatif stresi azaltır. Dolayısıyla oksidatif stresin rol oynadığı kanser, kardiyovasküler hastalıklar ve diğer bazı kronik hastalıklara karşı doğal bir koruma sağlar.

  4. Kalp ve Damar Hastalıklarından Korur<br>  Yine yüksek antioksidan içeriğine bağlı olarak kuşburnu meyvesi kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar. Bunun yanı sıra C vitamini içeriğinin yüksek olması nedeniyle damar yapısının korunmasına, bu sayede ateroskleroz (damar sertliği) gibi hastalıklara karşı koruma sağlamaya yardımcıdır. Kan basıncını düşürme, kötü kolesterol olarak bilinen LDL seviyelerini azaltma gibi etkileri olduğu bilinen kuşburnu, kalp hastalıklarından korunmak isteyen bireyler tarafından mutlaka tüketilmesi gereken besinler arasında yer alır.

    Kalp ve Damar Hastalıklarından Korur
    Yine yüksek antioksidan içeriğine bağlı olarak kuşburnu meyvesi kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar. Bunun yanı sıra C vitamini içeriğinin yüksek olması nedeniyle damar yapısının korunmasına, bu sayede ateroskleroz (damar sertliği) gibi hastalıklara karşı koruma sağlamaya yardımcıdır. Kan basıncını düşürme, kötü kolesterol olarak bilinen LDL seviyelerini azaltma gibi etkileri olduğu bilinen kuşburnu, kalp hastalıklarından korunmak isteyen bireyler tarafından mutlaka tüketilmesi gereken besinler arasında yer alır.

  5. Diyabet Hastalarında Kan Şekerini Dengelemeye Yardımcıdır<br>  Kuşburnunun insülin duyarlılığını artırması, kan şekeri regülasyonunu desteklemesi gibi etkileri vardır. Bu sayede insülin direnci görülen hastalarda Tip 2 diyabet hastalığının gelişimini önlemeye, mevcut diyabet hastalarında ise kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur.

    Diyabet Hastalarında Kan Şekerini Dengelemeye Yardımcıdır
    Kuşburnunun insülin duyarlılığını artırması, kan şekeri regülasyonunu desteklemesi gibi etkileri vardır. Bu sayede insülin direnci görülen hastalarda Tip 2 diyabet hastalığının gelişimini önlemeye, mevcut diyabet hastalarında ise kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur.

  6. Bağışıklık Sistemini Güçlendirir<br>  Kuşburnu; bağışıklık sisteminin güçlü tutulmasında kilit rol oynayan C vitamininin en yüksek oranda yer aldığı besinlerden bir tanesidir. Bununla birlikte A ve E vitaminleri ile polifenoller açısından da oldukça zengin olan kuşburnu vücudu enfeksiyonlardan koruyan lenfositlerin üretimini destekler. Enfeksiyöz ajanlara karşı bağışıklık yanıtını güçlendirir. Bu nedenle enfeksiyon hastalıklarına karşı önemli bir koruyucu olduğu söylenebilir.

    Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
    Kuşburnu; bağışıklık sisteminin güçlü tutulmasında kilit rol oynayan C vitamininin en yüksek oranda yer aldığı besinlerden bir tanesidir. Bununla birlikte A ve E vitaminleri ile polifenoller açısından da oldukça zengin olan kuşburnu vücudu enfeksiyonlardan koruyan lenfositlerin üretimini destekler. Enfeksiyöz ajanlara karşı bağışıklık yanıtını güçlendirir. Bu nedenle enfeksiyon hastalıklarına karşı önemli bir koruyucu olduğu söylenebilir.

  7. Cildi Yaşlanmaya Bağlı Etkilerden Korur<br>  Vücut proteinlerinin büyük bir kısmını oluşturan ve cildin yenilenmesinde, elastikiyetin oluşturulmasında, yaraların iyileştirilmesinde kilit rol oynayan protein kolajendir. Kuşburnu bitkisinde çok yüksek oranda bulunan C vitamini, kolajen üretimini uyarır. Bu sayede cildin güneşin zararlı UV ışınlarından korunması, daha sıkı ve genç bir görünüme kavuşması, kırışıklık ve ince çizgi oluşumunun geciktirilmesi gibi olumlu etkiler sağlar. Aynı zamanda kuşburnu bitkisinde bulunan ve bir karotenoid türü olan astaksantin, kolajenin parçalanmasını önleyerek yaşlanmaya bağlı cilt sorunlarının önüne geçilmesine yardımcı olur. Diğer karotenoidler ve özellikle A vitamini ve likopen açısından da zengin bir meyve olan kuşburnunun düzenli tüketimi cildi zararlı dış etkenlerden koruma konusunda oldukça etkilidir.

    Cildi Yaşlanmaya Bağlı Etkilerden Korur
    Vücut proteinlerinin büyük bir kısmını oluşturan ve cildin yenilenmesinde, elastikiyetin oluşturulmasında, yaraların iyileştirilmesinde kilit rol oynayan protein kolajendir. Kuşburnu bitkisinde çok yüksek oranda bulunan C vitamini, kolajen üretimini uyarır. Bu sayede cildin güneşin zararlı UV ışınlarından korunması, daha sıkı ve genç bir görünüme kavuşması, kırışıklık ve ince çizgi oluşumunun geciktirilmesi gibi olumlu etkiler sağlar. Aynı zamanda kuşburnu bitkisinde bulunan ve bir karotenoid türü olan astaksantin, kolajenin parçalanmasını önleyerek yaşlanmaya bağlı cilt sorunlarının önüne geçilmesine yardımcı olur. Diğer karotenoidler ve özellikle A vitamini ve likopen açısından da zengin bir meyve olan kuşburnunun düzenli tüketimi cildi zararlı dış etkenlerden koruma konusunda oldukça etkilidir.

  8. Ağrı ve İnflamasyonu Azaltır<br>  Kuşburnu; inflamasyonun ve eklem ağrılarının azaltılmasında önemli etkileri bilinen galaktolipidler ile polifenoller açısından oldukça zengindir. Bu sayede osteoartrit ve romatoid artrit hastalarında görülen eklem ağrılarının dindirilmesinde, otoimmün hastalıklar ve kronik enfeksiyonlarda inflamasyonun azaltılmasında etkili olabileceğini gösteren çalışmalar mevcuttur.

    Ağrı ve İnflamasyonu Azaltır
    Kuşburnu; inflamasyonun ve eklem ağrılarının azaltılmasında önemli etkileri bilinen galaktolipidler ile polifenoller açısından oldukça zengindir. Bu sayede osteoartrit ve romatoid artrit hastalarında görülen eklem ağrılarının dindirilmesinde, otoimmün hastalıklar ve kronik enfeksiyonlarda inflamasyonun azaltılmasında etkili olabileceğini gösteren çalışmalar mevcuttur.