İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

2013 Guinness Rekorlar Kitabının En İlginç, Şaşırtıcı Ve Tuhaf Rekorları

2013 Guinness rekorlar kitabının en ilginç, şaşırtıcı ve tuhaf rekorları

  1. Uzun yıllardır son derece ilgi gören ve her sene büyük bir merakla beklenen Guinness Rekorlar Kitabı’nın 2013 versiyonu çıktı!     Dünyanın her köşesinden hemen hemen her konuda rekorların toplandığı bu kitapta birbirinden ilginç ve birbirinden şaşırtıcı rekorları da hayretler içinde okunmaya devam ediyor. Bu ünlü kitabın bu seneki baskısında da sizleri oldukça şaşırtacak ve ağzınızı açık bırakacak  rekorları bulacağınızdan hiç kuşkunuz olmasın.     Dünyanın en çok satan telif hakları kitabının son baskısı ilk olarak 1955′te yayımlandı ve bugüne dek 100′den fazla ülkede 120 milyon üzerinde kopyası satıldı. Bilmediğiniz merak ettiğiniz tüm bu soruların yanıtları ve daha onlarca enteresan rekor ve rekortmen Guinness Rekorlar Kitabı 2013’te bulabilirsiniz.    Ayrıca Dünyanın en çok satan telifli kitabının son baskısı Guinness Rekorlar Kitabı 2013 yine bir yeniliğe imza atıyor.Tamamen yenilenen içeriği 100’ler rekor ve rekorment görseli ile Guinness Rekorlar Kitabı 2013 okurlarıyla buluşmayı bekliyor. Akıllı telefonlara ücretsiz olarak indirilen Zenginleştirilmiş Gerçeklik uygulaması ile rekortmen fotoğrafları 3 boyutlu videolara dönüşebiliyor..

    Uzun yıllardır son derece ilgi gören ve her sene büyük bir merakla beklenen Guinness Rekorlar Kitabı’nın 2013 versiyonu çıktı! Dünyanın her köşesinden hemen hemen her konuda rekorların toplandığı bu kitapta birbirinden ilginç ve birbirinden şaşırtıcı rekorları da hayretler içinde okunmaya devam ediyor. Bu ünlü kitabın bu seneki baskısında da sizleri oldukça şaşırtacak ve ağzınızı açık bırakacak rekorları bulacağınızdan hiç kuşkunuz olmasın. Dünyanın en çok satan telif hakları kitabının son baskısı ilk olarak 1955′te yayımlandı ve bugüne dek 100′den fazla ülkede 120 milyon üzerinde kopyası satıldı. Bilmediğiniz merak ettiğiniz tüm bu soruların yanıtları ve daha onlarca enteresan rekor ve rekortmen Guinness Rekorlar Kitabı 2013’te bulabilirsiniz. Ayrıca Dünyanın en çok satan telifli kitabının son baskısı Guinness Rekorlar Kitabı 2013 yine bir yeniliğe imza atıyor.Tamamen yenilenen içeriği 100’ler rekor ve rekorment görseli ile Guinness Rekorlar Kitabı 2013 okurlarıyla buluşmayı bekliyor. Akıllı telefonlara ücretsiz olarak indirilen Zenginleştirilmiş Gerçeklik uygulaması ile rekortmen fotoğrafları 3 boyutlu videolara dönüşebiliyor..

  2. Yaşayan en uzun insan;   Sultan Kösen. 10 Aralık 1982 Türkiye doğumlu Sultan Kösen 251 cm.

    Yaşayan en uzun insan; Sultan Kösen. 10 Aralık 1982 Türkiye doğumlu Sultan Kösen 251 cm.

  3. Dünyanın en alçak arabası yerden 45.2 cm yüksekliğiyle, Mirai dünyanın trafiğe çıkabilen en alçak arabası olarak kayıtlara geçti.

    Dünyanın en alçak arabası yerden 45.2 cm yüksekliğiyle, Mirai dünyanın trafiğe çıkabilen en alçak arabası olarak kayıtlara geçti.

  4. Rekortmen Jyogı Amge; en kısa kadın. Dünyanın en kısa kadını sadece 62,8 cm.

    Rekortmen Jyogı Amge; en kısa kadın. Dünyanın en kısa kadını sadece 62,8 cm.

  5. En kısa boğa;     29 aylık 76.2 cm boğa Archıe, diğer boğalardan 38 cm daha kısa boyuyla kuzey İrlanda’nın Antrim bölgesinde kayıtlara geçti.

    En kısa boğa; 29 aylık 76.2 cm boğa Archıe, diğer boğalardan 38 cm daha kısa boyuyla kuzey İrlanda’nın Antrim bölgesinde kayıtlara geçti.

  6. En ağır kadın sporcu   Rekortmen sharran alexander; en ağır kadın sporcu. Dünyanın en ağır kadın sporcusu 203.2 kg ağırlığında ve 6 ft boyunda. Sharran İngiliz Sumo Federasyonu tarafından fark edildi ve uluslar arası yarışmalarda şimdiye kadar 4 altın madalya kazandı.

    En ağır kadın sporcu Rekortmen sharran alexander; en ağır kadın sporcu. Dünyanın en ağır kadın sporcusu 203.2 kg ağırlığında ve 6 ft boyunda. Sharran İngiliz Sumo Federasyonu tarafından fark edildi ve uluslar arası yarışmalarda şimdiye kadar 4 altın madalya kazandı.

  7. Dünyanın yakalanan en uzun yılanı;   Kansas, Missuri, Amerika’daki Full Moon prodüksiyon’a ait olan, 7.67 m uzunluğundaki Medusa, yakalanmış en uzun yılan oldu.

    Dünyanın yakalanan en uzun yılanı; Kansas, Missuri, Amerika’daki Full Moon prodüksiyon’a ait olan, 7.67 m uzunluğundaki Medusa, yakalanmış en uzun yılan oldu.

  8. Spiral yol rekoru;     Hot Wheels Double Dare Snare kamyon oyununun devasa boyuttaki versiyonu, araba dünyası rekorlarında en büyük spiral olarak yerini aldı. Spiral 18.2 m yüksekliğinde.

    Spiral yol rekoru; Hot Wheels Double Dare Snare kamyon oyununun devasa boyuttaki versiyonu, araba dünyası rekorlarında en büyük spiral olarak yerini aldı. Spiral 18.2 m yüksekliğinde.

  9. Dünyanın en zinde adamı;   Dünyanın en zinde adamı Paddy Doyle. İngiliz ordusu paraşüt biriminin eski bir üyesi olan Birmingham’dan 46 yaşındaki Doyle, 23 adet birbirinden farklı geçerli olan rekoruyla en müthiş profesyonel çoklu disiplin atletlerinden birisidir.

    Dünyanın en zinde adamı; Dünyanın en zinde adamı Paddy Doyle. İngiliz ordusu paraşüt biriminin eski bir üyesi olan Birmingham’dan 46 yaşındaki Doyle, 23 adet birbirinden farklı geçerli olan rekoruyla en müthiş profesyonel çoklu disiplin atletlerinden birisidir.

  10. Dünyanın en ağır ikizleri;     Amerikalı Billy Leon (1946-79) ve Benny Loyd (1946 – 2001) Mccrary, Mcguire adıyla da bilinirler. Altı yaşlarına kadar normal ölçülerdeydiler. Kasım 1978’de Billy 337 kg ve benny 328 kg ağırlığındaydılar ve her birinin bel ölçüsü 2.13 m idi.

    Dünyanın en ağır ikizleri; Amerikalı Billy Leon (1946-79) ve Benny Loyd (1946 – 2001) Mccrary, Mcguire adıyla da bilinirler. Altı yaşlarına kadar normal ölçülerdeydiler. Kasım 1978’de Billy 337 kg ve benny 328 kg ağırlığındaydılar ve her birinin bel ölçüsü 2.13 m idi.

  11. İnsan ve şilteden oluşan domino rekoru;     İnsan ve şilteden oluşan domino rekoru yine Çin’de kırıldı; 1001 katılımcının yere düşmesi ile en geniş katılımlı insan dominosu rekoru Çin’de kırıldı.

    İnsan ve şilteden oluşan domino rekoru; İnsan ve şilteden oluşan domino rekoru yine Çin’de kırıldı; 1001 katılımcının yere düşmesi ile en geniş katılımlı insan dominosu rekoru Çin’de kırıldı.

  12. Dünyanın en uzun köpeği Zeus;     Zeus eski yunanda tanrıların babası olarak bilinirdi. Adaşı 3 yaşındaki Otsego, Michigan’dan, (Büyük Danimarkalı) cinsi köpek Zeus, köpeklerin babası olarak takdim edilebilir.

    Dünyanın en uzun köpeği Zeus; Zeus eski yunanda tanrıların babası olarak bilinirdi. Adaşı 3 yaşındaki Otsego, Michigan’dan, (Büyük Danimarkalı) cinsi köpek Zeus, köpeklerin babası olarak takdim edilebilir.

  13. Dünyanın en büyük baterisi,     Dünyanın en büyük baterisinin sahibi; 30 yılı aşkın zamandır profesyonel müzisyen ve aynı zamanda da bakan olan Dr. Mark Temperato, kendini bir ‘ritim ajanı’ olarak tanımlıyor. Dr Temperato 340 parçalık dünyanın en kapsamlı baterisinin sahibi.

    Dünyanın en büyük baterisi, Dünyanın en büyük baterisinin sahibi; 30 yılı aşkın zamandır profesyonel müzisyen ve aynı zamanda da bakan olan Dr. Mark Temperato, kendini bir ‘ritim ajanı’ olarak tanımlıyor. Dr Temperato 340 parçalık dünyanın en kapsamlı baterisinin sahibi.

  14. Dünyanın en geniş koleksiyonu;     Darlene Flynn, dünyanın en geniş ayakkabı ve ilgili malzemeleri koleksiyonunun sahibi. 12 yıldan uzun bir zamandır, Darlene Flynn 14,684 parçalık ayakkabı ve ilgili malzemeleri koleksiyonunu biriktiriyor.

    Dünyanın en geniş koleksiyonu; Darlene Flynn, dünyanın en geniş ayakkabı ve ilgili malzemeleri koleksiyonunun sahibi. 12 yıldan uzun bir zamandır, Darlene Flynn 14,684 parçalık ayakkabı ve ilgili malzemeleri koleksiyonunu biriktiriyor.

  15. ‘Gangnam Style’ Youtube tarihindeki en çok beğenilen video olarak Guinness dünya rekoruna sahip. Koreli pop yıldızı ‘PSY’ , videosu Gangnam Style ile büyük bir başarı yakaladı, şimdi de bu başarılara Guinness dünya rekorunu ekledi. 15 Temmuz’dan beri seyredilebilen video, 2.141.758 kez beğenilerek Youtube tarihinin en çok beğenilen videosu oldu.

    ‘Gangnam Style’ Youtube tarihindeki en çok beğenilen video olarak Guinness dünya rekoruna sahip. Koreli pop yıldızı ‘PSY’ , videosu Gangnam Style ile büyük bir başarı yakaladı, şimdi de bu başarılara Guinness dünya rekorunu ekledi. 15 Temmuz’dan beri seyredilebilen video, 2.141.758 kez beğenilerek Youtube tarihinin en çok beğenilen videosu oldu.

  16. En hızlı köpekbalığı;     Yüzme hızları saatte 56 km olarak kayıtlara geçen Shortfin mako en hızlı köpekbalığıdır. Karşılaştırma yapılırsa en hızlı insanoğlu saatte sadece 7,5 km hızla yüzmektedir. Shortfin mako ayrıca en yükseğe sıçrayan köpekbalığıdır. Sudan 6 metre yükseğe atlayabilir. Hatta balıkçıların botları üzerinden de atlayabilmektedir.

    En hızlı köpekbalığı; Yüzme hızları saatte 56 km olarak kayıtlara geçen Shortfin mako en hızlı köpekbalığıdır. Karşılaştırma yapılırsa en hızlı insanoğlu saatte sadece 7,5 km hızla yüzmektedir. Shortfin mako ayrıca en yükseğe sıçrayan köpekbalığıdır. Sudan 6 metre yükseğe atlayabilir. Hatta balıkçıların botları üzerinden de atlayabilmektedir.

  17. En büyük dişli köpekbalığı;     En büyük dişlere sahip olan cookiecutter sadece 0,4 metre uzunluğundadır. Ancak dikdörtgen tabanlı 19 üçgen dişi oran olarak çok büyüktür. Bu köpekbalığı dişlerini daha büyük bir balığın etini parçalamada ustalıkla kullanır.

    En büyük dişli köpekbalığı; En büyük dişlere sahip olan cookiecutter sadece 0,4 metre uzunluğundadır. Ancak dikdörtgen tabanlı 19 üçgen dişi oran olarak çok büyüktür. Bu köpekbalığı dişlerini daha büyük bir balığın etini parçalamada ustalıkla kullanır.

  18. En büyük yırtıcı balık;     Yetişkin büyük beyaz köpekbalıkları ortalama 4,3-4,6 metre uzunluğunda ve genellikle 520-770 kg gelmektedir. Büyük olanların 10 metreye kadar çıkabildikleri ile ilgili birçok iddia var; fakat bunların çok azı kabul görmüştür. Bazı beyaz köpekbalıklarının 6 metreden fazla uzun olduğunu gösteren pek çok kanıt vardır.

    En büyük yırtıcı balık; Yetişkin büyük beyaz köpekbalıkları ortalama 4,3-4,6 metre uzunluğunda ve genellikle 520-770 kg gelmektedir. Büyük olanların 10 metreye kadar çıkabildikleri ile ilgili birçok iddia var; fakat bunların çok azı kabul görmüştür. Bazı beyaz köpekbalıklarının 6 metreden fazla uzun olduğunu gösteren pek çok kanıt vardır.

  19. En büyük çekiç kafa;     Şu anda çekiç kafa olarak bilinen dokuz köpekbalığı türünün en büyüğü kral çekiç kafa. Maksimum uzunluğu 6,1 metreye kadar ulaşmaktadır. Kral çekiç kafa bazen boyutu yüzünden sığ yerlerde tehlikeye maruz kalmasına rağmen tropikal sularda yaşamaktadır.

    En büyük çekiç kafa; Şu anda çekiç kafa olarak bilinen dokuz köpekbalığı türünün en büyüğü kral çekiç kafa. Maksimum uzunluğu 6,1 metreye kadar ulaşmaktadır. Kral çekiç kafa bazen boyutu yüzünden sığ yerlerde tehlikeye maruz kalmasına rağmen tropikal sularda yaşamaktadır.

  20. En uzun yaşayan Armadillo;     Armadillonun anavatanı Kuzey Arjantin, güneybatı Brezilya, Paraguay ve Bolivya’dır. Bu türün ilk dişi örneği 1971 yılında Chicago Minoisin hayvanat bahçesinde sergilendi ve 36 yaşındayken 2005 yılında orada öldü.

    En uzun yaşayan Armadillo; Armadillonun anavatanı Kuzey Arjantin, güneybatı Brezilya, Paraguay ve Bolivya’dır. Bu türün ilk dişi örneği 1971 yılında Chicago Minoisin hayvanat bahçesinde sergilendi ve 36 yaşındayken 2005 yılında orada öldü.

  21. En uzun yaşayan Auk;     Auk, büyük kafalı, parlak gagalı, siyah kafalı bir tür kuştur ve Avrupa’da çok yaygındır. 38 yıl yaşayabilmektedir. Yavrulamak için karaya dönmektedir ve hayatının çoğunu denizde geçirmektedir.

    En uzun yaşayan Auk; Auk, büyük kafalı, parlak gagalı, siyah kafalı bir tür kuştur ve Avrupa’da çok yaygındır. 38 yıl yaşayabilmektedir. Yavrulamak için karaya dönmektedir ve hayatının çoğunu denizde geçirmektedir.

  22. En uzun yaşayan kertenkele;     1950 yılında, yetişkin erkek Grand Cayman mavi iguana, doğa bilimci Ira Thompson tarafından canlı olarak yakalandı. İra Thompson tahmini olarak onun 15 yaşında olduğunu söyledi. 1985 yılında iguana Thompson satın alınıp onu 1990 yılında Teksas AKİ Glady Porter hayvanat bahçesine bağışlayan bir hayvan tüccarı tarafından Amerika’ya ithal edildi.

    En uzun yaşayan kertenkele; 1950 yılında, yetişkin erkek Grand Cayman mavi iguana, doğa bilimci Ira Thompson tarafından canlı olarak yakalandı. İra Thompson tahmini olarak onun 15 yaşında olduğunu söyledi. 1985 yılında iguana Thompson satın alınıp onu 1990 yılında Teksas AKİ Glady Porter hayvanat bahçesine bağışlayan bir hayvan tüccarı tarafından Amerika’ya ithal edildi.

  23. En büyük jaguar;     Jaguar, aslan ve kaplandan sonra kedi ailesinin üçüncü en büyük türüdür ve bundan dolayıdır ki dünyadaki en büyük kedidir. Jaguarın en büyük alt türü Pantanal jaguarıdır ve kuzeydoğu Arjantin’in yanı sıra Brezilya ve Paraguay’ın Pantanal tropik sulak alanlarında yaşamaktadır. Bu alt türün yetişkini 135 kilogramdan fazla gelmektedir.

    En büyük jaguar; Jaguar, aslan ve kaplandan sonra kedi ailesinin üçüncü en büyük türüdür ve bundan dolayıdır ki dünyadaki en büyük kedidir. Jaguarın en büyük alt türü Pantanal jaguarıdır ve kuzeydoğu Arjantin’in yanı sıra Brezilya ve Paraguay’ın Pantanal tropik sulak alanlarında yaşamaktadır. Bu alt türün yetişkini 135 kilogramdan fazla gelmektedir.

  24. En küçük olan büyük kedi;     Dünyanın en küçük büyük kedi türü kar leoparıdır. Orta ve güney Asya dağ sıralarında yaşayan bu tür bulunduğunda kafa ve vücut uzunluğu 0,75 – 1,3 metre (kuyruk uzunluğu 0,8 – 1 metre), omuz yüksekliği 0,6 metre. Ekstra büyük erkek olanı 75 kilo olmasına rağmen genellikle 27 ile 55 kg gelmektedirler.

    En küçük olan büyük kedi; Dünyanın en küçük büyük kedi türü kar leoparıdır. Orta ve güney Asya dağ sıralarında yaşayan bu tür bulunduğunda kafa ve vücut uzunluğu 0,75 – 1,3 metre (kuyruk uzunluğu 0,8 – 1 metre), omuz yüksekliği 0,6 metre. Ekstra büyük erkek olanı 75 kilo olmasına rağmen genellikle 27 ile 55 kg gelmektedirler.

  25. Yeryüzündeki en hızlı memeli;     Çita, kısa mesafede en fazla saatte 100 km’lik hızını sürdürebilir. 8 yaşındaki Sarah 10 Eylül 2009 tarihinde Amerika’nın Cinnati hayvanat bahçesinde dizayn edilmiş yolda 100 metreyi 6,13 saniyede koştu. Sarah çizgiyi geçtiğinde o yolun yarısını bitirmiş olurdu.

    Yeryüzündeki en hızlı memeli; Çita, kısa mesafede en fazla saatte 100 km’lik hızını sürdürebilir. 8 yaşındaki Sarah 10 Eylül 2009 tarihinde Amerika’nın Cinnati hayvanat bahçesinde dizayn edilmiş yolda 100 metreyi 6,13 saniyede koştu. Sarah çizgiyi geçtiğinde o yolun yarısını bitirmiş olurdu.

  26. En kısa adam;     2012 yılının şubat ayında Guinness dünya rekorları şu anda dünyanın en kısa boylu adamı kabul edilen Junrey Balawing’den 5 cm daha kısa olan 72 yaşındaki adamı araştırmak için Katmandu’nun başkenti Nepal’e gittiler. Lainchaur bölgesinde Ciwec tıp merkezinde ölçümlerde Nepalli Reemkhoti olan Chandra Bahadur Dangi’nin daha kısa olduğu kanıtlandı. Bu ayrıca onu şimdiye kadar ölçülen en kısa adam yaptı.

    En kısa adam; 2012 yılının şubat ayında Guinness dünya rekorları şu anda dünyanın en kısa boylu adamı kabul edilen Junrey Balawing’den 5 cm daha kısa olan 72 yaşındaki adamı araştırmak için Katmandu’nun başkenti Nepal’e gittiler. Lainchaur bölgesinde Ciwec tıp merkezinde ölçümlerde Nepalli Reemkhoti olan Chandra Bahadur Dangi’nin daha kısa olduğu kanıtlandı. Bu ayrıca onu şimdiye kadar ölçülen en kısa adam yaptı.

  27. En kısa kadın;     16 Aralık 2011 tarihinde geçmişte en kısa boylu olarak yaşayan Jyoti Amge 18 yaşına ulaştı ve böylece en kısa boylu yaşayan kadın unvanını aldı. Ortopedi danışmanı, doktor Manoj, GWS’den Rob Molley huzurunda resmi ölçümleri yaptı. Jyoti’nin boyu 62,8 cm. Önceki rekor sahibinden 6,2 cm daha kısa.

    En kısa kadın; 16 Aralık 2011 tarihinde geçmişte en kısa boylu olarak yaşayan Jyoti Amge 18 yaşına ulaştı ve böylece en kısa boylu yaşayan kadın unvanını aldı. Ortopedi danışmanı, doktor Manoj, GWS’den Rob Molley huzurunda resmi ölçümleri yaptı. Jyoti’nin boyu 62,8 cm. Önceki rekor sahibinden 6,2 cm daha kısa.

  28. Junrey Balawing;     2011 yılının Haziran ayında Guinness hakemleri en kısa boylu adam olarak yaşayan Junrey Balawing teyit etmek için Filipinlerdeki evini ziyaret ettiler. 3 kez ölçülen Balawing 18. Yaş gününde boyu 59,9 cm’ye ulaştı ve Nepalli Khangendra Thapa Magar’dan unvanı aldığını iddia etti. Ancak bir yıldan daha az süre rekoru elinde tutabildi.

    Junrey Balawing; 2011 yılının Haziran ayında Guinness hakemleri en kısa boylu adam olarak yaşayan Junrey Balawing teyit etmek için Filipinlerdeki evini ziyaret ettiler. 3 kez ölçülen Balawing 18. Yaş gününde boyu 59,9 cm’ye ulaştı ve Nepalli Khangendra Thapa Magar’dan unvanı aldığını iddia etti. Ancak bir yıldan daha az süre rekoru elinde tutabildi.

  29. Dünyanın en derin havuzu;     Belçika Brüksel’deki Nemo33, Guinness dünya rekorları tarafından, 33 metrelik derinliğiyle dünyanın en derin yüzme havuzu olarak belirlendi.

    Dünyanın en derin havuzu; Belçika Brüksel’deki Nemo33, Guinness dünya rekorları tarafından, 33 metrelik derinliğiyle dünyanın en derin yüzme havuzu olarak belirlendi.

  30. En fazla objeyi havaya atıp tutma;     Rekortmen Alex Barron en fazla sayıda objeyi havada tutarak hokkabazlık yaptı: Rekortmen aynı anda 11 topu havada tutabiliyor ve 13 topu havaya atabiliyor.

    En fazla objeyi havaya atıp tutma; Rekortmen Alex Barron en fazla sayıda objeyi havada tutarak hokkabazlık yaptı: Rekortmen aynı anda 11 topu havada tutabiliyor ve 13 topu havaya atabiliyor.

  31. En büyük sosisli sandviç;     Dan Abbate; en büyük sosisli ticari sandviçin mucidi. Gorilla Tango Novelty et şirketinin kurucusu ve büyük sosisli sandviçin mucidi 31 yaşındaki Dan Abbate; en büyük sosisli ticari sandviç ile Guinness rekoruna sahip oldu.

    En büyük sosisli sandviç; Dan Abbate; en büyük sosisli ticari sandviçin mucidi. Gorilla Tango Novelty et şirketinin kurucusu ve büyük sosisli sandviçin mucidi 31 yaşındaki Dan Abbate; en büyük sosisli ticari sandviç ile Guinness rekoruna sahip oldu.

  32. Dünyanın en uzun atı;     11 yaşındaki 210,2 cm boyundaki Belçikalı ‘Büyük Jake’ dünyanın en uzun atı.

    Dünyanın en uzun atı; 11 yaşındaki 210,2 cm boyundaki Belçikalı ‘Büyük Jake’ dünyanın en uzun atı.

  33. En Yüksek Şelale;     Caroni nehrine karışan Carrao nehrinin bir kolu üzerindeki Venezüela’daki The Salto Angel, toplam 979 m düşüşe sahip en uzun şelaledir. 16 Kasım 1933’te seyir defterine kaydeden Amerikalı pilot James Timmie Angel’dan sonra şelale The Angel Falls olarak adlandırıldı.

    En Yüksek Şelale; Caroni nehrine karışan Carrao nehrinin bir kolu üzerindeki Venezüela’daki The Salto Angel, toplam 979 m düşüşe sahip en uzun şelaledir. 16 Kasım 1933’te seyir defterine kaydeden Amerikalı pilot James Timmie Angel’dan sonra şelale The Angel Falls olarak adlandırıldı.

  34. En Geniş İnca;     1911-1912 ve 1914-1915 tarihleri arasında giden ve her ikisi de tarihçi Hiram Bingham liderliğinde olan Yale Üniversitesi’ne bağlı iki keşif heyeti bu zamana kadar henüz keşfedilmemiş en geniş inca yerleşkesini ‘Machu Picchu’ adındaki kayıp inca şehirlerini ortaya çıkardı. Bu kazılar Amerika’daki en önemli iki arkeolojik buluş olarak kaydedildi. İncaları fetheden 16. Yüzyıl İspanyol fetihçilerinin bile Machu Picchu’yu bulmakta başarısız olduklarına inanılır. Machu Picchu: Andes dağlarında deniz seviyesinden 2340 metre yukarıya lokalize olmuştur. Machu Picchu yaklaşık 100 yılda oluşturulmuştur.

    En Geniş İnca; 1911-1912 ve 1914-1915 tarihleri arasında giden ve her ikisi de tarihçi Hiram Bingham liderliğinde olan Yale Üniversitesi’ne bağlı iki keşif heyeti bu zamana kadar henüz keşfedilmemiş en geniş inca yerleşkesini ‘Machu Picchu’ adındaki kayıp inca şehirlerini ortaya çıkardı. Bu kazılar Amerika’daki en önemli iki arkeolojik buluş olarak kaydedildi. İncaları fetheden 16. Yüzyıl İspanyol fetihçilerinin bile Machu Picchu’yu bulmakta başarısız olduklarına inanılır. Machu Picchu: Andes dağlarında deniz seviyesinden 2340 metre yukarıya lokalize olmuştur. Machu Picchu yaklaşık 100 yılda oluşturulmuştur.

  35. Nazca Lines;     Nazca (Peru)’nın çöl bölgesi üzerinde yer alan bitkiler, hayvanlar, böcekler ve çeşitli geometrik şekillerin büyük kabartılmış figürleridir. Bu çizimler 500 km karelik bir bölgeyi ve ortalama 180 metre uzunluğu kapsamaktadır.

    Nazca Lines; Nazca (Peru)’nın çöl bölgesi üzerinde yer alan bitkiler, hayvanlar, böcekler ve çeşitli geometrik şekillerin büyük kabartılmış figürleridir. Bu çizimler 500 km karelik bir bölgeyi ve ortalama 180 metre uzunluğu kapsamaktadır.

  36. Titicaca;     İnsanlar tarafından kamışlardan yapılmış en geniş yaşam alanlarıdır. İlerleyen süreçte kamışlar küflendiğinden dolayı orada yaşayan Uros halkı sık sık yaşadıkları alanları yeniden inşa etmek zorundadırlar.

    Titicaca; İnsanlar tarafından kamışlardan yapılmış en geniş yaşam alanlarıdır. İlerleyen süreçte kamışlar küflendiğinden dolayı orada yaşayan Uros halkı sık sık yaşadıkları alanları yeniden inşa etmek zorundadırlar.

  37. En uzun Moai;     Moai, Easter adasındaki (Rapa Nui) kayalardan oyulmuş taştan yapılmış insan figürleridir. Sayıları 1250 ile 1500 arasındadır. Bu heykellerin 887’si çok önemli zamanlarda keşfedildi. Paro ismindeki en uzun moai 9.8 metre uzunluğunda ve yaklaşık 82 ton ağırlığında olup Ahu Te Pito Kura’da bulunmaktadır.

    En uzun Moai; Moai, Easter adasındaki (Rapa Nui) kayalardan oyulmuş taştan yapılmış insan figürleridir. Sayıları 1250 ile 1500 arasındadır. Bu heykellerin 887’si çok önemli zamanlarda keşfedildi. Paro ismindeki en uzun moai 9.8 metre uzunluğunda ve yaklaşık 82 ton ağırlığında olup Ahu Te Pito Kura’da bulunmaktadır.

  38. En geniş bataklık;     Büyük bir bölümü güneybatı Brezilya’da bulunan bataklığın küçük bir bölümü Bolivya ve Paraguay içerisinde yer almaktadır. İngiltere’nin toplam yüzey alanından daha geniş alana sahip olan Pantanal 150.000 km kare alanı kaplamaktadır.

    En geniş bataklık; Büyük bir bölümü güneybatı Brezilya’da bulunan bataklığın küçük bir bölümü Bolivya ve Paraguay içerisinde yer almaktadır. İngiltere’nin toplam yüzey alanından daha geniş alana sahip olan Pantanal 150.000 km kare alanı kaplamaktadır.

  39. En uzun su kayağı;     Dünyanın en uzun su kayağı Brezilya’nın Rio de Janerio şehrindeki Barra do Pirai bölgesindeki Agvas Quentes Country Club’da 2002’de yapılmıştır. 49.9 metre baş döndüren bir uzunluğa sahip olup özgürlük heykelinden daha uzundur. Alçalma açısı 60 derecedir. Eğer denemek için yeteri kadar cesaretin varsa kendini aşağıya doğru 96 kilometre hıza yaklaşan bir inişte bulacaksın.

    En uzun su kayağı; Dünyanın en uzun su kayağı Brezilya’nın Rio de Janerio şehrindeki Barra do Pirai bölgesindeki Agvas Quentes Country Club’da 2002’de yapılmıştır. 49.9 metre baş döndüren bir uzunluğa sahip olup özgürlük heykelinden daha uzundur. Alçalma açısı 60 derecedir. Eğer denemek için yeteri kadar cesaretin varsa kendini aşağıya doğru 96 kilometre hıza yaklaşan bir inişte bulacaksın.

  40. En geniş nehir akıntısı;     Amazon’dan ortalama 200.000 metreküp su Atlantik Okyanusu’na boşalır. Oluşan sellerde bu miktar 340.000 metreküp’ten daha fazlaya yükselir. Nehrin en düşük derinliği 17 metre ve sahip olduğu en yüksek derinlik 124 metredir.

    En geniş nehir akıntısı; Amazon’dan ortalama 200.000 metreküp su Atlantik Okyanusu’na boşalır. Oluşan sellerde bu miktar 340.000 metreküp’ten daha fazlaya yükselir. Nehrin en düşük derinliği 17 metre ve sahip olduğu en yüksek derinlik 124 metredir.

  41. Amazon;     6400 km uzunluğundadır. Dünyanın en uzun nehri olan Nil ise 6.695 km uzunluğa sahiptir.

    Amazon; 6400 km uzunluğundadır. Dünyanın en uzun nehri olan Nil ise 6.695 km uzunluğa sahiptir.

  42. Dünyanın en geniş beton barajı;     Çin’deki Yanotre nehri üzerindeki The Three Gorges barajı 14 Aralık 1994’te yapılmaya ve 2005’te kullanılmaya başlandı. Baraj 1486 milyon metreküp hamca sahip 2.335 metre uzunluğunda ve deniz seviyesinden 185 metre yüksekliktedir. Baraj hala geliştirilmektedir. Bu dünyanın en pahalı projesi olarak tarihe geçmiştir. Resmi olmayan yaklaşık değeri 75 milyar doların üzerindedir.

    Dünyanın en geniş beton barajı; Çin’deki Yanotre nehri üzerindeki The Three Gorges barajı 14 Aralık 1994’te yapılmaya ve 2005’te kullanılmaya başlandı. Baraj 1486 milyon metreküp hamca sahip 2.335 metre uzunluğunda ve deniz seviyesinden 185 metre yüksekliktedir. Baraj hala geliştirilmektedir. Bu dünyanın en pahalı projesi olarak tarihe geçmiştir. Resmi olmayan yaklaşık değeri 75 milyar doların üzerindedir.

  43. Dünyanın en yüksek kabloyla sabitlenmiş köprüsü;     Köprü sütunlarından çıkan kablolarla desteklenmektedir. Meksika’da bulunan bu Balvarte Bicentemral köprüsünün en yüksek noktası Bluarte nehrinin ortalama su seviyesinin 402.57 metre yukarısındadır. Köprü 12 beton kolonla desteklenmektedir. En uzun kolunun yeraltındaki temelinden yol düzeyine kadar olan yüksekliği 153 metredir.

    Dünyanın en yüksek kabloyla sabitlenmiş köprüsü; Köprü sütunlarından çıkan kablolarla desteklenmektedir. Meksika’da bulunan bu Balvarte Bicentemral köprüsünün en yüksek noktası Bluarte nehrinin ortalama su seviyesinin 402.57 metre yukarısındadır. Köprü 12 beton kolonla desteklenmektedir. En uzun kolunun yeraltındaki temelinden yol düzeyine kadar olan yüksekliği 153 metredir.

  44. Sosyal medya;     Justin Bieber Ray kay tarafından yönetilen videosu ‘Baby’ sadece top müzik videosu değil aynı zamanda online en çok yayınlanan videosu oldu. 18 Mayıs 2012’de paylaşım sitelerinde 738.166.041 kez izlendi. Yine 18 Mayıs 2012’de 2.563.872 kişi tarafından en beğenilmeyen video olarak seçildi. Bunun öncesinde en beğenilmeyen video Rebecca Black tarafından söylenen 2011 single parçası ‘Friday’di. Fakat kopyalama sebebiyle Youtube’dan geçici olarak yayını kaldırıldı.

    Sosyal medya; Justin Bieber Ray kay tarafından yönetilen videosu ‘Baby’ sadece top müzik videosu değil aynı zamanda online en çok yayınlanan videosu oldu. 18 Mayıs 2012’de paylaşım sitelerinde 738.166.041 kez izlendi. Yine 18 Mayıs 2012’de 2.563.872 kişi tarafından en beğenilmeyen video olarak seçildi. Bunun öncesinde en beğenilmeyen video Rebecca Black tarafından söylenen 2011 single parçası ‘Friday’di. Fakat kopyalama sebebiyle Youtube’dan geçici olarak yayını kaldırıldı.

  45. Sosyal Medya;     Nisan 2009’da oyuncu Achton Kutcher 1 milyonun üzerinde Twitter takipçisi olan insan oldu. 18 Mayıs 2012 tarihinde ise 10.668.643 takipçi sayısına ulaştı. Onun hemen arkasından ilk sırayı da Lady Gaga almaktadır.

    Sosyal Medya; Nisan 2009’da oyuncu Achton Kutcher 1 milyonun üzerinde Twitter takipçisi olan insan oldu. 18 Mayıs 2012 tarihinde ise 10.668.643 takipçi sayısına ulaştı. Onun hemen arkasından ilk sırayı da Lady Gaga almaktadır.

  46. Sosyal Medya;     Oyuncu Charlie Sheen (USA) 1 ve 2 Mart 2011’de 25 saat 17 dakikada 1 milyon takipçi sayısına ulaşmıştır. O zaman Sheen büyük haber oldu ve Two and a Half Man dizisindeki kontratı feshedildi.

    Sosyal Medya; Oyuncu Charlie Sheen (USA) 1 ve 2 Mart 2011’de 25 saat 17 dakikada 1 milyon takipçi sayısına ulaşmıştır. O zaman Sheen büyük haber oldu ve Two and a Half Man dizisindeki kontratı feshedildi.

  47. Dünyanın en geniş online sosyal ağı;     Mart 2012’de Facebook 901 milyonun üzerindeki aylık aktif kullanıcıları ve 125 milyondan daha fazla arkadaş paylaşımlarıyla en geniş online sosyal ağ olarak seçildi. 300 milyonun üzerinde de fotoğraf paylaşıldı. Facebook’un en büyük ortağı Mark Zuckerberg dünyanın en genç milyoneri oldu.

    Dünyanın en geniş online sosyal ağı; Mart 2012’de Facebook 901 milyonun üzerindeki aylık aktif kullanıcıları ve 125 milyondan daha fazla arkadaş paylaşımlarıyla en geniş online sosyal ağ olarak seçildi. 300 milyonun üzerinde de fotoğraf paylaşıldı. Facebook’un en büyük ortağı Mark Zuckerberg dünyanın en genç milyoneri oldu.

  48. Erik Kassels Flickr’dan 950.000 resim indirdi. Sergi 2011’de Amsterdam’da sergilendi. İçerisinde boğulabileceğin bir resim denizi yaratmak için resimlerin 350.000 tanesini bastırdı ve bir zemin üzerine onları yığdı. Kessels insanlara özel olan fotoğrafların nasıl genelleştiğini göstermek için yaptığını söyledi.

    Erik Kassels Flickr’dan 950.000 resim indirdi. Sergi 2011’de Amsterdam’da sergilendi. İçerisinde boğulabileceğin bir resim denizi yaratmak için resimlerin 350.000 tanesini bastırdı ve bir zemin üzerine onları yığdı. Kessels insanlara özel olan fotoğrafların nasıl genelleştiğini göstermek için yaptığını söyledi.

  49. Dünyanın en yüksek asma köprüsü;     Çin’de Badong Country Hubei’deki Si Du nehri köprüsü 472 metre uzunluğunda vadi üzerine kurulmuştur.

    Dünyanın en yüksek asma köprüsü; Çin’de Badong Country Hubei’deki Si Du nehri köprüsü 472 metre uzunluğunda vadi üzerine kurulmuştur.

  50. Dünyanın en büyük yer altı sondaj makinesi;     The Mixshield yer altı sondaj makinesi Almanya’da Herrenkmecht tarafından yapıldı. Ölçüleri 15.43 metre yarıçapında ve 2300 ton ağırlığındadır. Çin’deki Yongtze nehrinin altından Shanghai’den Changxing adasına kadar uzanan iki tünelin açılmasında 2 mixshields kullanıldı. Tünellerin yapımı 2006’dan 2008’e kadar sürdü. 7,47 km uzunluğunda ve 65 metre derinliğe sahiptir.

    Dünyanın en büyük yer altı sondaj makinesi; The Mixshield yer altı sondaj makinesi Almanya’da Herrenkmecht tarafından yapıldı. Ölçüleri 15.43 metre yarıçapında ve 2300 ton ağırlığındadır. Çin’deki Yongtze nehrinin altından Shanghai’den Changxing adasına kadar uzanan iki tünelin açılmasında 2 mixshields kullanıldı. Tünellerin yapımı 2006’dan 2008’e kadar sürdü. 7,47 km uzunluğunda ve 65 metre derinliğe sahiptir.

  51. Dünyanın en büyük hamburgeri;     352.44 kg ağırlığındaki dünyanın en büyük hamburgeri Juicys Yemek ve Ovations yemek şirketi tarafından Oregon’da 2 temmuz 2011’de yapıldı. Hamburger bir yıldan uzun bir süredir menüde ve 5,000 dolara satıldı.

    Dünyanın en büyük hamburgeri; 352.44 kg ağırlığındaki dünyanın en büyük hamburgeri Juicys Yemek ve Ovations yemek şirketi tarafından Oregon’da 2 temmuz 2011’de yapıldı. Hamburger bir yıldan uzun bir süredir menüde ve 5,000 dolara satıldı.

  52. En uzun mohikan saçı;     Rekortmen Kazuhıro Watanabe, dünyadaki en uzun mohikan stili saça sahip. Moda tasarımcısının 113.5 cmlik mohikan saçı ekim 2011’de Tokyo’da tescillendi.

    En uzun mohikan saçı; Rekortmen Kazuhıro Watanabe, dünyadaki en uzun mohikan stili saça sahip. Moda tasarımcısının 113.5 cmlik mohikan saçı ekim 2011’de Tokyo’da tescillendi.

  53. Rekortmen Wouter Van Den Bosch; Sürülebilir en ağır bisiklet.: bosch sürülebilen en ağır bisikleti yaptı. Onun ‘Canavar bisikleti’ 750 kg ağırlığında ve bisikletini memleketi Arnhem Hollanda’da sıklıkla sürüyor.

    Rekortmen Wouter Van Den Bosch; Sürülebilir en ağır bisiklet.: bosch sürülebilen en ağır bisikleti yaptı. Onun ‘Canavar bisikleti’ 750 kg ağırlığında ve bisikletini memleketi Arnhem Hollanda’da sıklıkla sürüyor.