Örnek Bir Devlet Sitesi: Türkiye Büyük Millet Meclisi Web Sitesi

Haber Giriş : 25 Mayıs 2003 22:55, Son Güncelleme : 02 Haziran 2018 14:37
Örnek Bir Devlet Sitesi: Türkiye Büyük Millet Meclisi Web Sitesi

Örnek Bir Devlet Sitesi: Türkiye Büyük Millet Meclisi Web Sitesi

Günümüzde artık internet sitesi olmayan devlet kurumu neredeyse kalmadı. Her kamu kurumunun bir internet sitesi var. Ama, bir kamu kurumunun internet sitesi var dendiğinde de hemen aldanmamak gerekiyor. Çünkü bir çok kamu kurumunun internet sitesi; üçüncü sınıf bir amatör sitesinden öteye geçemeyen içeriğe ve tasarıma sahiptir. Bazı internet siteleri ise sadece bağlı olduğu bakana ait bilgiler vermekten öte bir işlev görmemektedir. Bir çok kamu kurumumuz, yaptığı işleri devlet sırrı olarak gördüğünden(!), bu kamu kurumlarının internet sitelerinde yararlı bir bilgiye ulaşmak mümkün değildir. Bu bağlamda, örnek bir devlet sitesi olarak TBMM'nin internet sitesinin öneminin vurgulanması yararlı olacaktır. TBMM'nin internet sitesinde, Başkanlığa gelen Kanun tasarı ve teklifleri, komisyon raporları, kabul edilen Kanunların 'html' metinleri, yazılı ve sözlü soru önergeleri, bu önergelere verilen cevaplar, tutanaklar, görüşme zabıtları, TBMM'nin çalışma düzenine ilişkin bilgiler ve en önemlisi Başkanlığa intikal eden işlere ait günlük özet bilgiler gibi bir çok bilgiye tek tıkla ulaşılabilmektedir. Kısacası, devlet sitesi adı altında ilkokul düzeyindeki çocuklarımızın bile daha iyisini yapabilecekleri sitelerin yayında bulunduğu günümüzde, TBMM'ye ulaşan tüm verilere bilgisayar klavyesinden ulaşmamızı sağlayan bu sitenin tasarımcılarını ve içerik yöneticiklerini tebrik ediyoruz.

TBMM'nin sitesinde göze çarpan en önemli husus Başkanlığa gelen tasarı ve tekliflerin pdf formatındaki metinlerinin sitede yer almasıdır. Ayrıca tasarı ve tekliflere ilişkin gerek daimi komisyon raporlarına gerekse de Genel Kurul raporlarına siteden ulaşmak mümkün olabiliyor. Yine kabul edilen Kanun metinlerine html formatında ulaşılabilmektedir. Bazı Kanun metinlerinin Resmi Gazete'ye bile 'gif' formatında aktarıldığı düşünüldüğünde bu sistemin önemi biraz daha artmaktadır.

TBMM'nin sitesinde ayrıca yazılı ve sözlü soru önergelerine ilişkin bilgiler de yer almaktadır. Önergelere cevap verilip verilmediği, önerge sahipleri, önergenin tarihi gibi bilgilere bu şekilde erişim sağlanabilmektedir.

Bu sitenin en güzel yönlerinden birisi ise Başkanlığa gelen evraklara ilişkin günlük özet bilgilerin sunuluyor olmasıdır. Bunun yanında, gelen evraklar bir kaç gün içerisinde 'pdf' formatında siteye aktarılmaktadır.

Her şeyin devlet sırrı kapsamında olduğunu düşünen yöneticiler tarafından idare edilen, yapılan işlerin kamuoyuna açıklanması durumunda devletin güvenliğinin tehliye gireceğini düşünen bürokratlar yığınının devleti sardığı ve çepeçevre sardığı ülkemizde, çok güzel bir örneklik gösteren ve "Bir devlet sitesi, işte böyle olmalı" dedirten Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığını, bu sitenin tasarımcılarını ve içerik yöneticilerini kutluyoruz.

Türkiye Büyük Millet Meclisinin sitesine hiç uğramadıysanız gerçekten çok şey kaybetmişsinizdir. Siteye hemen erişmek için tıklayın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber