Memurlara Bir Derece Verilsin!

Onbir hizmet kolunda yetki alan sendikalar ve bunların bağlı olduğu Türkiye Kamu-Sen, KESK ve Memur-Sen ile Kamu İşverenleri arasındaki görüşmeler 15 Eylül tarihinden bu yana devam etmektedir. Bilindiği üzere, yerel seçimler öncesinde hükümet tarafından tüm medyaya sızdırılan haberlerde, memurlara bir derece verilmesi yönünde çalışmaların yapıldığı belirtilmiş, ancak daha sonra sitemizde açıklandığı üzere bu çalışmaların rafa kaldırıldığı belirtilmişti. Umuyoruzki sendika temsilcileri toplu görüşme masasında bu konuya ilişkin bir kazanım elde edeceklerdir.

Haber Giriş : 28 Eylül 2004 21:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36'ncı maddesinde hangi dereceye kaç gösterge uygulanacağı belirtilmiştir. Buna göre dereceler arasındaki fark 15 ile 165 arasında değişmektedir. 15 derece üzerinden hesaplama yapıldığında dereceler arasında ortalama olarak 90 civarında gösterge farklılığı bulunmaktadır. Bu rakamın aylık katsayı olan 38.610 ile çarpılması sonucunda ortaya şu durum çıkacaktır: Bir derece düzenlemesinin yasalaşması halinde her memura brüt 34 milyon lira civarında artış sağlanacaktır.

Memurlar açısından oldukça önemli olan bu düzenleme sendika ve konfederasyonların hükümete sundukları ortak teklifte yer almamaktadır. Bu teklife ilişkin tartışmalar toplu görüşmelerde ele alınacaktır.


MEMURA "DERECE" TEKLİFİ

DYP Iğdır Milletvekili Dursun Akdemir ile Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan, 1991 yılından sonra kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapanların da derece uygulamasından yararlanması amacıyla kanun teklifi hazırladı.

TBMM Başkanlığı'na verilen kanun teklifi, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'na bir ek geçici madde eklenmesini öngörüyor. Teklife göre, devlet memurları, kazanılmış hak aylıkları bir defaya mahsus olmak üzere öğrenim durumlarına bakılmaksızın ve kadro aranmaksızın bir üst derecenin aynı kademesine getirilecek ve alt derecede bulunulan kademede geçirilen süre üst derecedeki kademede geçmiş sayılacak.

Teklifin gerekçesinde, 1991 yılından önce kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan personele bir derece uygulaması yapılırken, bu tarihten sonra devlet memuriyetine giren kamu görevlilerinin bu uygulamadan yararlanmadığına işaret edilerek, bunun Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğu ifade edildi.

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber