Mülakatsız Memur Alım Dönemi Kapanıyor

Merkezi memur yerleştirmesi ÖSYM tarafından yürütülmekte olup, bu yerleştirme işlemlerinde kadrolar ilan edilmekte ve alınan tercihlere bilgisayar ortamında puan üstünlüğüne göre yerleştirmeler yapılmaktadır. ÖSYM'nin yaptığı yerleştirme işlemi sonrasında ise sözlü sınav uygulanmamaktadır. Ancak, bu işlemlerin uygulama alanı günden güne daralmaktadır. Cuma günü yayımladığımız Emirdağ Belediyesi ilanı, torpilli personel alımında yeni bir aşamadır. Devamı için tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 24 Şubat 2008 20:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MAHALLİ MEMUR ALIMLARI KPSS KAPSAMINDA OLMALI

KPSS yönetmeliği "Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Yönetmeliğine" göre yürütülmektedir. Bu yönetmelik Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulmuştur.

Yönetmeliğin 2. maddesi B Grubu kadrolar için kapsamı şu şekilde belirlemiştir:

"B Grubu Kadrolar; Kadroları 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki listelerde yer alan, genel ve katma bütçeli kurumlarla bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, kanunlar ile kurulan fonlar ve kefalet sandıkları, il özel idareleri ve belediyeler, il özel idareleri ve belediyelerin kurdukları birlikler ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarında yukarıda (a) bendinde belirtilmiş olan meslekler dışında, ilk defa kamu hizmeti ve görevlerine atama yapılacak kadro ve görevlere,"

Hüküm çok açık bir şekilde il özel idareleri ve belediyeleri kapsama almıştır. Buna göre mahalli idarelerin personel alımlarının ÖSYM tarafından yapılması gerekmektedir.

İTFAİYECİ VE ZABITA MEMURU ALIMLARI MEVZUATA AYKIRIDIR

Ancak itfaiye personel yönetmeliği ve zabıta personel yönetmeliğinde yapılan iki düzenleme ile zabıta memuru ve itfaiyeci alımı, ÖSYM yerleştirmeleri dışına çıkarılmıştır. Oysaki bu iki yönetmelik de bir Bakanlık tarafından çıkarılmıştır. KPSS Yönetmeliği ise Bakanlar Kurulu Kararı ile çıkarılmış olup, daha alt bir hukuk normu ile yapılan bu düzenleme mevzuata açıkça aykırıdır.

5393 GÖRE İLK KEZ İLAN YAPILDI

Diğer taraftan Cuma günü yayımlamış olduğumuz bir ilan bir ilk teşkil etmektedir. Afyonkarahisar ili Emirdağ Belediyesinin ilanına göre, 5393 Sayılı Belediye Kanununun Geçici 1. maddesine göre, teknik personel ve memur alımı yapılacağı belirtişmiştir. 5393 sayılı Kanunun geçici birinci maddesi şu şekildedir:

"Geçici Madde 1- Bu Kanunun yayımı tarihinde personel giderlerine ilişkin olarak 49 uncu maddede belirtilen oranları aşmış olan belediyelerde bu oranların altına inilinceye kadar, boş kadro ve pozisyon bulunması ve bütçe imkânlarının yeterli olması kaydıyla 1.1.2005 tarihinde mevcut memur ve sözleşmeli personel sayısının yüzde onunu geçmemek üzere İçişleri Bakanlığınca zorunlu hâllere münhasır olacak şekilde verilecek izin dışında ilâve personel istihdam edilemez. Geçici iş pozisyonları için önceki yıldan fazla olacak şekilde vize yapılamaz."

EMİRDAĞ'IN İLANI

Emirdağ belediyesinin ilanında bu kanun hükmü gerekçe gösterilerek inşaat mühendisi, tekniker ve memur alınacağı belirtilmektedir. Bu ilan, bugüne kadar yayımlanan ilanlardan farklılık taşımaktadır. Zira ilk kez mühendis, tekniker ve memur kadrolarına yapılacak atamalar KPSS dışına çıkarılmıştır.

Söz konusu ilanda da başvuranlara sözlü sınav uygulanacağı belirtilmektedir. İçişleri Bakanlığının onayı ile gerçekleşen bu uygulama objektif kıstaslarla memur alım yöntemlerinin gittikçe azalacağını göstermektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber