Memurlara Enflasyon Farkları da Verilmelidir

Haber Giriş : 27 Mayıs 2003 22:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Memurlara Enflasyon Farkları da Verilmelidir

Toplu görüşmeler 15-30 Ağustos 2002 tarihlerinde yapıldı. Yapılan görüşmeler sonucunda memurlara 100 milyon liralık brüt zam verilmesi karara bağlandı. Ancak, görüşmelerin hiçbir noktasında bu zamların enflasyon farklarına mahsuben verileceği konuşulmadı. Bu nedenle memurlara 2002 yılındaki enflasyon farkları ödenmesi amacıyla tüm sivil örgütlerin çaba göstermesi gerekmektedir. Ayrıntı için tıklayın.

2002 yılı Bütçe Kanununun 41'inci maddesinin (a) bendinde yer alan; ?2001 yılı Aralık ayına göre 01/01/2002 tarihinden sonraki Devlet memuru net aylığındaki en düşük kümülatif artış oranının, 2002 yılında Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından açıklanan aylık 1994=100 Temel Yıllı Kentsel Yerler Tüketici Fiyatları Genel İndeksindeki 2001 yılı Aralık ayına göre kümülatif artış oranının altında kalması halinde, söz konusu tüketici fiyatlarındaki artış oranının iki puan üzerinde bir toplam maaş artışını sağlayacak şekilde ve enflasyon rakamının ilan edildiği ayın 15'inden geçerli olmak üzere uygulanmakta olan katsayılar ile sözleşme taban ve tavan ücretleri veya bu ücretlere uygulanacak ilave artış oranı yeniden tespit edilir. Uygulamaya ilişkin esas ve usuller Maliye Bakanlığınca belirlenir.
2002 yılının ikinci yarısında yukarıda belirtilen uygulamayı gerektiğinde aynı şekilde sürdürmeye Bakanlar Kurulu yetkilidir.? hükmü gereğince Bakanlar Kurulunca 2002 yılının ikinci yarısında 5/7/2002 tarihli ve 2002/4382 sayılı Kararname çıkarılmış ve buna göre 1.7.2002 tarihinden geçerli olmak aylık, taban aylık ve yan ödeme katsayıları yeniden belirlenmişti.

Ayrıca, Bakanlar Kurulu bu kararnamenin 3'üncü maddesinde; ?4726 sayılı 2002 Mali Yılı Bütçe Kanununun 41'inci maddesinin (a) bendi hükmü gereği, yılın ikinci yarısının diğer aylarında ilave maaş artışını gerektirecek bir durum olması halinde uygulanacak kat sayılar ile sözleşme ücret artışları Maliye Bakanlığınca belirlenir.? hükmüne yer vermişti.

Ancak, Bakanlar Kurulu 3.10.2002 tarihli ve 2002/4808 sayılı Kararında 2002 Mali Yılı Bütçe Kanununun 41'inci maddesinde yer alan ?2002 yılının ikinci yarısında yukarıda belirtilen uygulamayı gerektiğinde aynı şekilde sürdürmeye Bakanlar Kurulu yetkilidir.? hükmünü gerekçe göstererek yetkisini, yılın ikinci yarısının diğer aylarında Tüketici Fiyatları Genel İndeksindeki artışlara bağlı olarak ilave maaş artışı sağlayacak başka bir düzenleme yapılmaması şeklinde kullanılmasını kararlaştırmıştır.

Halbuki Bakanlar Kurulu 5/7/2002 tarihli ve 2002/4382 sayılı Kararında yılın ikinci yarısı için nasıl bir yol izleyeceğini belirtmişti. Şimdi hem kamuoyuna Bütçe Kanununun 41'inci maddesinin (a) bendini yılın ilk yarısında olduğu gibi uygulamayı taahhüt edeceksiniz daha sonrada başka bir kararnameyle bu taahhüdünüzü hiç yapmamış gibi iptal edeceksiniz. Bu durumun güvenilir Devlet ciddiyeti ile bağdaşmadığını düşünüyoruz.

Diğer taraftan, hükümetin 2002 yılı enflasyon hedefi %35'tir. Oysaki içinde bulunduğumuz ay itibariyle bu oran şimdiden %37 olmuştur. Memurlara 2002 yılı Bütçe Kanunun 41. Maddesinde yer alan enflasyon farklarının ödenmesi amacıyla tüm sivil toplum örgütlerinin kampanya yürütmesi gerekmektedir. Bu husus konfederasyonlar tarafından toplu görüşmelerde gündeme getirilmediği için gözden kaçmıştır.

Toplu görüşmelerde konfederasyonlarımızın ve sendikalarımızın acemilik yaptığı Hürriyet gazetesi başta olmak üzere tüm medyada gündeme getirilmiştir. Ancak bunun sonuçlarının memurlara yüklenmesi adil değildir. Zaten, 2002 yılı Bütçe Kanunu gereğince ödenecek olan enflasyon farkları ve yine 2002 yılında çıkarılması planlanan ancak toplu görüşmeler nedeniyle çıkarılmayan Görev tazminatının ikinci bölümü düşünüldüğünde memurların toplu görüşmelerde kazançlı çıkmadıkları görülecektir.

Bir diğer önemli husus ise 5 yıl ve daha fazla hizmeti olanlara verilecek olan Görev Tazminatının 100 milyon liralık brüt zam nedeniyle gündemden kaldırılmasıdır.

Konfederasyonlarımızın görüşmeler sırasında memurlara seyyanen bir zam verilmesi yönündeki taleplerinin uygun olmadığı ortaya çıkmıştır. Bizler memurlar.net olarak, enflasyon farkları ve görev tazminatına ek olarak bazı düzenlemelerin olmazsa olmaz olarak toplu görüşmelerde şart koşulması halinde daha güzel sonuçların alınabileceğini düşünmekteyiz.

Bu nedenlerden dolayı, 100 milyon liralık zamla ilgili olarak Bakanlar Kurulu salonunda Başbakanımız sayın Bülent Ecevit'le aynı fotoğraf karesinde görünmek için büyük çaba harcayan ve bu zammı yeterli olarak kabullendiği görülen konfederasyonlarımızın, kendilerinin de bu durumdan memnun olmadıkları toplantı çıkışında yapılan açıklamalarla anlaşılmaktadır.

Memurlar.net olarak 2003 yılında yapılacak olan toplu görüşmelere katılacak olan yetkili sendika ve konfederasyonların daha tutarlı ve memurların yararını önceleyen bir tavır takınmaları için 2002 yılının iyi bir örneklik gösterdiğini düşünmekteyiz.

Son bir söz olarak, iki büyük konfederasyonunun en azından toplu görüşmeler sırasında aralarındaki rekabeti bitirmelerinin çok önemli olduğunu belirtmek istiyoruz. Aksi halde konfederasyonlarımız taleplerini; nasıl daha öne çıkarız, nasıl daha iyi reklamımız olur gibi popülüst yaklaşımlar belirler hale gelmektedir. Bu görüşmelerde de bu olmuştur. Her iki konfederasyonumuzda Başbakanla aynı fotoğraf karesinde görünmek veya basın önünde açıklama yapan grup olarak görünmek amacıyla çok çaba göstermişlerdir. Ancak bize göre sonuç hiç de iç açıcı değildir.

Bu iki konfederasyonumuzun en azından şimdi 2002 yılı Bütçe Kanununda yer alan enflasyon farklarının memurlara ödenmesi için çaba göstermeleri kendileri açısından tutarlı bir davranış olacaktır. Çünkü yapılan görüşmelerde 100 milyon liralık zammın enflasyon farklarının yerine olacağı karara bağlanmamıştır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber