Mutemetlik Ücreti Kesilmesi Yanlış Bir Uygulamadır!

Geçen yıl sitemize gelen sorular çerçevesinde, görevi gereği memurlara aylık ve ücretlerini veren mutemetlerin, bu görevi karşılığında ayrıca bir mutemetlik ücreti alıp alamayacağı konusunu sitemizde ele almış ve yapılan bu işlemin hukuksuz olduğunu belirtmiştik. Ancak, MEB'e bağlı okul ve kurumlarda bir kısım mutemetlerin hala mutemetlik ücreti almaya devam etmesi üzerine Milli Eğitim Bakanlığınca bugün bir genelge yayımlanmıştır.

Haber Giriş : 29 Eylül 2004 20:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
Personel Genel Müdürlüğü

SAYI : B.08.0.PGM.0.23.04.03 / 73896 27 EYLÜL 2004
KONU : Mutemetlik Ücreti


................VALİLİĞİNE
(Milli Eğitim Müdürlüğüne)

Bakanlığımıza bağlı her derece ve türdeki okul ve kurumlarda görevli personelin aylık ve diğer parasal haklarının, hak sahiplerine gerek bankalar yoluyla gerekse nakdî olarak ödenmesi işlemleri, görevli mutemetler vasıtasıyla yapıldığı bilinmektedir.

Ancak Bakanlığımıza gelen yazılı ve sözlü şikayetlerde; öğretmenlere ödenen parasal haklarından mutemediye ücretinin kesildiği bildirilmektedir.

657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 146 ncı maddesinin 2 nci fıkrasında ?Memurlara kanun, tüzük ve yönetmeliklerin ve amirlerin tayin ettiği görevler karşılığında bu Kanunla sağlanan haklar dışında ücret ödenemez, hiçbir yarar sağlanamaz...? hükmüne yer verilmiştir.

Bu itibarla, okul ve kurumlarımızda mutemet olarak görevlendirilen memur veya müdür yardımcılarının; tahakkuk ve ücret ödemelerinde, Maliye Bakanlığının bu konudaki görüşleri de dikkate alınarak, öğretmen veya diğer personelden söz konusu ödemeler karşılığında para almaları (mutemediye ücreti) mümkün değildir.

Bilgilerinizi ve gereğini önemle rica ederim.

DAĞITIM :
Gereği :
81 İl Valiliği

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber