4924'lüler İçin Önemli Bir Karar

Maliye Bakanlığının 2005 tarihli görüşüne göre, 4924'e tabi olarak çalışan sözleşmeli personel bir üst öğrenim bitirince, sözleşme ücreti üst öğrenimine göre yeniden belirlenmektedir. Bu uygulama sadece bitirilen öğrenimin pozisyon unvanıyla ilgili olması halinde mümkün olabilmektedir. Bu nedenle ebe, hemşire veya sağlık memuru olarak çalışanlar Sağlık İdaresi, Veteriner, Laborant gibi bölümleri bitirse dahi ücretleri yükselmemektedir. Ancak, Sağlık-Sen tarafından açılan iki davada personel lehine karar çıkmıştır. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 27 Şubat 2008 12:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

657 SAYILI KANUNDAKİ UYGULAMA

657 sayılı Kanundaki uygulama şu şekildedir:

Yan ödeme kararnamesinde "Kurumların teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarına ait kadrolarında bulunanlardan, bulundukları hizmet sınıflarına atanılabilecek mesleki bir üst öğrenimi bitirenlere, cetvellerde ayrıca belirtilen istisnai durumlar hariç olmak üzere, kariyerleri (mesleki üst öğrenimleri) esas alınarak zam ve tazminat ödenir. Kadroları teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarında bulunanlardan, bulundukları hizmet sınıflarından bir kadroya atanılamayacak herhangi bir üst öğrenimi bitirenlere ise bitirdikleri üst öğrenimden dolayı zam ve tazminat ödenmez." hükmü yer almaktadır.

Bu hükme göre bir sağlık personelinin bitirdiği üst öğrenim eğer;

1- Sağlık hizmetleri sınıfında bir göreve atanmayı gerektiyorsa,
2- Mesleki bir üst öğrenimse,
memurun zam ve tazminatı bitirilen üst öğrenim üzerinden veilmektedir. Bitirilen bir bölümün mesleki bir üst öğrenim olup olmadığına YÖK karar vermektedir.

4924' TEKİ UYGULAMA

4924'e tabi olarak çalışanlar hakkındaki uygulamanın dayanağını ise Maliye Bakanlığının bir görüşü oluşturmaktadır. Bu görüş şu şekildedir:

"Yukarıda yer alan düzenlemeler çerçevesinde yapılan değerlendirme sonucunda, hemşire, ebe ve sağlık memuru unvanlı pozisyonlarda sözleşmeli olarak çalışmakta iken iki veya dört yıllık yüksekokul veya fakülte bitiren personelin; tamamladığı eğitiminin 4924 sayılı Kanun eki (I) sayılı cetvelde belirtildiği şekilde görevlendirildiği pozisyon unvanıyla ilgili olması ve halen bulunduğu sözleşmeli personel pozisyon unvanına ve hizmet süresine göre belirlenmiş bulunan tavan oranının aşılmaması kaydıyla, sözleşme ücretinin yeni eğitim düzeyine göre yeniden belirlenmesinin mümkün olabileceği düşünülmektedir."

Dikkat edildiği üzere 4924'e tabi sözleşmeli personel için getirilen düzenleme memurlara göre daha sınırlayıcıdır. Bitirilen bir bölüm görev yapılan pozisyonla ilgili olmadığı sürece ücret değişmemektedir.

Ancak Sağlık Sen tarafından açılan iki davada personel lehine karar alınmıştır. Her iki kararda da mahkeme hakimi, memurlar da olduğu gibi "bitirilen bir bölümün mesleki bir üst öğrenim olup olmadığına bakılması" gerektiğini belirtmiştir.

Kastamonu İdare Mahkemesinin kararı için tıklayınız.

Eskişehir İdare Mahkemesinin kararı için tıklayınız.

BU KARARLAR NE ANLAM İFADE ETMEKTEDİR?

Bu kararlar bireysel kararlardır ve sadece dava açanı ilgilendirmektedir. Genel bir düzenleme yapılmadığı sürece benzer bir durumda olan diğer 4924'e tabi çalışanların bu karardan faydalanması mümkün değildir. Bu durumda olanların da önce idarelerine başvurarak ücretlerinin arttırılmasını istemeleri, alacakları olumsuz cevap üzerine de dava açamları gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber