4/B'de Torpile Son

Daha önce yapılan değişiklik ile kamu kurumlarına 3 yöntemle 4/B'li personel alam imkanı getirilmişti. Bu yöntemlerden birisinde açılan kadro sayısının beş katı kadar adaya uygulanacak sözlü sınav da bulunmaktaydı. Türkiye Kamu Sen tarafından açılan davada, kayırmacılığa imkan veren bu hüküm iptal edilmiştir. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 27 Şubat 2008 17:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

4/B'Lİ PERSONEL ALIMININ DAYANAĞI

4/B'li personel alımının dayanağı "7/15754 sayılı Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar" başlıklı bir Bakanlar Kurulu Kararıdır. AK Parti hükümeti döneminde bu statüde çalıştırılan personel sayısı çok fazla artmıştır. Şuan 100 bine yakın 4/B'li personel alımı yapmaktadır.

Diğer taraftan, 5 yıl önce, 4/B'li personel alımında hiçbir kıstas bulunmamaktaydı. Ancak, 2007 tarihinde yapılan düzenleme ile personel alımına belirli kıstaslar getirilmiştir. Buna göre 4/B'li personel almak isteyen bir kamu kurumunun şu 3 yöntemden birisine başvurması gerekmeketdir.

"a) Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı tarafından Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) (B) grubu puan sıralaması esas alınmak suretiyle doğrudan yapılacak merkezi yerleştirme,
b) Yazılı ve/veya sözlü sınav yapılmaksızın, KPSS (B) grubu puan sıralaması esas alınmak suretiyle ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından yapılacak yerleştirme,

c) KPSS (B) grubu puan sırasına konulmak kaydıyla alım yapılacak her bir unvan için boş bulunan sözleşmeli personel pozisyonunun beş katına kadar aday arasından ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından yapılacak yazılı ve/veya sözlü sınav başarısı sırasına göre yapılacak yerleştirme,
yöntemlerinden herhangi biri ile sözleşmeli personel istihdam edebilirler."

Bu yöntemlerden (c) bendinde belirtileni, sözlü sınava imkan vermekteydi. Sadece bu nedenden dolayı bir çok üniversite 4/B'li personel alımı yayımlamaya başlamıştır. Ancak Türkiye Kamu Sen tarafından Danıştay nezdinde açılan davada, (c) bendinin iptaline karar verilmiştir.

Bu karar gereğince artık iki yöntem bulunmaktadır.Kamu kurumu 4/B'li personel almak istiyorsa;

1- Boş pozisyonlarını merkezi yerleştirme yapılmak üzere ÖSYM'ye bildirmeli,
2- Ya da, yazılı ve sözlü sınav yapmaksızın kendisi KPSS'ye girenler arasından başvuru alarak, puan sırasına göre yerleştirme yapabilecektir.

T.C.
DANIŞTAY ONİKİNCİ DAİRE
Esas No : 2007/4100

Davacı ve Yürütmenin Durdurulmasını İsteyen: Türkiye Kamu Çalışanları
Sendikaları Konfederasyonu, Dr. Mediha Eldem Sok. No:85
Kocatepe/ANKARA Vekili: Av. İlhan Kara, aynı yerde
Davalı_________________: T.C. Başbakanlık / ANKARA
Davanın Özeti__________: 28.6.2007 günlü, 26566 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan, Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Esasların ek 2. maddesinin (b) ve (c) fıkralarının iptali, öncelikle yürütmenin durdurulması isteminden ibarettir.

Danıştay Tetkik Hakimi : Metin Çağlar
Düşüncesi_____________:Yürütmenin durdurulması isteminin reddi gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı________ı Nazmiye Kılıç
Düşüncesi_____________: Yürütmenin durdurulmasına karar verilebilmesi için, 2577
sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 27 nci maddesinde öngörülen., koşulların gerçekleşmediği anlaşıldığından, istemin reddi gerekeceği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Onikinci Dairesince, davalı idarenin birinci savunmasının geldiği görülerek işin gereği düşünüldü:

Dava; 28.6.2007 günlü, 26566 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan. Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Esasların ek 2. maddesinin (b) ve (c) fıkralarının iptali, öncelikle yürütmenin durdurulmasına karar verilmesi istemiyle açılmıştır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 4.maddesinde; Kamu hizmetlerinin; memurlar, sözleşmeli personel, geçici personel ve işçiler eliyle gördiirüleceği, (B) fıkrasında sözleşmeli personelin ;" Kalkınma planı, yıllık program ve iş programlarında yer alan önemli projelerin hazırlanması, gerçekleştirilmesi, işletilmesi ve işlerliği için şart olan, zaruri ve istisnai hallere münhasır olmak üzere özel bir meslek bilgisine ve ihtisasına ihtiyaç gösteren geçici işlerde, kurumun teklifi üzerine Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının görüşleri alınarak Bakanlar Kurulunca geçici olarak sözleşme ile çalıştırılmasına karar verilen ve işçi sayılmayan kamu hizmeti görevlileri" olduğu ve. "Ancak, yabancı uyrukluların; tarihi belge ve eski harflerle yazılmış arşiv kayıtlarını değerlendirenlerin mütercimlerin; tercümanların; Millî Eğitim Bakanlığında norm kadro sonucu ortaya çıkan öğretmen ihtiyacının kadrolu öğretmen istihdamıyla kapatılamaması hallerinde öğretmenlerin; dava adedinin azlığı nedeni ile kadrolu avukat istihdamının gerekli olmadığı yerlerde avukatlarını, kadrolu istihdamın mümkün olamadığı hallerde, Bakanlar Kurulunca tespit edilecek esas ve şartlarla tabip veya uzman tabiplerin; Adli Tıp Müessesesi uzmanlarının; Devlet Konservatuvarları sanatçı öğretim üyelerinin; İstanbul Belediyesi Konservatuvarı sanatçılarının; Milli Savunma Bakanlığı ile Jandarma Genel Komutanlığı ve dış kuruluşlarda belirli bazı hizmetlerde çalıştırılacak personelin de zorunlu hallerde sözleşme ile istihdamları ...."nın mümkün olduğu hüküm altına alınmıştır.

6.6.1978 tarihli ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan "Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslara 28.6.2007 günlü, 26566 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2007/12251 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile "Sınav Şartı" başlıklı bir ek madde eklenmiş olup, bu madde ile; Kamu kurum ve kuruluşları, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4. maddesinin (B) fıkrasına göre;
a) öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı tarafından Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) (B) gurubu puan sıralaması esas alınmak suretiyle doğrudan yapılacak merkezi yerleştirme,
b) Yazılı ve/veya sözlü sınav yapılmaksızın, KPSS (B) gurubu puan sıralaması esas alınmak suretiyle ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından yapılacak yerleştirme,
c) KPSS (B) gurubu puan sırasına konulmak kaydıyla alım yapılacak her bir unvan için boş bulunan sözleşmeli personel pozisyonunun beş katına kadar aday arasından ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından yapılacak yazılı ve/veya sözlü sınav başarısı sırasına göre yapılacak yerleştirme yöntemlerinden herhangi biri ile sözleşmeli personel istihdam edebilirler hükümlerine yer verilmiş bulunmaktadır.

Olayda; 657 sayılı Kanunun 4/B maddesi kapsamında istihdam edilecek personelin işe ne şekilde alınacağına ilişkin bir düzenlemenin bulunmadığı, dava konusu düzenleme ile bu eksikliğin ortadan kaldırılması amacıyla çeşitli yöntemlerin getirildiği, davacı tarafından hükmü yukarıda aktarılan ek 2. maddenin (b) ve (c) fıkralarının iptali istemiyle bakılmakta olan davanın açıldığı anlaşılmış olup, 657 sayılı Yasada sözleşmeli personelin, kamu hizmeti görevlileri olarak kabul edildiği, iptali istenilen düzenlemenin (a) ve (b) fıkraları ile sözleşmeli personelin hangi yöntemler kullanılarak hizmete alınacağına ilişkin objektif ve yansız kriterlerin getirildiği ve bu düzenlemelerin yeterli olduğu anlaşılmıştır.

Bu düzenlemeler karşısında, (c) fıkrası ile yöntemdeki objektif ilke ve ölçütler terk edilerek iş ve unvan ayrımı yapılmadan tam bir serbestlik içerisinde sözleşmeli personel istihdamında idareye yetki veren bu lıkranın esaslarda yer almasında hukuka uyarlık görülmemiştir.

Açıklanan nedenlerle, Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Esasların ek 2. maddesinin (c) fıkrasına ilişkin olarak, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 4001 sayılı Kanunla değişik 27. maddesinde öngörülen ve yürütmenin durdurulmasına karar verilmesi için gerekli olan koşulların gerçekleşmiş olduğu anlaşıldığından anılan fıkranın yürütülmesinin durdurulmasınc\(b) fıkrası yönünden ise istemin reddine, 14.12.2007 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

Başkan Üye Üye Üye Üye
Yücel Zeynep Efser Muzaffer Erkan
IRMAK KAVLAK KOÇAKOĞLU DİLEK CANTEKİN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber