Sayın bakanı uyarıyoruz, kılavuz iptal olur

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 27 Mayıs 2003 22:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sayın Bakanı Uyarıyoruz

5.000 kadroya Talim ve Terbiye Kurulunun kararı değiştirilmeksizin, Fen-Edebiyat mezunlarından atama yapılması halinde bu atamalar iptal olur. Bu Danıştay kararları ile kesindir. Eğer Fen Edebiyatlılar düşünülerek bir şey yapılmak isteniyorsa önce bu karardaki öncelik sorunu kaldırılmalıdır.

Bir çok üyemiz haklı olarak bizleri eleştirmektedir. Ancak memurlar.net olarak biz varolan hukuka saygı gösterilmesi gerektiğine inanmaktayız.

Varolan kuralların değiştirilmesini talep etmek ayrıdır. Hukuka aykırı bir şeyi gündeme getirmek ayrıdır.

Sayın Bakan gelip geçicidir. Sonuçta yapacağı Bakanlık süresi 3 aydır. Ama 3 ay sonra yoktur. Bu durumda eğer Fen-Edebiyat mezunları için bir şey yapılmak isteniyorsa yapılması gerekli olan şey Talim ve Terbiye Kurulu Kararının değişmesidir.

Milli Eğitim Bakanlığındaki görüştüğümüz tüm bürokratlar bu tür bir atamanın bahis konusu kararın değiştirilmeden yapılmasının imkansız olduğunu belirmektedirler. Bunu 3 gün önce Saygı Öztürk de Star gazetesindeki köşesinde dile getirdi.

Bakanın açıklamalarının seçim yatırımı olduğunu hala iddia etmekteyiz. Sayın Bakan ilk atamalarda Fen-Edebiyat mezunları için "Devletin sözünün yerde kalmayacağını" belirtti. Ama sonuçta atamalar sırasında hiç bir şey yapmadı. Atanan Fen-Edebiyat mezunları ise zaten açık bulunan İngilizce, Matematik ve Bilgisayar öğretmenliği gibi alanlara atandılar. Yani sayın Bakan hiç bir şey yapmadı.

Ve sayın Bakan bugün 5.000 kadroya Fen-Edebiyat mezunlarını atayacağını belirtmektedir. Fen-Edebiyat mezunları 1999 yılından bu yana sıkıntı çekmektedir. Dolaysıyla atamalarda bu fakülte mezunlarına yapılan haksızlığın giderilmesi elbetteki hepimizi sevindirecektir. Ama bunun, bir kez daha altını çizerek belirtiyoruz, hukuka uygun olması gerekmektedir. Aksi halde 4 ay sonra bu atamalar hakkında Yürütmeyi durdurma kararı verilmesi halinde mağdur olanlar yine Fen-Edebiyatlılar olacaktır. O sırada Sayın Bakan ben herşeyi yapmıştım diyerek övünecektir.

Bir şey yapılmak isteniyorsa Talim ve Terbiye Kurulu Kararı bir an önce değiştirilmelidir. Ancak sayın Bakan nedense Talim ve Terbiye Kurulunu toplamak istememektedir. Sonuç ne olur bilemeyiz, ama eğer bir şey yapılmak isteniyorsa bu hukuka uygun olmalıdır.

Biz memurlar.net olarak haberimizi yaparken bir çok Fen-Edebiyat mezununun tepkisini çekeceğimizi biliyorduk. Nitekim mailimiz kilitlenmiş durumda.

Ancak, Türk kamu yönetiminde yapılan işlerin hukuka uygun olarak yapılması gerektiğine inandık ve bu inancımızı sonuna kadar sürdüreceğiz.
Saygılarımızla
Memurlar.Net Yönetimi

--------------------------------------------------------------------------------

Milli Eğitim Bakanlığının Konuya İlişkin Resmi Açıklaması
Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Necdet Tekin, öğretmen atamaları için sağlanan ek 5 bin kadroya fen edebiyat fakültesi mezunlarının, ilk atama sonucunda göreve başlamayanlardan kalan boş kadrolara da eğitim fakültesi mezunlarının atanacağını bildirdi.

Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Necdet Tekin, ekonomiden sorumlu Devlet Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı'nın 5 bin öğretmen kadrosu verilmesini kararlaştırdığını bildirdi. Bu kadrolara yapılacak atamalar için çalışmalara başlandığını bildiren Tekin, "Başından beri hep söyledim. Devletin sözü yerde kalmamalıdır. Sınıf öğretmenliğinde hala açığımız var. 1998 yılında ilköğretim sınıf öğretmenliği sertifika programları açılmaya başlamış ve bu programlar üç yıl devam etmiş. Ancak son iki yılda fen edebiyat fakültesi mezunlarından hiç atama olmamış. İlk atamada da yalnızca branşlarda atama yapabildik, sınıf öğretmenliğine ise atama yapamadık. Devletimizin 'sınıf öğretmenliği sertifikası alırsanız, sizi sınıf öğretmenliğine atarız' sözüne güvenerek, ailelerine mali yük de getirerek, bu sertifikayı almışlar. Devletimizin sözünü yerde bırakmamak amacıyla 5 bin kadroya fen edebiyat fakültesi mezunlarını atayacağız. Atama kılavuzu önümüzdeki günlerde açıklanacaktır" diye konuştu.

Her yıl yapılan atamalardan sonra adayların yaklaşık yüzde 10'unun göreve başlamadığına dikkat çeken Tekin, "Bu gün ilk atamalarda görev yeri belirlenen arkadaşlarımızın göreve başlamaları için son gün. Arkadaşlarımız, telefon zinciri kurarak, göreve başlamayanların sayısını belirleyecek. Göreve başlamayanlardan ne kadar boş kadro kalır bilemem. Bu oran önceki yıllarda yüzde 10 düzeyinde gerçekleşmiş. Kalan bu boş kadrolara da eğitim fakültesi mezunlarından atama yapacağız" dedi.

İkinci atamaların da bilgisayar ortamında, puan üstünlüğüne göre, şeffaf bir şekilde gerçekleştirileceğini bildiren Tekin, "İlk atamaları bilgisayar ortamında, puan üstünlüğü ve öncelik sıralamasına göre, adil, şeffaf, basın ve kamuoyunun gözü önünde gerçekleştirdik. Daha sonra itiraz masaları kurduk ve itirazları değerlendirdik. Ancak ciddi ve haklı bir itiraz gelmedi. Bazı adaylar kendi hatası nedeniyle kodlama hatası nedeniyle atanamamış. Bunlar için bizim yapacağımız bir şey yok. İkinci atamalar da yine bilgisayar ortamında, puan üstünlüğüne göre, basının ve kamuoyunun gözü önünde, şeffaf, açık ve adil bir şekilde gerçekleştirilecektir. İtiraz olursa yine bunları inceleyeceğiz" şeklinde konuştu.

Tekin, başvuru koşulları ile kontenjanlara ilişkin çalışmaların tamamlanmasının ardından, önümüzdeki günlerde gerekli açıklamaların yapılacağını bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber