Milli Eğitim Bakanı Sayın Necdet Tekin hukuka uymayacak mı?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 27 Mayıs 2003 22:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Milli Eğitim Bakanı Sayın Necdet Tekin Hukuka Uymayacak mı?

2000 yılında Milli Eğitim Bakanlığında oturtulmaya çalışılan yeni sistem alt-üst olmaya başlıyor. Sayın Bakan'ın, ?Devletin sözünü yerde bırakmayacağız? söylemi ile başlayan tartışma, Eğitim Fakülteleri ile diğer fakülte mezunlarını karşı karşıya getirdi. Peki 8.000 kişilik kadroya Fen-Edebiyat mezunlarının atanmak istenmesi hukuka uygun mudur? Ayrıntı için tıklayın.

Milli Eğitim Bakanlığında, 2000 yılından itibaren Toplam Kalite Yönetimi uygulamasına geçilmiştir. Bu kapsamda bir çok birimde ve dairede bu sistemin altyapısını oluşturan standartlar hayata geçirildi. Yine bu kapsamda öğretmen atamalarına 01.06.2000 tarihli Talim ve Terbiye Kurulu ile önemli bir standart getirilmiş ve hayata geçirilmiştir. Öyle ki Toplam Kalite Yönetimi uygulamasının bir göstergesi olarak son iki atamada taban puanlar açıklanmış ve atamalarda torpil olmadığı herkese gösterilmiştir. Bu Türkiye açısından bir büyük bir kazanımdır.

2000 yılında Talim Terbiye Kurulunun almış olduğu karar çerçevesinde atamalarda öncelik uygulaması getirilmiştir. 01/06/2000 tarih ve 340 sayılı Talim ve Terbiye Kurulu kararına göre öğretmen atamalarında dikkate alınacak öncelik sırası aşağıdaki şekildedir: (Madde 7)
?a) Eğitim fakültesi mezunları.
b) Öğretmen yetiştiren yükseköğretim programı dışında olmakla birlikte ek çizelgede yer verilen ve karşılarında (*) işareti bulunan yükseköğretim programlarından mezun olup Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programını bitirenler ile Bakanlık ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) is birliği sonucunda düzenlenen sertifika programını (Okul Öncesi Öğretmenliği, Sınıf Öğretmenliği, İngilizce Öğretmenliği ve Rehber Öğretmenliği Sertifika Programları vb.) bitirenler. (Bu sertifikalardan sadece İngilizce öğretmenliği sertifika programları ve tezsiz yüksek lisans programları devam etmektedir.)
c)Öğretmen yetiştiren yükseköğretim programı dışında kalan yükseköğretim programlarından mezun olmakla birlikte atanacağı alana ait derslerden yeteri kadar kredi aldığını belgelendiren Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programını bitirenler. (Bu programa ilişkin uygulama 1998-1999 yılında son bulmuştur.)?

Ancak yeni Bakanımız göreve geldiği ilk gün Fen-Edebiyat mezunları için, Devletin bir söz vermiş olduğunu ve bu sözün yerde kalmayacağını belirtmiştir. Oysa ki, sitemizde de açıklandığı üzere Talim ve Terbiye Kurulu kararındaki öncelik unsurunun kaldırılmadığı sürece bu tür bir şeyin mümkün olmadığı belirtilmiştir. Sonuçlar açıklandığında İngilizce, Bilgisayar, Matematik ve Türk Dili ve Edebiyat öğretmenliklerine 2.109 Fen-Edebiyat mezunun atandığı görüldü. Fakat, site olarak yaptığımız açıklamada bu atamalarda sayın Bakanın herhangi bir rolünün olmadığını zaten açık bulunan alanlara, adayların puanları itibariyle atandığını belirttik.

Sayın Bakanımızın yapmış olduğu açıklamalar bizlere hep siyasi gelmiştir. Çünkü sitemizde de açıkladığımız üzere gerek öğretmen atamalarının ÖSYM yerine MEB tarafından yapılması gerekse atamalarda öncelik sorunun Talim ve Terbiye Kurulu kararında değişiklik yapılmaksızın gerçekleştirilmek istenmesi hukukun dikkate alınmaması demektir.

Öğretmen atamalarının ÖSYM tarafından yapılması gerektiğini aksi halde bu atamaların iptal olabileceğini belirtmiştik. Ancak öğretmen atamaları hiç kimsenin dava açmaması nedeniyle bu yıl sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmiş oldu.

Ancak şu an karşı karşıya kaldığımız sorun çok daha ciddidir. Çünkü Sayın Bakan 2000/340 sayılı Talim ve Terbiye Kurulu kararını uygulamayacağını ve Fen-Edebiyatlıları öncelik sırasına uyulmaksızın ilgili kadrolara atayacağını belirtmektedir. Bu tavır mevcut hukuki durumun dikkate alınmayacağını göstermektedir. Bu halde mutlaka dava açan olacak büyük sorunlar oluşacaktır.

Memurlar.net olarak altını çizerek bir kez daha belirtiyoruz. Talim ve Terbiye Kurulunun kararı ortadadır. Bu karara göre atamalarda öncelik uygulaması vardır. Bu uygulama göz ardı edilerek gerçekleştirilecek bir atama yargı yerinden dönecek ve büyük mağduriyetler meydana gelebilecektir.

Milli Eğitim Bakanlığında görüştüğümüz bürokratlar böyle bir şeye karşı olduklarını, Talim ve Terbiye Kurulunun kararı ortada iken bu tür bir şey yapamayacaklarını belirtmişlerdir. Ancak öyle gözüküyor ki Sayın Necdet Tekin seçim sürecine girmiş olduğumuz bu günlerde her ne pahasına olursa olsun bu atamaları gerçekleştirecektir.

Bizler memurlar.net olarak gerek Fen-Edebiyat mezunları gerekse de Teknik Eğitim Fakültesi mezunlarından daha önce sertifika almış olanlara büyük haksızlık yapıldığını hep söyledik. Ancak yapılmış olan bir haksızlığın hukuk rafa kaldırılarak çözümlenmesi mümkün değildir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber