İngilizce Dil ve Bilgisayar Öğreticiliği Alım Şartları

Milli Eğitim Bakanlığı geçen yıl olduğu gibi bu yılda 5.000'i İngilizce Dil Öğreticisi, 4.000'i Bilgisayar Öğreticisi olmak üzere toplam 9000 öğretici alacaktır. Bu konuya ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı bugün yayımlanmıştır. Bu kararda İngilizce Dil Öğreticliği ile Bilgisayar Öğreticiliğine atanma şartları belirlenmiştir. Ayrıntılar için tıklayın. (Not: Başvular, Milli Eğitim Bakanlığınca genelge yayımlandıktan sonra yapılabilecektir.)

Haber Giriş : 01 Ekim 2004 15:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1.10.2004 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

14/09/2004 Tarihli Kararname ve 2004/7891 sayılı Kararname Eki

KARAR
Madde 1: Milli Eğitim Bakanlığına bağlı örgün eğitim kurumlarında İngilizce ve bilgisayar öğretmeni ihtiyacının karşılanması amacıyla bir öğretim yılında 10 ayı geçmemek üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4'üncü maddesinin (C) fıkrasına göre İngilizce Dil Öğreticisi ve Bilgisayar Öğreticisi olarak kısmi zamanlı geçici personel çalıştırılabilir. 2004-2005 öğretim yılında bu kapsamda çalıştırılacak İngilizce Dil Öğreticisi sayısı 5.000, Bilgisayar Öğreticisi sayısı 4.000 kişidir.

Madde 2- İngilizce Dil Öğreticisi ve Bilgisayar Öğreticisi olarak çalıştırılacaklarda, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 48'inci maddesi (A) bendinin 1, 4, 5, 6 ve 7'inci alt betlerinde belirtilen şartların yanı sıra,
a) Öğrenim Durumu Bakımından,
Ingilizce Dil Öğreticisi olarak görevlendirileceklerin;

1- Yurt içindeki yükseköğretim kurumlarının;
a) İngilizce Öğretmenliği Bölümü,
b) İngiliz Dili ve Edebiyatı, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, İngiliz Dil Bilimi, İngilizce, Mütercüm-Tercümanlık (İngilizce) bölümleri ile en az 30 kredilik İngilizce eğitimi aldığını belgelendirmek kaydıyla Dil Bilimi Bölümü,
c) Yabancı dille öğretim yapan yükseköğretim kurumlarının lisans düzeyinde Ingilizce öğretim yapan bölümleri,
d) En az 40 kredilik İngilizce eğitimi aldıklarını belgelendirmeleri koşuluyla yüksek öğretim kurumlarının Almanca ve Fransızca bölümü,
mezunu olması,

2) Yurt dışındaki yüksek öğretim kurumlarının İngilizce Dili ve edebiyatı bölümleri ile eğitim dili İngilizce olan yüksek öğretim kurumlarından mezun olup Yüksek Öğretim kurulunca denkliğinin kabul yapılmış olması,

3) Yurt içindeki yüksek öğretim kurumlarından veya Yüksek Öğretim Kurulunca denkliği kabul edilmek kaydıyla yurt dışındaki yüksek öğretim kurumlarından mezun olup aşağıda belirtilen sınavların herhangi birisinden;
a) Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavında İngilizce alanında en az (B) düzeyinde,
b) Test Of English as a Foreign Language (TOEFL) klasik sınavında en az 550 puan, bilgisayarlı sistemden 213 puan alarak,
c) International English Language Testing System (IELTS) Sınavında akademik modülden 6.0 puan alarak,
başarılı olması,

Bilgisayar Öğreticisi Olarak Görevlendireceklerin;
1) Yurt içindeki yüksek öğretim kurumlarının;
a) Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği,
b) Bilgisayar Teknolojisi Bölümü/ Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri Bölümü,
c) Matematik Bilgisayar Bölümü,
d) Bilgisayar Kontrol Öğretmenliği,
e) Bilgisayar Öğretmenliği,
f) Bilgisayar Sistemleri Öğretmenliği,
g) Bilgisayar Mühendisliği,
h) Bilgisayar Bilimleri Mühendisliği,
i) Kontrol ve Bilgisayar Mühendisliği,
j) Bilgisayar,
k) Elektrik- Elektronik Mühendisliği,
l) Elektronik Mühendisliği,
m) Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği,
n) Elektronik ve Haberleşme Öğretmenliği,
o) Elektronik ve Bilgisayar Öğretmenliği,
Mezunu olması,

2) Meslek Yüksek Okullarının

a) Bilgisayar,
b) Bilgisayar Bilimleri,
c) Bilgisayar operatörlüğü,
d) Bilgisayar teknolojisi ve programlama,
e) Bilgisayar donanımı,
f) Bilgisayar programcılığı,
g) Bilgisayar operatörlüğü ve teknikerliği,

bölümü mezunu olması,

3) Yurt dışındaki yüksek öğretim kurumlarından mezun olanlar bakımından Yüksek Öğretim kurulunca (memurlar.net) yurt içindeki yüksek öğretim kurumlarının bilgisayar alanlarına denkliğinin kabul edilmiş olması,

B) Başvuru tarihi itibariyle 56 yaşından gün almamış olması,

C) İngilizce ve bilgisayar öğretmenliğinden emekli olanlar bakımından bu Kararın yürürlüğe girdiği tarihten önce emekliliklerinin onanmış olması,

şartları aranır.

Madde 3- Bu karar esasları çerçevesinde kısmi zamanlı olarak çalıştırılacak İngilizce Dil Öğreticileri ve Bilgisayar Öğreticileri için haftalık çalışma süresi bir öğretim günüden az, dört öğretim günüden fazla olamaz.

Yukarıdaki fıkranın uygulanmasında, her dört ders saati bir öğretim günü olarak hesaplanır.

Madde 4- Bu karar esasları çerçevesinde görevlendirilecek personele bir öğretim günü için ödenecek brüt ücret; 2004- 2005 öğretim yılının birinci yarı yılı için 50.000.000 TL, ikinci yarı yılı için ise 55.000.000 TL'dir.

Bir öğretim günün hesaplanmasında esas alınan saatlerin doldurulamaması halinde ödenecek ücretler, verilen ders saati dikkate alınarak kıst olarak belirlenir.

Ödemeler ilgililere, görevin yapılmasını müteakiben her ayın 15'inde yapılır. Hizmet sözleşmesinin sona erdirilmesi halinde kıst olarak hesaplanan ücret, ayrılma tarihini izleyen üç iş günü içinde ödenir.

Bu ödemeler, sosyal güvenlik mevzuatına göre kişiden yapılacak kesintiler ile gelir ve damga vergisi dışında herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz.

Madde 5- İngilizce Dil Öğreticileri ile Bilgisayar Öğreticilerinin yetki ve sorumlulukları, öğretmenlerin ders verme görevlerine ilişkin yetki ve sorumlulukları ile sınırlıdır.

Madde 6- Çeşitli kanun, tüzük ve yönetmeliklerde Devlet memurları ile öğretmenler için suç sayılan fiil ve hareketler ile yaptırımlar İngilizce Dil Öğreticileri ile Bilgisayar Öğreticileri için de geçerlidir.

Ancak, İngilizce Dil Öğreticileri ile Bilgisayar Öğreticileri görevlendirildikleri okullardaki görevlerini aksatmamak kaydıyla özel dershanelerde, yabancı dil öğretmenliği ve bilgisayar öğretmenliği görevi hariç olmak üzere görev alabilir, ticaret ve kazanç getirici faaliyetlerde bulunabilirler.

Madde 7- İngilizce Dil Öğreticileri ile Bilgisayar Öğreticileri bir öğretim yılı için çalışmayı kabul ederler ve il/ ilçe milli eğitim müdürlüklerince ihtiyaca göre belirlenen görev yerlerinde çalıştırılırlar. Ders saatlerinin belirlenmesinde mümkün olduğunca istekleri dikkate alınır.

Madde 8- İngilizce Dil Öğreticileri ile Bilgisayar Öğreticilerinden 2 ve 6'ıncı maddelerde belirtilen şartları taşımadıkları, sözleşme hükümlerine uymadıkları veya görevlerinde başarısız oldukları kurum müdürlüğünce tespit edilenler, kurum müdürünün teklifi üzerine, durumlarına göre il/ ilçe milli eğitim müdürlüğü tarafından uyarılabileceği gibi sözleşmeleri tek taraflı olarak feshedilebilir. Ayrıca, taraflar bir ay önceden yazılı ihbar ile sözleşmenin feshini isteyebilirler.

Madde 9- Hizmet sözleşmesinin feshinde ihbar, kıdem veya sair adlar altında herhangi bir tazminat ödenmez.

Madde 10- Kurumda, ilgili ders için yeterli kadrolu personel bulunması veya bu esaslarda belirlenen şartlara aykırı olarak geçici personel istihdam edilmesi ya da geçici personele görev yaptığı öğretim günü sayısına tekabül eden ücretten fazla ödeme yapılması halinde sorumluluk müteselsilen okul müdürü ve ilçe/ il milli eğitim müdürüne aittir. Bunlar hakkında 657 sayılı Kanun hükümleri uyarınca işlem yapılır. (Memurlar.net)

Madde 11- Bu karar esasları kapsamında İngilizce Dil Öğreticisi ile Bilgisayar Öğreticisi olarak çalışacaklara bu görevleri dışındaki başka bir iş verilemez.

Madde 12- İngilizce Dil Öğreticileri ile Bilgisayar Öğreticisi olarak çalıştırılanlara sözleşmede yer alan ücret dışında herhangi bir ad altında ödeme yapılmaz ve sözleşmelerine bu yolda hüküm konulamaz.

Madde 13- İngilizce Dil Öğreticileri ile Bilgisayar Öğreticileri sosyal güvenlik mevzuatı yönünden 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu hükümlerine tabidir.

Madde 14- Bir öğretim yılında, resmi sağlık kuruluşları tarafından verilen sağlık raporları kapsamında kullanılan sağlık izinlerinden azami 4 öğretim gününe tekabül eden ücret ödenir. Sağlık izinlerinin bu süreyi aşması halinde, aşan kısmı için herhangi bir ücret ödenmez.

Madde 15- Bu şekilde çalıştırılacak İngilizce Dil Öğreticileri ile Bilgisayar Öğreticilerinin sözleşme süreleri, 10 ayı geçmemek üzere bir öğretim yılı ile sınırlıdır. Kısmi zamanlı çalıştırılacak İngilizce Dil Öğreticileri ile Bilgisayar Öğreticilerinin tip sözleşme örneklerinin Maliye Bakanlığına vize ettirilmesi zorunludur. Vize işlemi yapılmadan sözleşme yapılamaz ve herhangi bir ödemede bulunulamaz.

Madde 16- Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 17- Bu Kararı Bakanlar Kurulu yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber