MEB, soru önergesine yanlış cevap verdi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Mart 2008 00:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BAYRAM MERALIN SORU ÖNERGESİ

İstanbul Milletvekili Bayram MERAL tarafından hazırlanan 21.01.2008 tarih ve 1386 sayılı soru önergesi ile Milli Eğitim Bakanı Sayın Hüseyin ÇELİK tarafından yazılı olarak yanıtlanmak üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına verilmiştir.

?Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Sayın Hüseyin ÇELİK tarafından yazılı olarak yanıtlamasını arz ederim. 21.01.2008

Saygılarımla

Bayram MERAL İstanbul Milletvekili

2008 Öğretmenlerin Özür Durumuna Bağlı Yer Değiştirme Kılavuzunun "Sözleşmeli Öğretmenler" başlıklı 4. maddesi 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4-B maddesi kapsamında atanan ve göreve başlama tarihi İtibariyle bir yıllık çalışma süresini tamamlayan sözleşmeli öğretmenler de sağlık ve eş durumu Özrüne bağlı olarak yaz tatili döneminde özürlerinin bulunduğu ilde, boş pozisyon bulunması halinde il milli eğitim müdürlüğünün belirlediği ihtiyaç bulunan alanlarda, elektronik ortamda eğitim kurumunu tercih edebileceklerdir şeklindedir.

Buna göre;

Bu düzenleme ile 2007?2008 Eğitim ve öğretim yılı birinci yarıyılı sonu itibariyle 4-B kapsamında çalışan öğretmenlere özre bağlı yer değiştirme hakkı verilmemiştir. Düzenlemeye göre, sözleşmeli öğretmenler ancak yaz tatili döneminde, özre bağlı yer değiştirme hakkından yararlanabileceklerdir.

1-Aynı dönem içinde kadrolu Öğretmenlere tanınan özre bağlı yer değiştirme hakkının 4-B statüsünde çalışan sözleşmeli öğretmenlere uygulanmamasının nedeni nedir?

2- Aynı duruma ve aynı özre sahip öğretmenler açısından farklı bir düzenleme getirilmesi Anayasanın 10. maddesindeki eşitlik ilkesine, Sosyal Devlet ilkesine ve Çalışma Hakkı ilkelerine aykırı değimlidir?

3- Bu düzenleme ile 4 - B statüsünde çalışan öğretmenlerin aile birliğini koruyabilmesi ve en kutsal mesleklerden biri olan öğretmenlik mesleğini tam olarak yerine getirmesi mümkün müdür?

4- öğretmenler arasında son derece rahatsızlık yaratan bu eşitsizliği düzeltmeyi düşünüyor musunuz??

BAKANLIĞIN CEVABI

?T.C.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
Strateji Geliştirme Başkanlığı

Sayı; B.08.0.SGB.O.03.06.O3-11/849 18.02.2008

Konu: Soru Önergesi

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

İlgi: 31.01.2008 tarihli ve A.01.0.GNS.0.10.00.02?3154 sayılı yazı.


İstanbul Milletvekili Sayın Bayram MERAL'İn, "Sözleşmeli öğretmenlerin özre bağlı yer değiştirme hakkından yararlandırılmamasına ilişkin" İlgi yazı eki 7/1691 esas numaralı yazılı soru önergesi incelenmiştir.

1-2-3-4. 31.03.2006 tarihli ve 26125 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 5473 sayılı Kanun'la 657 sayılı Kanun'un 4/B Maddesine; "Mîllî Eğitim Bakanlığında norm kadro sonucu ortaya çıkan öğretmen ihtiyacının kadrolu öğretmen istihdamıyla kapatılamaması hallerinde Öğretmenlerin;" ibaresi eklenmek suretiyle Bakanlığımızca, eğitim kurumlarımızdan Öğretmen ihtiyacının karşılanamadığı eğitim kurumlarında çalıştırılmak üzere sözleşmeli personel istihdamına gidilmiştir.

Bu çerçevede, sözleşmeli öğretmenlerin eş durumu özrü ile eşinin veya bakmakla yükümlü oldukları çocuklarından birinin hastalığı nedeniyle, sağlık kurulu raporunu ibraz etmesi hâlinde sağlık durumu özrüne bağlı olarak boş pozisyon bulunması hâlinde kadrolu öğretmenlerle aynı dönemde yer değişikliği talepleri değerlendirilmektedir. Bilgilerinize arz ederim.

Doç. Dr Hüseyin ÇELİK

Milli Eğitim Bakanı

KILAVUZDAKİ AÇIKLAMA

2008 Yılı Öğretmenlerin Özür Durumuna Bağlı Yer Değiştirme Kılavuzu'nun 4.maddesi şu şekildedir:

?4. SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLER

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/B maddesi kapsamında atanan ve göreve başlama tarihi itibarıyla bir yıllık çalışma süresini tamamlayan sözleşmeli öğretmenler de sağlık ve eş durumu özrüne bağlı olarak yaz tatili döneminde özürlerinin bulunduğu ilde, boş pozisyon bulunması hâlinde il millî eğitim müdürlüğünün belirlediği ihtiyaç bulunan alanlarda, elektronik ortamda eğitim kurumunu tercih edebileceklerdir.

Tercih edenlerin özürlerinin bulunduğu ildeki eğitim kurumlarına görevlendirilme işlemleri, hizmet süresi üstünlüğü, bu sürenin eşit olması hâlinde ise KPSSP10 puan üstünlüğü esasına göre yapılacaktır. "

Kılavuz ekindeki takvime göre de sözleşmeli öğretmenlerin özür durumuna bağlı yer değişikliği talepleri yaz tatili süresince kabul edilecektir. Kadrolu öğretmenlerin özür durumuna bağlı yer değiştirme istekleri Yarıyıl Tatili içerisinde değerlendirilmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber