İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Bağ-Kur statüsünden emekli doktor, açıktan memur olduğunda sosyal güvenlik statüsü değişir mi?

1 Ekim 2008 öncesi çalışmaya başlamış olanlar hakkında hizmet bütünleşmesine ve aylık bağlanması şartlarında mülga kanun hükümleri uygulanır.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 15 Kasım 2022 00:08, Son Güncelleme : 14 Kasım 2022 11:09
Bağ-Kur statüsünden emekli doktor, açıktan memur olduğunda sosyal güvenlik statüsü değişir mi?

Soru : 55 yaşında Bağ kur emeklisiyim Bağ kur emekli maaşı alıyorum. Geçmişte 14,5 sene devlet hastanelerinde doktor olarak çalıştım 5 ay önce Bağ kur' dan emekli oldum. Şu an dışardan atama ile Uzman Tabip olarak Sağlık Bakanlığı'na bir devlet hastanesinde tekrar memuriyete başlayacağım. -Uzman tabip olarak devlet hastanesinde 3,5 sene üstü çalışırsam Emekli Sandığı'ndan emekli olabilir miyim?

-Benim bu koşullarda Bağ kur Emekli maaşımın kesilip memuriyete geçeceğim hususunda SGK' ya dilekçe vermem gerekiyor mu?

Detaylar:

Sosyal güvenlik kapsamında emekli veya yaşlılık aylığı alanlardan kamu işyerlerinde göreve başlayanların almakta oldukları bu aylıkları kesilmektedir.

2005 yılından itibaren yürürlükte olan 5335 sayılı Kanun Madde 30 hükmü gereği,

Cumhurbaşkanı tarafından atanan veya görevlendirilenler, Türkiye Büyük Millet Meclisince yapılan seçimler sonucunda görev verilenler ile yükseköğretim kurumlarının öğretim üyeliklerine ve Sağlık Bakanlığının tabip ve uzman tabip kadrolarına yapılacak atamalar hariç olmak üzere, herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar, genel bütçeye dahil dairelerin, katma bütçeli idarelerin, döner sermayelerin, kefalet sandıklarının, sosyal güvenlik kurumlarının ve bütçeden yardım alan kuruluşların kadrolarına açıktan atanmaları mümkün olmamaktadır.

Ayrıca, herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar bu aylıkları kesilmeksizin; genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler, döner sermayeler, fonlar, belediyeler, il özel idareleri, belediyeler ve il özel idareleri tarafından kurulan birlik ve işletmeler, sosyal güvenlik kurumları, bütçeden yardım alan kuruluşlar ile özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşları, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bunların bağlı ortaklıkları ile müessese ve işletmelerinde ve sermayesinin %50'sinden fazlası kamuya ait olan diğer ortaklıklarda herhangi bir kadro, pozisyon veya görevde çalıştırılamamakta ve görev yapamamaktadırlar.

2008 yılı Ekim ayından önce memurluğa başlamış olanlar (yedek subay, vekil öğretmenlik vb. gibi memurluktan sayılan hizmetleri olanlar dahil) hakkında 5434 sayılı Kanun, bu tarihten sonra ilk defa memurluğa başlamış olanlar hakkında ise 5510 sayılı Kanun hükümleri uygulanır.

Genel olarak erkek memurların azami çalışabilecekleri yaş 65 yaşını doldurdukları tarih olmakta ve bu tarihten önce de emeklilik hakkını kazanmaları 25 yıl hizmet + Tabi olunan yaş şartı ile mümkün olabilmektedir.

Ancak, bu şartın istisnaları da bulunmaktadır. 25 yıldan az hizmetten emeklilik durumunda istisna olarak 5434'e tabi kadın veya erkek memur için 15 yıl hizmetlerinin olması + 61 yaşını da doldurmuş olmaları kaydıyla istekleri üzerine emekli olabilme imkanları da vardır.

Farklı statülerden emekli olanlar için iki aylık alması için kişilerin mutlaka 2008 yılı Ekim ayından önce memurluk/memurluk statüsünde sayılan hizmetleri olması gerekmektedir.

Yani 2008 yılı Ekim ayından önce memurluk hizmeti ve memurluk hizmetinden sayılan yedek subaylık, vekil öğretmenlik gibi hizmetleri olanlar hakkında 5434 sayılı Kanun, 1479 sayılı Kanun, 2829 sayılı Kanun hükümlerinin uygulanması gerektiğini değerlendirdiğimizden, esnaf statüsünden emekli olup emekli olduktan sonra memurluk statüsüne atananların esnaf emekli aylıkları kesilir, memurluktan ayrıldıktan sonra esnaf emekli aylığı yeniden ödenir ve memurluk statüsündeki hizmetleri aylık bağlanmasını mümkün kıldığında ise memurluk statüsünden ayrıca bir aylık bağlanması gerektiğini değerlendirmekteyiz.

Bu durumda olanlar için sonuç bağlamında, memur statüsünden emekli olmaya hak kazanıldığında müracaat ederek aylık bağlanma talebinde bulunulabilir veya azami çalışabilecekleri yaş haddinden zorunlu emeklilik beklenebilir ve hem esnaf statüsündeki emekli aylığını ve hem de hizmet ve yaş olarak hak kazanılmış olması kaydıyla memur statüsünden aylık bağlanabileceğini değerlendirmekteyiz.

Ayrı bir açıklama olarak da; kişiler şayet Bağ - Kur statüsündeki yaşlılık aylıklarını yine Bağ-Kur statüsünde kayıtlı bir işe başladıklarında ve bu durumunu da Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirmek suretiyle kestirip daha sonra Uzman Doktor olarak memurluğa başladıktan sonra, memurluk statüsünde en az 3 yıl 6 ay veya daha fazla çalışmaları halinde tek bir statüden yani memurluk statüsünden emekli aylığının bağlanabileceğini değerlendirmekteyiz. Yani bu durumda son 7 yıl hizmet kuralı uygulanacağını söyleyebiliriz.

Şayet, Bağ - Kur statüsündeki aylıklarını kestirmeden memur statüsüne atanırsa esnaf statüsündeki emekli aylığı 5335 sayılı Kanun hükmü uyarınca yine kesilir, ancak bu durumda memurluktan ayrıldığında hizmet bütünleşmesi yapılmaz, her statü ayrı değerlendirilir. Esnaf statüsündeki aylığı yeniden ödenir, memur statüsündeki hizmet süresi ve yaşı uygun olursa hem Bağ-Kur hem de memur statüsünden ayrı ayrı 2 aylık alınabileceğini değerlendirmekteyiz.

Sonuç bağlamında durumunuzu değerlendirmemiz:

1 Ekim 2008 öncesi memurluk hizmetinizin olması nedeniyle hakkınızda hem 5434, hem 1479, hem de 2829 sayılı hizmet bütünleşmesini sağlayan kanun hükümlerinin uygulanması gerektiğini,

5335 sayılı Kanun Madde 30 hükmü gereği Bağ- Kur emeklisi olsanız da açıktan doktor olarak kamuya atanabileceğinizi (bu konuda ilgili kurumla irtibata geçmenizi tavsiye edebiliriz),

Açıktan atama yapılmadan önce Esnaf emeklisi aylığınızı kestirmeniz halinde doktor olarak en az 3 yıl 6 ay veya daha fazla görev yapmanız halinde 5434 sayılı Kanuna göre hizmet + yaş koşullarını yerine getirmeniz şartıyla tek bir statüden yani memurluk statüsünden emekli olabileceğinizi,

Memurluk statüsünden emekli olduğunuzda doktorlar için verilen ilave ödemeden emeklilikte yararlanabileceğinizi,

Bağ-KUR statüsündeki emekli aylığınızı kestirmeden doktor olarak atamanızın yapılması halinde ise yine Bağ-KUR emekli aylığınızın kesilmesi gerektiğini, doktor olarak en az 15 yıl hizmet ve 61 yaşınızı tamamlamanız halinde ikinci bir aylık olarak memurluk statüsünden aylığınızın ödenmesi gerektiğini ve ilave ödemeden de yararlanmanız gerektiğini,

Değerlendirmekteyiz.

Yine de tavsiyemiz, bu konuyu SGK na yazılı olarak müracaat edip bilgi almanızı söyleyebiliriz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber