İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliği

Haber Giriş : 29 Mayıs 2003 06:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
DEVLET MEMURLARI YİYECEK YARDIMI YÖNETMELİĞİ

(19.11.1986 tarih ve 86/11220 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kararlaştırılmış ve 11.12.1986 tarih ve 19308 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konulmuştur.) 

Amaç 
Madde 1 - Bu Yönetmeliğin amacı, Devlet Memurlarının yiyecek yardımından hangi hallerde, ne şekilde faydalanacaklarını ve bu yardımın uygulanması ile ilgili esasları belirlemektir. 

Kapsam 
Madde 2 - Bu Yönetmelik, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi memurlar hakkında uygulanır. 
(Değişik: 30/3/1998 tarih ve 98/10878 sayılı B.K.K., R..G.16.4.1998-23315) 2155 sayılı Bazı Kamu Personeline Tayın Bedeli Verilmesi Hakkında Kanuna göre tayın bedeli verilen personel bu yardımdan faydalanamaz. Ancak Emniyet Genel Müdürlüğü özel harekat birimi personeli ile çevik kuvvet birimlerinde çalışan personel ve bunlarla birlikte görev ve harekata katılan diğer personele yiyecek yardımı yapılır. 

Yardım Şekli 
Madde 3 - Yiyecek yardımı yemek verme şeklinde yapılır. Bu yardım karşılığında nakden bir ödemede bulunulmaz. 

Yiyecek yardımı haftalık çalışma süresi 40 saati aşmayan yerlerde öğle yemeği olarak verilir. Günün 24 saatinde devamlılık gösteren hizmetlerde çalışan memurlara, görevlerinin diğer yemek saatlerinde de devam etmesi şartıyla üç öğüne kadar yemek verilebilir. 

Yemek Servisi Giderleri 
Madde 4 - Yiyecek yardımının gerektirdiği giderler, yemek maliyetlerinin yarısını aşmamak üzere, bu Yönetmelik kapsamına dahil memur kadrosu adedine göre kurum bütçelerine konulacak ödeneklerle karşılanır. 

Ödenek dağıtımı yemek servisi kurulacak kurumdaki memur sayısı dikkate alınmak suretiyle yapılır. 

Yemek bedelinin bütçeden karşılanamayan kısmı yemek yiyenlerden alınır. 2155 sayılı Bazı Kamu Personeline Tayın Bedeli Verilmesi Hakkında Kanun'a göre tayın bedeli verilen personel ile sözleşmeli olarak çalıştırılanların, bu Yönetmeliğe göre yiyecek yardımı yapılan yemek servislerinde yemek yemeleri halinde, yemek bedelinin tamamı kendilerinden alınır. 

Yardımın Şartları 
Madde 5 - Kurum bütçelerine yiyecek yardımı karşılığı olarak konulan ödenek, memurlara yemek vermek üzere kurulan yemek servisi, yardım sandığı, dernek veya bu mahiyetteki kuruluşa ödenir. 

Yemek servisi, yiyecek yardımından faydalanabilecek personel sayısının asgari 50 olması ve yemekhane için elverişli yer bulunması şartıyla atamaya yetkili amirin onayı ile kurulabilir. 

Yemek servisi için gerekli bina, tesis ve demirbaş eşya kurumlarca sağlanır. Bunlara karşılık memurlardan ücret alınmaz. 

Mevcut Yemek Servislerinden Faydalanma 
Madde 6 - Hastane, pansiyonlu okul ve işçi ile birlikte çalışan iş yerlerindeki memurlar, birim büyüklüğü ve personel sayısına bakılmaksızın hasta, öğrenci ve işçiler için mevcut yemek servislerinden faydalanırlar. 

Yemek Servisi Hizmetleri 
Madde 7 - Yemek servisinin yönetiminden kurumun idari ve mali işlerle görevli birimi sorumludur. Servis hizmetleri biri müdür, biri satın alma veya ambar memuru ve biri de muhasebe memuru olmak üzere en az üç kişilik bir komisyonca yürütülür. Ayrıca hizmetin gerektirdiği diğer personel kurum içinden sağlanabilir. 

Servisin işlem ve hesapları kurumun teftişe yetkili amir ve elemanları tarafından yılda bir defadan az olmamak kaydıyla denetlenir. 

Defter ve Belgeler 
Madde 8 - Yemek servisi kayıtları işletme hesabı esasına göre tutulur. Ambar kayıtları için özel bir ambar defteri tutulur. Gelir, gider ve ambar kayıtları belgeye dayanır. Defter ve belgeler en az beş yıl süreyle saklanır. 

Yemek Maliyetinin Hesabı 
Madde 9 - Bu Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin uygulanmasında, kurum kadrolarında olup, yemek servisinde görevlendirilen personel giderleri kira, amortisman, su,elektrik ve havagazı giderleri yemek maliyetine dahil edilmez. 

Özel Beslenme 
Madde 10 - Emniyet Genel Müdürlüğü özel harekat birimi personeli ile bunlarla birlikte özel görev ve harekata katılacak personel kurs, eğitim, harekat ve diğer görevleri sırasında ekli cetvelde belirtilen istihkaklar üzerinden beslenirler. 

Özel harekat birimi personeli ile birlikte özel görev ve harekata katılacak personel, Emniyet Genel Müdürünün teklifi üzerine İçişleri Bakanının onayı ile tesbit olunur. 

Yıllık izin, hastalık izni, görevden uzaklaştırma veya görevden uzak kalınan hallerde bu şekil beslenmeden faydalanılamaz. 

(Ek:30/3/1998 tarih ve 98/10878 sayılı B.K.K., R.G. 16.4.1998-23315) Çevik kuvvet birimlerinde çalışan personel ile bunlarla birlikte tertibata iştirak eden diğer personele 2000 kalorilik kumanya verilir. 

Geçici Madde - Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte mevcut yemek servisleri faaliyetlerini bir ay içerisinde bu Yönetmelik esaslarına uygun hale getirirler. 

Yürürlük 
Madde 11 ? Sayıştay'ın görüşü alınarak hazırlanan bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 

Yürütme 
Madde 12 - Bu Yönetmelik hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür. 

CETVEL
PİŞİRME İMKANI BULUNDUĞU PİŞİRME İMKANI BULUNMAYAN 
DURUMDA HAREKAT DURUMUNDA 

Besin Miktar Besin Miktar 
Ekmek 900 gr. Ekmek 1.000 gr.
Pirinç 40 gr. Peksimet,grisini, büsküvi vb. 100 gr.
Bulgur 40 gr. Et konservesi 200 gr.
Makarna 40 gr. Barbunya Konservesi 200 gr.
Un, İrmik 30 gr. Kuru Kayısı 50 gr.
Et(koyun,sığır,tavuk,balık) 150 gr. Kartona ambalajda pastörize 
Yumurta 2 Adet portakal suyu 250 gr.
Kuru baklagiller (Mercimek, Eritme peynir (Ambalajlı) 2 Adet
nohut ve barbunya) 50 gr. Şeker (Kesme) 60 gr.
Patates 100 gr. Reçel-bal (poşette) 2 Adet
Domates-Portakal 200 gr. Tahin Helva 100 gr.
Diğer taze sebze-meyve 200 gr. Çay (poşette) 5 Adet
Kuru soğan 50 gr. 
Süt-Yoğurt 200 gr. 
Peynir (Beyaz) 30 gr. 
Yağ 60 gr. 
Şeker 70 gr. 
Reçel-bal 50 gr. 
Tahin helva 50 gr. 
Salça 10 gr. 
Çay 5 gr. 
Tuz 20 gr. 

NOT: 
1 - Cetveldeki besinler günlük olarak verilir. 
2 - Cetveldeki besinler bir günde 6000 kaloriye tekabül edecek şekilde hesaplanır. 
3 - Verilecek besin maddeleri değiştirilebilir, ancak bedelleri ödenmez. 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber