İŞKUR Sadece Bürokrasi Oluşturuyor!

Memur atamaları, 2000 yılından bu yana merkezi yerleştirmeyle yapılmaktadır. Bu çerçevede, boş kadrolar önce Devlet Personel Başkanlığında toplanmakta, sonra bir standarda kavuşturulmakta, daha sonra da ÖSYM tarafından yılda bir kaç kez yayımlanmaktadır. Atamalarda sadece tercih ve puan üstünlüğü esas alınmakta, sözlü sınav yapılmamaktadır. Bu işlemler Türkjiye'de torpilin önüne geçmiş ve kamu yönetiminde değiştirilemeyecek ölçüde bir sistem olarak içsellleşmiştir. Peki İŞKUR ne yapmaktadır? Devamı için tıklayın.

Haber Giriş : 14 Ekim 2004 00:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İŞKUR, memur atamalarında ulaşılan ne kadar olumlu gelişme varsa tam tersini yapmaktadır? Örnekleyecek olursak;

- İŞKUR, merkezi yerleştirme yapmamaktadır. Bu nedenleri ilanları toplu değil, parça parça yayımlamaktadır.

- İŞKUR, başvuruları önce kendisinde toplamakta, açılan kadroların iki katı kadar adayı ilanı veren kamu kurumuna göndermektedir. Ancak, iki katı belirlemesinin adaylar tarafından kontrol edilmesine imkan sağlayamamaktadır.

- İŞKUR'un ilanı veren kamu kurumuna gönderdiği iki katı kadar adaya, ilgili kurum sözlü sınav uygulamaktadır. Tüm sözlü sınavlarında olduğu gibi burada temel kriter torpildir.

- İŞKUR, kamu kurumlarının göndermiş olduğu işçi alım ilanları üzerinde düzeltme ve standarda belirleme işlemi yapmamaktadır. Bu nedenle, belirli bir adayı işaret eden ilanlara rastlanabilmektedir.

İŞKUR'un yukarıda belirtmiş olduğumuz işlemleri yapması tümüyle gereksizdir. Bu işlemler, kurum çalışma gücünün gereksiz alanlarda heba edilmesi sonucu doğurmakta ve AB uyum sürecinde önemli görevler verilen Kurumun asli işlevleri yapamamasını neden olmaktadır. Zira tüm kurum iki katı kadar adayı belirlemekle uğraşmaktadır.

Bize göre İŞKUR bu gereksiz ve torpile tümüyle müsait sistemi baştan aşağı yenilemesi gerekmektedir. Bunun için şu soruların sorulması yeterlidir?
- Bu Kurum için niiçin her kadro için iki katı kadar belirlemekle uğraşmaktadır.
- Bu Kurum niçin torpile kapı aralayan sözlü sınavı memur alımlarında olduğu kaldırmamaktadır.
- Bu Kurum, ilanları niçin yılın belirli aylarında ve toplu olarak duyurmamaktadır.

Bize göre, Türkiye İş Kurumu yöneticilerinin bu soruları kendilerine sorması halinde olumlu bir mesafe alınabilecek ve daha adil ve daha formalitesiz bir sınav ve yerleştirme işlemi yapılabilecektir.

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber