Müdür Yardımcılığı Sınavını Kazananlarla İlgili Madde Nasıl anlaşılmalı?

Eğitim kurumlarına nasıl atama yapılacağını düzenleyen yönetmeliğin yayımı sonrasında, herkesin cevabını aradığı soru, 2005 ve 2006 yıllarında yapılan müdür yardımcılığı sınavını kazananların durumunun ne olacağıdır. Bu konuya, yönetmelikte bir geçici madde ile yer verilmiştir. Ancak bu geçici madde, kafalarda oluşan soru işaretlerini gidermekten ziyade daha arttırıcı niteliktedir. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 23 Nisan 2008 23:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

24 Nisan 2008 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Yönetmeliğin geçici 2. maddesi şu şekildedir:

"GEÇİCİ MADDE 2 ? (1) 11/1/2004 tarihli ve 25343 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği hükümlerine göre, müdür yardımcılığı için yapılan seçme sınavını kazanan adaylar, sınavların geçerlik süresi ile sınırlı olmak kaydıyla bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde müdür yardımcılığına atanmak üzere başvurmaları halinde kendi aralarındaki sınav puanı üstünlüğüne göre öncelikle atanırlar."

2005 VE 2006 YILI SINAVLARI HAKKINDA BİLGİ

Önce bir kaç detaya değinelim... 26.03.2005' te yapılan müdür yardımcılığı seçme sınavına girerek sınav kazananların bir çoğunun ataması yapılmıştır. O sınavda bazı soruların mahkeme kararıyla iptal edilmesi sonucunda yeniden değerlendirme yapılmış ve 4448 kişi daha sınavı kazanmış sayılmıştır. 40 kişi ise sınavı yeni değerlendirmeye göre kaybetmiştir (bu 40 kişinin büyük çoğunluğu görevdedir). Bu yeni değerlendirme sonrasında MEB 18 Ocak 2008 tarihinde yeni sonuçları açıkladı. 2005 yılı müdür yardımcılığı sınavınin geçerlilik süresi iki yıldır. Personel Genel Müdürlüğünün 2004 tarihli seçme sınav duyurusu için tıklayınız.

Diğer taraftan, 30.06.2006'da yapılan sınavı 15.036 kişi kazanmıştır. Bu sınav sonuçlarının geçerlilik süresi de 2 yıldır. 2006 yılı sınav kılavuzu için tıklayınız. Ayrıca 30.06.2006 sınavına bazı öğretmenler (kurucu müdürlük ve müdür yetkili öğretmenlik yapan) öğretmenler alınmamışlardır. Bu sınav sonuçlarının geçerlilik süresi 15 Temmuz 208'de dolacaktır.

2005 yılı sınavının geçerlilik süresi dolmuştur. İptal edilen sorular üzerine yeniden değerlendirme yapılmış ve yeni değerlendirme sonuçları 2008 yılı Ocak iyi içinde açıklanmış olmasına rağmen, bu yeni değerlendirme sonuçları bir anlam ifade etmemiştir. Ne yazıkki bu konuda yönetmeliğe konulan bir hüküm bulunmamaktadır.

Yönetmeliğe bu yönde hüküm konulmaması, sorunun MEB genelgesi ile çözüme kavuşturulacağını veya hiç görmezden gelineceğini göstermektedir.

Burada çok muallakta bir durum söz konusu olup, bakanlığın bu hususu mutlaka açıklaması gerekmektedir.

ÖNCELİK MESELESİ NASIL ANLAŞILACAK?

Yukarıda yer verilen geçici 2. madde metniden ne anlaşılması gerektiğine büyük bir problemdir. Burada iki yorum öne çıkmaktadır.

1.Gurup bu maddenin şu şekilde düzenlenmesi gerektiğini belirtmektedir.

"GEÇİCİ MADDE 2 ? (1) 11/1/2004 tarihli ve 25343 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği hükümlerine göre, müdür yardımcılığı için yapılan seçme sınavını kazanan adaylar, sınavların geçerlik süresi ile sınırlı olmak ve bu yönetmeliğin 11. Maddesinde yer alan şartları taşımak kaydıyla müdür yardımcılığına atanmak üzere başvurmaları halinde sınav puanı üstünlüğüne göre öncelikle atanırlar.

Bu halde, sınav kazanan öğretmenler öncelikli atanacaklardır. Yani bir okula sınav kazanan ile kazanmayan başvursa dahi öncelikli olarak sınav kazananın atanacağını savunmaktadırlar.

Bunun sakıncaları nedir?

Müdür yardımcılığını yıllardır yapan bir kişinin yer değiştirmek istediğini ve bu yönetmeliğe göre başvurduğunu düşünürsek bu öğretmen ne kadar çok yüksek puana sahip olursa olsun sınav kazanan birisi başvurduğu taktirde yer değiştiremeyecektir. Bu öğretmen o okula sınav kazanan bir kişinin başvurup başvurmadığını bilemeyeceğinden haksızlıkla karşı karşıya kalacaktır. Daha önceki (04.03.2006 da yürürlükte olan) yönetmelikte sınav kazananlara ayrı dönemde, İsteğe Bağlı Yerdeğiştirme isteyenlere ise ayrı dönemde başvuru hakkı verdiğinden böyle bir karışıklık söz konusu değildi.

2.Gurup ise bu maddenin şu şekilde düzenlenmesi gerektiğini belirtmektedir.

" GEÇİCİ MADDE 2 ? (1) 11/1/2004 tarihli ve 25343 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği hükümlerine göre, müdür yardımcılığı için yapılan seçme sınavını kazanan adaylar, sınavların geçerlik süresi ile sınırlı olmak kaydıyla bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde müdür yardımcılığına atanmak üzere başvurmaları halinde Ek-2 ye göre yapılacak değerlendirmede eşit puana sahip olan sınav kazanmış öğretmenlerin denk gelmesi halinde kendi aralarındaki sınav puanı üstünlüğüne göre öncelikle atanırlar."

Bu halde, duyurusu yapılan okullara bu yönetmelik hükmüne göre sınav kazansın ya da kazanmasın herkesin başvurusunun alınacağı, Ek-2 ye göre değerlendirme yapıldıktan sonra o okula başvuran kişilerden sınav kazananların Ek-2 değerlendirme puanları sınav kazanmayanlardan yüksek ise sınav kazananlardan yüksek puanlı olanın öncelikle atanacağını savunmaktadırlar.

Bu durumun sakıncası ise;

Bu durumda da yer değiştirmek isteyen öğretmen öncelikli olacaktır çünkü en azından idarecilik kıdeminden kaynaklanan puana sahiptir ve sınav kazananların bu öğretmenleri Ek-2 ye göre geride bırakmaları pek mümkün olmayacaktır.

MEB AÇIKLAMA YAPILMALI

Geçici ikinci maddeki hükmün nasıl anlaşılacağı belli değildir. Burada en büyük görev MEB'e düşmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün illerden geri dönüşleri beklemeden bu hususun nasıl anlaşılacağına ilişkin bir açıklama yapması en uygun işlem olacaktır.

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi
[email protected]

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber