İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Atamaları iptal edilen anadolu lisesi öğretmenlerine yol gösterecek karar

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 13 Mayıs 2008 20:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Daha önce Anadolu liselerinde çalıştığı gerekçesiyle Anadolu Lisesi öğretmenliğine atanması yolundaki başvurusu reddedilen davacı, konuyu Adana 1.idare mahkemesine taşımış ancak mahkeme davacının sınavı kazanmadığı gerekçesiyle red kararı verilmişti. Bu karar davacı tarafından temyiz edilmiş olup, Danıştay 2. Dairesi kararı dosyayı karara bağlamış ve davacı lehine karar almıştır.

Davayı temyize götüren davacıya; Danıştay 2. Dairesi'nin 2007/4148 Esas, 2008/815 No ve 22.02.2008 Tarihli kararıyla; ?Adana 1.İdare Mahkemesinin 6.3.2007 günlü, E:2005/2481, K:2007/223 sayılı kararıyla; "Danıştay 2. Dairesinin 10.4.2006 gün ve E:2005/2651 sayılı yürütmenin durdurulması kararı uyarınca Milli Eğitim Bakanlığı Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına ilişkin Yönetmelikte öngörülen seçme sınavına girmediği açık olan davacının, Anadolu Lisesi öğretmenliğine atanması yolundaki başvurusunun reddine ilişkin işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı, öte yandan davacının daha önce Anadolu Lisesinde çalışmasına ilişkin Bakanlık atamasının olmadığının görüldüğü" gerekçesiyle dava reddedilmiştir.

Olayda, kapsama dâhil okulda görevde bulunduktan sonra, kapsam dışındaki bir okulda 5 seneden az süreyle görev yapan ve Yönetmeliğin 5. maddesinde belirtilen genel koşulları taşımadığı yönünde hakkında tespit bulunmayan davacının, sınav koşulunu taşımasa dahi Yönetmeliğin 18. maddesi kapsamında Anadolu lisesi'ne atanabileceği açık olup, bu görevden alınmasını gerektiren bir neden bulunmamakla birlikte,? hükümlerince dava tekrar Adana 1.idari mahkemesince görüşülerek tekrar karar verilecektir.

Bu temyiz kararı; Daha önce Anadolu liselerinde çalışan öğretmenlerin Danıştay kararıyla iptal edilen 2005/73 Sayılı Genelge kapsamında görevden alınmaları halinde tekrar görevde kalmalarını sağlayabilecek, buna örnek olabilecek bir karardır.

Bakanlığın bu karar üzerine, yeni davaların açılmasını önlemek için 2005/73 sayılı genelgeye göre atanıp ta görevden alınan, ama daha önce Anadolu liselerinde çalışan öğretmenlerin kararnamelerini iptal ederek Anadolu liselerinde çalışmalarının yolunu açmalıdır.

T.C.
DANIŞTAY
İKİNCİ DAİRE

Esas No: 2007/4148
Karar No: 2008/815

Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı): Yasemin Şahin

Vekili : Av.Muhsin Özkale, inönü Cd. Günep Plaza K:11 No:102 - ADANA

Karsı Taraf: Milli Eğitim Bakanlığı - ANKARA

İsteğin Özeti: Adana 1.İdare Mahkemesi'nce verilen 18.9.2007 günlü, E:2006/3072, K:2007/1268 sayılı kararın, dilekçede ileri sürülen nedenlerle temyizen incelenerek bozulması isteminden ibarettir.

Cevabın Özeti: Temyiz isteminin reddi gerektiği yolundadır.

Danıştay Tetkik Hakimi: Ayşe Çakırca

Düşüncesi: İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği düşünülmüştür.

Danıştay Savcısı: Şule Tataroğlu

Düşüncesi: Adana ili, Seyhan ilçesi, Ayşe Atıl Anadolu Lisesi beden eğitimi öğretmeni olan davacının, Adana il Milli Eğitim Müdürlüğü emrine atanmasına ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan davanın reddi yolundaki mahkeme kararının bozulması istenilmektedir.

Dava konusu işlemin tesis tarihinde yürürlükte bulunan Milli Eğitim Bakanlığı Anadolu Lisesi Öğretmenlerinin Seçimi ve Atanmalarına ilişkin Yönetmelik hükümleri uyarınca kapsama dahil bir görevde bulunduktan sonra, kapsam dışındaki bir okulda 5 seneden az görev yapan davacının sınav koşulunu taşımasa dahi Anadolu Lisesi'ne atanmasında hukuka aykırılık bulunmamaktadır.

Bu durumda Neslihan Özdemir isimli öğretmenin açtığı E:2005/2841 sayılı davada verilecek kararın dikkate alınması suretiyle uyuşmazlık hakkında yeniden karar verilmesi gerektiğinden mahkeme kararının bozulmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay ikinci Dairesi'nce dosyanın tekemmül ettiği anlaşılmakla, yürütmenin durdurulması istemi hakkında bir karar verilmeksizin işin gereği düşünüldü:

Dava, Adana il Seyhan İlçesi Ayşe Atıl Anadolu Lisesi Beden Eğitimi Öğretmeni olan davacının, Adana il Milli Eğitim Müdürlüğü emrine atanmasına ilişkin 8.8.2006 tarih ve 7096 sayılı işlemin iptali istemiyle açılmıştır.

Adana 1. İdare Mahkemesi'nce verilen 18.9.2007 günlü, E:2006/3072. K:2007/1268 sayılı kararıyla; Neslihan Özdemir'in, Mehmet Kemal Tuncel Anadolu Lisesi, Ayşe Atıl Anadolu Lisesi ve Ahmet Kurttepeli Anadolu Lisesi Beden Eğitimi Öğretmenliklerinden birine atanma isteminin reddine ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan davada yürütmenin durdurulma isteminin reddine ilişkin kararın Adana Bölge idare Mahkemesi'nce kaldırılarak 2005/73 sayılı Genelge'nin yürütmesinin durdurulması ve atamalar için yapılmış bir sınavın bulunmaması karşısında en geçerli yolun hizmet puanına göre bir çözüm yolu izlenmesi, Neslihan Özdemir ve atanan öğretmenlerin hizmet puanı sıralamasına ğöre.-bir çözüm yolu izlenmesi gerektiği gerekçesiyle itirazın kabulüne karar verilmesi ve 2005/73 sayılı Genelgenin Danıştay ikinci Dairesinin 10.4.2006 günlü, E:2005/2651 sayılı kararıyla yürtümesinin durdurulması karşısında yargı kararlarının uygulanmasına yönelik tesis edilen dava konusu işlemde hukuka aykırılık görülmediği; öte yandan, Anadolu Liselerine öğretmen atamalarının sınavla yapılması nedeniyle Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği 1.1.2000 tarihinden önce görevlerinden ayrılmış olanların da sınava tabi tutulması gerekeceği açık olup, davacının daha önce Anadolu Lisesinde görev yapmış olmasının doğrudan atanması sonucunu doğurmayacağı gerekçesiyle dava reddedilmiştir.

Davacı dava konusu işlemin hukuka aykırı olduğunu ileri sürmekte ve Mahkeme kararının temyizen incelenerek bozulmasını istemektedir.

Dava dosyasının incelenmesinden; 10.2.1994 tarihinde ilk ataması yapılarak göreve başlayan davacının, 25.9.1995 ? 3.9.1998 tarihleri arasında Trabzon Ticaret Meslek ve Anadolu Ticaret Meslek Lisesi'nde, 4.9.1998 ? 27.9.2002 tarihleri arasında Erzurum Anadolu Lisesi'nde Beden Eğitimi Öğretmeni olarak görev yaptığı, 27.9.2002 tarihinde kapsam dışı okula atamasının yapıldığı, Adana İli Seyhan ilçesi Bahçeşehir ilköğretim Okulu'nda görev yaparken 2005/73 sayılı Genelge uyarınca aynı yer Ayşe Atıl Anadolu Lisesi öğretmenliğine atandığı, Neslihan Özdemir isimli öğretmenin tercih ettiği Mehmet Kemal Tuncel Anadolu Lisesi, Ayşe Atıl Anadolu Lisesi ve Ahmet Kurttepeli Anadolu Lisesi Beden Eğitimi Öğretmenliklerinden birine atanma isteminin reddine ilişkin işlemin iptali istemiyle açtığı davada Adana 1. İdare Mahkemesinin 25.5.2006 günlü, E:2005/2841 sayılı yürütmenin durdurulması isteminin reddine ilişkin kararı hakkında yapılan itirazın kabulü ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin Adana Bölge İdare Mahkemesi'nce verilen 28.6.2006 günlü, E:2006/1038 sayılı kararla; "2005/73 sayılı Genelge'nin yürütmesinin durdurulması ve atamalar için yapılmış bir sınavın bulunmaması karşısında en geçerli yolun hizmet puanına göre bir çözüm yolu izlenmesi, Neslihan Özdemir ve atanan öğretmenlerin hizmet puanı sıralamasına göre yürütmenin durdurulması istemi hakkında bir karar verilmesi gerektiği' gerekçesiyle yürütmenin durdurulmasına karar verilmesi nedeniyle davacının Adana il emrine atanmasına ilişkin işlemin tesis edildiği ve bu işlemin iptali istemiyle bakılan davanın açıldığı anlaşılmıştır.

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü'nün "Anadolu Liselerine Öğretmen Seçimi" konulu, 23.8.2005 günlü, 51735 (2005/73) sayılı Genelgesi'nin Dairemizin 10.4 2006 günlü, E:2005/2651 sayılı kararıyla yürütülmesinin durdurulmasına, daha sonra da 5.6.2007 günlü, E:2005/2651, K:2007/2508 sayılı kararıyla, Yönetmelikte ana kural olarak öngörülen "sınav" koşulunun, Genelge ile istisna durumuna getirildiği, ana kuralın ihmal edilmek suretiyle sınavsız atama olanağı getirilmesinde Yönetmelik hükümlerine uygunluk bulunmadığı gerekçesiyle anılan Genelgenin iptaline karar verildiği anlaşıldığından, bu Genelgenin dava konusu işlemlere dayanak olarak alınması hukuken mümkün değildir. Bu durumda dava konusu işlemin tesis edildiği tarihte yürürlükte bulunan ve Aralık 1999 tarihli, 2507 sayılı Tebliğler Dergisinde yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına İlişkin Yönetmelik hükümleri çerçevesinde durumun değerlendirilmesi gerektiği açıktır.

Anılan Yönetmeliğin 17. maddesinde, sınavı kazanan adayların atamalarının, başarı sıralamasına göre, aynı birime bağlı okullardan yapılmış olan tercihleri de dikkate alınarak, bu Yönetmelik kapsamında ihtiyacı bulunan okullara Bakanlıkça yapılacağı, 18. maddesinde, kapsama dahil okulların öğretmenliğine atananlardan; daha sonra çeşitli nedenlere bağlı olarak 3 yıl ve daha az süreyle öğretmenlik mesleğinden ayrı kalanlar ile kapsam dışındaki okullarda 5 yıl ve daha az süreyle görev yapanların, kapsama dahil okullara atanmak istemeleri halinde, bu Yönetmelikte belirtilen şartları taşıyor olmaları koşuluyla, aynı türdeki okullara yeniden atanabilecekleri, Geçici 1.maddesinin 2. fıkrasında da, daha önce kapsama dahil okullarda görev yapmakta iken herhangi bir nedenle bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce görevlerinden ayrılmış olanlardan, kapsama dahil okullara yeniden atanmak isteyenler hakkında bu Yönetmelik hükümlerine göre işlem yapılacağı öngörülmüştür.

Anılan hükümlerin birlikte değerlenmesinden, esas itibariyle Anadolu Liselerine seçme sınavı ile atama yapılacağı, ancak daha önce Anadolu statülü okullarda görev yapıp çeşitli nedenlerle kapsam dışı okullara geçiş yapan öğretmenler için belirli koşullarla sınav şartının aranmayacağı anlaşılmaktadır. Bu bağlamda Yönetmeliğin 18. maddesi irdelendiğinde, kapsama dahil okulların öğretmenliğine atananlardan, kapsam dışındaki okullarda 5 yıl ve daha az süreyle görev yapanların, kapsama dahil okullara atanmak istemeleri halinde Yönetmelikte öngörülen genel ve özel koşullar dışında sınav koşulunun aranmayacağının anlaşılması gerekir. Aksi halde, anılan 18.maddede belirtilen süre kıstasının bir anlamı kalmayacaktır.

Öte yandan, Neslihan Özdemir isimli öğretmenin açtığı davada Adana 1. idare Mahkemesinin 25.5.2006 günlü, E:2005/2841 sayılı yürütmenin durdurulması isteminin reddine ilişkin kararı hakkında yapılan itiraz üzerine Adana Bölge İdare Mahkemesi'nin 28.6.2006 günlü, E:2006/1038 sayılı kararıyla itirazın kabulüne ve dava konusu işlemin yürütülmesinin durdurulmasına karar verilmiş ise de,

Adana 1.İdare Mahkemesinin 6.3.2007 günlü, E:2005/2481, K:2007/223 sayılı kararıyla; "Danıştay 2. Dairesinin 10.4.2006 gün ve E:2005/2651 sayılı yürütmenin durdurulması kararı uyarınca Milli Eğitim Bakanlığı Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına ilişkin Yönetmelikte öngörülen seçme sınavına girmediği açık olan davacının, Anadolu Lisesi öğretmenliğine atanması yolundaki başvurusunun reddine ilişkin işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı, öte yandan davacının daha önce Anadolu Lisesinde çalışmasına ilişkin Bakanlık atamasının olmadığının görüldüğü" gerekçesiyle dava reddedilmiştir.

Olayda, kapsama dâhil okulda görevde bulunduktan sonra, kapsam dışındaki bir okulda 5 seneden az süreyle görev yapan ve Yönetmeliğin 5. maddesinde belirtilen genel koşulları taşımadığı yönünde hakkında tespit bulunmayan davacının, sınav koşulunu taşımasa dahi Yönetmeliğin 18. maddesi kapsamında Anadolu lisesi'ne atanabileceği açık olup, bu görevden alınmasını gerektiren bir neden bulunmamakla birlikte, dava konusu işlem gerekçesi olan Neslihan Özdemir isimli öğretmenin açtığı davada Adana Bölge İdare Mahkemesince verilen yürütmeyi durdurma kararının ise Adana 1.idare Mahkemesinin davayı esastan reddeden kararıyla uygulanma imkanı kalmadığından, bu karara dayalı olarak tesis edilen dava konusu işlemde ve davayı reddeden İdare Mahkemesi kararında hukuka uyarlık bulunmamaktadır.

Açıklanan nedenlerle, davacının temyiz isteminin kabulüyle Adana 1.idare Mahkemesi'nce verilen 18.9.2007 günlü, E:2006/3072, K:2007/1268 sayılı kararın 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinin 1/b. fıkrası uyarınca bozulmasına, aynı maddenin 3622 sayılı Kanun'la değişik 3. fıkrası gereğince ve yukarıda belirtilen hususlar da gözetilerek yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın adı geçen Mahkeme'ye gönderilmesine, 20.2.2008 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Başkan: Mustafa BİRDEN

Üye: Kamuran ERBUĞA

Üye: Ayfer ÖZDEMİR

Üye: Kırdar ÖZSOYLU

Üye: Ayla GÜNENÇ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber