İlköğretim okullarında yapılan mesleki çalışma

Mesleki çalışma ilköğretim okullarında görevli yönetici ve öğretmenler tarafından yapılan bir çalışma türüdür. Her yılın, drslerin kesiminden temmuz ayının ilk iş gününe kadar ve Eylül ayının ilk iş gününden derslerin başlangıcına kadar yapılabilmektedir. Mesleki çalışma ile ilgili sorulara cevap vermesi açısından hazırladığımız dosyaya ulaşmak için başlığa tıklayınız.
*İlköğretim öğretmenleri 30 Haziran pazartesi günü ek ders alamayacaklar

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 24 Haziran 2008 11:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mesleki çalışma kimler tarafından yapılır?

İlköğretim okullarında görevli yönetici ve öğretmenler tarafından yapılır.

Mesleki çalışma nedir?

İlköğretim okullarında görevli yönetici ve öğretmenlerin genel kültür, özel alan ve pedagojik formasyon alanlarında, bilgi ve görgülerini artırmak, yeni beceriler kazandırmak, eğitim-öğretimde karşılaşılan problemlere çözüm yolları bulmak, öğrencinin ve çevrenin ihtiyaçlarına göre plan ve programları hazırlamak ve uygulamak amacıyla yaptıkları çalışmalara "mesleki çalışma" denmektedir.

Mesleki çalışmalarda hangi işlemler yapılır?

İlköğretim okullarında görevli yönetici ve öğretmenler

a) İlköğretim ders programlarında, mevzuatında ve uygulamalarında yapılan değişiklikleri inceler ve değerlendirir.
b) Birbiri ile ilişkili alanlarda zümre öğretmenleri iş birliği yapar.
c) Yeni öğretim yılında uygulayacakları yıllık çalışma programları, iş takvimini planlar ve iş bölümü gibi hazırlıkları yapar.
ç) Kayıt işlemleri ile ilgili olarak veli görüşmelerini gerçekleştirir.

Yönetici ve öğretmenlerin meslekî çalışmalarından azamî verim elde edilebilmesi amacıyla okulun ve çevrenin ihtiyaçlarına göre, bunların dışındaki konularda belirlenebilir.

Mesleki çalışma nerede yapılır?

Birleştirilmiş sınıflı ilköğretim okullarında görevli öğretmenler, derslerin kesiminden 1 Temmuza kadar yapılacak meslekî çalışmalarını, okul yönetimi veya millî eğitim müdürlüğünün bilgisi dâhilinde yaz tatilini geçirecekleri yerdeki bir ilköğretim okulunda yapabilirler. Çalışma yaptıkları okul müdüründen aldıkları bu çalışmalara katıldıklarını gösterir yazıyı, eylül ayının ilk iş gününde bağlı bulundukları millî eğitim müdürlüğüne teslim ederler. Bir örneği de okul müdürlüğünce saklanır.

Diğer öğretmen ve idareciler kendi okullarında yaparlar

Mesleki çalışma hangi zamanlarda yapılır?

Derslerin kesiminden temmuz ayının ilk iş gününe kadar.

Eylül ayının ilk iş gününden derslerin başlangıcına kadar.

Yıl içinde ise yıllık çalışma programında belirtilen sürelerde meslekî çalışma yapılır.(bu hüküm ilköğretim kurumları yönetmeliğinde olmasına rağmen ek dersle ilgili esaslarda bulunmamakta ve uygulamada da yapılmamaktadır.)

Mesleki çalışmalarda ne kadar ücret ödenmelidir?

Öğretmenlere, ilgili mevzuatına göre öğretim yılı başında ve sonunda yaptıkları meslekle ilgili çalışma sürelerinde iki haftayı geçmemek üzere ve fiilen görev yapmaları kaydıyla haftada 15 saat ek ders ücreti ödenir.

Mesleki çalışma saatleri ne kadardır?

Mesleki çalışmanın ne kadar yapılacağı konusunda; Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karara bakmak gerekmektedir.

İlgi kararın 6.maddesi 3.fıkrasında mesleki çalışmalara katılanlara 15 saat ücret ödeneceği hükmü bulunmaktadır.

Bu hükümden hareketle haftanın çalışma günlerine 3 er saat mesleki çalışma düşecektir.

Bir ders saatinin 40 dakika olduğu düşünülürse burada ek ders karşılığı yapılan mesleki çalışma süresinin 120 dakika olduğu ortaya çıkacaktır.

Yine bu öğretmenlerin mesleki çalışma yapılan günlerde maaş karşılığı yapmaları gereken mesleki çalışma süreleri de aynı kararın Aylık karşılığı ders görevi başlıklı 5.maddesinde Okul öncesi ve sınıf öğretmenlerinin haftada 18 saat derse girecekleri hükmü bulunmaktadır. Bu hükümden hareketle Okul öncesi ve sınıf öğretmenlerinin 18 saat olan maaş karşılığı derslerinin haftanın çalışma günlerine bölünmesiyle 3,6 saat olduğu, Bir ders saatinin 40 dakika olduğu da düşünülürse burada maaş karşılığı yapılan mesleki çalışma süresinin 144 dakika olduğu ortaya çıkacaktır.

Genel bilgi ve meslek dersleri öğretmenlerinin ise mesleki çalışma yapılan günlerde maaş karşılığı yapmaları gereken mesleki çalışma süreleri de aynı kararın Aylık karşılığı ders görevi başlıklı 5.maddesin de haftada 15 saat maaş karşılığı derse girecekleri hükmü bulunmaktadır. Bu hükümden hareketle Genel bilgi ve meslek dersleri öğretmenlerinin 15 saat olan maaş karşılığı derslerinin haftanın çalışma günlerine bölünmesiyle 3 saat olduğu, Bir ders saatinin de 40 dakika olduğu düşünülürse burada maaş karşılığı yapılan mesleki çalışma süresinin 120 dakika olduğu ortaya çıkacaktır.

Bu hesaplanan değerleri ek ders karşılığı yapılan mesleki çalışma süresiyle toplarsak;

Okul öncesi ve sınıf öğretmenleri; 264 dakika mesleki çalışma yapacaklardır. Buda ortalama 8.00?12.30 mesaisi uygulanacağı Anlamına gelmektedir.

Genel bilgi ve meslek dersleri öğretmenleri; 240 dakika mesleki çalışma yapacaklardır. Buda ortalama 8.00?12.00 mesaisi uygulanacağı Anlamına gelmektedir.

Mesleki çalışmalarla ilgili mevzuat hükümleri;

Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği

Meslekî Çalışmalar
Madde 98 ?İlköğretim okullarında görevli yönetici ve öğretmenlerin genel kültür, özel alan ve pedagojik formasyon alanlarında, bilgi ve görgülerini artırmak, yeni beceriler kazandırmak, eğitim-öğretimde karşılaşılan problemlere çözüm yolları bulmak, öğrencinin ve çevrenin ihtiyaçlarına göre plan ve programları hazırlamak ve uygulamak amacıyla derslerin kesiminden temmuz ayının ilk iş gününe, eylül ayının ilk iş gününden derslerin başlangıcına kadar; yıl içinde ise yıllık çalışma programında belirtilen sürelerde meslekî çalışma yapılır.

Yönetici ve öğretmenler meslekî çalışmalarda;

a) İlköğretim ders programlarında, mevzuatında ve uygulamalarında yapılan değişiklikleri inceler ve değerlendirir.

b) Birbiri ile ilişkili alanlarda zümre öğretmenleri iş birliği yapar.

c) Yeni öğretim yılında uygulayacakları yıllık çalışma programları, iş takvimini planlar ve iş bölümü gibi hazırlıkları yapar.

ç) Kayıt işlemleri ile ilgili olarak veli görüşmelerini gerçekleştirir.

Yönetici ve öğretmenlerin meslekî çalışmalarından azamî verim elde edilebilmesi amacıyla okulun ve çevrenin ihtiyaçlarına göre, bunların dışındaki konularda belirlenebilir.

Birleştirilmiş sınıflı ilköğretim okullarında görevli öğretmenler, derslerin kesiminden 1 temmuza kadar yapılacak meslekî çalışmalarını, okul yönetimi veya millî eğitim müdürlüğünün bilgisi dâhilinde yaz tatilini geçirecekleri yerdeki bir ilköğretim okulunda yapabilirler. Meslekî çalışmalarını tatil adreslerinde tamamlayan öğretmenler, çalışma yaptıkları okul müdüründen aldıkları bu çalışmalara katıldıklarını gösterir yazıyı, eylül ayının ilk iş gününde bağlı bulundukları millî eğitim müdürlüğüne teslim ederler. Bir örneği de okul müdürlüğünce saklanır.

Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar

Aylık karşılığı ders görevi

MADDE 5- (1) Kapsama dâhil örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görevli;

a) Örgün ve yaygın eğitim kurumlarının müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcıları haftada 6 saat,

b) Okul öncesi ve sınıf öğretmenleri haftada 18 saat,

c) Genel bilgi ve meslek dersleri öğretmenleri haftada 15 saat,

ç) Atölye ve laboratuar öğretmenleri haftada 20 saat,

ders okutmakla yükümlüdürler. Bu yükümlülük öncelikle alanlarında, alanlarında ders bulunmayanlara ise ihtiyaç hâlinde ve istekleri üzerine alanları dışında ders görevi verilmek suretiyle yerine getirilir.

Ek ders görevi

MADDE 6- (1) Kapsama dâhil örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görevli olup, aylık karşılığı ders görevini tamamlayan;

3) Öğretmenlere, ilgili mevzuatına göre öğretim yılı başında ve sonunda yaptıkları meslekle ilgili çalışma sürelerinde iki haftayı geçmemek üzere ve fiilen görev yapmaları kaydıyla haftada 15 saat ek ders ücreti ödenir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber