MEB Yönetici Atamaya Son Bir Çıkış Yolu Önerisi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 18 Temmuz 2008 10:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

24/04/2008 tarihli MEB Eğitim Kurumları Yöneticileri Yönetmeliğinin yayımlanmasının ardından 2008/50 sayılı genelge yayımlanmış ve atamaların yapılması için düğmeye basılmıştır.

Müdür yardımcılığı atamalarında sorunlar bitmemekte her bir uygulama yeni sorunlar doğurmaktadır. 2006 sınavının süresini uzatmayan bakanlık, 2005 sınavının yeniden değerlendirilmesinden sonra kazananlara da başvuru olanağı vermemiş fakat bu uygulamasından vazgeçmiştir. Şimdi ise 2005 sınavını eski değerlendirme de de kazanıp puanları değişen ya da değişmeyenler ile 2006 sınavına alınmayan kurucu müdür ve müdür yetkililerin mağduriyetinin yanı sıra, isteğe bağlı yer değiştirmek isteyen fakat sınav kazananların önceliği nedeniyle yer değiştirmeleri mümkün olmayan mevcut yöneticilerle ilgili sorunlar ortaya çıkmaktadır.

"MEB, yönetici atamayı hazırlarken bu hatalara düşmemeli..." başlığıyla memurlar.net'te yayımlanan yazıda yer alan bazı hususları bakanlığa tekrar hatırlatmanın yararlı olacağını düşünüyoruz.

Özellikle Müdür Yardımcısı atamalarında büyük bir sorunla karşı karşıyayız. Bakanlık tavrından, öğretmenler ise hak aramaktan vazgeçmediği taktirde bu işten mevcut durumda sağlıklı bir şekilde çıkmak mümkün değildir.

14 Ocak 2008 tarihli analizde yer alan tespitler şu şekildedir:

"?
Yine aynı yönetmeliğin 7.maddesinde;? (2006 YILI)
"Öğretmenlikte adaylığı kaldırılmış olmak kaydıyla, Talim ve Terbiye Kurulu Uzmanlığı, eğitim uzmanlığı ve (mülga) APK Uzmanlığı görevleri ile şube müdürü ve daha üst unvanlı görevlerde geçirilen süreler dördüncü kademe yöneticiliğinde, genel idare hizmetleri sınıfına dâhil şef kadrosunda ve özel öğretim kurumlarında müdür olarak geçirilen süreler ile yurt dışındaki Bakanlığa bağlı okullarda müdür olarak geçirilen süreler üçüncü kademe yöneticiliğinde, kurucu müdürlükte ve müdür yetkili öğretmenlikte geçen süreleri ikinci kademe yöneticiliğinde geçmiş sayılır." (ilgili yönetmelikte 2. Kademe yöneticiliği; Müdür Başyardımcılığı ve C tipi Okul Müdürlüğüne denktir.)
denilmekteydi.
Ve o dönemde yapılan 30.06.2006 tarihli müdür yardımcılığı seçme sınavına 7.madde kapsamındakiler alınmamışlardır. Alınmamalarının sebebi ise sınava girmeden daha önceki yöneticilikleri nedeniyle yöneticilik görevinin kendilerine müktesep hak olarak verilmesinden idi. 20.ve 25. maddelere göre atanabileceklerini bekleyen bu öğretmenlerin hakları 13.04.2007 tarihli yönetmelikle de teslim edilmemiştir. Tıpkı sınav kazananlarda olduğu gibi.
Bu durumdan ders çıkaran bakanlık, çıkarılacak yönetmelikte sınav kazananların haklarını teslim etmeyi düşündüğü görülmekte ise de 7.madde kapsamında olup sınava alınmayanların hakları verilmediği taktirde bu kez yine yargı süreci ile karşı karşıya kalınacaktır. Çünkü bu durumdaki insanlara sınav hakkı dahi verilmemiştir. Bu nedenle yapılabilecek 2 çözüm vardır.
Ya 03.04.2006 tarihindeki yönetmelikte olduğu gibi "Müdür yardımcılığı için yapılacak duyuruda; Seçme Sınavını kazanan adaylar ile bu Yönetmeliğin 25 inci maddesi gereği yeniden atanacaklar ve Geçici 2 nci maddesi gereği müdür yardımcılıklarına atanmak isteyen adayların Seçme Sınavı ile Değerlendirme Sınavı sonucu alınan sertifikalarının geçerlilik süresi ile sınırlı olmak üzere başvuruları birlikte alınır. Bu şekilde başvurusu alınanların değerlendirme işlemleri, Ek-2 deki Yönetici Değerlendirme Formu üzerinde birlikte yapılır. Bu değerlendirme sonucunda en yüksek puan alan adayın ataması tercih sırası da dikkate alınmak suretiyle yapılır." Şeklinde bir hüküm eklenmeli,
Ya da sınava alınan ve alınmayan herkes yeniden sınava alınmalı sınava alınıp başarılı olanların puanlarını kullanabilmelerine olanak verilmeli tekrar sınava girerlerse hangi sınavdan yüksek puan almışlarsa o puanları değerlendirmeye katılmalıdır.
Aksi taktirde yönetmeliğin bu ayağı sakat olacak ve yargıdan dönecektir. Yargıdan dönecek yeni bir yönetmelik sonucunda her şey çok daha karmaşık hale gelecektir. Her yeni karışıklık çözümsüzlüğe daha çok yaklaşmak anlamı taşıyacağından bu yönetmelik çok ince elenip sık dokunarak hazırlanmalı ve yürürlüğe konulmalıdır. Bakanlığın amacının da bu kaostan başarılı bir şekilde çıkmak olduğuna olan inancımızı yitirmek istemiyoruz?"

24/04/2008 tarihli yönetmelik de yürürlükte olduğuna göre ne yapılabilir?

Gelinen noktada önce 2006 sınavına alınanların öncelikli atanacağı belirtildi, sonra 2005 sınavını sonradan kazananlar dahil edildi, anlaşılan bu iş yamalı bohçaya dönmeye başladı.

Henüz bu yönetmeliğe göre atama yapılmadığına göre bu işi düzeltmek için zaman geçmiş değildir. Geçici bir madde eklenerek yukarıdaki öneriler doğrultusunda bir yaklaşım sergilenmelidir.

Ayrıca 2006 yönetmeliğinde yer alan;

"EK MADDE 2- Eğitim Kurumu yöneticilerinin zorunlu ve isteğe bağlı yer değiştirmeleri ile atama işlemleri; Mayıs-Haziran-Temmuz aylarında yapılır. Ancak, ihtiyaç duyulması halinde bu dönemler dışında da yapılabilir.
Atama ve yer değiştirme işlemleri aşağıdaki sıralama esas alınarak gerçekleştirilir.
a) İsteğe bağlı yer değiştirmeler,
b) Zorunlu yer değiştirmeler,
c) Bu Yönetmeliğin 25 inci maddesi kapsamında tekrar atama,
ç) Bu Yönetmeliğin Geçici 2 nci maddesi kapsamında bulunanlar ile bu Yönetmeliğin 12 nci maddesi kapsamında yapılan Seçme Sınavı sonucuna göre eğitim kurumu müdür yardımcılığı ile Düzey Belirleme Sınavına katılanlardan eğitim kurumu müdürlüğüne yapılacak atamalar.
" hükmü yeniden getirilmelidir.

Özetlenirse;
- 2005 ve 2006 sınavına katılıp başarılı olan tüm adayların sınav geçerlilikleri 2010 yılına kadar uzatılmalıdır.
- Sınav açılmalıdır.
- Bu sınava şu anda yönetici olmayan ve yönetici olmak isteyen tüm öğretmenlerin katılmasına olanak verilmelidir.
- Sınav puanının Ek-2 Yönetici değerlendirme formuna yansıtılmasıyla yapılacak değerlendirme neticesinde (2004,2005,2006) da olduğu gibi) tüm kurumların duyurulmasıyla atamalar yapılmalıdır.
- 2005 ve 2006 sınavlarına katılarak başarılı olanlar yeni açılacak sınavdan daha yüksek puan almışlarsa bu puanları aksi halde daha önce aldıkları puanları kullanarak başvurabilmelidirler.
- Tüm müdür yardımcılığı kadrolarının boşalması için atamalarda müdür-müdür başyardımcılığı-müdür yardımcılığı sıralaması izlenmelidir.

Böylece;
- 2006 sınavına girdim başarılı oldum atanamadım, sınav sürem doldu,
- 2005 sınavına girmiştim sonradan başarılı oldum atanamadım,
- 2005 sınavının ilk değerlendirmesinde 72 son değerlendirmesinde 74 aldım beni neden almıyorlar,
- 2006 sınavına alınmadım,
- 15 yıllık idareciyim yer değiştiremedim,
Şeklindeki haklı serzenişlerin önüne geçilecektir.

Bunu yapmak zor değildir. Yönetmelikte en çok 3 maddede yapılacak bir değişiklikle iş çözümlenecektir. Aklı selim bir yaklaşım ve seri bir çalışmayla tüm bu işlemlerin sonuçlandırılması (bilgisayar teknolojisi de kullanıldığında) çok zaman almayacaktır.

Aksi halde; 2006 sınavını kazanan 15.036, 2005 sınavının yeniden değerlendirilmesi sonucu kazanan 5 bin öğretmenden, sınav geçerlilik süresi ve tüm okulların açık ilan edilmemesini de göz önüne aldığımızda yarısı dahi atanamayacaktır. Atansalar bile yargıdan çıkacak bir kararla iptallerle karşı karşıya kalmaları muhtemel olabilecektir. Bu durumda devlet mahkeme masraflarının yanı sıra yolluk masraflarıyla da karşı karşıya kalacak bu işten en madden devletimiz manen ise geleceği şekillendirmesi beklenen öğretmenlerimiz dolayısıyla bu konudan bihaber ve sorumsuz olan öğrenciler zararlı çıkacaktır.

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber