CHP'li Arıtman: Cumhurbaşkanı YÖK'ün listesini iade etmeli

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 24 Temmuz 2008 17:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, YÖK'ün 21 üniversiteden 63 rektör adayını belirleyen listesine tepki göstererek, ?Üniversitelerdeki bağımsız rektör seçimlerinde en çok oyu alarak ilk sırada yer alan tüm kadın adayların rektör olarak atanmasını Cumhurbaşkanından bekliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı öncelikle YÖK'ün listesini iade etmelidir" dedi.

Arıtman yaptığı yazılı açıklamada, YÖK'ün kendi üniversitelerindeki seçimlerde en yüksek oyu alan ilk sıradaki adayları rektör adayları listesine almamasının ?yasalara uygun ama demokrasiye ve insan haklarına aykırı' olduğunu savundu. Rektör adayları listesinin büyük bir cinsiyet ayrımcılığı içerdiğini savunan Arıtman şunları söyledi:

?Özellikle Uludağ ve Dicle Üniversitelerindeki rektörlük seçimlerinde ilk sırada yer alan kadın adayların YÖK'ün cumhurbaşkanına yolladığı listede yer almaması ülkemizdeki kadına yönelik cinsiyet ayrımcılığının en üst düzeyde tescilidir. Bu adayların ?badem bıyıklı olmamak'tan başka ne eksiklikleri var? Üniversitelerdeki bağımsız rektör seçimlerinde en çok oyu olarak ilk sırada yer alan tüm kadın adayların rektör olarak atanmasını Cumhurbaşkanından bekliyoruz. Sayın cumhurbaşkanı öncelikle YÖK'ün listesini iade etmelidir. Saçı da beyni de örtülü olmayan kadınların demokratik seçimlerde elde ettikleri başarının gereğini yerine getirmeyenleri bu toplum sonsuza kadar beyni örtülü kabul edecektir. Üniversitelerdeki tüm öğretim üyelerini, kadın ve insan hakları örgütlerini bu haksız, adaletsiz, anti demokratik, cinsiyet ayrımcılığı uygulamasına karşı çıkmaya ve direnmeye davet ediyorum. Cumhurbaşkanına cumhurun başkanı olup, olmadığı konusunda bir ispat fırsatı çıkmıştır. Artık AKP'nin cumhurbaşkanı olmasın."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber