İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Yabancılarla evlenen TSK mensupları hakkındaki yönetmelik değişti

Haber Giriş : 02 Kasım 2004 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yabancı Uyruklu Kişilerle Evlenen Subay ve Astsubaylar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

MADDE 1 ? 12/3/1997 tarihli ve 22931 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Yabancı Uyruklu Kişilerle Evlenen Subay ve Astsubaylar Hakkında Yönetmeliğin adı "Yabancı Uyruklu Kişilerle Evlenen Subay, Astsubay, Sözleşmeli Subay, Sözleşmeli Astsubay, Uzman Jandarma ve Uzman Erbaşlar Hakkında Yönetmelik" olarak değiştirilmiştir.

MADDE 2 ? Aynı Yönetmeliğin 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 1 ? Bu Yönetmeliğin amacı, kapsamdaki personelin, yabancı uyruklu kişilerle evlenmeleri halinde uygulanacak işlemlerin usul ve esaslarını tespit etmektir."

MADDE 3 ? Aynı Yönetmeliğin 2 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 2 ? Bu Yönetmelik, Türk Silâhlı Kuvvetlerine mensup subay, astsubay, sözleşmeli subay, sözleşmeli astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşları kapsar."

MADDE 4 ? Aynı Yönetmeliğin 3 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 3 ? Bu Yönetmelik, 926 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanununun 112 nci maddesinin 3/10/1996 tarihli ve 4185 sayılı Kanun ile değişik üçüncü fıkrasının (a) bendi, 4678 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetlerinde İstihdam Edilecek Sözleşmeli Subay ve Astsubaylar Hakkında Kanunun 13 üncü maddesinin (g) bendi, 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanununun 7 nci maddesinin 1/7/1992 tarihli ve 3829 sayılı Kanun ile değişik ikinci fıkrası ile 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununun 12 nci maddesinin 10/2/2004 tarihli ve 5085 sayılı Kanun ile değişik dördüncü fıkrasının (e) bendine dayanılarak hazırlanmıştır."

MADDE 5 ? Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 4 ? Yabancı uyruklu kişi ile evlenen subay, astsubay, sözleşmeli subay, sözleşmeli astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlar, evlendikleri kişinin;

a) Nüfus cüzdan suretini (Nüfus cüzdanı uygulaması olmayan ülkelerde bunun yerine geçen belgeyi),

b) Varsa çalıştığı işi gösterir belgeyi,

c) Kendisinin ve ailesinin daimi ikametgah ve iş adresini,

d) 4 adet vesikalık fotoğrafını,

e) Sabıka kayıt belgesini,

f) Evlenme cüzdanının fotokopisini,

eklemek suretiyle bir dilekçe, EK-Ç'de yer alan "Beyanname ve Taahhüt Formu" ve EK-D'de yer alan "Sicil Amirleri Kanaat Formu" ile birlikte, 30 gün içerisinde ilk sicil amirine başvuruda bulunurlar. Dilekçeye belirtilen belgelerin asılları ve Türkçe olmayan belgelerin yeminli tercüman tarafından yapılmış tercümeleri de eklenir.

Personelin başvuru dilekçe ve belgeleri iki suret olarak silsileler yolu ile Genelkurmay Başkanlığına gönderilir."

MADDE 6 ? Aynı Yönetmeliğin değişik 5 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

"Yabancı uyruklu kişi ile evlenmiş olan personelin başvuru dilekçe ve belgeleri Genelkurmay Personel Başkanlığınca incelenir. Genelkurmay Personel Başkanlığınca incelenen dilekçe ve belgelerin bir sureti ve personelin 4 adet fotoğrafı Genelkurmay İstihbarat Başkanlığına gönderilir, Genelkurmay İstihbarat Başkanlığınca gerekli inceleme yapılır."

MADDE 7 ? Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Yönetmeliğin 6 ncı ve 7 nci maddelerine göre yaptırılan araştırma sonuçları, Genelkurmay İstihbarat Başkanlığınca tekemmül ettirilerek değerlendirmeyle birlikte Genelkurmay Personel Başkanlığına gönderilir. Genelkurmay Personel Başkanının başkanlığında, Genelkurmay Personel Daire Başkanı, Genelkurmay Adli Müşaviri, personelin mensup olduğu Kuvvet Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı Personel Başkanı ve Genelkurmay İstihbarata Karşı Koyma ve Güvenlik Dairesi Başkanından oluşan komisyon tarafından değerlendirilir. Komisyon çalışmalarına ihtiyaç halinde uygun görülen personel çağrılır."

MADDE 8 ? Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

"Yabancı uyruklu kişi ile evliliği uygun görülenler hakkında, Genelkurmay Personel Başkanlığınca; EK-B'deki forma uygun olarak 6 suret belge hazırlanır. Bu belgelerin biri Genelkurmay Personel Başkanlığında, biri Genelkurmay İstihbarat Başkanlığında muhafaza edilir. Diğer 4'ü personele tebliğ edilmek üzere silsileler yolu ile personelin ilk amirine gönderilir. Evliliği uygun görülen personele imza karşılığı tebliğ edilen belgelerden biri kendisine verilir. İkincisi 1 inci sicil üstünde bulunan şahsi dosyasına konur. 3 ve 4 üncü belgeler ise özlük dosyasında muhafaza edilmek üzere, ilgilinin mensup olduğu Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığının Personel ve İstihbarat Başkanlıklarına gönderilir."

MADDE 9 ? Aynı Yönetmeliğin eki EK-A'da yer alan T.S.K. Mensubu Subay ve Astsubaylar ile Evlenen Yabancı Uyruklu Kişilere Ait Araştırma Formunun başlığı "T.S.K. Mensubu Subay, Astsubay, Sözleşmeli Subay, Sözleşmeli Astsubay, Uzman Jandarma ve Uzman Erbaşlar ile Evlenen Yabancı Uyruklu Kişilere Ait Araştırma Formu" olarak değiştirilmiş ve sonuna aşağıdaki NOT 2 eklenmiştir.

"NOT 2: DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINCA; YABANCI UYRUKLU ŞAHIS HAKKINDA YAPILACAK ARAŞTIRMA SADECE ŞAHIS HAKKINDA KENDİLERİNE İNTİKAL ETMİŞ BİLGİ BULUNUP BULUNMADIĞI ŞEKLİNDE OLACAKTIR."

MADDE 10 ? Aynı Yönetmeliğe EK-Ç Beyanname ve Taahhüt Formu ile EK-D Sicil Amirleri Kanaat Formu eklenmiştir.

Yürürlük

MADDE 11 ? Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 12 ? Bu Yönetmelik hükümlerini Millî Savunma ve İçişleri Bakanları yürütür.

ekleri için02.11.2004 tarihli Resmi Gazete'ye bakınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber