Devletin T.C. Kimlik Numarası Politikası Yok

Son KEY ödemelerinde de yaşandığı üzere, Devlet kurumlarımızın T.C. Kimlik Numarası politikası bulunmamaktadır. Ne yazıkki bu numaraların yayımlanmasının veya yayımlanmamasının ne gibi sakıncalar oluşturacağı da net olarak belli değildir. Ancak, bu konudaki net bir politikanın olmaması, yanlış bir uygulama halinde, orta ve uzun vadede bir çok sorunu beraberinde getirecektir. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 01 Ağustos 2008 12:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sadece son KEY ödemelerinde değil, uzun bir süredir bir çok kamu kurumu, T.C. Kimlik Numaralarını olduğu gibi yayımlamaktadır. Memurlar.net forumunda, kamu kurumu WEB sitelerinden alınmış (T.C. Kimlik numarası içeren) onlarca sayfa bulunmaktadır. Örneğin bu konulara en hassas kurumlardan birisi olan Adalet Bakanlığı, hakim ve savcı adayı listelerini, T.C. Kimlik numaralarını da belirterek, yayımlamıştır.

Yine bazı Devlet kurumlarının uygulamalarından örnekler verecek olursak;

- Milli Eğitim Bakanlığı sadece T.C. Kimlik numarasına dayanan bir işlem yapmamaktadır. (Sınav sonuçlarının açıklanması işlemi T.C. Kimlik numarası ile yapılmasına rağmen bu kişilerin statülerinde bir değişme olmamaktadır)

- ÖSYM Başkanlığı başvuruları internet üzerinden almakta ancak sadece T.C. Kimlik numarası ile işlem yaptırmamaktadır. (Ancak, T.C. Kimlik numarası ile birlikte şifreyi de edinen bir kişi statüde değişilik yapabilmektedir. Bu husus da biraz daha güvenlik tedbiri alınabilir. Zira daha önce bazı adaylar "Bu tercihler bana ait değil" iddiasında bulunmuştu)

- Yine banka kurumlarının hiç biri T. C. Kimlik Numarası ile işlem yapmamaktadır.

Ancak, bu ve benzer hassasiyetlere rağmen, sadece kamu kurumları değil tüzel ve şahsi tüm girişimlerde (vatandaşların statüsünü değiştirecek nitelikteki işlemlerde) T.C. Kimlik numarasını esas alan işlem olmamalıdır. Zira bugüne kadar kamu kurumu WEB sitelerinde küçük küçük yayımlanan, T. C. Kimlik Numarasına içeren isim ve soyisim listeleri, KEY ile birlikte çok büyük bir düzeye ulaşmıştır.

Başta tapu, banka vb. kayıtlar olmak üzere kişilerin özel hayatına müdahele hakkı doğuracak bilgilerin ve kişilerin statüsünü değiştirecek işlemlerin, T. C. Kimlik Numarası ile öğrenilmesine ve yapılmasına bugüne kadar rastlanılmadığı gibi bundan sonra da rastlanılmamalıdır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber