Anayasa Mahkemesinin Hukuk Müsavirlerine Iliskin Kararı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Nisan 2003 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Anayasa Mahkemesi, 30/4/2002 tarihli Resmi Gazetede gerekçesi yayimlanan kararinda Maliye Bakanligi disindaki Bakanlik Hukuk Müsavirlerinin Makam Tazminati alamamasinin Anayasa'nin esitlik ilkesine aykiri olmadigina karar verdi.

657 sayili Devlet Memurlari Kanununun 570 sayili KHK ile degisik IV sayili Makam Tazminati Cetvelinin 5. sirasinin (d) bendinin Anayasanin 10. ve 11. maddelerine aykiriligi iddiasiyla açilan davada Anayasa Mahkemesi yapilan itirazi yerinde görmeyerek reddetmistir.

Makam tazminati cetvelinin 5. Sirasinin (d) bendinde, ?IV sayili Makam Tazminati Cetvelinin 5. sirasinin (d) bendinde yer alan; Basbakanlik, Bakanlik, Müstesarlik, Kurum Baskanligi ve Müstakil Genel Müdürlüklerin Birinci Hukuk Müsavirleri (1'er kisi) ile Maliye Bakanligi Bashukuk Müsavirligi ve Muhakemat Genel Müdürlügü Hukuk Müsavirleri (6 kisi)? nin makam tazimati alabilecegi öngörülmektedir.

Söz konusu davada ilgili kisi Orman Bakanliginda Hukuk Müsaviri olarak çalistigini ve Maliye Bakanligi Hukuk Müsavirlerine Makam tazminati ödenmesi öngörülürken diger Bakanlik Hukuk Müsavirliklerine makam tazminatinin ödenmemesinin Anayasa'nin esitlik ilkesine aykiri oldugunu iddia etmektedir.

Anayasa Mahkemesi, Anayasa'nin 10. Maddesindeki esitlik ilkesinin; ?birbirleri ile ayni durumda olanlara ayni kurallarin uygulanmasi ve ayricalikli kisi ve topluluklarin yaratilmasinin engellenmesinin? anlasilmasi gerektigini, Yasa önünde esitligin, herkesin her yönden ayni kurallara bagli olacagi anlamina gelmedigini belirtmistir.

Anayasa Mahkemesi ayrica, ?Durum ve konumlarindaki özellikler, kimi kisiler yada topluluklar için degisik kurallari ve degisik uygulamalari gerektirebilir? dedikten sonra, Maliye Bakanligi Hukuk Müsavirlerinin Hazineyi ilgilendiren davalarda tüm Bakanliklari temsil yetkisinin bulunmasi nedeniyle görev alanin daha genis oldugu, bu nedenle de farkli bir düzenlemeye tabi tutulmalarinin Anayasa'ya aykiri olmadigini belirtmistir.

Sonuç olarak Maliye Bakanligi Hukuk Müsavirleri Makam Tazminati almaya devam ederken, diger Bakanliklarda çalisan Hukuk Müsavirleri yine Makam Tazminati alamayacaklardir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber