ÖSYM, İdari Hakimlik Sınavında da Yanlış Yaptı

Haber Giriş : 02 Haziran 2003 22:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
ÖSYM, İdari Hakimlik Sınavında da Yanlış Yaptı

ÖSYM'nin dün yaptığı idari hakimlik sınavının 122. sorusunda verilen bütün şıkların sorunun doğru cevabı olduğu belirtilirken, 42. soruda "Atatürk ilkelerinin en önemlisi hangisidir?" diye soruldu.

Rektörler Bildirisi'nin ardından ÖSYM ile ilgili tartışmalar yeniden gündeme gelirken, ÖSYM'nin dün yaptığı sınavda yine yanlış sorular soruldu. ÖSYM'nin yaptığı idari hakimlik sınavının 122. sorusunda verilen bütün şıkların sorunun doğru yanıtı olduğu belirtildi.

Adalet Bakanlığı tarafından alınacak 50 idari hakim adayı için dün Ankara'da ÖSYM tarafından test usulüyle sınav yapıldı. Yaklaşık 5 bin kişinin girdiği sınavda 122. sorunun bütün şıklarının doğru cevap olduğu hukukçular tarafından ifade edildi. 122. soruda 'Danıştay'ın ilk derece mahkemesi olarak hangi davalara bakacağı" sorusu sorulurken, şıklarda, "Yüksek Öğretim Kurulu kararları, ÖSYM kararları, Başbakan'ca alınan kararlar, yabancı ülkelerde görevli makamlarca alınan kararlar ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu kararları" aleyhine açılan davalarabakacağı seçenekleri sunuldu. Hukukçular, 122. soruda verilen bütün şıklardaki davalara, Danıştay'ın ilk derece mahkemesi olarak baktığını hatırlatarak, 122. sorunun doğru yanıtının olmadığını bildirdiler...

Yoruma açık sorular
Sınavın 59. sorusunda ise "Türkiye'ye 2001, 2002 yılında gelen turist sayısının artmasının en önemli nedeni nedir?" sorusunun sorulması dikkat çekti. Bu sorunun cevap şıkları arasında ise "Konaklama tesislerinin iyileştirilmesi, doğa ve tarihi zenginliklerin artması, fiyatların göreceli olarak düşmesi" şıklarına yer verilmesi dikkat çekerken sınava girenlerin seçenekler arasında tercih yapamadıkları bildirildi.

İdari hakimlik sınavının 43. sorusunda eylem ve boylam hesaplamaları ile ilgili olan sorunun da hatalı olduğu iddia edildi.

ATATÜRK İLKELERİNİN EN ÖNEMLİSİ HANGİSİ?
ÖSYM tarafından yapılan idari hakimlik sınavında yoruma dayalı soruların da sorulması dikkat çekti. 42. soruda "Atatürk ilkelerinin en önemlisi hangisidir?" sorusu yöneltilirken şıklarda ise "Cumhuriyetçilik, Laiklik, Devletçilik, Halkçılık ve Milliyetçilik" seçenekleri verildi. Uzmanlar Atatürk ilkeleri arasında 'önemlilik' sıralamasının yapılamayacağına dikkat çekerken böyle bir sorunun sorulmasının hatalı olduğu ifade etti.
Yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber