İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Burası Türkiye mi?

Haber Giriş : 02 Haziran 2003 22:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Burası Türkiye mi?

Ülkemizin en güvenilir kurumlarından askeri kurumlar memur alımı yapıyor. Ancak ne Kanun ne de yönetmelik hükümleri uygulanmıyor. Üstelik başvurular sadece Ankara'da ve Perşembe ile Cuma günleri yapılabiliyor. Bu uygulamaya ilişkin eleştirilerimizi birkaç gün önce dikkate alınır diye yayınladık. Ancak, aldıran olmadı. İşin ilginç tarafı bu uygulamaya hiçbir kurum
Askeri kurumların ilanları Genel İlanlar kategorisi altında yer almaktadır. Bu ilanlar mevcut mevzuat açısından yok hükmündedir.Ancak, hiçbir kurum karşı çıkmadığı veya Genelkurmay Başkanlığı kendi içerisinde bu uygulamayı düzeltmedikçe bu ilana göre memur alımı yapılacaktır.

Fakat, sözlü/uygulamalı sınav aşamasında elenen memur adaylarının konuyu mahkemeye göndermesi halinde yapılan tüm işlemler iptal edilebilir.

Biz memurlar.NET olarak bir kez daha yayınlanan ilanların eksik yönlerini hatırlatmak istiyoruz.
1-Devlet memurlarının kamu kurumlarına girişleri KPSS sınavına tabidir. Ayrıca yapılan sınav sonrasında memuriyete girişler, sözlü sınav uygulanmaksızın merkezi yerleştirme ile yapılmaktadır. Ancak askeri kurumların ilanlarında sözlü veya uygulamalı sınav yapılacağı belirtilmektedir. Bu konuya ilişkin daha önceki açıklamamız için tıklayın.


2-657 sayılı Kanunun 47. maddesinde göre ilanın en az 15 gün önce yayınlanması gerekirdi. Ancak ilanlarda bu şarta uyulmamıştır.


3-İlanların 47. maddeye göre Resmi Gazete, radyo, televizyon ve ülke çapında tirajı yüksek gazetelerden asgari biri ve uygun görülecek diğer araçlarla duyurulması gerekmektedir. Son olarak Deniz Kuvvetleri Komutanlığının ilanı 18 Aralık tarihinde Milliyet Gazetesinde yayınlanmıştır. Ancak Kara ve Hava Kuvvetleri Komutanlığının ilanı şu ana kadar gazetelerde yayınlanmamıştır.


4-Başvurular sadece Ankara'da alınmaktadır. Yüzbinlerce kişiyi ilgilendiren bir ilan için sadece Ankara'da başvuru alınması eski kuyruk görüntülerini yeniden oluşturacaktır. Oysaki mevcut prosedüre uygun hareket edilmiş olsa, ÖSYM boş kadroları yayınlayacak her memur adayı bulunduğu il yada ilçeden başvuruda bulunabilecekti.


5-Bazı ilanlarda KMS sınav sonuçları dikkate alınmamıştır. Oysaki bu sınav sonuçları 2 yıl süre ile geçerlidir.


Bu eleştiriler sadece ilk bakışta göze çarpan yanlışlardır. Ancak, kamu kurumlarının, özellikle de uygulamayı yürütmekle yükümlü ÖSYM ve Devlet Personel Başkanlığı gibi kurumların bu uygulamaya seyirci kalması kamu yönetimimizin içinde bulunduğu içler acısı hali göstermektedir. Bu seyirci kalış, bu şekilde çok sayıda usulsüz ilan yayınlanmasına neden olacaktır.

Tüm bunların dışında bu tür bir uygulamaya devam etmek veya bu tür bir ilana göz yummak ilerde kötü bir gelenek oluşturacaktır. Herhangi bir kamu kurumu bundan sonra yapacağı memur alımlarında bu ilanı örnek alabilir. Dolaysıyla kamu kurumlarındaki memur alımlarında objektifliğin kalkmasını sağlayan bu ilan kısa bir vadede tüm kamu kurumlarına yayılabilir.

Bu nedenlerden dolayı, memuriyete girişlerde objektif kıstaslarla memur alacağını Acil Eylem Planına koymuş olan Ak Parti iktidarının bir an önce bu duruma el koyması ve bu şekilde bir ilan yayınlayan ilgililer hakkında derhal disiplin işlemlerini başlatması gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber