AOÇ, baştan sona değiştiriliyor

Haber Giriş : 15 Kasım 2004 00:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Atatürk'ün 1937 yılında Türk milletine hediye ettiği Atatürk Orman Çiftliği'ni dünyaya tanıtmaya hazırlanıyor. Bu kapsamda bir çerçeve master planı hazırlayan Bakanlık, çiftliğin adını da "Uluslararası Atatürk Merkezi" olarak değiştirmeyi düşünüyor.

Başkentin tam ortasında 33 bin hektarlık bir alanı kapsayan Master planı içinde neredeyse her şey düşünülmüş. Master Planı'nın hayatta geçmesi halinde, temiz havada yürüyüş, koşu veya bisikletle gezintiye çıkmak isteyenler Ankrom, Arbaretum, Bototanik Bahçeleri ile suni gölet ve şelaleler arasında dolaşarak bir yandan egzersiz yapma imkanına kavuşurken, diğer yandan da şehrin göbeğinde doğa ile başbaşa keyifli birkaç saat geçirmiş olacak. Tarım Bakanlığı tarafından hazırlanan Plan, 80. yılını kutlamaya hazırlanan AOÇ'yi tüm dünyaya tanıtmayı amaçlıyor. Başkentin ortasında yer alan çiftlik arazisi yıllardır birçok kurum ve kuruluş tarafından işgal edilirken orman alanları da giderek talan edildi. İsminde orman yer almasına rağmen bugün ancak 5 bin dönümlük bir alan orman vasfını koruyabildi. Gün geçtikçe çiftlik vasfını yitiren arazinin daha fazla işgal edilmesini önlemek ve Atatürk'ün mirasına yakışır bir şekilde gelecek nesillere bırakmak için Tarım Bakanlığı Uluslararası Master Planı hazırladı. Tarım Bakanlığı yetkilileri, dünyanın hiçbir şehrinde olmayan, tamamlandığında 'Türkiye ve Başkent Ankara' denilince ilk akla gelecek uluslararası bir proje için çalışma başlattı. Projenin amacını ve genel çerçevelerini belirleyen Master Planı'nda, sivil toplum örgütlerinin her türlü protestolarını dile getirecekleri demokrasi parkından, minyakentlere, eğlence köylerinden, doğal hayvanat bahçesine, kültür merkezinden uluslararası müze ve kütüphanelere kadar birçok proje tasarlanıyor.

Plana göre çiftlikte orijinaline uygun Beyaz Saray, Piramitler ve Taç Mahal gibi dünyaca tanın mekanlar minya olarak yer alacak. Ülkenin turistik mekanları Pamukkale, Peribacaları ve Süleymaniye Camii gibi eserler de "maketürk" adı altında sergilenecek. Disneyland türü Eğlenceköyü ve Maydonos Showland gibi kültür merkezlerinin yer alacağı çiftlikte ayrıca çiftliği gezmeye gelenler geleneksel Türk yemeklerinin yanı sıra, yabancı ülkelere özgü yemekleri, Japon Bahçesi, Hollanda Bahçesi adı altında oluşturulacak yerlerde tatma imkanı bulacak.

"BAŞKENTİN ORTASINDA ARTIK NADASLA TARIM YAPAMAYIZ"

Buranın aslen bir çiftlik olduğunun ortaya konulması bakımından da eskisine oranla daha küçük bir alanda hububat tarımı ve hayvancılık yapılacak. Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü, yapılacak AOÇ Master Planı ile ilgili görüşlerini şöyle açıkladı:

"Başkentin ortasında artık nadasla tarım yapamayız. Atatürk Orman Çiftliği mirasçısının adına yakışır bir şekilde uluslararası bir merkez haline getireceğiz. Turist rehberleri ülkemize gelen yabancı ziyaretçileri başkent Ankara'da yapılacak bu mekanı programlarına almadan gönderemeyecekler. Plan sayesinde hem Ankaralılar güzel bir ortama kavuşmuş olacak hem de başkente uluslararası bir ün kavuşturacağız."

Atatürk'ün çiftlikle ilgili "Halka gezecek, eğlenecek ve dinlenecek sıhhi yerler ile hilesiz ve nefis gıda maddeleri temin eyleyin" şeklindeki vasiyetinden yola çıkarak başlatılan çalışmada, yeşil alan ile mevcut park ve dinlenme alanlarının daha da genişletilecek. Çiftliğin içindeki 320 dekarlık hayvanat bahçesi, bin dekara yükseltilirken çiftlik içindeki hayvanlar ABD'deki hayvanat bahçesinde olduğu gibi doğal ortamlarında yaşayabilecek. Hayvanlara sınırsız ve özgür bir alan verilirken, dünyanın çeşitli yerlerinde ender bulunan hayvanlarda hayvanat bahçesi getirtilecek. Parkın büyük bir kısmı Ankaralıların gün içinde dinlenebilecekleri, doğa ile iç içe olabilecekleri suni göletler ve çim alandan oluşacak. Genelde Amerikan filmlerinde görülen şehir içindeki ormanlık dinlenme alanları için bugün 6 bin 680 dekar olan park ve orman alanı hazırlanacak plan ile birlikte 20 bin 82 dekara çıkartılacak ve böylelikle dünyanın en büyük parkları arasında yer alacak.

AOÇ'YE ATATÜRK BARIŞ KÖYÜ 'SULHİYE' VE KURTULUŞ SAVAŞI MÜZESİ

Çiftlik master planı sayesinde, Amerika'daki Central Park ve İngiltere'deki Hyde Park benzeri bir cazibe merkezi Ankara'da yapılacak. Çiftlikte yeni inşa edilecek mekanlar için, taş kayalıklar veya üzerinde bitki yetişmeyen alanlar tercih edilecek. Ya da mevcut olup da kullanılmayan binalar yıkılıp yerine projeye uygun yapılar imar edilecek. 33 bin hektarı kapsayan master planı içinde neredeyse her şey düşünülmüş. Master Planı'nın hayatta geçmesi halinde, temiz havada yürüyüş, koşu veya bisikletle gezintiye çıkmak isteyenler Ankrom, Arbaretum, Bototanik Bahçeleri ile suni gölet ve şelaleler arasında dolaşarak bir yandan egzersiz yapma imkanına kavuşurken, diğer yandan da keyifli birkaç saat geçirmiş olacak. İsteyen seyir tepelerine çıkarak, golf meraklılarını izleyecek ya da Kır Kahvesi'nde çayını yudumlayabilecek.

Spor kompleksleri, yüzme havuzlarının da yer alacağı çiftlikte, kültürel ve tiyatro, sinema, düğün salonu, uluslararası çocuk kütüphanesinin de yer alacağı sosyal tesislerde yer alacak. Ayrıca, Atatürk Barış köyü "Sulhiye" ile "Atatürk'ün Hayatı Müzesi" görüntü, ses ve ışık efekt eşliğinde ziyaretçilere hizmet verecek. Tarım Bakanlığı'ndan bir yetkili "Biz Atatürk Orman Çiftliği'nden ne alabiliriz düşüncesi yerine, biz Atatürk Orman Çiftliği'ne ne verebiliriz " düşüncesiyle hareket ettiklerini belirterek hazırladıkları master planı hakkında şunları söyledi: "Amacımız, bu güzide emaneti Atatürk' ün vasiyet mektubu çerçevesinde olmak kaydıyla, kurucusunun adına yakışır bir şekilde, olabileceği en uygun ve güzel konuma taşımak ve halkın da daha fazla istifade edebileceği bir yapıya kavuşturmaktır. Böylelikle başkentin tam ortasında, dünya çapında ses getirecek ve Cumhuriyet durdukça yaşayacak bir eser kazandırılmış olacaktır. Böylece bu güzide emanet, bağnaz bir koruma anlayışından kurtarılarak, tamamı yemyeşil, kullanılarak korunan, gelecek nesillere, Atatürk duygu, düşünce ve ışığını en iyi şekilde taşıyan bir anlayışa da kavuşturulmuş olacaktır."

MASTER PLANI ÇERÇEVESİNDE AOÇ'NİN ALACAĞI DURUM

Toplam 33 bin dekar alandan oluşan AOÇ arazisinin yarısını kapsayan tarım alanı 3 bin dekara indirilecek. 320 dekarlık hayvanat bahçesi bin dekara çıkartılırken, 5 bin dekarlık bir alanı kapsayan orman alanı 20 bin dekara çıkarılacak. Ayrıca hazırlanan plan ile AOÇ'nin adı da Uluslararası Atatürk Merkezi olarak değiştirilmesi öngörülüyor. Master Planı çerçevesinde AOÇ'nin içinde yer alması planlanan mekanlar ise şöyle:

Orman alanları "Ankorman", Arbaretum ve botanik bahçeleri, yürüyüş, koşu, bisiklet yolları, gezinti alanları, suni gölet ve şelaleler, doğal hayvanat bahçesi, seyir tepeleri, hobi bahçeleri, kır kahveleri, golf alanları, tarım müzesi, spor kompleksleri, yüzme havuzları, fuar alanları, 81 ilin yöresel tanıtımının yapıldığı, yemekleri ve kültürünün tanıtımının yapıldı evler, çeşitli ülkelerin kültürlerinin tanıtıldığı Atatürk Barış köyü "Sulhiye", Japonya, Hollanda bahçeleri, Pamukkale, Peribacaları ve Süleymaniye Camii gibi Türkiye'nin ünlü turistlik yerleri ve köylerinin tanıtıldığı "Maketürk" alanları ile Taçmahal, Piramitler, Beyazsaray gibi dünyanın tanınmış yerlerinin maketlerinin sergileneceği alanlar, Disneyland türü eğlence merkezi, "Eylenköy" Kongre merkezi, "Megaland" Maydonos Showland türü gösteri merkezi, "Greenland" Kültürel ve sosyal tesis merkezi, Kurtuluş Savaşı Müzesi, Ticaret ve alışveriş merkezi, Otel, akaryakıt istasyonu, otopark vb."

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber