Vatandaşına Güvenmeyen Kamu Kurumlarının Sayısı Artıyor

Haber Giriş : 03 Haziran 2003 11:24, Son Güncelleme : 02 Haziran 2018 14:36
Vatandaşına Güvenmeyen Kamu Kurumlarının Sayısı Artıyor

Vatandaşına Güvenmeyen Kamu Kurumlarının Sayısı Artıyor

Memuriyete girişlerin merkezi sınava bağlanması ve sözlü sınavın kaldırılarak sadece test sınavı sonuçlarının esas alınmasının sağlaması Ecevit Hükümetinin bu ülkeye sağlamış olduğu en önemli katkıdır. Özellikle, 28 Şubat gibi bir kısım ülke vatandaşlarının tehlikeli (!) görüldüğü 2000'li yıllarda, vatandaşlarına güveni esas alan bu uygulama her zaman için övgüyü hak etmektedir. Ancak, bu uygulama, 3 Kasım seçimleri akabinde, iktidarın değişmesi ile kesintiye uğramıştır. İlk olarak, askeri kurumlar, daha önce merkezi sınavla yaptıkları memur alımlarını, merkezi sınav dışına çıkarmış ve sözlü sınav uygulamasına başlamıştır. Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlanan Kanun değişikliği ile de şimdi de bölge idare mahkemesi, idare mahkemesi, vergi mahkemesi, ceza infaz kurumları ve tutukevleri, çocuk ıslah ve eğitimevleri, müşahade merkezleri, bütün ilk derece adalet mahkemeleri ve adliyeye bağlı dairelerin alacağı zabıt katibi, memur ve yardımcı hizmet sınıfı kadroları için sözlü sınav uygulaması yapılacaktır. Sözlü sınav uygulamasını geri getirerek; sınavlarda objektifliği kaldıran, kayırmacılığa açık bir yapı oluşturan ve vatandaşını potansiyel suçlu olarak gören her türden zihniyeti memurlar.NET olarak şiddetle kınıyoruz.

Hakimler ve Savcılar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun

Kanun No. 4863 Kabul Tarihi : 28.5.2003
3.6.2003 tarih ve 25127 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

MADDE 1. ? 24.2.1983 tarihli ve 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununun 114 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinden sonra gelen paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

İlk defa atanmaları, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre yapılan merkezi sınavda başarılı olanlardan; Adalet Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelik hükümlerine göre adalet komisyonları tarafından yapılacak sözlü sınav ve mülakatta başarılı olanlar arasından yapılır. Atama işlemleri, adalet komisyonlarının teklifi ve Bakanlık onayı ile tamamlanır.

MADDE 2. ? 2802 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

GEÇİCİ MADDE 12. ? Bu Kanunun yayımı tarihinden önce atama işlemleri başlamış olup da işlemleri henüz tamamlanmamış olanlar hakkında bu Kanun hükümleri uygulanmaz.

MADDE 3. ? Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4. ? Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.


Hakim ve Savcılar Kanunun 114'üncü maddesi

Madde 114 - a) (...)(1) (Ek ibare: 24/8/2000 - KHK-621/1 md.; Aynen kabül: 12/4/2001 - 4642/1 md.) Ceza infaz kurumları ve tutukevleri, çocuk ıslah ve eğitimevleri ile müşahade merkezlerinin memur ve hizmetlileri ile bütün ilk derece adalet mahkemelerinin, adliyeye bağlı dairelerin yazı işleri müdürleri, yazı işleri müdür
yardımcıları, zabıt katipleri, yardımcı hizmetler sınıfı memurları ve diğer müdür ve memurların;
b) Bölge idare, idare ve vergi mahkemelerinde görevli yazı işleri müdürleri, yazı işleri müdür yardımcıları, zabıt katipleri, yardımcı hizmetler sınıfı memurları ile diğer müdür ve memurların;

(Değişik paragraf: 24/8/2000 - KHK - 621/1 md. Aynen kabül: 12/4/2001 - 4642/1 md.) İlk defa atanmalarında memuriyete giriş sınavları, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine göre yapılır. Bu sınavlarda başarılı olanlar arasından; Adalet Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikte gösterilen nitelikleri taşıyan ve atanma hakkını elde edenler, Devlet Personel Başkanlığınca Adalet Bakanlığına bildirilir. Bakanlık, atamaları adalet komisyonlarınca yapılacak olanları ayırarak ilgili adalet komisyonlarına gönderir. Atama işlemleri, ilgili adalet komisyonlarınca yapılır ve Bakanlığın onayı ile tamamlanır.

Bu madde kapsamındaki personeli, ilgili adalet komisyonunun istemi veya hizmetin gereği olarak, bulundukları yargı çevresi dışında bir göreve naklen atama yetkisi
Adalet Bakanlığına aittir.

Adli yargı adalet komisyonları (a) bendindeki, idari yargı adalet komisyonları (b) bendindeki personelin hizmet şartları, nitelikleri, ilerleme ve yükselmeleri, ödev, hak,
yüküm ve sorumlulukları, görevden uzaklaştırılmaları,aylıkları, sosyal hak ve yardımları, disiplin işlemleri, bulundukları yargı çevresi içinde nakilleri, geçici görevlendirilmeleri ve diğer her türlü özlük işlerini, bu Kanundaki özel hükümlerle Devlet Memurları Kanunu hükümlerini uygulamak suretiyle yerine getirirler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber