Personel Daire Başkanları, KPSS İlanlarında Daha Önce Belirlenmiş Şartları Değiştirmemeli

Son günlerde yayımlanan ilanlarda gözle görülür bir artış var. Ancak iki ilandaki küçük bir detay dikkatleri çekmektedir. Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ilanlarında "KPSS'ye girmiş olmak ve sınava girildiği zamanda ilanda istenilen tahsil seviyesini aşmamış (bir üst öğrenimi bitirmemiş) olmak," gibi bir şart daha yer almaktadır. Oysaki bu hususlar ilan ile düzenlememelidir. Zira sınav kılavuzlarında bu hususlar ayrıntılı olarak düzenlenmiştir. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 13 Kasım 2008 11:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İLANINDAKİ ŞART

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 20 sözleşmeli personel alacaktır. Bunun için genel şartlar yanında özel şartlar da belirlenmiştir. Belirlenen özel şart şu şekildedir:

"a)-21 Eylül-2008 tarihinde yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavına (KPSS) girmiş olmak ve sınava girildiği zamanda ilanda istenilen tahsil seviyesini aşmamış (bir üst öğrenimi bitirmemiş) olmak,"

HAVA KUVVETLERİ KOMNUTANLIĞI İLANINDAKİ ŞART

Hava Kuvvetleri Komutanlığı 2008 yılının 5. sivil memur alım ilanını yayımladı. İlanda yer alan özel şart şu şekildedir:

"c. KPSS Sınavına girildiği sıradaki tahsil seviyesini aşmamış (bir üst öğrenimi bitirmemiş) olmak."

PEKİ BU ŞARTLAR DOĞRU BİR UYGULAMA MIDIR?

2008 yılında lisans mezunları için Haziran ayında, önlisans ve ortaöğretim mezunları için yapılan iki ayrı sınav bulunmaktadır. Bu sınavlara adayların hangi düzeyden gireceği yayımlanan kılavuzlarda açık olarak yer almıştır. Memurlar.net olarak bu konuda daha önce iki haber yaptık. 9 Haziran 2008 tarihinde yayımladığımız dosyada ise konuyu detaylı olarak ele aldık.

2008 KPSS Lisans kılavuzunda yer alan açıklama

"KPSS LİSANS sınavına; lisans programından mezun ile sınava başvuru sırasında mezun durumunda olmayan ancak sınavın geçerlilik süresi içinde lisans düzeyinde mezun olabilecek durumda olan adaylar başvurabilecektir.
2008-KPSS Lisans'a son başvuru tarihi olan 9 Mayıs 2008 tarihi itibariyle lisans diploması almaya hak kazanmış adaylar önlisans veya ortaöğretim düzeyinde, 2006 KPSS ÖNLİSANS-ORTAÖĞRETİM'e son başvuru tarihi olan 27 Haziran 2008 tarihi itibariyle önlisans diploması almaya hak kazanmış adaylar ise ortaöğretim düzeyinde sınava başvuramazlar. Bu nedenle lisans diploması almaya hak kazanmış adaylar, 21 Eylül 2008 tarihinde yapılacak olan önlisans ve ortaöğretim düzeyindeki sınava başvuramayacaklardır.
Bir adayın her iki sınava da katılması mümkün değildir. Bu sınava başvurmuş olan adaylar, her ne sebeple olursa olsun 21 Eylül 2008 tarihinde yapılacak olan önlisans ve ortaöğretim düzeyindeki sınava da başvurdukları taktirde, bu adayların KPSS-LİSANS başvuruları iptal edilir. " "

2008 KPSS Önlisans / Ortaöğretim kılavuzunda yer alan açıklama

"Bu sınava ortaöğretim okullarından veya önlisans programlarından mezun olanlar ile mezun olabilecek durumda olan adaylar başvurabilecektir.
2008-KPSS ÖNLİSANS / ORTAÖĞRETİM'e son başvuru tarihi olan 27 Haziran 2008 tarihi itibariyle önlisans diploması almaya hak kazanmış adaylar ortaöğretim düzeyinde sınava başvuramazlar.
2008 KPSS LİSANS'a son başvuru tarihi olan 9 Mayıs 2008 tarihi itibariyle lisans diploması almaya hak kazanmış adaylar bu sınava başvuramazlar. 2008 KPSS LİSANS'a başvurmuş adaylar her ne sebeple olursa olsun bu sınava da başvurdukları takdirde, bu adayların 2008-KPSS LİSANS başvuruları iptal edilir Lisans düzeyinde yapılacak sınava girseler dahi sorulara vermiş oldukları yanıtlar değerlendirmeye alınmaz."

SON DEĞERLENDİRME

Yukarıdaki kılavuz hükümlerin adayların hangi düzeyden sınava girmesi gerektiğine ilişkin açık bir belirleme yapmıştır. Kılavuzda bunun dışında ""Sınava girildiği sıradaki tahsil seviyesini aşmamış (bir üst öğrenimi bitirmemiş) olmak." gibi bir şart yer almamaktadır.

Daha önce bir çok defa memurlar.net tarafından belirtildiği üzere önemli olan kılavuz hükümleridir. Sonradan değişen öğrenim düzeyleri adayların KPSS puanlarının geçerliliğini etkilemez. Bu bağlamda açılacak bir davada, sınavın yürürlüğünün durdurulabileceği, alım işlemlerinin iptal olabileceği gibi bir çok hususu göz önünde bulundurarak, KPSS temelli alımlarda mevzuata dayanmayan ek şartlar ileri sürülmemelidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber