Görevde Yükselme Eğitimlerinde Yeni Düzenlemeler

Unvanlar arasındaki geçişlere Görevde Yükselme eğitim ve sınavları ile belirli bir standart getirilmiştir. Bu bağlamda, kamu kurumlarında Görevde Yükselme eğitimlerinde yaşanan aksaklıkları gidermeye yönelik olarak 25/6/2002 tarihinde Başbakanlıkça bir Genelge yayımlandı. Ayrıntı için tıklayın.

Haber Giriş : 15 Nisan 2003 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bu Genelgede getirilen düzenlemeler aşağıda madde madde belirtilmiştir.
Eğitim Saatleri
Görevde Yükselme eğitiminin 75 saatten az olmayacağı daha önce ?Devlet Memurlarının Görevde Yükselme Esaslarına Dair Yönetmelik? ile belirlenmişti. Ancak bir çok kurumda bu 75 saat kavramından tam olarak ne anlaşılması gerektiği noktasında tereddütler bulunmaktaydı. Bu nedenle Genelgenin birinci maddesi ile bu husus düzenlenmiş ve 75 saatlik Görevde Yükselme eğitiminin tamamına katılmayanların Görevde Yükselme Sınavlarına katılamayacağı belirtilmiştir. Dolaysıyla her ne sebeple olursa olsun 75 saatlik eğitimin bir saatine dahi katılmayanlar, Görevde Yükselme sınavlarına giremeyeceklerdir.

Görevde Yükselme Sınavlarının Duyurusu
Görevde Yükselme Sınavları ile atama yapılacak boş kadro ve/veya pozisyonlara ait bilgiler bütün teşkilatlara en az bir ay önce duyurulacaktır. Görevde Yükselme eğitimine, atama yapılacak kadro sayısının en fazla iki katı kadar aday alınacaktır.

Görevde Yükselme Eğitimine Alınacakları Tespit Etmeye Yönelik Olarak Bir Standart Getirildi.
Yürürlüğe giren Genelgenin en önemli bölümü bu husustur. Görevde Yükselme eğitiminin en fazla aksayan yönlerinden birisi; atama yapılacak kadro ve/veya pozisyon sayısının iki katının üzerinde bir başvuru olması halinde yaşanan sorunlardı. Bir çok kamu kurumu aday tespitine ilişkin olarak bu aşamada ne yazık ki yine kayırmacılık yapıyordu. İşte Genelge ile bu personelin seçiminde öğrenim düzeyi, hizmet süresi, sicil, disiplin ve benzeri nitelikleri göz önünde tutularak düzenlenen Değerlendirme Formunda gösterilen puanlama getirilmiştir.
Buna göre eğitime katılmak isteyen her adayın öğrenim düzeyi, hizmet süresi, sicil, disiplin ve benzeri nitelikleri göz önünde tutularak bir puanı belirlenecek ve en yüksek puan alan kişiden başlamak üzere kadro/pozisyon sayısının (2) katı kadar personel belirlenerek eğitime alınacaktır. Puanlamayı görmek için Genelgeler bölümünde 2002/25 sayılı Genelgeye bakınız.

Eğitimden Sonra Yapılacak Sınava İlişkin Olarak Süre Belirlendi
Daha önce Görevde Yükselme eğitiminden sonra MEB veya ÖSYM tarafından bir sınav yapılacağı belirtilmekte ancak, sınavın ne zaman yapılacağı belirtilmediğinden kurumlar taktir yetkilerini kullanarak bir yıl sonra dahi sınav yapabilmekteydiler. Yeni düzenlemeyle sınavların, eğitimden sonra 1 ay içerisinde yapılacağı belirtilerek bu sorun giderilmiştir.

Mahalli İdareler
Görevde Yükselme eğitimi verilebilmesi için mutlaka boş kadro olması gerekmektedir. Ancak Belediyelerde yaşanan problemlerden dolayı bu şarta bir istisna getirilmiştir. Buna göre; Mahalli idarelerin muhasebeci veya başkatip kadrolarının, genel hükümler çerçevesinde ve nüfusun artmasına bağlı olarak Hesap İşleri Müdürü veya Yazı İşleri Müdürü şeklinde değiştirilmesinin gerekmesi durumunda, boş kadro şartına bağlı olmaksızın Hesap İşleri Müdürü veya Yazı İşleri Müdürü kadroları için görevde yükselme eğitimi ve sınavı düzenlenebilecektir.
Hesap İşleri Müdürü ve Yazı İşleri Müdürü dışındaki unvanlar için boş kadro olmaksızın görevde yükselme eğitimi ve sınavı düzenlenmeyecektir.

Bir Kadroya Vekalet Edenlerin Durumu
Sitemize de bu konuda bir çok soru gelmektedir. Genelge ile bu husus da düzenlenmiş ve ?Bir göreve vekaleten atanan personel, gerekli nitelikleri taşımış olsa da, vekalet edilen kadro/pozisyon unvanı kazanılmış hak olarak görülemeyeceğinden, bunlar görevde yükselme eğitim ve sınavına tabi tutulmadan vekalet edilen kadro/pozisyona atanamayacaktır.? şeklinde bir düzenleme yapılmıştır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber