Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulundan İçtihat Değişikliği

Bilgi edinme başvurularına kamu kurumlarınca olumsuz cevap verilmesi halinde Başbakanlık'ta bulunan Bilgi Edinme Değerlendirme Kuruluna yazılı olarak itirazda bulunmak gerekmektedir. Kurul daha önce bir yabancı dil sınavı olan KPDS sınav soru ve cevaplarının ÖSYM tarafından yayımlanmamasını Kanuna aykırı görmemişti. Memurlar.net olarak gerekçeleriyle birlikte bu Kurul kararını eleştirmiştik. Bilindiği üzere Kasım ayı içinde KPDS yabancı dil sınavı yeniden yapıldı. Ancak, Kurul bu kez daha önce verdiği görüşü değiştirmiştir. Buna göre KPDS soru ve cevaplarının yayınlanması gerekmektedir. Kurul kararının tam metni için tıklayın.

Haber Giriş : 29 Kasım 2004 08:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C.
BİLGİ EDİNME DEĞERLENDİRME KURULU

Karar Tarihi : 25/10/2004
Karar Sayısı : 2004/146

Başvuru Sahibi Kurum veya Kuruluş : Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı

Kurula Başvuru Tarihi : 08/10/2004

K A R A R

Uğur ERSOY, Kerim TOKGÖZ ve Ömer UZUNCA hakkında alınan Kurul kararları ile ilgili olarak Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı'ndan alınan yazı hakkında,

1- Kurulun aynı konuda ikinci defa ve farklı olarak aldığı kararın içtihat değişikliği anlamına geldiği ve bundan böyle alınan son karar çerçevesinde işlem yapılması gerektiğinin,

2- Sınav soruları ile cevap anahtarlarının yayınlanması halinde, 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu'nun 8 inci maddesinin "Kurum ve kuruluşlarca yayımlanmış veya yayın, broşür, ilân ve benzeri yollarla kamuya açıklanmış bilgi veya belgeler, bilgi edinme başvurularına konu olamaz." hükmü gereğince YÖK'ün yazısında bahsettiği aşırı iş yükü sorununun kendiliğinden çözüleceği, hususlarının Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı'na bildirilmesine, oybirliği ile karar verilmiştir.

Başkan Üye Üye Ruhi ÖZBİLGİÇ Muzaffer HATİPOĞLU Çağatay ÖZCAN

Üye Üye Üye
Doç.Dr.Ahmet GÖKCEN Doç.Dr.Hasan Nuri YAŞAR Prof.Dr. Yavuz ATAR
(Katılamadı)

Üye Üye Üye
Muhsin EREN Doç.Dr. Yusuf SARINAY Niyazi GÜNEY


Yukarıdaki karar, ÖSYM'nin Kurulun'un daha önce almış olduğu çelişkili kararlara karşı yaptığı itiraz nedeniyle alınmıştır. Kurul bu kararıyla daha önce verdiği görüşü değiştirdiğini ve bundan sonra son kararın uygulanması gerektiğini belirtmiştir. Bu karara göre ÖSYM tarafından yapılan yazılı sınav soru ve cevaplarının yayınlanması gerekmeketdir. Ancak, ÖSYM kurul kararlarına uymak zorunda değildir. bugüne kadar da bir gelişme olmaması Kurul kararlarına uymayacağı anlamına gelmemektedir.

Bu halde isteyen kişilerin ÖSYM halinde dava açması gerekecektir. Kurulun bu kararı gereğince davanın kazanılması çok yüksek bir ihtimaldir. ÖSYM'nin gereksiz dava masrafları ile Devleti zarara uğratmak yerine bir an önce kararını değiştirmesi ve adayın merakla beklediği soru ve cevapları yayımlaması gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber