Kuyruk görüntülerinin gururu İçişleri Bakanı Beşir Atalay'a ait

Ülkemizde en gurur duyulması gereken uygulamalardan birisi ÖSYM tarafından yürütülen merkezi memur yerleştirmeleridir. Ancak, İçişleri Bakanlığının kendi başına aldığı bir karar neticesinde Türkiye memur alımında 1999 yılının gerisine düşmüştür. Artık, zabıta memur veya itfaiyeci olmak için çabalayan adayların oluşturduğu kuyruklar yeniden gazete ve televizyonlarda yer almaya başlamıştır. Türkiye'yi 9 yıl geriye götüren bu uygulamadan ne zaman geri dönüleceği ise belli değil!

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 17 Aralık 2008 08:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

GAZETELERDE YER ALAN HABER

İstanbul'da itfaiyeci olmak isteyen üniversiteli işsizler uzun kuyruklar oluşturdu. 556 kişilik kadro için 6 bin 500 kişinin başvurduğu öğrenildi. Yıldız Parkı'nda bulunan Beşiktaş Grup Amirliği binasının yaklaşık 200 metrelik bir kuyruk oluştu. Şınav, mekik ve koşunun dahil olduğu zorlu dayanıklılık testinden geçecek adaylar arasında üniversite mezunlarının fazlalılığı dikkat çekti. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu'nda eğitim görenı İbrahim Ergüler (28), Serkan Yılmaz (25) ve Selçuk Sarı (26) aynı dönem mezun olduklarını ve girdikleri KPSS sınavından sonra atanamayıp işsiz oldukları için başvuruda bulunduklarını belirtti. Ergüler, ?2002 yılında mezun olduk. Halen iş bulamadık. Bu yüzden devlet memuru olabilmek için buraya geldik' dedi.

BU UYGULAMA NASIL OLUŞTU?

Bu uygulama, geçtiğimiz yıllarda alınan idari bir kararla yürürlüğe konuldu. Bakanlar Kurulu mahalli idarelere yapılacak memur alımlarını ÖSYM'nin merkezi memur yerleştirmesi dışına çıkarmıştı. Ancak bu düzenleme Danıştay tarafından iptal edildi. Bunun üzerine ortada Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan genel bir yönetmelik olmasına rağmen (KPSS yönetmeliği) İçişleri Bakanlığınca yürürlüğe konulan zabıta ve itfaiye personel yönetmeliklerindeki hükümlere dayanılarak, zabıta memuru ve itfaiyeci alımlarının merkezi yerleştirme dışında da yapılabileceğine karar verildi. Bu karar İçişleri Bakanlığı ve İçişlerine bağlı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünce verildi. Kimseye sorulmadı.

Şuan gazetelere ve televizyonlara yansıyan ilkel görüntüler işte bu idari kararın neticesinde oluştu.

NEDEN BU UYGULAMAYA BAŞVURULUYOR?

Merkezi KPSS tercih işlemlerinde kamu kurumlarının tüm boş kadroları tek bir kılavuzda yer alıyor, başvurular internet üzerinden yapılıyor, aranan şartlarda kişiye özel nitelikler belirtilemiyor ve yerleştirme sonrasında da sözlü sınav yapılmıyor.

Ancak zabıta memuru ve itfaiyeci alımında, kişiye özel niteliklere yer verilebiliyor, bizzat başvuru istenerek adayların başvurma imkanı ellerinden alınıyor ve sözlü sınav uygulanarak KPSS puanları işlevsiz hale getiriliyor.

NE YAPILMALI?

İçişleri Bakanlığının söz konusu uygulaması bize göre zaten hukuki değil. Ancak Bakanlığın bu karardan geri adım atması mümkün görünmüyor. Bu nedenle Bakanlığın konuya ilişkin olarak yayımladığı genelgenin iptali istemiyle dava açılmalıdır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber