Doçentlik Sınav Yönetmeliğinde Neler Değişti?

Son olarak 2000 yılında yürürlüğe konulan "Doçentlik Sınav Yönetmeliği", 31 Ocak 2009 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan düzenleme ile tümüyle değişmiştir. Yeni yönetmeliğe göre doçentlik için başvuru tarihleri değişmiş, Üniversitelerarası Kurul'un belirleyeceği özgün bilimsel çalışma şartı getirilmiş ve yabancı dil olarak İngilizce, Fransızca ve Almanca şartı kaldırılmıştır. Sözlü sınavda ise sadece kanun hükmü yönetmeliğe yansıtılmış ancak daha önce memurlar.net'te yer alan Danıştay kararıyla uyumlu bir düzenleme yapılmamıştır.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 31 Ocak 2009 13:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DOÇENTLİK İÇİN BAŞVURU TARİHLERİ DEĞİŞTİ

Önceki yönetmeliğe göre doçentlik sınavına başvurular, her yıl şubat ayında yapılmaktaydı. 31 Ocak 2009 tarihli Resmi Gazetede yapılan düzenlemeye göre artık "Doçentlik başvurusu, Nisan veya Ekim ayları içinde, Üniversitelerarası Kurulun belirleyeceği bir tarihe kadar yapılacak. Üniversitelerarası Kurulca bir tarih belirlenmemesi halinde, başvurular, Nisan veya Ekim ayının onbeşinci günü başlayıp, en geç ilgili ayın son çalışma günü mesai saati bitimine kadar devam edecektir."

ÖZGÜN BİLİMSEL ÇALIŞMA ŞARTI

Doçentlik başvuru için üç şart bulunmaktadır.
1- Bir anabilim veya bilim dalında doktora, sanatta yeterlik veya tıpta uzmanlık yapılmış olması 8Yurtdışında yapılanlar için denklik alınmış olmalı)
2- Merkezi sınavda başarılı olunmalı
3- Doktora, tıpta uzmanlık veya sanatta yeterlik unvanı iktisap edildikten sonra, doçentlik başvurusunda bulunulacak olan anabilim dalında özgün bilimsel yayın ve çalışmaların yapılmış olması gerekmektedir.

Doçentlik unvanının iktisabı için aranan özgün bilimsel çalışmalara ilişkin asgari ölçütler, Üniversitelerarası Kurul tarafından, her bir alan göz önünde bulundurulmak suretiyle belirlenir ve her yıl Ocak ayında güncellenmiş olarak Yükseköğretim Kurulunun internet sitesinde yayımlanacaktır. Bu ölçütler, en erken yayımı tarihini izleyen ikinci dönemde yapılacak olan doçentlik başvurularında dikkate alınacak.

İNGİLİZCE KOŞULU KALDIRILDI

Yabancı dil koşuluna ilişkin olarak 31 Ocak 2009 tarihli Resmi Gazetede yapılan düzenleme şu şekildedir:

"Doçentlik başvurusunda bulunabilmek için adayın, Türkiye'de yükseköğretim kurumlarında dört yıllık lisans programında yabancı dil olarak öğretilen, kendi alanında akademik bakımdan ilerlemesini sağlayan ve uluslararası geçerliliği bulunan dillerden birini bildiğini, ÖSYM tarafından yapılan merkezi yabancı dil seviye belirleme sınavından en az altmışbeş puan alarak, belgelemesi gerekir. Anabilim veya bilim dalı belli bir dille ilgili olanlar, bu sınavı başka bir yabancı dilde vermekle yükümlüdürler."

Önceki yönetmelikte "Yabancı dil koşulunun sağlanması için adayların İngilizce, Fransızca veya Almanca dillerinin birinden Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı' na (ÜDS) girmeleri gerekir" şeklinde yapılmış olan belirleme böylece değiştirilmiştir.

ADAY, ESERELERİ JURİYE POSTA İLE GÖNDERECEK

Yapılan düzenleme şu şekildedir:

"(6) Doçentlik başvuruları, Üniversitelerarası Kurula yapılır. Başvuruların eksiksiz olup olmadığı ve bu Yönetmelikte aranan şekil şartlarını taşıyıp taşımadığı kontrol edilir. Dosyasının eksiksiz olduğu ve gerekli şekil şartlarını taşıdığı tespit edilen adayın jürisi en kısa zamanda Üniversitelerarası Kurul tarafından oluşturularak, aday ile jürinin asıl ve yedek üyelerine mensubu bulundukları üniversite rektörlüğü aracılığı ile bildirilir. Bu bildirim yazısı üzerine eserler aday tarafından jüri üyelerinin her birine posta yolu ile gönderilir. Aday, eserlerin jüri üyelerine ulaştığına ilişkin belgelerinin birer örneğini Üniversitelerarası Kurula teslim eder.
(7) Doçentlik başvurusu ile ilgili posta masrafları aday tarafından karşılanır."

SÖZLÜ SINAVIN DENETLENMESİNE İLİŞKİN TEDBİR

2008 yılında 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 24. maddesinde yapılan düzenleme yönetmeliğe yansıtılmıştır. Buna göre, jüri başkan ve üyeleri, sözlü sınavın denetlenebilirliğini sağlamak için gerekli tedbirleri alırlar.

Sözlü sınav daha önce tüm öğretim üyelerine açık iken yeni düzenlemede bu hak sadece doçent ve profesörlere tanınmıştır.

SÖZLÜ SINAVDA YENİ JURİ

Eser incelemesinde başarılı olmasına rağmen sözlü sınavlarda üç defa başarısız olan veya başarısız sayılan aday sözlü sınav için yeniden başvurduğunda, bu sınavı yapmak üzere yeni bir jüri oluşturulur. Yeni jüri oluşturulmasında mevcut jürinin salt çoğunluğu sağlayacak sayıda üyesinin değiştirilmesi şarttır

DİSİPLİNE AYKIRI FİLLER

İntihal iddialarına ilişkin olarak 7 maddelik yeni bir düzenleme yapılmıştır. Buna göre eser incelemesi sırasında, juri üyeleri intihal olduğunu tespit ederse, durum bir raporla Üniversitelerarası Kurula bildirilecektir. İntihal iddiası ile ilgili olarak yükseköğretim disiplin mevzuatına göre işlem yapılacaktır.

Eser incelemesi yapan jüri üyeleri, başvuru dosyasında yer alan herhangi bir eserde intihal dışında yayın ve araştırma etiğine aykırılığın varlığını tespit ederse, durumu bir raporla Üniversitelerarası Kurula bildirecektir.

GEÇİŞ HÜKÜMLERİ

GEÇİCİ MADDE 1? (1) 28/6/2008 tarihinden önce yapılmış olup da henüz sonuçlandırılmamış olan doçentlik başvuruları hakkında, sözlü sınava ilişkin hususlar hariç olmak üzere, 1/9/2000 tarihli ve 24157 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Doçentlik Sınav Yönetmeliği hükümleri uygulanmaya devam olunur.

(2) 2009 yılı içindeki doçentlik başvuruları, 1/9/2000 tarihli ve 24157 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Doçentlik Sınav Yönetmeliğine istinaden belirlenen temel alanlara göre yapılır ve bu başvurularla ilgili değerlendirmelerde söz konusu Yönetmelik hükümlerine istinaden belirlenen ölçütler esas alınır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber