Sıra Tahsisli Konutlarda Unvan Önceliği Yok

Kamu personelinin lojmanlara başvuru işlemleri geçen ay tamamlandı. Ancak memurlar.net'in genel mail adresine ulaşan iletilere göre bazı kurumlarda unvanlara göre öncelik yapılmaktadır. Bu noktada şu hususu belirtmek gerekiyor. Eğer lojman, özel, görev veya hizmet tahsisl değilde sadece sıra tahsisli bir konu ise unvan bazında bir öncelik uygulanamaz. Bu konuda daha önce çıkarılmış olan yönergeler, Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulmuş olan yönetmeliğe aykırıdır. devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 12 Şubat 2009 10:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KAÇ TİP LOJMAN TİPİ VAR?

4 tip lojman türü bulunmaktadır. Bunlar şu şekildedir:

a) Özel tahsisli konutlar,
b) Görev tahsisli konutlar,
c) Sıra tahsisli konutlar,
d) Hizmet tahsisli konutlar

LOJMANDAN SADECE MEMUR MU YARARLANIR?

Kamu konutlarının tahsis biçimi, oturma süresi, kira, bakım, onarım ve yönetimine ilişkin temel ilkeleri belirlemek üzere 9/11/1983 tarihli ve 2946 sayılı Kamu Konutları Kanunu 11/11/1983 tarih ve 18218 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış bulunmaktadır. Kanunun kapsamı, 2 nci maddesinde düzenlenmiş olup, burada memur ifadesi değil "bu kurum ve kuruluşlar personeli" ifadesi kullanılmıştır. Dolaysıyla lojmandan tüm kamu personeli yararlanabilmektedir.

Ayrıca anılan Kanunun "Yasak hükümler" başlıklı 10 uncu maddesinde "Toplu iş sözleşmelerine ve özel sözleşmelere bu Kanuna aykırı hükümler konulamaz, idari yetki kullanımı yoluyla bu Kanuna aykırı işlem yapılamaz."hükmü yer almaktadır.

Kanunun uygulamasını göstermek üzere ise, Kamu Konutları Yönetmeliği ise 23.9.1984 tarih ve 18524 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konulmuştur.
Belirtilen Yönetmeliğin, kapsam başlıklı 2 maddesi şu şekildedir:

"Bu Yönetmelik, 2946 sayılı Kamu Konutları Kanununun 2 nci maddesinde sayılan kamu kurum ve kuruluşları personelinin yararlanması için yurt içinde ve yurt dışında inşa ettirme, satın alma ve kiralama suretiyle sağladıkları kamu konutlarını kapsar.
Kurum ve kuruluşlarınca bir bölümü kamu konutuna tahsis edilen hizmet binalarındaki konutlar hakkında da bu Yönetmelik hükümleri uygulanır."

Yine dikkat edileceği üzere, anılan Yönetmelik de 2946 sayılı Kanuna paralel olarak personelden bahsetmiş olup, statü belirtmemiştir.

İdare kamu personeline statü ayrımı gözetmeksizin (işçi, memur ve Sözleşmeli) 2946 sayılı Kanun ve Kamu Konutları Yönetmeliği hükümlerine göre belirlenmiş olan Özel tahsisli, Görev tahsisli, Sıra tahsisli ve Hizmet tahsisli konutlardan belirtilen mevzuat hükümlerine uymak suretiyle tahsis etmek zorundadır.

İdare yönerge gibi alt düzenleyici işlemler ile 2946 sayılı Kanun ve Kamu Konutları Yönetmeliğine aykırı olarak belirli bir unvana ayrıcalık öncelik tanıması mümkün bulunmamaktadır.

MAHKEME KARARI

Konuya ilişkin olarak, Çorum İdare Mahkemesi, sıra tahsisli konutlarda bir kamu görevlisi ve personel olan öğretmene öncelik tanınmasını "Normlar hiyerarşisine göre kanundan sonra gelen yönetmelik, yönerge gibi düzenlemelerin ancak kanunda verilmiş olan hakkın kullanılmasının açıklanması ile ilgili olacağı, bu metinlerde kanun ile verilmiş olan hakkı genişletici veya daraltıcı mahiyette hükümlere yer verilemeyeceği hukukun genel ilkelerindendir." demek suretiyle kanuna aykırı bulmuştur.

Özel konular başlığı altında yer alan lojman kategorisine ulaşmak için tıklayınız.

Soru cevap bölümünün altında yer alan Lojman/ Konut kategorisi için tıklayınız.

Bir kurumda hem işçi hem de memur varsa, işçiye lojman verilir mi?

Özürlü personele lojman tahsisinde öncelik verilir mi?

Yukarıda yer verilen açıklamalar uyarınca; "İyi günler ben DSİ'de memur pozisyonunda çalışıyorum: lojman başvurularımızda başvurular birinci ve ikinci gurup olarak ayrılıyor birinci guruba yalnız mühendisler ikinci grupsa memur pozisyonları için ancak bir mühendis isterse bu guruptan da başvurabiliyor ve öncelik ona geçiyor. Ama biz ilk guruptan istersek başvurumuz geçersiz sayılıyor. Böyle bir uygulama yasal mıdır? Değilse ne yapılabilinir. " şeklinde ulaşan soruya ilişkin yanıtlarımız şu şekildedir:

1- Kamu konutları tahsis şekilleri kanun ile belirlenmiştir.

2- Sıra tahsisli konutların önceliği ise "4) Sayılı Cetvel Sıra Tahsisli Konutların Puanlama Cetveli" belirlemektedir.

3- İdarenin sıra tahsisli konutlar için puanlama cetvel ile belirlenen sıralama dışında, Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Kamu Konutları Yönetmeliği ne aykırı düzenleme yapması hukuka aykırı bulunmaktadır.

4- Birçok kamu kurum ve kuruluşlarında Mezkûr Kanun ve Yönetmelik hükümlerine aykırı olarak idari düzenlemeler yapıldığı müşahede edilmiştir.

5- Sıra tahsisli konutlarda puan sıralamasının belirlendiği şu günlerde sıralamasını mevzuata aykırı olan kişilerin sonuca, lojman tahsis komisyonuna itiraz ederek düzettirebilecekleri gibi idare haklı itirazı değerlendirmezse yargı yoluna müracaat edilebilir. Sizin hakkınız olan lojman başkasına tahsisi edilmesi halinde ise mahrum kaldığınız mali hakkınızı (kira ödemesi gibi) idareden talep etmeniz mümkün bulunmaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber