Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği (Seri No:151)

Haber Giriş : 15 Haziran 2003 20:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
DEVLET MEMURLARI KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO 151)

4/2/1998 tarihli ve 23248 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ve 1/1/1998 tarihinden itibaren uygulanacak olan İş Güçlüğü, İş Riski, Temininde Güçlük ve Mali Sorumluluk Zamları ile Özel Hizmet Tazminatı ve Diğer Tazminatlara ilişkin 19/1/1998 tarih ve 98/10548 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının uygulanması sırasında ortaya çıkması muhtemel tereddütlerin giderilmesi ve uygulama birliğinin sağlanması amacıyla aşağıdaki açıklamaların yapılması gerekli görülmüştür.

98/10548 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına ekli I Sayılı Cetvel İş Güçlüğü, İş Riski, Temininde Güçlük ve Mali Sorumluluk Zamlarını; II Sayılı Cetvel Özel Hizmet Tazminatını; III sayılı Cetvel ise Diğer Tazminatları kapsamaktadır.

A- I SAYILI CETVEL İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR
1- Karar'ın 2 nci maddesinin (B) fıkrasında "Bu Kararname kapsamına dahil personelin ödemeye esas alınacak İş Güçlüğü Zammı puanı (görev unvanları I Sayılı Cetvelde yer alsın almasın) (500) puandan az olamaz (ilave olarak verilen İş Güçlüğü Zammı puanları hariç)" hükmü getirilmiş bulunmaktadır.

Bu hükmün Kararnamede yer alış amacı, kadro (görev) unvanları I Sayılı Cetvelin bölümlerinin sıra ve dip notlarında bulunsun bulunmasın, personele kadro veya görevlerinin karşılığı olarak verilebilecek "asli" nitelikteki İş Güçlüğü Zammı puanlarının "asgari" sınırını tespit etmektir.

Kadro (görev) unvanları I Sayılı Cetvelin bölümlerinin sıra veya dip notlarında sayılanlar ile kadro (görev) unvanları buralarda sayılmayanlardan, sadece tek bir iş güçlüğü zammından faydalananların bu zamlarının (500) puandan az olmaması az olanların bu puanlara yükseltilmesi; birden fazla iş güçlüğü zammı alanların "ilave" nitelikteki puanlarının ise, bu "asgari" sınır hesaplamasında dikkate alınmadan "ayrıca" ödenmesi icabetmektedir.

2- Bu cetvel esas itibariyle tüm kurumlardaki ortak unvanlar dikkate alınarak hazırlanmış olmakla beraber, bazı kurumların veya bu kurumlardaki bazı görevlerin özellikleri dikkate alınarak kurumsal listeler düzenlenmiştir. Kurumsal listelerdeki zamların, unvanlar benzer olsa dahi başka kuruluşlardaki görevlilere uygulanmasına imkan bulunmamaktadır.

3- 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 88 inci maddesine göre asli görevleri yanında kendilerine "ikinci görev" verilenlere, I Sayılı Cetvele göre, her iki göreve ait aynı cins zamlardan miktarı fazla olanlar ile farklı cinsteki zamlar ödenecektir.

4- Teknik personelin kendi ihtisas dallarında geçen hizmet sürelerinin hesabı; kamu veya özel sektörde geçen teknik hizmetin 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun intibak hükümlerine göre değerlendirilip değerlendirilmediğine bağlı bulunmaktadır. Buna göre intibakta dikkate alınan teknik hizmet süreleri (teknik sınıfta olması şartı ile askerlik hizmeti dahil) kendi ihtisas dallarında geçmiş süre olarak sayılacaktır.

5- Kararnameye ekli I Sayılı Cetvelin (A) Genel İdare Hizmetleri Bölümünün 15 inci sırası "Bilgi İşlem" ile ilgili işlerde çalışanlar için düzenlenmiş olup bu sırada sayılan personele 15 inci sıra ile Dip Not 4/a, c ve d sıralarında sayılan zamlar verilebilecektir.
Ancak, BİM Müdürü ve BİM Şube Müdürü ile BİM Müdür Yardımcılarına söz konusu zamların ödenebilmesi için, usulüne göre oluşturulmuş Bilgi İşlem Merkezlerinin kurulmuş olması şartı aranacaktır. Bilgi İşlem Merkezi niteliği taşımayan diğer müdürlüklerde, bilgisayar kullanılsa dahi, Müdür ve Müdür Yardımcılarına söz konusu zamlar ödenmeyecektir.

6- Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmenlerine 16 ncı sıradan iş güçlüğü ve temininde güçlük zammı ile yine Dip Not 4/b sırasından ek temininde güçlük zammı 4/c sırasından ise iş riski zammı verilmesi öngörülmüştür. Bu zamların ödenebilmesi için sözkonusu personelin kadrolarının gerektirdiği işlerde (bilgisayar, kelime işlem makinası, daktilo gibi araçları kullanarak veri hazırlama ve yazım işlerinde ve MERNİS projesinde) fiilen çalışmaları gerekmektedir. Memur, sekreter gibi farklı işlerde görev yapıp da Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni kadrosuna atanmış personele ise sözkonusu sıralardan ödeme yapılmayacaktır.

7- I Sayılı Cetvelin (A) Bölümünün Dip Not 3 üncü sırasında yer alan hüküm uyarınca; kadroları Genel İdare Hizmetleri Sınıfında bulunan Şef ve daha alt düzeydeki personele (Şef, Memur, Daktilograf, Veznedar, v.b) "kadrolarının karşılığı" olarak ödenen iş güçlüğü zamlarına ilaveten, hafızalı ve en az 10 inçlik ekranlı Kelime-İşlem makinesi veya bu makinenin işlevlerini ifa edecek tarzda olmak şartıyla bilgisayar kullanmaları karşılığında, her makine için bir kişi olmak üzere ayrıca (700) puan iş güçlüğü zammı daha ödenebilecektir. Ancak iş güçlüğü zammı toplamı bu personel için (1200) puanı geçmeyecektir.

8- Kararnameye ekli I Sayılı Cetvelin B-Teknik Hizmetler Bölümünün Dip Not 1 inci sırasında düzenlenen iş riski zamları, sadece kadroları teknik hizmetler sınıfında bulunanlara ödenecektir.

9- Kararnameye ekli I Sayılı Cetvelin (B) Teknik Hizmetler Bölümünün Dip Not 2/b sırası hükmü gereğince, kadroları Genel İdare Hizmetleri Sınıfında bulunan teknik kariyeri haiz (Mühendis, Mimar, Şehir Plancısı, Jeolog, Fizikçi, Tekniker v.b) Bölge Müdürü, Bölge Müdür Yardımcısı, İl Müdürü, İl Müdür Yardımcısı, Şube Müdürü, Müdür ve Müdür Yardımcıları ile yine I Sayılı Cetvelin (C) Sağlık Hizmetleri Bölümünün Dip Not I/b sırasında sayılan Veteriner kökenli İl Müdürü, İl Müdür Yardımcısı, İlçe Müdürü, Şube Müdürü ve Müdürlerden; Kararnameye ekli IV Sayılı Cetvelde sayılan bölgelere sürekli görevle atananlara bölge ayırımı yapılmaksızın (1250) puan temininde güçlük zammı ayrıca ödenebilecektir.

Ancak bu ilave puanlar, kurumların sosyal işler, idari ve mali işler, personel, özlük, dış ilişkiler; donatım, levazım ve benzeri destek hizmetlerini yürüten Genel Müdürlük, Daire Başkanlığı, Şube Müdürlüğü v.b. birimlerinde görevli olan personele ödenmeyecektir.

10- Kararnameye ekli I Sayılı Cetvelin (C) Sağlık Hizmetleri Bölümünün Dip Not 2/A sırasında; tabip veya bu sırada belirtilen tabip kökenli personelden, Kararnameye ekli IV Sayılı cetveldeki yerleşim birimlerine sürekli görevle atananlara (2000) ila (3000) puan arasında ek temininde güçlük zammı verilebileceği öngörülmüştür.

Diğer yandan, (C) Sağlık Hizmetleri Bölümünün Dip Not 2/B sırasında ise, yukarıda belirtilen personelden "1994 yılı Yan Ödeme Kararnamesinin bu dip notuna göre ek temininde güçlük zammı ödenen yerleşim birimlerinden, IV Sayılı Cetvelde belirtilenler dışında kalan diğer yerleşim birimlerinde çalışanlara (1500) puan ek temininde güçlük zammı verilebileceği" hükmü yer almıştır.

Bilindiği gibi, 1994 yılına ilişkin 93/5152 sayılı Kararnameye ekli I Sayılı Cetvelin (C) Sağlık Hizmetleri Bölümünün Dip Not 5 inci sırasında, yukarıda adı geçen tabip ve tabip kökenli personelden, 1/10/1979 tarihli ve 16771 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Sağlık Personelinin Tam Gün Çalışmasına Dair Uygulama Yönetmeliği eki Mahrumiyet Bölgelerinden 1 ve 2 nci bölgeler hariç, 3-12 nci bölgelerde çalışanlara ek temininde güçlük zammı verilmesi öngörülmüştür.

1998 yılı Kararnamesi eki IV Sayılı Cetvel, mezkur yönetmelik eki mahrumiyet bölgeleri arasında sayılan yerleşim birimlerinin belli bir kısmını kapsamakta, bir başka deyişle mahrumiyet bölgeleri kapsamındaki yerleşim birimlerinden bazıları IV Sayılı Cetvelin kapsamı dışında bulunmaktadır.

Bu nedenle (C) Sağlık Hizmetleri Bölümünün Dip Not 2/B sırası hükmü gereğince; IV Sayılı Cetvel kapsamına girmemekle birlikte, 1994 yılı Kararnamesine ekli (C) Sağlık Hizmetleri Bölümünün Dip Not 5 inci sırasında adı geçen Yönetmelik eki Mahrumiyet Bölgelerinden 3-12 nci gruplara giren yerlerde sürekli görevli olarak çalışan personele (1500) puan ek temininde güçlük zammı verilmesi gerekmektedir.

ÖRNEK: Adıyaman Merkez İlçede görev yapan bir tabip, bu Merkez İlçe Kararname eki IV Sayılı Cetvelde 3 üncü bölge kapsamında sayıldığından; (2000) puan ilave temininde güçlük zammı alabilecektir.

Ancak, Bolu Merkez İlçesinde görev yapan bir tabip ise her ne kadar bu merkez ilçe Kararnameye ekli IV Sayılı Cetvel kapsamına girmese de, yukarıda adı geçen Uygulama Yönetmeliği eki Mahrumiyet Bölgelerinden 3 üncü bölgeye girdiğinden, (1500) puan temininde güçlük zammı alabilecektir.
Sağlık Personelinin Tam Gün Çalışmasına Dair Uygulama Yönetmeliği eki Mahrumiyet Bölgelerinden 1 ve 2 nci bölge kapsamında bulunan yerleşim biriminde görev yapanlara bu birimler 1994 yılı Kararnamesinde belirtilmediğinden, Dip Not 2/A ve 2/B'ye göre hiç bir şekilde ödeme yapılmayacaktır.

B- II SAYILI CETVELE İLİŞKİN AÇIKLAMA

1- Kararın 3 üncü maddesinin (A) fıkrasında da belirtildiği üzere, ödenecek özel hizmet tazminatı oranları 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik "Zam ve Tazminatlar" başlıklı Ek Maddesindeki sınıf, derece, unvan ve öğrenim durumu bakımından konulmuş olan üst sınırları hiçbir şekilde geçemeyecektir.

2- Kararın 3/C maddesi hükmüne göre, kadroları Mülki İdare Amirliği Hizmetleri, Emniyet Hizmetleri ve Din Hizmetleri Sınıfında bulunanlar ile İl Müftü Yardımcısı (1 inci dereceden aylık alanlar hariç) ve İlçe Müftülerine, sadece III Sayılı Cetvelde öngörülen mülki idare amirliği özel hizmet tazminatı, emniyet hizmetleri tazminatı ve din hizmetleri tazminatı ödenecek, bunlara hiç bir şekilde II Sayılı Cetvelde yer alan özel hizmet tazminatı ödenmeyecektir.
Diğer yandan 1996 yılında Yüksek Mahkemeler, Yüksek Seçim Kurulu, Sayıştay, İl ve İlçe Seçim Kurulları ile adli, idari ve askeri yargıda (ceza infaz kurumları ve icra müdürlükleri personeli dahil) görevli olan personele, III Sayılı Cetvele göre adalet hizmetleri tazminatı ile birlikte, II Sayılı Cetvele göre ayrıca özel hizmet tazminatı ödenmekte iken, bu uygulamaya 15/4/1997 tarihinden itibaren son verilmiş ve sözkonusu personele de yalnızca adalet hizmetleri tazminatı ödenmesi öngörülmüştür. Bu nedenle, bu personele 15/4/1997 tarihinden sonra olduğu gibi, 1/1/1998 tarihinden itibaren de ayrıca II Sayılı Cetvele göre özel hizmet tazminatı ödenmeyecektir.

Ancak, III Sayılı Cetvelin F-Adalet Hizmetleri Tazminatı Bölümünün a/2 sırasına göre adalet hizmetleri tazminatı alan teknik, sağlık, eğitim öğretim ve din hizmetleri sınıfı personeli, ayrıca II Sayılı Cetvelde unvan, kariyer ve sınıflarının sayıldığı bölüm ve sıralara göre özel hizmet tazminatından da yararlanacaktır.

3- Kararın 3/F-b maddesine göre, asli görevleri yanında kendilerine 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 88 inci maddesine göre "ikinci görev" verilenlere, ikinci göreve ilişkin özel hizmet tazminatı ödenmeyecektir.

ÖRNEK: Kadroları Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfında bulunan öğretmenler, Sağlık Bakanlığına bağlı Sağlık Meslek Liselerinin Genel İdare Hizmetleri Sınıfında bulunan Müdür ve Yardımcılıkları kadrolarını sadece ikinci görev olarak yürütebileceklerinden, bunlara, yalnızca eğitim-öğretim hizmetleri tazminatı ödenecek; Müdür ve Müdür Yardımcıları için öngörülmüş olan özel hizmet tazminatı ise hiç bir şekilde ödenmeyecektir.

4- Kararnameye ekli II Sayılı Cetvelin 10 uncu grubunda kurumların merkez Şube Müdürlerine, 11 inci grubunda ise diğer Şube Müdürlerine yer verilmiştir.

Buna göre Bakanlık, Müsteşarlık, Başkanlık ve Genel Müdürlük düzeyinde örgütlenmiş kurumların merkez teşkilatı, Üniversiteler, Büyükşehir Belediyeleri, İl ve İlçe Belediyeleri ile taşrası olan KİT'lerin merkez teşkilatında çalışan birinci derece Şube Müdürlerine 10 uncu gruptan % 135, diğer birinci derece Şube Müdürlerine ise 11 inci gruptan %125 oranında özel hizmet tazminatı ödenecek; ödemelerde kurumda birinci derecede Şube Müdürlüğü kadrosu olup olmadığı ayrıca dikkate alınacaktır.

Bu uygulamada kurumların merkez ve taşra teşkilatlarının tesbitinde 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde kararname ile 399 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Personel Rejiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye ekli Cetvellerdeki "merkez" ve "taşra" ayırımı esas alınacak; taşra örgütü bulunmayan kurumlar ile Üniversiteler, Büyükşehir Belediyeleri, İl ve İlçe Belediyeleri "merkez" teşkilatı kapsamında değerlendirilecektir.

5- II Sayılı Cetvelin (A) Üst Yönetim ve Genel İdare Hizmetleri Bölümünün 17 nci Grubunda öngörülen % 55 oranındaki özel hizmet tazminatının ödenebilmesi için, ilgililerin kadrolarının Genel İdare Hizmetleri Sınıfında 1, 2, 3 ve 4 üncü derecelerden olması ve bu kadroların 1 ila 16 ncı grupta sayılmamış olması gerekmektedir.

Buna göre, Genel İdare Hizmetleri Sınıfından 5 ve daha aşağı dereceli Memur, Daktilograf v.b. kadrolarda olup, 4 ve daha yukarı dereceden aylık alanların (kazanılmış hak aylık derecesi 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 37 ve 67 nci maddelerine göre veya 2182 sayılı Kanun ile 457 ve 458 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameler uyarınca bir üst dereceye yükseltilmiş olsa dahi) söz konusu % 55 oranındaki tazminattan yararlanmasına imkan bulunmamaktadır.

6-Teknik Hizmetler Bölümünün 5 inci sırasında; bazı şartlara bağlı olarak % 20 ile % 30 arasında ek özel hizmet tazminatı ödenmesi hükme bağlanmıştır. Bu ödemenin yapılmasında aşağıdaki esaslar uygulanacaktır:

a) Bu ödeme, Yüksek Mühendis, Yüksek Mimar, Mühendis, Mimar ve Şehir Plancısı kariyerlerine sahip olup, Teknik Hizmetler Sınıfından 1, 2, 3 ve 4 üncü derece kadrolardan aylık alanlar ile bunlardan Genel İdare Hizmetleri Sınıfına dahil yine 1, 2, 3 ve 4 üncü dereceli Müdür ve daha üst idari kadrolara atanmış olanlara yapılabilecektir.

b) Ek ödeme oranı; Bölge Müdürü (belediyeler hariç), Daire Başkanı ve daha üst idari görevlerde bulunanlar için % 30'u; Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları ile Müdür ve daha üst idari görevlerde bulunanlar (belediyelerdeki Bölge Müdürü ve diğer müdürler dahil) için % 20'yi geçmemek üzere kurumlarınca tespit edilecektir.

c) Bu ödemeden yararlanacakların toplam sayısı, kurumun sözkonusu kariyerlere sahip teknik ve idari kadrolardaki toplam dolu personel sayısının % 10'unu geçmeyecektir. Dolu personel sayısı 1/1/1998 tarihi itibariyle tespit edilecek ve vize cetvellerinde ödeme yapılacak unvanlar ve sayıları gösterilecektir.
Yıl içinde dolu personel sayısındaki artış ve eksilişler dikkate alınmayacak, diğer bir deyişle yıl içinde ödeme yapılacak personel sayısı vize edilen sayıyı geçmeyecektir:

d) Gerek Kanunda, gerek Bakanlar Kurulu Kararında bir ölçü getirilmediğinden, hangi projelerin "büyük proje" sayılacağı, kurumlarca belirlenecektir.

7- Kararnameye ekli II Sayılı Cetvelin (E) Teknik Hizmetler Bölümünün 6 ncı sırasında, Teknik Hizmetler Sınıfına mensup personelden, çalışma sürelerinin en az dörtte birini büro, atölye, ısı santrali, laboratuvar, tesis ve işletme gibi "kapalı mahaller dışındaki" diğer çalışma mahallerinde geçirmesini gerektirecek şekilde "görevlendirilenlere", en yüksek devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) % 6, % 10 ve % 15'i oranlarında ek özel hizmet tazminatı ödeneceği; bu ilave tazminatın kimlere ödeneceğinin ise iş programları ve çalışma mahallerinin özellikleri dikkate alınarak, üçer aylık dönemler halinde, ilgili birim amirlerince belirleneceği hükmü getirilmiştir.

Buna göre, kadroları Teknik Hizmetler Bölümünün 1 ila 4 üncü sırasında sayılanlara, sözkonusu ek ödemenin yapılabilmesi için;

a) Bu personelin üçer aylık çalışma süresinin en az dörtte birini büro, atölye, laboratuvar gibi "kapalı mahaller" dışında arazi, park-bahçe, şantiye, maden ocağı, tünel, demiryolu,, büyük içme suyu, köprü, kıyı yapıları, baraj v.b. "açık mahaller"de geçirmelerini gerektirecek şekilde görevlendirilmiş olmaları,

b) İlgili birim amirlerince sözkonusu görevlendirmelere ilişkin görev ve isimleri ihtiva eden listelerinin ibrazı yeterli olacaktır. Ek ödeme bu listelere göre ve peşin olarak yapılacaktır.

Ancak, sözkonusu listeler programlanmış ve önceden bilinebilen işler dikkate alınarak hazırlanacak, muhtemel işler sözkonusu listelerde yer almayacaktır.

Ayrıca, sözkonusu ek oranlar vize cetvellerinde gösterilmeyecektir.

İlgili birim amirlerince hazırlanan listelerde yer almamakla birlikte, üçer aylık çalışma süresinin en az dörtte birini, yukarıda belirtilen çalışma mahallerinde (açık mahallerde) geçirdiğini tevsik edenlere, geriye yönelik farkları dönem sonlarında ödenebilecektir.

Birim amirleri, iş programlarını ve personelin bir önceki üç aylık dönemlerindeki büro içi ve büro dışı çalışmalarını dikkate alarak her üç ayda bir ek ödeme yapılacak personel listelerini yeniden gözden geçireceklerdir. Birim amirlerince düzenlenecek listelerde personelin unvanı, adı-soyadı ve görevlendirildiği işler ayrıntılı olarak yer alacaktır.

Üç aylık görevlendirme listeleri hazırlanırken önceki dönemler ve önceki yıllardaki iş programları ve personelin çalışma mahalleri göz önünde bulundurulacaktır.

Üç aylık dönem sonunda, personelin çalışma süresinin en az dörtte birini büro ve benzeri mahaller dışında geçirmediği anlaşılsa dahi ödenen tutar geri alınmayacaktır. Bu ödemenin yapılmasında, personelin görevlendirilmesi ve göreve hazır olması esas alınacaktır.

Ancak, bu durumlarda, personelin kendisine verilen görevi yerine getirmemesinden dolayı, birim amirleri sorumlu tutulacak ve kurumların teftiş ve denetimleri sırasında ilgili amirler hakkında gerekli işlemler yapılacaktır.

8- Kararnameye ekli II Sayılı Cetvelin (F) Sağlık Hizmetleri Bölümünün 1-7 nci sırasında, sağlık personeline, kadro unvanları ve tahsilleri itibariyle verilecek özel hizmet tazminatları belirlenmiş; ayrıca bunlara Kararnameye ekli IV Sayılı Cetvelde yer alan bölgelere sürekli görevle atanmaları halinde, bölgeler itibariyle verilecek ek özel hizmet tazminatları düzenlenmiştir.

Bu bölümün 8 inci sırasında ise Klinik Şefi, Klinik Şef Yardımcısı, Başasistan ve Uzman Tabiplerin dışında kalan Tabipler ile Diş Tabiplerinden;

IV Sayılı Cetvelde sayılan il ve ilçelere bağlı köy ve diğer yerleşim birimlerine sürekli görevle atananlara % 25,

Bu cetvelin dışında kalan il ve ilçelere bağlı köy ve diğer yerleşim birimlerine sürekli görevle atananlara % 15 oranında;

Sağlık alanında mesleki öğrenim görmüş personelden;

IV Sayılı Cetvelde sayılan il ve ilçelere bağlı köy ve diğer yerleşim birimlerine sürekli görevle atananlara % 10,

Bu cetvelin dışında kalan il ve ilçelere bağlı köy ve diğer yerleşim birimlerine sürekli görevle atananlara % 5 oranında; ek özel hizmet tazminatı, kadrolarının karşılığı olarak düzenlenen özel hizmet tazminatı ile bölgeler itibariyle ödenecek özel hizmet tazminatından ayrı olarak ödenecektir.

Diğer yandan, bir yerleşim biriminin "köy ve diğer yerleşim birimi" sayılabilmesi için, en yakın il ve ilçe merkezine uzaklığının en az 10 km olması gerekmektedir. Üniversite kampus alanları ile havaalanları köy ve diğer yerleşim birimi sayılmayacaktır.

ÖRNEK: 1- Van İli Bahçesaray İlçesine bağlı olup, uzaklığı 15 km olan (X) köyünde bulunan bir sağlık ocağına sürekli görevle atanan ve burada bilfiil görev yapan lise dengi mesleki öğrenim görmüş 6 ncı dereceden aylık alan bir hemşireye, kadro unvanının karşılığı olarak % 70, Van Bahçesaray IV Sayılı Cetveldeki 7 nci Bölgeye girdiğinden bu bölgenin karşılığı olarak % 20 ve köyde çalışmasının karşılığı olarak da % 10 olmak üzere toplam (%70+%20+%10=) % 100 oranında özel hizmet tazminatı ödenecektir.

ÖRNEK: 2- Konya İli Akşehir İlçesine bağlı olup, uzaklığı 13 km olan (Y) köyünde bulunan bir sağlık ocağına sürekli görevle atanan ve burada bilfiil görev yapan yine lise dengi mesleki öğrenim görmüş 6 ncı dereceden aylık alan bir hemşireye, kadro unvanının karşılığı olarak % 70, bu köy ekli IV Sayılı Cetvelin dışında bir il ve ilçeye bağlı bulunduğundan % 5 olmak üzere toplam (%70+%5=) % 75 oranında özel hizmet tazminatı ödenecektir.

C- III SAYILI CETVELE İLİŞKİN AÇIKLAMA

1- III Sayılı Cetvelin (G) bölümünde düzenlenen tazminat, II Sayılı Cetvele göre ödenen özel hizmet tazminatı ile III Sayılı Cetvele göre ödenen eğitim öğretim tazminatı, din hizmetleri tazminatı, emniyet hizmetleri tazminatı, mülki idare amirliği özel hizmet tazminatı ve adalet hizmetleri tazminatından yararlanmayan personel için öngörülmüş olup, bu tazminatların herhangi birinden faydalanan personele sözkonusu (G) bölümünde düzenlenen tazminatın ödenmesi hiç bir şekilde mümkün bulunmamaktadır.

2- Adalet hizmetleri tazminatının ödenmesinde, (F) bölümünün (a/1) ve (a/3) üncü sıralarında "1-4 üncü derece kadrolara atanmış olanlar" sıraları hariç olmak üzere, ilgililerin aylıklarının ödendiği dereceler (aylık derecesi) esas alınacaktır. Belirtilen sıralardan ("1-4 üncü derece kadrolara atanmış olanlar" ibaresinin geçtiği sıralardan) yapılacak ödemelerde ise 1,2,3 ve 4 üncü derece kadrolara atanmış olmak (kadro derecesi) şartı aranacaktır.

Ancak, "kadro derecesi" esas alınarak adalet hizmetleri tazminatından faydalanan personelden, kazanılmış hak aylıkları çeşitli kanun hükümleri uyarınca bulundukları kadronun bir üst derecesine yükseltilenlere, bulundukları kurumda yükselinen dereceye atanmış aynı unvanlı memurlar için öngörülen adalet hizmetleri tazminatı üzerinden ödemede bulunulacaktır. Yükseldikleri derecede 190 sayılı KHK'ye ekli kurumlarına ait cetvellerde kendileri ile aynı unvanı taşıyan kadro unvanı yoksa ilgililere önceki adalet hizmetleri tazminatının ödenmesine devam edilecektir.

ÖRNEK 1- Ceza infaz kurumlarında 5 inci dereceli İnfaz Koruma Başmemuru kadrosuna atanmış ve kazanılmış hak aylığı 4 üncü dereceye yükseltilmiş olan personele, yükseldiği derecede emsal kadro bulunduğundan "1-4 üncü derece kadrolara atanmış olanlar" sırasından (% 100) oranında Adalet Hizmetleri Tazminatı ödenecektir.

ÖRNEK 2- 5 inci derece Memur kadrosunda bulunan ve aylığı 4 üncü dereceye yükseltilen bir personele, kurumunda 4 üncü derecede emsal Memur kadrosu olmaması halinde, kendisine "5-9 uncu dereceli kadrolardan aylık alanlar" sırasından (% 56) oranında adalet hizmetleri tazminatı ödenecektir.

D- UYGULAMA İLE İLGİLİ ORTAK AÇIKLAMALAR
1- 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "Zam ve Tazminatlar" başlıklı Ek Maddesinin "Ortak Hükümler" bölümünde kurumların hizmetin gereklerini ve mali imkanları dikkate alarak personeline Bakanlar Kurulunca belirlenen oran ve miktarlardan daha düşük bir oran ve miktar üzerinden ödeme yapabilecekleri hükme bağlanmıştır.
Buna göre kurumlar, daha düşük oran ve miktar üzerinden ödeme yapacakları personelini vize cetvellerinde göstereceklerdir.

ÖRNEK: DSİ Genel Müdürlüğünde hizmetin gereği olarak, barajlarda görevli 1-4 üncü dereceli mühendisler için % 125 oranında özel hizmet tazminatı verilirken, etüd-projede görev yapanlar için % 95 oranında tespit yapılabilecektir.

2- Kararnameye ekli Kararın 6 ncı maddesindeki esaslara göre her kurum I. II ve III Sayılı Cetvelleri ayrı ayrı ve bölümler halinde bu Tebliğe ekli Formlara uygun şekilde 4 nüsha olarak düzenleyip ilgili Bakan Üniversitelerde Rektör İl Özel İdarelerinde Vali ve Belediyelerde Belediye Başkanı tarafından onaylandıktan sonra vize edilmek üzere; Belediyeler ile İl Özel İdareleri ve bağlı kuruluşları Valiliklere Kamu İktisadi Teşebbüsleri' Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığına, diğer kurum ve kuruluşlar ise Bakanlığımıza gönderecektir.

Dört nüsha olarak vize edilen cetvellerden ikisi vizeyi yapan kurumda kalacak, ikisi vizesi yapılan kuruma verilecektir.

Valilikler ve Devlet Personel Başkanlığı vizesini yaptıkları kurumların cetvellerinin birer nüshasını Bakanlığımıza, vize işlemini takip eden bir ay içinde göndereceklerdir.

Kurumlar, vize edilen cetvelleri esas alarak birimler, üniteler ve iller itibariyle dağılım yapıp birer adedini ilgisine göre Sayıştay Başkanlığına veya Başbakanlık Yüksek Denetleme Kuruluna, vize edilmiş ana cetvel ekinde, vize tatilini izleyen 30 gün içinde göndereceklerdir. Mahalli İdareler için özel formlar hazırlanmış olup uygulama birliği ve kontrol kolaylığı sağlamak amacıyla ekteki bu formlar kullanılacaktır.

3- I Sayılı Cetvelin (A) Genel İdare Hizmetleri Bölümünün Dip Not 3 üncü sırasında öngörülen ilave puandan yararlandırılacakların sayısının tesbiti bakımından; Kelime-İşlem Makinesi (hafızalı ve en az 10 inç'lik ekranlı) adetlerinin, vize işlemine esas olmak üzere vizeyi yapacak mercilere resmi bir yazıyla bildirilmesi gerekmektedir.

Yıl içinde alınacak Kelime-İşlem Makinelerini kullanacak personel için ayrıca vize işlemi yapılmayacak, bu gibi durumlarda ita amirlerinden alınacak onay uyarınca (her makine için en çok bir kişi olmak üzere) ve onayı takip eden aybaşından itibaren ödeme yapılabilecektir.

4- Kadroları teknik ve sağlık hizmetleri sınıfında bulunan personelden, görevleriyle ilgili bir üst öğrenimi bitirenlerden, diploma veya çıkış belgelerini kurumlarına ibraz edenlere intibak işlemlerinin yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, ita amirlerinden alınacak ödeme onayını takip eden ay başından itibaren, bitirilen aynı sınıfla ilgili üst öğrenimin karşılığı olan zam ve tazminat ödenecek, bunlar için ayrıca yıl içinde vize işlemi yapılmayacaktır.

5- Kararın 6/F maddesinde, zam ve tazminatların ödenebilmesi için, Karara ekli I, II ve III Sayılı Cetvellerde gösterilen personelin kadro unvanı ile kariyer ve yürüttüğü görevin gerektirdiği hizmeti kanunların öngördüğü durumlar saklı kalmak üzere fiilen yapmasının zorunlu olduğu belirtilmiştir.

Buna göre, kanunların öngördüğü saklı durumlar gereğince;
a) Yıllık, mazeret ve hastalık izinlerinde,
b) Yer değiştirme suretiyle yapılan atamalarda yeni göreve başlamak üzere verilen sürede (mehil müddeti),
c) Yurtiçi ve yurtdışı geçici görevlendirmelerde,
d) Hizmetiçi eğitim, seminer ve kurslarda,
e) Süresi ne olursa olsun görevden uzaklaştırılan ve herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınanlardan; kovuşturmaya yer olmadığına, yargılamanın men'ine veya beraatına ve her ne sebeple olursa olsun kamu davasının düşmesine veya ortadan kaldırılmasına karar verilenlerin, görevden uzakta, tutuklulukta veya gözaltında geçirdikleri sürelerde, görevin fiilen yapılması şartı aranmayacaktır.

Ancak, Kararnameye ekli IV Sayılı Cetvelde sayılan yerleşim birimlerine sürekli görevle atanan teknik ve sağlık hizmetleri sınıfı personeline bölgeler itibariyle,

II Sayılı Cetvelin (F) Sağlık Hizmetleri Bölümünün 8 inci sırasında belirtilen sağlık personeline "köy ve diğer yerleşim birimleri" itibariyle, ödenecek olan ek özel hizmet tazminatının ödenmesinde bu açıklamalara değil, Kararnamenin 5 inci maddesinde belirtilen esaslara uyulacaktır.

Buna göre, teknik ve sağlık hizmetleri sınıfında bulunan personele, IV Sayılı Cetvelde ve II Sayılı Cetvelin (F) Bölümünün 8 inci sırasında sayılan yerleşim birimleri için öngörülen ek özel hizmet tazminatı peşin olarak ödenecek, Kararnamenin 5 inci maddesindeki hallerin meydana gelmesi halinde de, gün hesabi ile hesaplanarak geri alınacaktır. Ayrıca bir aydan uzun süreli kesinti yapılmasını gerektiren bir durumun, aylık ödenmeden önce belli olması halinde, peşin ödemenin yapılmayacağı tabiidir.

6- Kararnameye ekli Kararın 6/G maddesi ile getirilen hükme göre zam ve tazminatlar kıst (gün hesabı) olarak ödenenler hariç, aybaşında aylıkla birlikte peşin ödenecek, ödemelerde ve hak kazanmada aylığa ilişkin hükümler uygulanacaktır.

Bu nedenle;

a) Açıktan atamada;
657 sayılı Kanunun değişik 165 inci maddesine göre, aylıklarını göreve başladıkları tarihten itibaren gün hesabıyla ay sonunda alanlara, zam ve tazminatlarının da buna göre ödenmesi,
b) Görevden ayrılmalarda;
Emeklilik veya ölüm halinde 657 sayılı Kanunun 164 üncü maddesine göre, o aya ait aylıklar peşin ödendiğinden ve geri alınmadığından zam ve tazminatların da geri alınmaması,
İstifa halinde memura peşin olarak ödenen aylığın, istifa tarihi ile ay sonuna kadar olan süreye isabet eden tutarı geri alındığından, zam ve tazminatların da aynı işleme tabi tutulması,

c) Üst derece ile alt derecelere yapılan atamalarda ve görev değişikliğinde memur, atandığı göreve başladığı tarihi izleyen aybaşından itibaren atandığı derecenin aylığına hak kazandığından yeni derece ve görevlerine ait zam ve tazminatlarının da buna göre ödenmesi, ancak 657 sayılı Kanunun (68/B) maddesine göre atananların aylık ve diğer hakları atandıkları yeni kadro dereceleri üzerinden göreve başladıkları günden itibaren ödendiğinden, bu kadro dereceleri için öngörülen zam ve tazminatların da anılan Kanunun 165 inci maddesinde olduğu gibi göreve başladıkları günden itibaren ödenmesi,

d) 657 sayılı Kanunun 169 uncu maddesinde, naklen atamalarda ilgililerin yeni görev yerlerinde göreve başladıkları tarihi takip eden aybaşından itibaren aylığa hak kazanacakları belirtilmiş olup, mehil müddetini kullanmakta iken rapor veya zorunlu nedenlerle yeni görev yerlerinde göreve başlayamayanların aylıklarının ve aylıklarla birlikte peşin ödenen zam ve tazminatlarının, yeni görev yerlerinde kadro tasarrufundan ödenmesi ve anılan maddede eski görev yerinden alınan aylıklar için kurumlar arasında herhangi bir hesaplaşma yapılmamasının öngörülmüş olması nedeniyle de, 657 sayılı Kanuna tabi kurumlar ile 217 sayılı KHK'nin 2 nci maddesinde belirtilen kurumlar arasındaki memur nakillerinde eski kurumlarınca aylıklarla birlikte peşin ödenen zam ve tazminatlar için de hesaplaşma yapılmaması,

gerekmektedir.

e) Sağlık Kurulu Raporu üzerine verilen hastalık izinleri ile kanser, verem ve akıl hastalıkları gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığa yakalananların kullandığı hastalık izinleri ve hastalıkları sebebiyle resmi yataklı tedavi kurumlarında yatarak gördükleri tedavi süreleri ile şeker hastalığı ve açık kalp ameliyatına bağlı olarak görülen tedavi süreleri hariç olmak üzere bir takvim yılı içinde kullanılan hastalık izin süreleri toplamının 7 günü aşması halinde, aşan günlere isabet eden zam ve tazminatlar %25 eksik ödenecektir. Ancak, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 104 üncü maddesi uyarınca kadın memura doğumdan önce ve doğumdan sonra verilen 3 ve 6 haftalık "mazeret izinleri", yukarıda belirtilen "hastalık izinleri" kapsamına girmediğinden bu süre içinde zam ve tazminatlar kesilmeden tam olarak ödenecektir.

ÖRNEK: Toplam 2200 puan yan ödeme ve % 125 oranında özel hizmet tazminatından yararlanan bir mühendise;

aa) Sağlık kurulu raporu üzerine aldığı hastalık izinleri ile kanser, verem ve akıl hastalıkları gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığa yakalanması halinde kullandığı hastalık izinleri, ve hastalığı sebebiyle resmi yataklı tedavi kurumlarında yatarak gördüğü tedavi ile şeker hastalığı veya açık kalp ameliyatına bağlı olarak gördüğü tedavi sürelerinde yan ödeme ve tazminatının tamamı,

bb) (aa)'da sayılanlar dışında bir yıl içinde toplam 27 gün hastalık izni kullanılması halinde, kullanılan hastalık izninin 7 günü için yan ödeme ve tazminatının 1 aylık tutarının 7 günlüğü tam olarak, 20 günlüğü ise % 25 eksik olarak,
ödenecektir.

(bb)'deki durumda, ilgiliye;

27 günlük hastalık izninin 7 günü için;
(2200x1930:30x7)=990.733 TL. (brüt tutardan vergi ve kesintiler düşülerek) yan ödeme, (9500x5820x%125:30x7)=16.126.250 TL. (brüt tutardan kesintiler düşülerek) özel hizmet tazminatı, ödenecektir.

27 günlük hastalık izninin kalan 20 günü için ise;
(2200x1930:30x%75x20)=2.122.999 TL. (brüt tutardan vergi ve kesintiler düşülerek) yan ödeme, (9500x5820x%125:30x%75x20)=34.556.250 TL. (brüt tutardan kesintiler düşülerek) özel hizmet tazminatı, ödenecektir.

III Sayılı Cetvelde yer alan diğer tazminatların ödenmesinde de bu açıklamalar çerçevesinde işlem yapılacaktır.

Ancak, Bakanlığımız Muhasebat Genel Müdürlüğünün ilgili Genel Tebliğindeki açıklamalar uyarınca 1.000 liranın altındaki tutarlar hesaplamalarda dikkate alınmayacaktır.

7- Kararın 6/H maddesine göre;
a) 657 sayılı Kanunun 86 ncı maddesi uyarınca bir göreve açıktan vekalet edenlere, bu göreve ait zam ve tazminatlar, aynı Kanunun 175 inci maddesindeki oranlar dikkate alınmaksızın ve vekalet görevine başlanıldığı tarihten itibaren ödenecektir.

b) Kurumlarınca bir göreve kurum içinden veya diğer kurumlardan vekalet ettirilenlere; asli kadrolarının zam ve tazminatları ile vekalet ettikleri kadroların zam ve tazminatları ayrı ayrı toplanarak net tutarları mukayese edilecek ve ilgililere net tutarı fazla olan kadro üzerinden ödeme yapılacaktır.

ÖRNEK: 1 inci derece mühendis kadrosunda çalışan ve yine 1 inci derece Şube Müdürü kadrosuna vekalet eden bir Devlet memuru için;

1 inci derece Mühendis kadrosu için I Sayılı Cetvelin (B) bölümünün 2 nci sırasından (800) puan iş güçlüğü zammı ile (1400) puan temininde güçlük zammı olmak üzere toplam (2200) puan yan ödeme ve II Sayılı Cetvelin (E) bölümünden (normal bölge için) %125 oranında özel hizmet tazminatı;

1 inci derece Şube Müdürlüğü kadrosu için ise I Sayılı Cetvelin (A) bölümünün 24 üncü sırasından (600) puan iş güçlüğü zammı, (500) puan temininde güçlük zammı ile (B) bölümünün dip not 2 nci sırasından (1400) puan (Ancak Kararın 2 nci maddesi gereği istisnalar hariç temininde güçlük zammı toplamı 1800 puanı geçemeyeceğinden 1300 puan olarak dikkate alınacaktır.) temininde güçlük zammı olmak üzere toplam (2400) puan yan ödeme ve vekalet eden memur mühendis kariyerine haiz olduğundan, II Sayılı Cetvelin (A) bölümünün 9 uncu grubundan %145 oranında özel hizmet tazminatı; ödenmesi öngörülmüş bulunduğundan, bu personele vekalet nedeniyle verilecek zam ve tazminatların hesabında aşağıdaki hesaplama tarzı takip edilecektir.

Buna göre; vekil memura, vekalet ettiği Şube Müdürlüğü kadrosunun zam ve tazminat tutarı üzerinden ödeme yapılacaktır. (1000 liranın altındaki tutarlar hesaplamalarda dikkate alınmayacaktır). Ancak, burada sosyal işler, idari ve mali işler, personel, özlük, dış ilişkiler, donatım, levazım ve benzeri destek hizmeti yürüten bir Şube Müdürlüğüne vekalet halinde; Şube Müdürlüğü için Teknik Hizmetler Bölümünün Dip Not 2 nci sırasında öngörülen 1400 puan temininde güçlük zammı hesaplamaya dahil edilmeyecek ve ödenmeyecektir.

Ancak, vekalet nedeniyle bu ödemenin yapılabilmesi için vekalet eden personelin, 99 Seri No'lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinde açıklandığı üzere, asilde aranan tahsil seviyesi, hizmet süresi ve kariyeri gibi şartları haiz olması gerekmektedir. Bu itibarla vekalet şartlarını haiz olmayanlardan tedviren görevlendirilenlere yukarıdaki ödemelerin yapılmasına imkan bulunmamaktadır.

c) 657 sayılı Kanunun 86 ncı maddesine göre yapılan görevlendirmelerde, vekalet edilen göreve ait tazminat ve zamların hesaplanmasında anılan Kanunun 175 inci maddesindeki oranlar (1/3, 2/3) dikkate alınmayacaktır.

Mehil müddeti, yıllık izin, mazeret izni, hastalık izni, geçici görev, görevden uzaklaştırma ve hizmet içi eğitim nedenleriyle görevinden ayrılanlara vekalet edenlerle, daha aşağı dereceli bir kadroya vekalet edenlere; 657 sayılı Kanuna tabi idari görevlere vekalet eden üniversite öğretim elemanlarına; okul müdürlüğü, başyardımcılığı, yardımcılığı görevlerini vekaleten yürüten öğretmenlere ve her statüdeki sözleşmeli personelden memur kadrolarına vekalet ettirilen personele ise vekalet ettikleri göreve ait zam ve tazminatlar ödenmeyecektir.

8- Kararın 7 nci maddesinde, karar ve eki cetvellerin uygulanmasından doğacak sorunları ödemelere esas olacak biçimde çözüme bağlamaya ve benzer görev unvanları tespit etmeye, kamu kurum ve kuruluşlarının yeniden teşkilatlanması sonucu, yeniden ihdas edilecek kadro (görev) unvanlarını dikkate alarak ödemelere esas olacak biçimde tesbitler yapmaya, Devlet Personel Başkanlığının görüşü üzerine Bakanlığımız yetkili kılınmıştır.

Bu nedenle, benzer görev unvanlarının ve kurumların teşkilatlanması sonucu yeniden ihdas edilecek kadro (görev) unvanlarının benzerliğinin tesbitinde, kurumlar öncelikle Devlet Personel Başkanlığının görüşünü aldıktan sonra Bakanlığımıza başvuracaktır.

9- Kararnameye ekli III Sayılı Cetvelin (A) Eğitim-Öğretim Tazminatı Bölümünün (II) nci kesiminde öngörülen tazminattan yararlanabilmek için;
Eğitim-Öğretim Hizmetleri Sınıfına dahil öğretmen unvanlı kadroda bulunmak,
Karara ekli V Sayılı Cetvelde sayılan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı mesleki ve teknik öğretim okul ve kurumlarında görev almak,
Sözkonusu okullara atölye, laboratuar veya meslek dersleri öğretmeni olarak atanmak,
olmak üzere, üç şartın bir arada bulunması gerekmektedir.

Bu üç şartı bir arada taşıyan öğretmenlere, Kararnameye ekli III Sayılı Cetvelin (AII/a,b,c,d,e) sıralarında belirtilen branşlarına göre, en az 2 veya en az 4 yıllık yüksek öğrenimleri esas alınarak ilave tazminatları ödenecektir.

10- Kararın 8/a maddesine göre, 190 sayılı. K.H.K hükümleri çerçevesinde yapılan kadro düzenlemeleri sonucu "Şahsa Bağlı Kadrolar" başlıklı Cetvellerde unvanları gösterilenlere, 1998 yılına ait Kararnamede unvanları için öngörülen puan ve oranlar esas alınarak ödeme yapılacaktır.

ÖRNEK: İki Bakanlığın birleşmesi sonucunda şahsa bağlı kadrolar arasında gösterilen Müsteşara (1800 İ.G + 2200 T.G. = 4000) puan üzerinden yan ödeme ve (% 275) oranında özel hizmet tazminatı ödenecektir.

Bu durumda bulunanlar vize cetvellerinde ayrı bir bölüm halinde gösterilecektir.

11- 2182 sayılı Kanun ile 457 've 458 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelerle bir derece verilenlere; kazanılmış hak aylıkları 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 37 ve 67 nci maddeleri uyarınca bir üst dereceye yükseltilenlere ve diğer Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerle getirilen intibak hükümleri gereğince üst derecelere yükseltilen memurlara iş güçlüğü, iş riski, temininde güçlük ve mali sorumluluk zammı ile özel hizmet tazminatlarının, yükselinen derecede bulundukları kurumda aynı unvanlı memurlar için öngörülen puan ve oranlar esas alınarak ödeneceği Karar'ın 9 uncu maddesinde açıklanmış bulunmaktadır.
Buna göre, 190 sayılı KHK eki cetvellerde, personelin görev yaptığı kuruma ait kadrolar arasında kendileri ile aynı unvanı taşıyan kadro unvanı yoksa, ilgiliye yükseldiği yeni derecenin zam ve tazminatı ödenmeyecektir.

ÖRNEK: 1- 458 sayılı KHK ile bir derece verilerek 3 üncü derecenin 1 inci kademesinden 2 nci derecenin 1 inci kademesine yükseltilen sayman kadrosunda görevli bir personele, kurumunda 2 nci dereceli sayman kadrosu bulunması halinde % 100, kurumunda 2 nci dereceli sayman kadrosu mevcut değilse % 80 oranında özel hizmet tazminatı ödenmesi gerekecektir.

ÖRNEK: 2- Kurumların taşra teşkilatında 2 nci derece Şube Müdürü kadrosunda, 2 nci derecenin 3 üncü kademesinde 1 yılını tamamlamış ancak boş kadro bulunmadığı için 657 sayılı Kanunun değişik 67 nci maddesine göre kazanılmış hak aylığı bir üst dereceye yükseltilmiş memura kurumunda 1 inci dereceli Şube Müdürü kadrosu bulunması halinde % 125, kurumunda 1 inci dereceli Şube Müdürü kadrosu mevcut değilse % 100 oranında özel hizmet tazminatı ödenecektir.

ÖRNEK: 3- Maliye Bakanlığında 5 inci derece memur kadrosunda çalışan ve yüksekokul mezunu olan bir personel, kazanılmış hak aylığı 4 üncü dereceye yükseltilmiş olsa dahi, sözkonusu Bakanlıkta 4 üncü derece memur kadrosu bulunmadığından % 55 oranında özel hizmet tazminatından faydalanamayacak ancak, kendisine kadro derecesinin karşılığı olan %49 oranında tazminat verilecektir.

Kazanılmış hak aylıkları bir üst dereceye yükseltilenlerden, yükseltildikleri derecenin yan ödeme ve özel hizmet tazminatından yararlananlar da vize cetvellerinde ayrı bir bölümde gösterilecektir. 657 sayılı Kanunun 45 inci maddesi uyarınca 5, 6 ve 7 nci dereceler karşılık gösterilmek üzere bu kadrolara atanan ve aylıklarını 8 ve daha aşağı derecelerden alan Şube Müdürü, Müdür, Sayman, Başkan ve bunların yardımcılarına, II Sayılı Cetvelin (A) bölümünün 16 ncı Grup 3 üncü sırasına göre özel hizmet tazminatı ödenmeyecek, bunlara yalnızca III Sayılı Cetvelin (G) bölümünün (b) sırasına göre % 50 oranında tazminat ödenecektir.

13- Kararın 7/c maddesinden sonra gelen fıkraya göre; şahsa bağlı hak uygulamasından yararlanarak önceki kadrolarına ait zam ve tazminatlarını almaya devam edenlere ayrıca işgal ettikleri yeni kadrolarına ait zam ve tazminatlar ödenmeyecektir.

ÖRNEK: 1- 179 sayılı KHK ile yapılan düzenlemeler sonucu İl Milli Eğitim Müdürü kadrosunda iken 1984 yılında şahsa bağlı hak uygulamasına tabi olarak öğretmen kadrosuna atanan ilgiliye, eski kadrosuna ait yan ödeme puanı (700+500) ile özel hizmet tazminatı (%210) ödenecek, yeni kadrosuna ait yan ödeme, özel hizmet tazminatı ve eğitim-öğretim tazminatı ödenmeyecektir.

ÖRNEK: 2- Aynı düzenlemeler sonucu 4 üncü dereceli uzman kadrosunda bulunmakta iken, öğretmen kadrosuna atanan ve yeni kadrosunun maaşı daha yüksek olan ilgiliye yeni kadrosuna ait yan ödeme (500+250) ve bulunduğu derecesine göre eğitim-öğretim tazminatı ödenecek, eski kadrosuna ait yan ödeme ve özel hizmet tazminata ödenmeyecektir.

Bu uygulama, özellikle 1982-1984 yılları arasında kanun ve kanun hükmünde kararnamelerle yapılan düzenlemeler sonucu "şahsa bağlı hak"tan faydalanan personel için sözkonusu olup, normal atamalar için uygulanması mümkün bulunmamaktadır.

ÖRNEK: 3- 1998 yılı içerisinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü kadrosundan öğretmen kadrosuna 657 sayılı Kanunun ilgili hükümleri çerçevesinde atanan personele, yeni görevine başladığı tarihi takip eden aybaşından itibaren "öğretmen" kadrosunun hakları ödenecektir.

14- Kararnameye ekli I ve II Sayılı Cetvellerin bazı bölümlerinde "Tababet Uzmanlık Tüzüğünde belirtilen dallarda, bu tüzük hükümlerine göre uzmanlık belgesi alanlarla, aynı dallarda uzmanlık unvanını doktora aşaması ile kazanmış olanlar"ın alacakları zam ve tazminatlar belirlenmiştir.

Bu sıralardan zam ve tazminat ödenebilmesi için 18/4/ 1973 tarih ve 14511 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7/6229 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan (Bakanlar Kurulu Kararları ile değişikliklere uğrayan) Tababet Uzmanlık Tüzüğünde belirtilen dallardan birinde, bu Tüzük hükümlerine göre uzmanlığı kazanmak veya aynı dallarda doktora öğrenimini tamamlamak gerekmektedir.

Bu nedenle adı geçen Tüzükte yer almayan dallarda doktora yapanların veya Tüzükte belirtilen dallarda olmakla birlikte sadece yüksek lisans düzeyinde eğitim görenlerin, hiçbir şekilde bu sıralardan yararlanmasına imkan bulunmamaktadır.

E, MAHALLİ İDARELERİN VİZE İŞLEMLERİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA
İl Özel İdareleri ve Belediyelerin yukarıda yapılan açıklamalara ilaveten uyacakları diğer esaslar aşağıda açıklanmıştır.

1- 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "Zam ve Tazminatlar" başlıklı Ek Maddesinin "Ortak Hükümler" bölümünde kurumların hizmetin gereklerini ve mali imkanlarını dikkate alarak personeline Bakanlar Kurulunca belirlenen oran ve miktarlardan daha düşük bir oran ve miktar üzerinden ödeme yapabilecekleri hükme bağlanmıştır.

Bu itibarla mali durumları iyi olmayan belediyelerin Bakanlar Kurulu Kararı eki cetvellerde yer alan zam ve tazminatlardan daha düşük oran üzerinden ödeme yapmaları, düşük oran ve puanları Valiliklere vize ettirmeleri şartıyla mümkün bulunmaktadır.

RNEK: Herhangi bir belediyede görevli ve 3 üncü dereceden aylık alan bir Mühendise, Kararnameye göre % 125 oranında özel hizmet tazminatı ödenmesi mümkün iken, bu tazminat, Belediye Başkanınca onaylanan vize cetvelinde mali imkanlarının sınırlı olması nedeniyle % 100 oranı üzerinden; 7 nci dereceli Memur kadrosunda görev yapan bir personel için de % 49 oranı yerine, % 30 % 40 gibi daha düşük oranlar üzerinden tespit edilebilecektir. Aynı şekilde ilgili belediye tüm personeli için de mali imkanlarını gözönünde tutarak daha düşük oranlar tespit etmeye yetkili bulunmaktadır.

- İl Özel İdareleri ve Belediyeler ile bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmeler, vize cetvellerini hazırlarken mutlaka Bakanlar Kurulu Kararı ile kabul edilen kadroları esas alacak, Valilik ise bu cetvelleri vize ederken kadro Kararnamelerini isteyecek ve kontrol edecektir.

3- Vize cetvelleri Tebliğ ekinde bulunan ve mahalli idareler için geliştirilmiş bulunan Örnek 1, 2 ve 3 Sayılı Cetveller gibi düzenlenecek, cetvellere ayrıca bir sütun ilavesi yapılmayacaktır. Bir kadronun hem dolusu ve hem de boşu, aynı miktarda zam ve tazminat öngörülmüşse cetvelde yer aldığı gibi aynı sırada gösterilecektir. Aynı şekilde kadro cetvelleri de Tebliğ ekinde yer alan örnek cetvele uygun olarak doldurulacaktır.

4- Vizeler serbest kadro (dolu kadro-boş kadro) esas alınarak yapılacak ve bu şekilde kadrolar doldukça ek vizeye ihtiyaç duyulmayacaktır.

5- Vize cetvellerinde personel, tahsil durumu itibariyle bir ayırıma tabi tutulacak ve aynı tahsil seviyesine sahip,olup, aynı oranda zam ve tazminat alacak olanlardan aynı kadro unvanını taşıyanlar bir arada gösterilecektir. Örneğin, aynı oranda zam ve tazminat alan "memurlar" tek kalemde, "şefler" tek kalemde, "zabıta memuru" tek kalemde toplu olarak gösterilecektir.

6- Kararnamenin 9 uncu maddesinde hüküm altına alındığı ve Tebliğin "(D) Uygulama ile İlgili Ortak Açıklama" kısmının 11 inci sırasında da açıklandığı üzere, özlük hakları bir üst dereceye yükseltilen personel için her belediye ve her bağlı kurum ve kuruluş kendi kadroları arasında yükseltilen derecede "aynı unvanı taşıyan " emsal bir kadro olup olmadığına bakacak (benzer kadro unvanı emsal teşkil etmeyecektir), eğer "aynı unvanı taşıyan emsal kadro" yoksa ilgiliye özlük haklarının yükseltildiği yeni derecesine göre zam ve tazminat ödenmeyecektir.

ÖRNEK: 1- Belediyede 5 inci derece kadroda bulunan ve özlük hakkı 4 üncü dereceye yükseltilen bir Zabıta Memuru'na, eğer belediyede 4 üncü derecede Zabıta Memuru kadrosu yoksa 4 üncü derecenin zam ve tazminatı ödenmeyecek, kendisine kadrosunun bulunduğu 5 inci derece esas alınarak ödeme yapılacaktır.

ÖRNEK: 2- Muhasip veya Muhasebecilerden 1, 2, 3 ve 4 üncü derecelerdeki kadrolara atanmış bulunanlara 15 inci Grubun 3 üncü sırasına göre; 5, 6 ve 7 nci derece kadrolardan aylık alanlara ise 16 ncı Grubun 3 üncü sırasına göre özel hizmet tazminatı ödenecektir. Bunlardan 8 ve daha aşağı derecelerden aylık alanlara ise sadece III Sayılı Cetvelin (G) bölümünün (b) sırasına göre (% 50) tazminat ödenecektir.

Kadrosu alt derecede kaldığı halde, Kararnamenin 9 uncu maddesi uyarınca, özlük hakları bir üst dereceye yükseltilen ve yükselinen bu derecede emsal kadrosu bulunan personel, vize cetvellerinde ayrı bir grup olarak gösterilecektir.

7- Gerek vize cetvellerinin hazırlanması ve gerekse vize edilmesi esnasında, Başkan, Müdür v.b. kadroların kariyerlerine dikkat edilecek, bunlardan Mühendis, Mimar, Jeolog, Şehir Plancısı, Matematikçi v.b. teknik kariyeri haiz olanlarla, Tabip, Eczacı, Veteriner v.b. sağlık kariyerini haiz olanlar, bu kariyerleri haiz olmayanlardan ayrı tutularak, örneğin "Müdür (Mühendis)" şeklinde gösterilecek ve vize edilecektir.

8- Vize Cetvelleri Kararnameye ekli I, II ve III Sayılı Cetvellerdeki bölümlere uygun olarak düzenlenecek, diğer bir ifade ile örneğin 1 Sayılı Cetvelin (A) Genel İdare Hizmetleri Bölümü, (B) Teknik Hizmetler Bölümü, (C) Sağlık Hizmetleri Bölümü...., II Sayılı Cetvelin (A) Üst Yönetim ve Genel İdare Hizmetleri Bölümü, (B) Denetim Hizmetleri Bölümü, (E) Teknik Hizmetler Bölümü, (F) Sağlık Hizmetleri Bölümü...., Kararnamedeki sıraya uygun olarak cetvellerde yer alacak, her personel zam ve tazminat aldığı bölümde, yine o bölümün içindeki sıraya uygun olarak gösterilecektir. Her bölümün sonunda bölüm toplamı alınacak, sonra takip eden bölüme geçilecektir.

I Sayılı Cetvel' in bölümler itibariyle vize edilen boş ve dolu kadro sayılarının nihai toplam, II ve III Sayılı Cetveller itibariyle vize edilen boş ve dolu kadro sayılarının nihai toplamına eşit olacaktır. (I Sayılı Cetvel (boş, dolu)=II+III Sayılı Cetvel (boş, dolu)).

9-Valiliklerce vize işlemleri Kararnamenin yayımı tarihinden itibaren 3 ay içinde tamamlanacak, vize tarihini takip eden 1 ay içinde vizenin birer nüshası Kararnamenin 6/D maddesi uyarınca; mahalli idarelerce, denetimine tabi oldukları Sayıştay Başkanlığına; Valiliklerce ise Maliye Bakanlığına gönderilecektir. Kararnamenin yayımı tarihinden itibaren 3 ay içinde vize işlemi tamamlanmadığı takdirde personele zam ve tazminatları ödenmeyecektir.

10- Valilikler; il özel idareleri, büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri, ilçe belediyeleri ve belde belediyeleri ile bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmelerin vize cetvelleri ile kadro cetvellerini kontrol edip, noksanlıkları tamamladıktan sonra tek bir ekinde ve topluca Bakanlığımıza göndereceklerdir.

Bilindiği üzere, yan ödemelere ilişkin Kararnameler 657 sayılı Kanunun değişik 213 üncü maddesinden sonra gelen "Zam ve Tazminatlar" başlıklı değişik ek maddesine göre Bakanlar Kurulunca yıllık olarak yürürlüğe konulduğundan ve 98110548 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı 1/1/1998'den itibaren yürürlüğe girdiğinden, bu Tebliğ'in 1/1/1998 tarihinden önceki dönemler için uygulanması mümkün değildir.

F. YABANCI DİL TAZMİNATI ÖDEMELERİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA:

1-Teknik Personele Ödenecek Yabancı Dil Tazminatı:

Teknik personele 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "Zam ve Tazminatlar" başlıklı ek maddesi uyarınca özel hizmet tazminatı artırımı şeklinde ödenmekte olan yabancı dil tazminatı, 570 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 15 nci maddesi ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinde değişiklik yapılmak suretiyle yeniden düzenlenmiştir.

Buna göre dört yıl ve daha uzun süreli yüksek öğrenimi bitirerek kurumların teknik hizmetler sınıfı veya il ya da bölge teşkilatında birinci dereceli yönetici kadrolara atanan yüksek mühendis, mimar ve benzeri teknik bilimler lisansiyerlerinden fiilen yatırım hizmetlerinde görevlendirilen ve yabancı dil bilgileri sözkonusu 2 nci madde uyarınca yapılacak seviye tespit sınavı sonucunda;

A düzeyinde olanlara 19.000.000 lira,
B düzeyinde olanlara 11.000.000 lira,
C düzeyinde olanlara 7.000.000 lira,
ödenecektir. Bu ödemeden faydalanan personele anılan 2 nci madde uyarınca ayrıca yabancı dil tazminatı ödenmeyecektir.

Ancak bu şekilde ödeme yapılacak personelin toplam sayısı kurumların başlangıç bütçesi yatırım ödeneğinin her 721 milyar 600 milyon lirası için (küsurlar dahil) bir personel olarak hesaplanacak rakamı geçmeyecektir. (Yatırım ödeneği miktarı her yıl 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca belirlenecek yeniden değerleme oranı kadar artırılmak suretiyle uygulanacağından, bu oran 259 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde % 80.4 olarak tesbit edilmiş ve 570 sayılı K.H.K'de yer alan 400 milyar rakamı 1998 yılı için 721,6 milyar TL'ye yükseltilmiştir).

Bu ödemeden faydalanacak personel için Bakanlığımızca vize işlemi yapılmayacaktır. Ancak ödeme yapılacak toplam personel sayısının yukarıda belirtilen oranı geçmemesi amacıyla kurumlarca iller, birimler ve üniteler itibariyle bu tazminattan faydalanacak personel sayısını gösteren listeler hazırlanacaktır. Sözkonusu listeler Maliye Başkanlıkları veya Bütçe Dairesi Başkanlıklarınca yatırım ödenekleri toplamına göre toplam sayının kontrolü yapılıp onaylandıktan sonra ilgili saymanlıklara gönderilecektir. Ödemeler bu listelere göre yapılacak ve yıl içindeki değişiklikler de aynı usulle gerçekleştirilecektir.

2-Diğer Personele Ödenecek Yabancı Dil Tazminatı:

570 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 15 nci maddesi ile kamu personeline verilmekte olan yabancı dil tazminatına ilişkin 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesi yeniden düzenlenmiştir.

Sözkonusu değişiklik uyarınca 15/4/1997 tarihinden itibaren ödenecek yabancı dil tazminatı miktarları Maliye Bakanlığının teklifi üzerine Başbakanlık makamının 11/4/1997 tarihli onayı ile tespit edilmiş bulunmaktadır. Buna göre 11/4/1997 tarihli onayla yürürlüğe konulan Esaslar uyarınca uygulama aşağıda açıklandığı şekilde yapılacaktır.

a) Yabancı dil bilgisinden kurumlarınca yararlanılan personele bildiği her bir dil karşılığı olarak;
A düzeyi (96-100 puan) için 1200 gösterge,
A düzeyi (90-95 puan) için 900 gösterge,
B düzeyi için 600 gösterge,
C düzeyi için 300 gösterge,

rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda yabancı dil tazminatı ödenecektir.

Kurumlarca yabancı dil bilgisinden yararlanılan personel, ita amirlerinden alınacak isimleri ve yararlanma gerekçeleri ayrıntılı şekilde gösterilen bir onayla tespit edilecektir.

Ancak, hakim ve savcılar, mülki idare amirleri, Dışişleri Bakanlığı meslek memurları, Daire Başkanı ve daha üst yönetim görevlerinde bulunanlar (Türk Silahlı Kuvvetleri için Yarbay ve daha üst rütbede bulunanlar), üniversite öğretim elemanları, öğretmen kadrosuna atanmış olanlar ile mütercim ve tercümanlar için ayrıca bir onay alınmadan yabancı dil bilgilerinden görevlerinde yararlanıldığı kabul edilecektir.

b) Yabancı dil bilgisinden kurumlarınca yararlanılmayan personelden;
1) Bulgarca bilenlere;
A düzeyi için 2.486.000 lira,
B düzeyi için 1.657.000 lira,
C düzeyi için 828.000 lira,
tutarında,

2) Diğer dilleri bilenlere ise,
A düzeyi için 750 gösterge,
B düzeyi için 500 gösterge,
C düzeyi için 250 gösterge,
rakamının aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda ödeme yapılacaktır.

3- Yabancı Dil Tazminatı Ödenmesine İlişkin Diğer Hususlar;
375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesi uyarınca teknik personele ve diğer personele yabancı dil tazminatı ödenmesinde aşağıda belirtilen hususlara uyulacaktır.

a) Yabancı dil tazminatı ödenmesine esas "Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı", Maliye Bakanlığı ile Devlet Personel Başkanlığınca birlikte hazırlanarak yürürlüğe konulan Esaslarda belirlenen usul ve esaslara göre, mevcut uygulandığı şekliyle Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), tarafından gerçekleştirilmeye devam edecektir.
b) Yabancı dil sınavları, sınavın yapıldığı tarihten itibaren beş yıl süreyle geçerlidir. Bu sürenin bitiminde sınava girmeyenlerin yabancı dil seviyeleri bir alt düzeye inmiş sayılır. C düzeyinde olanların yabancı dil tazminatları kesilir.

c) Aynı dil için birden fazla sınava katılanlara, en yüksek seviye esas alınarak yabancı dil tazminatı ödenir.

d) Yabancı dil tazminatından damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesinti yapılmaz. Hakedilmesinde ve ödenmesinde aylıklara ilişkin hükümler uygulanır.

e) İlk ödeme sınavın yapıldığı tarihi takip eden aybaşından itibaren yapılır.

1997 yılı Kararnamesinin uygulanması ile ilgili açıklamaları içeren 146 Seri Nolu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Tebliğ olunur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber