Diğer kurumlarda görevlendirilen öğretmenler ekders ücreti alabilir mi?

"Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar", 23 Ocak 2009 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan düzenlemeyle değiştirilmiştir. Bu değişiklikte, kararnamenin 16. maddesine ikinci bir fıkra eklenmiştir. Bu fıkraya göre, Bakanlığa verilmiş bir görevi yürütmek üzere diğer kurumlarda Bakan onayı ile görevlendirilen yönetici ve öğretmenlere ek ders ücreti ödenmektedir. Burada "Bakanlığa verilmiş görev" ifadesini açıklanması gerekmektedir. Açıklama için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 03 Mart 2009 00:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

23 Ocak 2009 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan düzenleme ile "Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar"ın 16. maddesine eklenen 2. fıkra şu şekildedir:

"Ders görevinin yapılmış sayılacağı hâller

MADDE 16- (1) Bir öğretim yılında 90 günü geçmemek üzere, bu Karar kapsamında bulunan personelden;

"(2) Bakanlık merkez teşkilatında Bakan veya yetkili kıldığı makam, taşra teşkilatında ise Bakan veya valilik onayı ile ilgili mevzuatı uyarınca verilen görevleri yapmak üzere görevlendirilen yönetici ve öğretmenler ile Bakanlığa verilmiş bir görevi yürütmek üzere diğer kurumlarda Bakan onayı ile görevlendirilen yönetici ve öğretmenler, Bakanlık merkez teşkilatındaki görevlendirmeler için 1 yıl, diğer görevlendirmeler için ise her altı ayda yeni bir onay alınmak ve fiilen görev yapmak kaydıyla, yarıyıl ve yaz tatilleri de dâhil olmak üzere aylık karşılığı ders görevi ile görevlendirildikleri tarihte kendilerine verilmiş ek ders görevi bulunup bulunmadığına bakılmaksızın göreve başladıkları tarihten itibaren haftada 18 saat ek ders görevi yapmış sayılırlar ve buna ilişkin ek ders ücretleri kadrolarının bulunduğu kurumca ödenir. Alınacak onayda görevlendirilecek personelin adı, soyadı, unvanı, görevin mahiyeti ve görev süresi ile diğer hususlar açıkça belirtilir. Bu kapsamda ek ders ücretinden yararlanan personele ayrıca asli görevi için öngörülen ek ders ücreti ödenmez. Öğretmenlerin ilgili müfredatı kapsamında ders okutmak üzere diğer eğitim kurumlarında geçici olarak görevlendirilmeleri bu fıkra kapsamında değerlendirilmez."

Bu hükümlere göre diğer kurumlarda görevlendirilen öğretmenlere göreve başladıkları tarihten itibaren haftada 18 saat ek ders görevi tahakkuk ettirilebilecektir. Fakat bunun bir tek kuralı bulunmaktadır. Bu kural da Bakanlığa verilen bir görevin gördürülmesidir.

Öğretmene haftada 18 saat ekders ücreti ödenebilmesi için öğretmenin görevlendirmesinde şu iki husus mutlaka olmalıdır:

1- Öğretmen, Bakanlık merkez teşkilatında Bakan veya yetkili kıldığı makam, taşra teşkilatında ise Bakan veya valilik onayı ile görevlendirilmiş olmalıdır.

2- Öğretmen, İlgili mevzuatı uyarınca verilen görevleri yapmak üzere görevlendirilmiş olmalıdır.

Yapılan görevlendirmeler mer'i mevzuat uyarınca Milli Eğitim Bakanlığınca yürütülmesi gereken işlerden olmalıdır. MEB'e sadece MEB'in teşkilat kanunu ile değil diğer kanuni düzenlemeler ile de görev verilmiştir. Bu nedenle gerek MEB teşkilat kanunu gerekse de diğer kanunlarda geçen hükümlere dayanılarak, Bakanlığa verilen görevleri yürütmek üzere görevlendirilenlere veya komisyon marifeti ile görülecek işlerde Bakanlığı temsilen görevlendirilen personele ek dersin verileceği değerlendirilmektedir.

Ancak, bakanlık dışında yer alan kurumların kadro görevlerini yürütmek üzere görevlendirilenlere ek dersin verilemeyeceği değerlendirilmektedir. İşte en sorunlu konu burasıdır. Taşrada özellikle Valilikler, yapılacak görevin bir Bakanlık görevi olup olmadığına dikkat etmeksizin görevlendirme yapmakta ve daha sonra da görevlendirilen personele ödeme yapılmaktadır. Bu kurumlara İl Gençlik Spor Müdürlüğü il veya İlçe Kütüphaneleri örnek verilebilir.

Özetle, kanuni düzenlemeler ile Bakanlığa verilmiş bir görevi yürütmek üzere görevlendirilmeyen MEB Personelinin ek ders ücreti düzenlemesinden yararlanması mümkün değildir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber